Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cichutenkoo

PISMO śWIĘTE NATCHNIONE PRZEZ BOGA !!!!!!!

Polecane posty

Gość kto to jest jehowa
w biblii nie na takiego słowa

Jehowa = Jahwe to imie Boga niestety usuniete z wiekszosci Biblii ... w orginale uzyto imienia Boga około 7 tys razy ..

Gość cichutensko jestes jehowa
jestes wiary jehowej?

Imię Jehowa (inaczej Jahwe) występuje w oryginale Pism Hebrajskich blisko 7000 razy. Większość przekładów Biblii nie zawiera tego imienia, zastąpiono je bowiem słowami Bóg lub Pan. Czasem jednak nawet i w tych wydaniach można się zorientować, gdzie w tekście hebrajskim występuje imię Jehowa, ponieważ słowa zastępcze bywają wydrukowane dużymi literami, na przykład BÓG, PAN. Szereg współczesnych tłumaczeń podaje wyraźnie imię Boże, czy to w postaci Jehowa, czy Jahwe. Według Przekładu Nowego Świata czytamy w Księdze Izajasza 42:8: „Jam jest Jehowa. To jest moje imię.

10 „Wy jesteście moimi świadkamibrzmi wypowiedź Jehowymoim sługą, którego wybrałem, abyście mnie poznali i wierzyli we mnie, i rozumieli, że ja jestem ten sam. Przede mną nie został utworzony żaden Bóg ani po mnie nie ma żadnego. 11 Ja, właśnie ja jestem Jehowa, a oprócz mnie nie ma wybawcy.

