Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agawa1977

zadanie z piątej klasy-pomóżcie

Polecane posty

Jak zmierzyć wysokość piramidy za pomocą kija? Pewien stary Egipcjanin przechodząc jak zwykle koło piramidy,zobaczył nieznajomego,który z zachwytem wpatrywał się w potężną budowlę.Właśnie zachodziło słońce i piramida rzucała długi cień.Zatrzymał się i zagadnał:Chciałbym kiedyś zmierzyć jej wysokość,niestety nie potrafię już wejść na jej wierzchołek.To nic trudnego-odpowiedział nieznajomy aby to obliczyć wcale nie trzeba na nią wchodzić. I wbił swój kij podróżny w piasek.W jaki sposób nieznajomy zmierzył za pomocą kija wysokość piramidy o zachodzie słońca? Pomóżcie bo już kilka wersji mam na mysli i chyba żadna nie jest słuszna:)

Gość to w necie jest

Gość Wielmożny Pan Profesor
koorva, twierdzenie talesa

Gość debika1234567890
za pomocą kija? a nie lepiej linijki?

Gość w necie jest bez tw

Gość szóstoklasistka
to proste - trzeba rzucić kijem na wysokośc piramidy, mierzyć czas lotu kija i wiadomo S=at^2/2 gdzie a to przspieszenie nieziemskie

Gość ehfcdvb
hmmm.. wydaje mi sie, ze wbił kij w ziemie i obliczył, jakiej długosci jest cień kija. Potem obmierzył cień piramidy. Np/. Kij ma 1 metr a jego cien 2 metry- czyli cien dwukrotnie wiekszy. Tak samo z cieniem piramidy: ma np. 100m. czyli rzeczywista wysokość piramidy to 50m. Dobrze?

Gość ehfcdvb
agawa---> mozed moje rozwiazanie bedzie dobre?

Gość ...........?..........
a ja slyszałam, ze kapłani kazali wsadzić temu staremu Egipcajninowi tego kija w d... za to że posiadł ich tajemnicę służbową

Gość ehfcdvb
aha...no to innego wyjścia nie znam...jak nie ma danych to i salomon z pustego nie naleje...:(( askad wiadomo, że nie zna długosci? Nic w tresci nie ma NA TEN temat.. ale napisz koniecznie, jak znajdzioecie rozwiazanie:D dodam do ulubionych, to napisz rozwiazanie jutro:D

kooorva, jakie tłumoki. Jedyna und słuszna droga to twierdzenie Talesa, może zamaskowane w trójkątach podobnych, do tego samego się sprowadza nawet koorva w tym linku co Ci dali jest przykład z piramidą i kijem :O można poczekać aż długość kija zrówną się z długością cienia, wtedy cień piramidy będzie tak dlugi jak piramida wysoka :O

Gość agawa 1977
Zawsze twierdziłam ze pytanie debili z kafe o powarzene rzeczy mija się z celem

Gość ehfcdvb
Profesor, cos taki "oczywisty" . Tw.Talesa w 5klasie?

Wielmożny Pan Profesor nie bądź taki mądry to co piszesz to ja wiem od początku pytam jak to wziaść na logikę jak sie nie zna dlugosci kija

koorva a kiedy, jak to równość dwóch ułamków? Co w tym trudnego? :O nawet moje studęta to umieją :classic_cool: kooorva, a co tam nielogicznego? Kij rzuca cień, który jest równy jego długości, to LOGICZNE, że z piramidą jest tak samo* 🖐️ - przy założeniu, że promienie słoneczne są równoległe, a przy takiej odległości Ziemi od słońca, można to założyć :classic_cool: