Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cichutenkoo

PISMO śWIĘTE NATCHNIONE PRZEZ BOGA !!!!!!!

Polecane posty

Do jehowa.... widzisz, wyznawców Jehowy, bardzo niewielu ludzi wpuszcza do domów, więc ich "agitatorzy" wykorzystują też internet. Tu mogą dyskutować, przekonywać a O TO WŁAŚNIE IM CHODZI!!! To ludzie kulturalni, znający, a może, lepiej ,można by tu powiedzieć, odpowiednio interpretujący, biblię. Tak jak pisałam.... nie odpowiada mi ich Bóg, wolę :D swojego ❤️, bo ludzką twarz!

Gość jehowa znaczy ruina
wikipedia każdy może edytować

Gość jehowa znaczy ruina
ja wierze w trójce święta +Maryja

Nie wiadomo dziś dokładnie, jak w starożytnym języku hebrajskim wymawiano imię własne Boga. Znamienne jest jednak, że występuje ono w Biblii około 7000 razy. Podczas pobytu na ziemi Jezus oznajmiał imię Boże i polecił swym uczniom modlić się, by zostało ono uświęcone (Mateusza 6:9; Jana 17:6). Nie ulega zatem wątpliwości, że używanie tego imienia jest dla chrześcijan sprawą najwyższej wagi. Dlaczego więc nie jest dzisiaj pewne, jak należy je wymawiać? Są dwa główne powody. Po pierwsze, jakieś dwa tysiące lat temu wśród Żydów zrodził się przesąd, że imienia Bożego nie powinno się wymawiać. Gdy ktoś napotykał je podczas czytania Biblii, w zamian wypowiadał słowo „Pan. Wskutek tego po stuleciach oryginalna wymowa imienia Bożego poszła w zapomnienie. Znamienne jest, że imię własne Boga występuje w Biblii około 7000 razy Po drugie, w dawnym piśmie hebrajskim nie używano samogłosek. Brakujące samogłoski czytający uzupełniał z pamięci. (Podobnie czyni się w języku polskim i innych językach w wypadku różnych skrótów). Z czasem, aby nie dopuścić do całkowitego zapomnienia wymowy hebrajskiej, opracowano pewien system. Do każdego słowa w Biblii dopisano znaki samogłoskowe. Jednakże przy imieniu Bożym dla zasygnalizowania, że należy zastąpić je innym wyrazem dodawano znaki odpowiadające słowu „Pan lub nie dodawano ich wcale. W rezultacie imię to zachowało się w postaci czterech spółgłosek, zwanych tetragramem, który Wielka Encyklopedia PWN definiuje jako „4 hebrajskie litery JHWH, oznaczające starotestamentowe imię Boga Izraela. Po dodaniu do JHWH odpowiednich samogłosek powstaje forma „Jehowa powszechnie znana i od dawna używana także w języku polskim. Niektórzy bibliści zalecają wymowę „Jahwe. Czy jest ona bliższa pierwotnemu brzmieniu? Nie ma co do tego pewności. Część uczonych wysuwa argumenty przeciw używaniu tej formy. Dzisiejsza wymowa imion biblijnych najprawdopodobniej bardzo odbiega od oryginału hebrajskiego i mało kto zgłasza tu jakieś zastrzeżenia. Po prostu imiona te przyjęły się w naszym języku i łatwo je zidentyfikować. To samo można powiedzieć o imieniu „Jehowa. Pierwsi chrześcijanie nazywani byli ludem dla imienia Bożego. Głosili innym o tym imieniu i zachęcali do wzywania go (Dzieje 2:21; 15:14; Rzymian 10:13-15). Tak więc bez względu to, jakim językiem mówimy, Bóg oczekuje, że będziemy używać tego imienia, doceniać jego znaczenie oraz żyć zgodnie z tym, co się z nim wiąże.

a ja... WIERZĘ, nie rozkładam WSZYSTKIEGO na czynniki pierwsze. Nie muszę, czegoś udowodnić, przedstawić logicznie- wyliczyć matematycznie..... ja CZUJĘ! Miłego dnia- żegnam się bo chcę ciągle widzieć kolorowy świat i mojego "uśmięchnietego- tolerancyjnego" BOGA! Pa 🌻,

