Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość postaleśka

Dajcie przykłady z historii

Polecane posty

Gość postaleśka

Córa jutro ma kartkówke z wieków i ram chronologicznych. Wieki jej wytłumaczyłam i ich połowy ale bedzie jeszcze coś takiego : 1)Uporządkuj daty w kolejności chronologicznej 2)Określ ramy chronologiczne podanych wieków Jakie mogą paść pytania? Co powinnam ją nauczyć ? Może ktos podać przykłady bo sie gubie

Gość 59874163239
Pewnie będzie podane wydarzenie, trzeba podać datę i uporządkować wydarzenia od tego, które miało miejsce jako pierwsze.

Gość postaleśka
cholerka nie wiem na co zwrócic szczególna uwage. Miała tylko przypomnienie z 4 klasy i rysunki od prehistorii,sredniowiecze,starozytność itd to chyba musi te daty znac od kiedy do kiedy byla dana era....

Gość taa niedobra pupa
Jako ciekawostkę mogę wam powiedzieć, że np. 1900 rok to jeszcze 18 wiek. !9 wiek zaczyna się od 1901.

Gość taa niedobra pupa
Sory, miało być jeszcze 19, i 20- od 1901. :)

Gość postaleśka
a jakbym dała jej taki przykład ? Ułóż daty w kolejności chronologicznej i zaznacz je na jednej wspólnej osi czasu: 1) 1410 r., 2) 476 r., 3) 490 r.p.n.e., 4) 1772 r., 5) 776 r.p.n.e., 6) 1998 r. Taka odpowiedź dobra? 3,5,2,1,4,6

Gość postaleśka
taa niedobra pupa - Każdy nowy wiek zaczyna się chyba od 1.Np 1900 to 19 a 1901 to juz 20 wiek 1300 to 13 a 1301 to 14 ....czy juz coś motam ??

Gość kurkuma2o
a nei powinno sie zaczynac 5 a potem 3? na osi przed nasza era jest on najwiekszej do najmniejeszej chyba...

Gość kurkuma2o
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://zadane.pl/files/143919.jpg&imgrefurl=http://zadane.pl/zadanie/1125393&usg=__1tiM_Cn7mBRhevzWAb7K5ZJNL5I=&h=664&w=1303&sz=33&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=iVFEWOxf7oLO1M:&tbnh=138&tbnw=219&prev=/images%3Fq%3Dos%2Bczasu%2Bprzed%2Bnasza%2Bera%26um%3D1%26hl%3Dpl%26rlz%3D1C1GGLS_plPL366PL366%26biw%3D1198%26bih%3D739%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=740&vpy=96&dur=149&hovh=160&hovw=315&tx=129&ty=89&ei=bPqMTNroIoOHswb075HkAQ&oei=bPqMTNroIoOHswb075HkAQ&esq=1&page=1&ndsp=23&ved=1t:429,r:3,s:0 tak jak tu

Gość kurkuma2o
bo kierujemy sie do pierwszego wieku naszej ery:)

Gość no kurkuma ma oczywiście
rację, przed naszą erą od tyłu leci tak jakby:)

Gość persefonae
w tym przykładzie to chyba powinno być 5,3... i dalej tak jak podałaś. Daty p.n.e. mają odwrotnie ta która ma większą liczbę była pierwsza niż ta z mniejszą liczbą- np. milion lat przed naszą erą to wcześniej niż 1502 r.p.n.e. to tak jak liczby ujemne i dodatnie na osi.

Gość postaleśka
To z określeniem wieku jeszcze jakos nie myle choc powrót do historii już mnie męczy :) A z tą kolejnościa to właśnie myslałam że p.n.e było jakos odwrotnie od największej do najmniejszej to wtedy faktycznie by było pierwsze 5 a potem 3 hmmm potem 2 itd

Gość i tego wlasnie ucza w polskich
szkolach wkuwac wkuwac wkuwac, a i tak sie zapomni.... a nauka jak sie nauczyc logicznie myslec idzie na 2 albo i trzeci plan

Gość postaleśka
o rany zostałam zmuszona do przypominania historii ale z waszą pomocą moge chociaż córe jakoś wyszkolic bo przyznam ja sama mało pamiętam :) To wieki i połowy mam opanowane daty chronologicznie już też z naciskiem na odwrotność przy p.n.e :) Bardzo Wam dziękuje :):)

Gość kurkuma2o
nie ma za co, od tego tu jestesmy:)

Gość zakuta koza
a co tu do wkuwania? toż to czyste rozumienie podstawowych pojęć...

Gość postaleśka
A mam jeszcze jedno pytanko. Padnie zadanie : Określ ramy chronologiczne XV w ,XII i przykładowo VIIw to w jaki sposób ma to ugryźć?

Gość kurkuma2o
XV to od 1401 do 1500 chyba

Gość postaleśka
Dodam ze narazie nie mieli konkretnych wydarzeń tylko ogólne daty od prehistorii po nowe czasy

Gość kurkuma2o
poszukaj w necie, bo nie jestem pewna

Gość postaleśka
czyli rama chronologiczna polegałaby na podaniu daty od której ten wiek się zaczyna i kiedy kończy?

Gość postaleśka
albo jeszcze jedno "Podaj przykład historyczny gdy polska szlachta zrobiła dobry uczynek - pozbyła się Żydostwa"

Gość postaleśka
Ostatni wpis nie mój.... Córa przeszkolona mam nadzieje ze do jutra zapamięta co jej Matka nawciskała :):) Pozdrówka dla wszystkich i dzięki