Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autobiografia1

Czy mój synek jest normalny ?przeczytajcie

Polecane posty

Gość autobiografia1

Mój mąż naciska, aby udać sie z małym do psycholpoga dziecięcego- synek ma dopiero 7,5 miesiąca. Ale wszyscy zwracają uwage na Jego dziwne zachowanie. Nie wiem tylko czy jest ono wynikiem charakteru ?? czy wychowania- rozpieszczenia ?? ( czy w ogóle mozna mówic a Jego wieku o wychowaniu ? ), czy cos z nim nie tak. Na co zwracamy uwage : 1) Je bardzo łapczywie, tak jakby miało mu nie starczyć czasu na dokonczenie pokarmu - ale może taka Jego uroda. 2) Jest bardzo nerwowy- najmniejszy hałas i juz w podrygach odrwaca główke, szuka dzwieku , skąd on pochodzi itd. Czasem podskakuje ze strachu, np kiedy ktoś powie głosniej do Niego _ a kuku). 3) Usypianie synka to prawdziwy koszmar- nie usnie bez awantury a czasem i histerii . Kładę go do łóżeczka, kiedy widze ze wyraznie chce mu sie spąc a ON zaczyna wtedy podskakiwać , tupać nóżkami, odbijać sie plecakmi od łożeczka. Robi to bardzo mocno, czasem boje sie ze zrobi sobie krzywde. 4) nie interesuje go dłuzej niz 5 minut zadna zabawka- zabawa. Ciągle szuka nowych wrażen, szybko sie nudzi. 5) Ma 7 miesiecy, nie potrafi siedzeic a wymusza na nas, aby trzymac go pod paszkami i aby mógł sobie spręzynować nózkami o podłoge.Kiedy staram, sie go mobilizowac aby lezał na brzuszku, bawil sie w pozycji lezacej, próował siadac - czesto wpada w histerie, krzyczy na cały głos, wyrywa mi sie z ramion itd. 6) Nie da sie nigdy przytulic- odpycha sie z całych sił. itd Sama nie wiem co mam o tym wszytskim myslec. Mysle, ze zle go wychowuje, nie wiem o co mu chodzi. Nie wiem nawet cxzy to mały histeryk czy może Jemu coś dolega. Moze jest nadpobudliwy?? Prosze o jakies rady

Gość to i to najlepiej
Lepiej go zabierz do psychologa , bo rośnie Ci mały histeryk , który w przyszłości będzie bił dzieci w szkole , mąż ma racje , może jeszcze da się to zahamować , choć trochę 🖐️

olerka wcina mi posty :( więc piszę po raz kolejny kontaktuj się z pediatrą powiedz o swoich obawach poproś o skierowanie do neurologa dziecięcego Podane przez Ciebie sytuacje mogą wskazywać na nadmiar bodźców pozdrawiam i nie martw się na zapas

Gość madzianka123
moim zdaniem może mieć adhd czyli jest nad pobudliwy

Gość tak tak wlasnie
albo autyzm. lepiej szybko sprawdzic

Gość bzzzzzzzzbz
mogą być różne przyczyny, po to są psycholodzy, żeby w takich sprawach pomagać

Gość mamusia aktywnej dziewczynki
Ja jestem psychiologie i matka bardzo aktywnej dziewczynki. Twoj synek prawdopodobnie jest normalmny, tylko bardzo aktywny. MOja corka tez taka jest. W tym wieku dziecko odkrywa swiat , i chce sie przemieszczac, ale jeszcze dsamo nie moze, wie cpotrzebuje towjej pomocy. IOnteresuje go wsyztko i jeszcze nie umie sie skupic na jedenj rzeczy, chce wszytkiego dotknac, zbadac posmakowac. Na jedzenie jest jedna rada: stale pory posilkow. Maksymalnie co 4 godziny, zeby nie siadal do posilku wyglodzoney. MOzesz tez sadzac go z wami przy stole i karmic jak wy jecie, zeby widzial, ze posilek to chwila relaksu i przyjemnosci. SZwiakszony apetyt w tym wieku to tez przygotowanie rezerw na etap raczkowania i chodzenia. WIekszosc dzieci wiecej je zanim zaczna raczkowac. Reakcja na halas , tez jest w zupelnosci normalna: jego sluch sie wyostrza o reaguje na wszelkie dzwieki. Usypianie to moze byc kryzys 8 mego miesiaca. Dziecko boi sie, ze go zosatwisz i nie wrocisz- jednya rada: towarzyszyc dzieku przy zasypiniu, mowic do niego uspokajajaco. Zapewniac, ze mamusia przyejdzie, jak ja zawola po obudzeniu. Dobrym rozwiazaniem jest zabawa z dizeckiem, pokazywanie mu ksiazeczek, opowoadanie, tego co widzicie , co mama robi. Mozesz tez nosic maluch w nosidle lub chusice - aktywne maluszki ladnie sie w niej uspokajaja widzac to co robi mama i sluchajac jej opowiesci. i rpzede wszytkim duzo cierpliwosci, prztulania i milosci. To trudny czas dla tak malego dziecka.