zapytaj teraz sam siebie czy Bóg chce abysmy sie kłocili o szczególy które nas dziela .... moze spojrzmy ile nas łączy ? Powinniśmy wiedzieć, kim jest Bóg ROZGWIEŻDŻONE niebo w bezchmurną noc, cudowna woń wielobarwnych kwiatów, śpiew ptaków, szelest liści kołysanych delikatnym wietrzykiem czyż wszystko to nie napawa cię zachwytem? Fascynujące są również potężne wieloryby i inne morskie stworzenia! A co powiedzieć o ludziach, wyposażonych w sumienie i mających niewiarygodnie złożony mózg? Skąd twoim zdaniem wzięły się te cuda? Niektórzy przypisują to wszystko ślepemu przypadkowi. Ale jeśli mają rację, to skąd u człowieka wzięła się wiara w istnienie Boga? Dlaczego przypadkowe połączenie substancji chemicznych miałoby doprowadzić do powstania istot mających potrzeby duchowe? „W naturze wszystkich ludzi, bez względu na ich status finansowy czy wykształcenie, głęboko tkwi religia. W ten sposób profesor Alister Hardy podsumował wyniki swej pracy naukowej, opisanej w książce The Spiritual Nature of Man (Duchowa natura człowieka). Najnowsze badania nad mózgiem doprowadziły niektórych neurobiologów do wniosku, że człowiek posiada „zaprogramowaną zdolność przejawiania uczuć religijnych. W książce Is God the Only Reality? (Czy Bóg jest jedyną Rzeczywistością?) zauważono: „Od zarania dziejów w każdej epoce i kulturze ludzie w poszukiwaniu sensu życia (...) sięgali do religii. Warto też rozważyć słowa pewnego wykształconego człowieka zapisane jakieś 2000 lat temu: „Każdy dom jest przez kogoś zbudowany, ale tym, który zbudował wszystko, jest Bóg (Hebrajczyków 3:4). A pierwszy werset Biblii informuje: „Na początku Bóg stworzył niebiosa i ziemię (Rodzaju 1:1). Ale kim właściwie jest Bóg? Zdania na ten temat są podzielone. Yoshi, nastolatek z Japonii, tak odpowiedział na to pytanie: „Nie mam sprecyzowanego zdania. Jako buddysta, nie przywiązuję wielkiej wagi do tego, kim On jest. Yoshi przyznał jednak, że boską czcią darzony jest Budda. Z kolei Nick, ponadsześćdziesięcioletni przedsiębiorca, wierzy w Boga i uważa Go za wszechmocną siłę. Niemniej zapytany, co wie na Jego temat, Nick po dłuższej chwili zastanowienia mówi: „To bardzo trudne pytanie, przyjacielu. Wiem jedynie, że Bóg istnieje. Wielu oddaje cześć i służy stworzeniu zamiast Stwórcy (Rzymian 1:25, Biblia warszawska). Miliony ludzi praktykuje kult zmarłych przodków, sądząc, że Bóg jest zbyt odległy, byśmy mogli się do Niego zbliżyć. W hinduizmie zaś wielbi się mnóstwo bogów i bogiń. W czasach apostołów Jezusa Chrystusa oddawano cześć rozmaitym bóstwom, takim jak Zeus czy Hermes (Dzieje 14:11, 12). A w niejednym kościele chrześcijaństwa naucza się, że Bóg jest Trójcą złożoną z Boga Ojca, Boga Syna i Boga Ducha Świętego. Doprawdy, „jest wielu bogów i wielu panów , jak to zresztą czytamy w Biblii. Niemniej Księga ta dodaje też: „Dla nas wszakże jest jeden Bóg, Ojciec, z którego jest wszystko (1 Koryntian 8:5, 6). Istnieje zatem tylko jeden prawdziwy Bóg. Ale o kogo tu chodzi? Jaki On jest? Poznanie odpowiedzi na te pytania to niezwykle istotna sprawa. Sam Jezus rzekł w modlitwie do tej Osoby: „To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa (Jana 17:3). Mamy zatem powód wierzyć, że nasza wiecznotrwała pomyślność zależy od poznania prawdy o Bogu.

Gość jehowa znaczy ruina
„Niemniej jednak jest rzeczą niemal pewną, że imię Boże wymawiano pierwotnie >>Jah. WehChociaż jesteśmy skłonni uważać wymowę Jahweh za bardziej poprawną, to jednak zachowaliśmy formę Jehowah, ponieważ jest ona dobrze znana już od XIV w. (Strażnica, nr 15 z 1961 roku, str. 12, podkreślenia od JL).

Gość a co ma ksiądz do tego? oto co
a więc podsumujmy nawet jeśli cichutenkoo twierdzi, że nie jest SJ, to jest pod wpływem ich interpretacji Biblii i takież "prawdy" głosi. w związku z tym ja się pożegnam 🖐️

Gość mufin
cichutenkoo stosuje pewien wybieg - wie ,ze ludzie kiepsko resgują na ŚJ i ich " nauki " wieć mówi ,ze nie jest świadkiem a tylko rozważa ich nauki -a jaka to różnica ?.

