Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do znajacych sie na prawie

czy to legalne? (dzialanosc gospodarcza)

Polecane posty

czy jesli ktos projektuje sam nadruki na koszulki i chce te koszulki sprzedawac to trzeba rejestrowac dzialanosc gospodarcza? mam na mysli drukowanie koszulek w drukarni i zakup a potem wystawienie np na allegro albo z konta na facebooku

?

naprawde nikt nie wie?

Gość psełdonimee
Na allegro możesz sobie sprzedawać, po to przecież jest 🖐️ myślisz że wszystkie mamuśki sprzedające ubrania swoich dzieci mają działalność gospodarczą? Natomiast jeśli chodzi o sprzedaż z facebooka, to możesz się tam reklamować, ale sprzedawanie będzie niby niezgodne z prawem. Tylko kto to sprawdzi ;) Musiałby albo ktoś na Ciebie nakablować, albo musiałbyś sprzedawać te koszulki na naprawdę masową skalę.

jeśli obrót przekroczy pewien próg (nie pamiętam ile) to musisz zapłacić podatek od tego

chcę się reklamowac na facebooku ale wystawiac na prośbę na allegro i nie na masową skalę ale jednak będzie z tego dochód dlatego zastanawiałem się czy tak w ogole mozna ale pelno ludzi rysuje i projektuje cos na koszulki więc chyba nie wsadza mnie za to do więzienia:)

przejdzie bez działalnosci, ale to nielegalne. Więc lepiej się zarejestruj, ale wtedy ZUS, Vat plus podatek. Ale za to koszt np czynszu mozesz wliczyć w działalność (nie cały, tylko np 35%), prąd (ten sam % co czynsz) i np paliwo jeśli masz samochód na firmę wrzucony.

do was wszystkich -> to jest legalne jeśli nie ma się z tego tytułu odpowiednio dużych obrotów ;) ale jeśli przekroczysz pewien limit to US szybko się upomni o podatki

a do jakiej kwoty to jest legalne?