Gość stawiam na autyzm

Gość a mnie sie wydaje,ze
jest rozpieszczonym dzieciakiem z Waszej winy niestety.nie dajecie sobie nim rady juz,wiec nagle psycholog jest potrzebny...ostatnio jest moda na adhd

Gość retro styllo
a od kiedy u niego zauwazylas takie zachowanie? ja proponuje zmienic taktyke. jesli zacznie histeryzowac-wyjdz,zniknij mu z oczu. bo takie maluszki to cwaniaki:szybko nauczyl sie,ze jak tylko krzyknie to oboje z mezem przybiegacie do niego.i pewnie na swoj sposob to wykorzystuje. po kilku razach powinien zalapac,ze jak tylko zaczyna krzyczec to zostaje sam. moim zdaniem tez ma nadmiar bodzcow.a wy z mezem-nie krzyczycie na niego?nie denerwujecie sie za bardzo przy dziecku? wizyta u pediatry oczywiscie nie zaszkodzi. nie martw sie,to ie musi od razuoznczac,ze twoje dziecko jest nadpobudliwe i w przyszlosci bedzie mialo problemy w szkole czy z rowniesnikami. moze to taki typ...

Gość przecież psycholog
czy inny lekarz nie zje Ci dziecka Uważam, że warto sie skonsultować, porpzmawiać o swoich obawach, moze dostaniesz jakieś przydatne wskazówki polecam neurologa dziecięcego i psychologa - może ułatwi Wam - rodzicom i dziecku funkcjonowanie codzienne

Gość do psychologa?niemowlaka?
Wszystko co opisujesz to normalne zachowania dziecka. Moje dziecko zaczęło samo siedzieć jak miało 8 miesięcy.

Gość do psychologa to ty idz
a o dziecku porozmawiaj co najwyżej z jego pediatrą, gdzie 7miesieczne dziecko do psychologa??! psycholog jest od tego by rozmawiać z dzieckiem, sprawdzać jego reakcje, jego zdolności adaptacyjne itp.

Gość rodzice rozwydrzeni
to i rozwydrzone dziecko!!!

a to,że je łapczywie to nie jest wcale dziwne mój też tak jadł, a to,że nie skupia się na jednej zabawce zbyt długo jest czymś zupełnie NORMALNYM, jeśli zadajesz takie pytania to może warto byś wybrała się z mężem do jakiegoś specjalisty???

do wypowiedzi wyżej - psycholog nie jest lekarzem !

Gość to pewnie autyzm

Gość przecież psycholog
ok, nie jest :) nie rozumiem tylko tego panicznego strachu przed konsultacjami dotyczącymi zdrowia psychicznego. Czasem naprawdę się przydaje

Gość autobiografia1
Dziekuje za wszystkie wspisy Mój synek zachowuje sie tak od zawsze- czyli odkad pamietam. Od urodzenia jadł łapczywie. Nigdy nie udało sie nauczyc go samodzielnego usypiania, zawsze były z tym jakies problemy. Moja wina moze jest fakt, ze zajmuje sie nim kilka osób - nie tylko ja, ale mam pomoc w rodzicach, mąz kiedy tylko wraca z pracy zawsze sie z nim bawi i sa to zabawy ktore mi sie nie podobaja- bardzo aktywne, maz robi duzo hałasu, nie umie sie bawic spokojnie z Małym. Nie krzyczymy na niego, chociaz ja potrafie mu pokazac, ze nie mam juz cierpliwosci- kiwam głowa na NIE, wychodze czasem z pokoju jak histeryzuje, nie ulegam mu we wszytskim. Na pewno "funduje" mi nadmiar bodzcow, musze pomyslec jak sie z nim bawic na spokojnie. Chociaz czasem wydaje mi sie to niemozliwe, bo jemu wszytsko sie nudzi

Gość łola666
Twoje dziecko jest najzupełniej normalne, po prostu ciekawskie świata i tyle, jeśli chodzi o spanie sami nauczyliscie go takich nawykow, o zadnym psychologu nie mysl bo to ani ten wiek ani to rozwiazanie, ciesz sie z bycia mama i nie daj sobie wmowic zdania laikow pozdro i powodzenia

Gość autobiografia1
No ok, nie biore tych wpisów " ze powinnam sama isc do psychologa" za złosliwosc. Moze powinnysmy sami s ie wziac za siebie, nie przecze. Pytam tylko

trzy autyzmy i czwarty malutki! łapczywosć przy jedzeniu - moze to łakomczuch? nerwowość - no moze i jest nerwowy? moze nie lubi głośnych dzwieków wydawanych znienacka? usypianie - każde dziecko przez to przechodzi. zainteresowanie - tak małe dziecko nie skupia uwagi na długo. nerwy przy zmienianiu pozycji - jak wyzej, moze jest nerowy. przytulanie - moze nie lubi?... jak bardzo chcesz isc do lekarza to idz do neurologa, ale nie wkręcaj sobie od razu najgorszego bo to bez sensu...