Gość Maryska_______
Cichutenkoo ❤️ przepraszam cie, ale to nie moje "podworko", Pismo Swiete TAK, ale SJ NIE, sorry.

Różnica jest taka, że cichutenkoo się zastanawia, ale jeszcze nie podjęła ostatecznej decyzji. Tak to rozumiem. A dlaczego rozważa i zastanawia się? Bo jest myślącą osobą, która szuka drogi do Jezusa. Zawiodła się na Katolicyzmie i to jest przykre. Ja się nie zawiodłam. :O Przez dłuższy czas nie wiedziałam, jakiego wyznania jest kamelia i myślałam, że to Katoliczka. Ale nie, okazało się, że to nie Katoliczka. Ludzie są różni. Czasem wchodzą na błędne drogi.

Problem z kamelią byl taki, że na pierwszej stronie swojego topiku nie napisała, jakiego jest wyznania. Okazalo się, że jest to kamelia Zielonoświątkowa. Kończy się kolejny dzień. Odmówię Różaniec. Nakarmię syna. A potem siebie. I pójdę spać.

Gość Maryska_______
ja sie nie zastanawiam, wiem gdzie naleze :) i za to BOGU wielkie dzieki!!!!

.. no widzisz Maryska .... jestes zachwycona słowem Bozym które tutaj pisze do czasu kiedy nie usłyszysz słowa : świadek Jehowy ! ...zgadzasz sie z ich naukami , ale przeraza Cie ich nazwa , a może stosunek innych ludzi to tej organizacji , moze by tradycji stało sie zadosc wiec trzeba na nich splunac ... , a moze jeszcze cos innego ... ... a wiesz kim sa , w co wierza ? pewnie nie ... choc juz troche przeczytałas .... nie mozna nikogo nazwac przyjacielem , jesli go dobrze nie poznasz ... nie mozna nikogo nazwac wrogiem jesli tez go dobrze nie poznasz ...

12.10.2010] 21:15 [zgłoś do usunięcia] Maryska_______ ja sie nie zastanawiam, wiem gdzie naleze i za to BOGU wielkie dzieki!!!! .. a gdzie nalezysz ? jesli moge zapytac ... by nie było nietaktem ...

19:48 [zgłoś do usunięcia] mufin cichutenkoo stosuje pewien wybieg - wie ,ze ludzie kiepsko resgują na ŚJ i ich " nauki " wieć mówi ,ze nie jest świadkiem a tylko rozważa ich nauki -a jaka to różnica ? ..pisze prawde .. a wiec nie jestem SJ ... przeciez widac , że uzywam imienia Boga ... a robia to tylko SJ ... a jesli chciałbym to ukryc usunełabym zastepujac słowem Bóg lub pan ... ale byłoby to kłamstwo ...

a to ze kiepsko reaguja - jak pisze mufin - delikatnie zreszta to zazwał , umacnia i pokazuje SJ ze sa parwdziwa religia ... Jezus mówił o przesladowaniach które beda przechodzic ... tak samo jak przesladowany był Jezus ...

Gość do-cichutenkooo
cichutenkoo a to ze kiepsko reaguja - jak pisze mufin - delikatnie zreszta to zazwał , umacnia i pokazuje SJ ze sa parwdziwa religia ... prawdziwa religia..hmm "Jezus mówił o przesladowaniach które beda przechodzic ... tak samo jak przesladowany był Jezus ..." jezus mówił o prześladowaniach jakie będą przechodzić świadkowie? Czy ja dobrze zrozumiałam? Prześladowania przechodzą różne wyznania chrześcijańskie. Również KK w krajach gdzie jest w mniejszości Zresztą, kto Cię tu prześladuje?

10 „Szczęśliwi, którzy są prześladowani ze względu na prawość, gdyż do nich należy królestwo niebios. 11 „Szczęśliwi jesteście, gdy was lżą i prześladują, i ze względu na mnie kłamliwie mówią przeciwko wam wszelką niegodziwość. 12 Radujcie się i skaczcie z radości, gdyż wielka jest wasza nagroda w niebiosach; tak bowiem prześladowali proroków przed wami.

Gość jehowi to barnarzyńcy !!!!!!!!
tak właśnie

Gość mufin
ależ ciebie nikt nie prześladuje - już nie rób z siebie męczennicy , dziewczyno . ludzie tylko ŚJ nie lubią - nic nie mają do Jezusa - tylko do świadków .proste ?

Gość mufin
a na moje pytanie nie odpowiedziałaś . i nie wklejaj mi jakiś formuek tylko odpowiedz swoim zdaniem