Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uknino

Mleko modyf- kupic na wszelki wypadek przed porodem?

Polecane posty

Gość uknino

ZCesc mamuski, niedlugo rodze i dopiero traz naczytalam sie, ze wiele kobiet kupuje i uzywa mleko modyfikowane zaraz po porodzie "bo brakuje im pokarmu", "bo dziecko sie nie najada". Chca karmic piersia, przy 1 szym dziecku nie mialam problemu z karmieniem ale teraz nie wiem jak bedzie. Kupic mleko przed porodem? Jakie polecacie?

ja tez pierwsze karmilam naturalnie ale polozna mowila zeby zawsze miec na wszedlki wypadek paczke mleka w domu(hipoalergicznego najlepiej bo nie wiesz czy dziecko nie bezdie miec alergii na mleko krowie) ja dostalam mleko dopiero w 3 dobe po porodzie wczesniej tylko siara i dziecko sie nie najadalo. Zreszta moze sie wiele wydarzyc mozna nie miec sily latac po sklepach kupowac mleko na szybko a maz moze nie wiedziec jakie kupic.ja rodze na listopad i mam 1 mleko HA kupione zeby bylo

Gość agnieszkakrakow12345
a po co??? zawsze mozna kupic w apttece

Mleko w proszku na ponad rok ważności więc możesz spokojnie kupić bo i tak prędzej czy później będzie potrzebne :) Powodzenia :)

Gość uknino
dzieki dziewczyny :) mamii to mamy baaaardzo zblizona date porodu :D roznica 1 dzien

maadaa - dlaczego piszesz, że prędzej czy później będzie potrzebne? Ja przy trójce dzieci nie zużyłam ani grama mleka początkowego. Udało mi się wszystkie dzieci karmić tylko piersią przez pierwsze pół roku życia. Gdybym kupiła na wszelki wypadek, to bym musiała wyrzucić. Zawsze można kupić, gdy okaże się potrzebne. Dziecko nie umrze z głodu.

Gość twertrwet
Absolutnie nie kupuj! Jeżeli będziesz miała mało mleka, to noworodek zostanie nakarmiony takim mlekiem, jaki ma szpital. Z innych przyczyn też może do takiego karmienia dojść. Na przykład moją córkę nakarmiono zaraz po cesarce a ja nawet o tym nie wiedziałam. Takie są standardy w Polsce bo liczy się dziecko i decyzja o jego dobru a nie wybieranie firmy z matką. Gdy więc dziecko zostanie nakarmione, będzie bardzo źle zmieniać znowu mleko. To jest wręcz niebezpieczne dla maleństwa. Kupisz więc w razie potrzeby takie mleko, jakie dziecko już dostaje i dobrze toleruje. Dodam że dziwi mnie że w tym temacie wypowiedziały się akurat matki karmiące naturalnie, które tutaj teoretyzują.

Gość twertrwet
Ewentualnie jeśli chcesz być bardzo zapobiegliwa i da ci to spokój, to o ile wybrałaś szpital, zapytaj w nim jakim mlekiem dokarmiają noworodki i wtedy dokładnie takie same kup.

Wiesz juz co urodzisz?? u nas drugi synus bedzie. Ja widzialam jak bylo u mnie w szpitalu (mieszkamy w niemczech) malemu dawali tylko wode z glukoza nie dostawal mleka w proszku plus ja go przykladalam ale mialam tylko siare .Plakal od 2 do 4 zarowno w szpitalu jak i w domu bo byl glodny poprostu ,dali mi w szpitalu kilka buteleczek z mlekiem do podgrzania jak by nadal byl glodny do domu.Dopiero w 3 dobre po porodzie dostalam mleko i to nawal ze musialam odciagac .Ja uwazam ze dobrze miec mleko poczatkowe w domu jesli cos nie daj boze by sie stalo musialabys jechac do szpitala a dziecko musi jesc i nie wyobrazam sobie tatusia latajacego po sklepach czy aptekach szukajacego mleka z noworodkiem w wozku albo po porodzie kobiety latajacej po mleko.To nie jest majatek takie mleko kupic nawet jak by mialo sie wyrzucic a spokoj ze sie ma w domu mleko na wszelki wypadek bezcenny