Gość missm
autyzm ja w mordę strzelił

Gość przecież psycholog
tak, psycholog to zło w czystej postaci, na pewno Was zauroczy i zaszczepi jakąś okropną chorobe psychiczną i w ogóle spadnie na Was sto nieszczęść. Tak, nie otwierajcie nawet drzwi do poradni psychologicznej, nigdy. to jak otworzyć puszkę Pandory :D Nie Twierdzę, Autorko, że masz lecieć do psychologa i szukać dziury w całym. ale czasem drobne korekty zachowania rodziców okazujasię bardzo pomocne i dziecku jest lżej w życiu. tylko tyle. Nie twierdzę, że potrzebujecie tego, ale nie każdy jest pedagogem praktykiem z powołaniem, poza tym tylko ignoranci myślą o sobie, ze wiedzą wszystko

Widać że maż nie widział nigdy niemowlaka :D A do psychologa zaprowadziłabym właśnie jego -męża :D Ludzie jaki autyzm,jakie ADHD :o !!! Toż to zdrowy,rozbrykany niemowlak ;) Po 1 to że łapczywie obiadek to może wina takiego uroku lub po prostu jemu smakuje.A jeśli chodzi o mleko i karmisz butlą to może za duża dziurka i biedny nie nadąża. Po 2 W tym wieku dziecko jest ciekawe świata.Normalna sprawa że szuka miejsca hałasu. A to że "skacze" że się wystraszy - proszę Cię? .Jak Ty się zachowujesz jak się czegoś wystraszysz???? Po 3 A moze Twoje dziecko nie jest śpiące? A jeśli jest to po prostu przytul,położ,pogłaskaj,mów cichym i spokojnym głosem.Wyjdź.Jak zapłacze podejdź,pogłaskaj itd.I tak w kółko.Po paru dniach zobaczysz że ta metoda działa cuda! Po 4 Moje dziecko miało w nosie zabawki :D A jak się czymś zainteresowało to na krótko.Nie Tylko Twoje tak ma ;) Wiele dzieci :D Po 5 Nie wszystkie dzieci wieku 7 miesięcy siedzą.Mój siedział jak miał 8 mieisęcy i to naturalna sprawa! A to że chce siedzieć/chodzić itd toż naturalne :) Chce poznawać i widzieć otaczający jego świat.Tak jest zdecydowanie lepszy widok niż w pozycji leżącej :D

Gość retro styllo
zdecydowanie blad lezy po stronie rodzicow. ja tez mam malutkie dziecko.nie halasujemy przy nim,bawimy sie z nim spokojnie,nie pozwalamy by trzecie osoby ingerowaly w jego wychowanie. tak na powaznie to wasze dziecko dostalo jobca od tych wszystkich bodzcow,ktore mu fundujecie. zmien taktyke.postaraj sie robic wszystko na spokojnie,wszystko z planem.

Gość zlosliwamambaaaaa
moze boi sie spac bo cos go straszy ? moze warto isc do ksiedza egzorcysty ? moze ktos przeklął Twoje dziecko ? :( takie historie sie zdarzają niestety :(

Gość no aż głowa boli xxxx
ludzie co wy wypisujecie jaki autyzm gdzie mowa o adhd u takiego dzidziusia! nonsens a ty mamusiu nie martw się twoje dziecko jest normalne to pop pierwsze po drugie nie słuchaj głupich rad wyjdzź jak płacze, tak owszem ale jeśli dziecko ma 7- 8 lat ale nie miesięcy bo taki niemowlak co conajwyżej zrobi sobie niechcący krzywdę jak go zostawisz agresja furia i histeria to normalka a co się dziwsz że nie usypia w łóżeczku, osobiście nie znam tak małego dziecka coby tak zasypiało przeważnie takie dziciątka usypiają najlepiej na rękach u rodziców i nie wierz w przechwałki koleżanek a moje to śpi a moje to spokojne bo to brednie a przytaulał się będzie mając 2 3 latka więc nie ma się co martwić

Gość sa dzieci okropne i opetane
mojej kolezanki corka byla jeszcze gorsa:-Omiala tyle zlosci w sobie,ze nie wiadmomo skad sie to wzielo. potrafila sie sprezyc az byla czerwona i bic piastkami i kopac,tez nie mogla sie doczekac usiasc:-Oim starsza tym gorsza:-Opozniej bila, szczypala i nie sluchala sie. teraz nie wiem ma 6 lat i nie mam kontaktu od tego dnia,kiedy kolezanka poszla z nia do psychologa i dumnie mowila,ze corcia jest mega inteligentna:-OROZPUSCILA BACHORA I TYLE