Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomasuj mily

bardzo prosze, podajcie propozycje dan obiadowych bezmlecznych

Polecane posty

Gość pomasuj mily

poratujcie, znacie jakies takie pysznosci?

Gość jjkjjjjjj
a na który posiłek??

Gość pomasuj mily
obiadowych - jak w temacie :)

Gość jjkjjjjjj
no własnie ja tez nie, długo myslałam i nic nie wymysliłam.....

dokładnie bardzo mało jest dań obiadowych z mlekiem, no pomijając jakieś pierogi z serem czy ruskie :P nie dodawaj do zupy śmietany i juz będzie bezmleczna, nie rób zabielanych sosów i już.

zalezy od wieku dziecka. u nas w stalym menu rocznej juz coreczki jest m.in. krupnik,brokulowa,rosol,kalafiorowa,barszcz czerwony....i inne zupy,je juz wszystkie.na drugie np pulpety wolowe,gotowana rybka,albo po prostu gotowane mieso.do tego czesto kluski slaskie,a na suroweczke starty gotowany burak,marchewka z jablkiem i jogurtem naturalnym,ostatnio zasmakowala w ogorku kiszonym ;)

Gość pomasuj mily
bezmleczne znaczy bez dodatku mleka-nabialu. A smietana w zupach, sosach ? Twarog w pierogach, mleko w nalesnikach ? glownie te zupy... jakie sa bezmleczne zupy?

dla mnie wszystkie zup[y są bezmleczne. do żadnej zupy śmietany nie daję, nie lubię i juz. więc masz pomidorową, fasolową, krupnik, rosół, brokułową, wielowarzywną, kalafiorową, barszcz czerwony, barszcz biały, barszcz ukraiński, i dużo dużo innych

co do pierogów, można zrobić z owocami, mięsem, kapustą, nie trzeba z serem. co do naleśników można na wodzie zrobić, mniej wartościowe ale też dobre. co do sosów tak jak i zup aj nie zabielam i też super wychodzą :D

Gość pomasuj mily
o, dzieki. nie wyobrazam sobie nie zabielonej pomidorowki czy ogorkowej. I sosy... Moze z zoltkiem robic?

Gość pomasuj mily
kwestia przyzwyczajenia, ja akurat jak cielak - mleko rzadzi :)

Jeśli dziecko ma skazę, to pamiętaj, że białko jajka też uczula, nawet bardziej.

dania dla dziecka czy dla ciebie? pamietaj ze mleko jest w bułkach, parówkach, często w pasztecie, czytaj etykiety wszystkich gotowych produktów!!!

jejku autorko zlituj sie :) to że TY sobie nie wyobrażasz zupy zabielanej nie znaczy że Twoje dziecko też :P:P:P wszystkie zupy sa bezmleczne wystarczy nie zabielać....a drugie danie do wyboru do koloru....ziemniaczki z mięskiem i nawet jak musi być sos to nie musisz dodawać śmietany ....... my sami kształtujemy nawyki smakowe naszych dzieci, one nie bardzo wiedza że lubią to czy tamto...to co my im dajemy one jedza bo to nowe i zapewniam Cie że pomidorowa bez śmietany będzie mu smakować:) moja córka była alergikiem i akurat obiad to był najmniejszy problem :)

Gość wszytkie obiady sa bezmelczne
oprocz jakis pierogow ruskich leniwych itp przeciez do zup i do miesa mleka sie nie daje

Gość na pewno beda to zupy
warzywna , krupnik , grochowka, zurek . drugie danie to : ziemniaki , ryz , makaron , kopytka ,kluski slaskie, pyzy ; kotlety schabowe, kotlety mielone , klopsy , piers kurczaka ; surowki

schabowy, ziemniaki, surówka, mielony, ziemniaki, kapusta, ryba, ziemniaki, buraki, mieso pieczone z makaronem... wszystko praktycznie jest bezmleczne... wystarczy pominac pierogi z serem, makaron ze smietana i nie dawac smietany do zupy- nic prostrzego :)