Jesli jestes nastawiona na karmienie piersia to w szpitalu beda kazac ci przykladac dziecko nie beda podawac mu mleka jesli nie chcesz .Teoretycznie powinna dziecku starczac na poczatek siara a w domu jesli widzisz ze bedzie glodny a ty dalej bedziesz czekac na wlasciwe mleko dasz butelke. Ja mam 1 dziecko 19 miesieczne i robie wszytsko co ulatwia mi opieke nad dzieckiem oraz sprawia ze ja i dziecko jestesmy spokojni .Moj synek jest grzecznym chlopcem umie sie sam soba zajac a ja mam czas pouczyc sie na studia. Bierz wszystko na spokojnie dziecko musi czuc sie bezpiecznie i pewnie i kup takie rzeczy ktore ci ulatwia zycie:)

Gość mama co radzi na kafe
Jesli naprawde chcesz karmic piersia, to karm anie klupuj melko modyf na wszelki wypadek. Prawda jest, ze dzieci kotre sie nie najadaja to dziueci matek, ktore w glebi nie sa przekonane do karmienia. A juz, tekst ze siara dizecko sie najdalo, mnie rozwalil. Zamiast trzymac dziecko przy piersi, korzystalo z najwiekszych dobrodziejst siary, to mamauska dala butle echhhh.. NIe chcesz karmic piersia, lub chcesz od poczatku karmic mieszanie- to to pwoiedzcie, anie szujkajcie prestekstu, ze sie dziecko nie najada, zeby podac butle! Gdyby naprawde bylo tyle kobiet co to nie maja mleka, lub maja mleko " bezwartosciowe" to luzkosc by juz dawno wymarla!

Gość uknino
mamii u nas mowiono 2 razy ze bedzie corcia(mam juz syna) a tydzien temu lekarka rzucila tekst "o bedzie braciszek" :( ide jutro na usg 3D do innego lekarza bo nie mozemy z mezem zniesc tej niepewnosci... To ja chyba nie bede kupowac jednak mleka bo w razie czego to moj maz nalezy do tych nielicznych, ktorzy swietnie daja sobie rade z zakupami, w razie problemow pojedzie do sklepu/apteki i kupi mleko

moj maly pierwszy synek udawal do 20 tygodnia dziewczynke w tej ciazy od samego poczatku mowia ze chlopak szybciej z dziewczynki zrobi sie chlopczyk niz na odwort ponoc:) dziecko jak sie rodzi jest najedzone ale po 3 dniach karmienia sama siara moj byl glodny dopiero jak mialam mleko wlasciwe to sie najadal i to bylo tak ze musialam mu jeszcze wiecej odciagac bo mu bylo za malo taki glodomor byl .mial 7 dni powinien pic 70ml co 3godz(wedlug poloznej) a pil 100ml wtedy byl najedzony.ja musialam odciagac mleko bo maly z piersi sie nie najadal . z mlekiem w proszku zrobisz jak zechcesz ja mam juz kupione i stoi.ja sie nastawiam na karmienie piersia ale nie chce sie denerwowac jak bedzie mi plakal bo mleka wlasciwego nie mam

Gość Geuther Swing rosnące razem
Nie. Najlepiej się wstrzymać do porodu ALE (!) trzeba się wcześniej zapoznać z ofertą na rynku, cenami, markami i rodzajami mleka (co oznaczają skróty na opakowaniach mlek itd.). Nie ma sensu kupować mleka np. hypoalergicznego HA, bo dziecko może cierpieć np na refluks i trzeba będzie kupić AR, albo może mieć kolki i trzeba będzie kupić sensitive albo comfort, albo nietolerancje laktozy lub protein mleka krowiego i trzeba będzie podać 0-Lac albo preparaty mlekozastępcze Pepti, Nutramigen itp. i wtedy te dwadzieścia kilka złotych wydane na puszkę HA pójdą w błoto. Bez sensu. Lepiej się wstrzymać do porodu, poznać potrzeby dziecka i dopiero wysłać partnera do apteki po odpowiedni produkt.

Gość ....,
no wlasnie! kolezanka wyzej madrze napisala!!

Gość no nie calkiem
bo zanim to wszystko sie sprawdzi to juz dawno dostanie wlasne mleko ktore bedzie idealne dla dziecka.

Gość Geuther Swing rosnące razem
No wiadomo, że dostanie matczyne i na nim powinno się obejść, ale jeśli z różnych powodów trzeba będzie kupić modyfikowane, to dobrze jest najpierw poobserwować reakcje dziecka na pokarm a nie kupować mleka w ciemno jako element wyprawki, bo to bezsens i tyle.