Kim jest Bóg? BÓG to „ponadziemska istota, będąca racją istnienia i funkcjonowania świata i człowieka; główny przedmiot wierzeń i kultu w większości religii czytamy w Wielkiej Encyklopedii PWN. A pewien słownik podaje następującą definicję Boga: „istota nadprzyrodzona, najwyższa. Co wiemy o tej niezwykłej istocie? Czy Bóg to bezosobowa siła, czy rzeczywista osoba? Czy ma imię? Czy jak wierzy wielu ludzi, jest Trójcą? W jaki sposób możemy poznać Boga? Rzetelnych i wyczerpujących odpowiedzi na te pytania dostarcza Biblia. Ponadto zachęca ona do szukania Boga, mówiąc: „Nie jest on daleko od nikogo z nas (Dzieje 17:27). Bezosobowa siła czy realna osoba? Wielu wierzących uważa, że Bóg nie jest osobą, lecz siłą. Na przykład w niektórych kulturach bóstwa są utożsamiane z siłami przyrody. Niejeden człowiek po obiektywnym rozpatrzeniu odkrytych przez naukę faktów związanych z budową wszechświata i naturą życia doszedł do wniosku, że musi istnieć jakaś Praprzyczyna. Mimo to ludzie tacy często wzdragają się przed przypisaniem jej cech osobowych. Czy jednak złożoność dzieła stwórczego nie wskazuje, że ta Praprzyczyna musi być niezwykle inteligentna? A inteligencja wymaga istnienia umysłu. Wielki intelekt, któremu zawdzięczamy powstanie wszystkiego, musi zatem należeć do Boga mającego określone ciało. Nie przypomina ono naszych fizycznych ciał jest ciałem duchowym. W Biblii czytamy na ten temat: „Jeżeli jest ciało fizyczne, to jest też duchowe (1 Koryntian 15:44). Wyraźnie oświadczono w niej także: „Bóg jest Duchem (Jana 4:24). Duch to niewidzialna istota zupełnie odmienna od człowieka (Jana 1:18). Poza Bogiem istnieją także inne byty duchowe. Są to aniołowie „synowie prawdziwego Boga (Hioba 1:6; 2:1). Co prawda Bóg nie miał początku, ale jest osobą i ma ciało duchowe, zatem przebywa w konkretnym miejscu. Biblia mówi, że Jego „ustalonym miejscem zamieszkania są niebiosa dziedzina duchowa (1 Królów 8:43). Biblijny pisarz Paweł podaje: „Chrystus wszedł (...) do samego nieba, żeby się teraz na naszą rzecz ukazywać przed osobą Boga (Hebrajczyków 9:24). Słowo „duch ma w Biblii jeszcze inne znaczenie. Psalmista tak modlił się do Boga: „Gdy posyłasz swego ducha, zostają stworzone (Psalm 104:30). Wyraz „duch nie odnosi się tutaj do Boga, lecz do siły, której używa On, by realizować swe postanowienia. Posługując się nią, Bóg stworzył literalne niebiosa, ziemię i wszystko, co żyje (Rodzaju 1:2; Psalm 33:6). Ową siłę nazywamy duchem świętym. Bóg natchnął nim ludzi, którzy spisali Biblię (2 Piotra 1:20, 21). Duch święty jest zatem niewidzialną czynną siłą, z której Bóg korzysta przy urzeczywistnianiu swych zamierzeń. Bóg posłużył się duchem świętym, by stworzyć ziemię i natchnąć ludzi do spisania Biblii Niezrównane imię Boże Pisarz biblijny Agur zapytał: „Kto zebrał wiatr w obie garście? Kto wody owinął płaszczem? Kto sprawił, że się podniosły wszystkie krańce ziemi? Jakie jest jego imię i jakie imię jego syna? (Przysłów 30:4). W gruncie rzeczy Agur postawił pytanie: Czy znasz imię lub rodowód człowieka, który by tego dokonał? Moc wystarczającą do kontrolowania sił natury posiada tylko Bóg. Chociaż dzieło stwórcze stanowi przekonujący dowód istnienia Boga, to nic nie mówi o Jego imieniu. Właściwie nigdy byśmy się nie dowiedzieli, jak ono brzmi, gdyby sam Bóg go nie objawił. Ale On to uczynił. Stwórca mówi: „Jam jest Jehowa. To jest moje imię (Izajasza 42:8). Niezrównane imię Boże, Jehowa, występuje w samych Pismach Hebrajskich prawie 7000 razy. Jezus Chrystus dał ludziom poznać to imię i je wysławiał (Jana 17:6, 26). Ostatnia księga Biblii zawiera je w wyrażeniu „Alleluja!, które znaczy „Wysławiajcie Jah! „Jah to skrócona forma imienia „Jehowa (Objawienie 19:1-6; zobacz też przypis w Biblii Tysiąclecia). Mimo to współczesne przekłady rzadko zawierają imię Boże. Niektóre wydania Biblii zastępują je tytułami „PAN lub „BÓG pisanymi wielkimi literami dla odróżnienia od zwykłych tytułów „Pan i „Bóg. A sporo uczonych sugeruje, że imię Boże mogło być wymawiane w formie Jahwe. Jezus oznajmił ludziom imię Boże Skąd się biorą takie różnice poglądów na temat imienia największej Osobistości we wszechświecie? Źródłem tego problemu jest wielowiekowy przesąd, wskutek którego Żydzi przestali wymawiać imię Boże i zaczęli podczas czytania zastępować je hebrajskim słowem znaczącym „Pan Wszechwładny. A ponieważ w biblijnej hebrajszczyźnie nie zapisywano samogłosek, nie jest możliwe jednoznaczne ustalenie, jak Mojżesz, Dawid czy inni starożytni czytali litery składające się na imię Boże. Jednakże używana w Polsce forma Jehowa (oraz jej odpowiedniki w wielu językach) jest znana od stuleci i szeroko rozpowszechniona (zobacz 2 Mojżeszową 6:3, Biblia gdańska). Chociaż nie ma ostatecznej pewności, jak w starożytnej hebrajszczyźnie wymawiano imię Boże, to jego znaczenie nie jest okryte tajemnicą. Jego sens można oddać słowami: „On powoduje, że się staje. Posługując się tym imieniem, Jehowa Bóg daje poznać, iż ma określone zamierzenia i zawsze je urzeczywistnia. Spełnia też wszystkie swoje obietnice. Jedynie prawdziwy Bóg dysponuje niezbędną do tego mocą, dlatego tylko On ma pełne prawo nosić to imię (Izajasza 55:11). Niewątpliwie imię Jehowa odróżnia Boga Wszechmocnego od wszystkich innych bóstw. Właśnie dlatego pojawia się ono w Biblii tak często. Wiele przekładów je pomija, gdy tymczasem w Psalmie 83:18 dobitnie oświadczono: „Ty, który masz na imię Jehowa, ty sam jesteś Najwyższym nad całą ziemią. A podczas swej ziemskiej służby Jezus Chrystus uczył swych naśladowców: „Macie więc modlić się w ten sposób: Nasz Ojcze w niebiosach, niech będzie uświęcone twoje imię (Mateusza 6:9). Powinniśmy zatem posługiwać się imieniem Boga w naszych modlitwach, rozmowach o Nim i gdy Go wychwalamy publicznie. Czy Jezus jest Bogiem? Sam Jehowa Bóg nie pozostawił żadnych wątpliwości co do tożsamości swego Syna. W Ewangelii według Mateusza czytamy, że po chrzcie Jezusa „rozległ się głos z niebios, mówiący: To jest mój Syn, umiłowany, którego darzę uznaniem (Mateusza 3:16, 17). Jezus Chrystus jest więc Synem Boga. Głos z nieba powiedział: „To jest mój Syn Tymczasem niektórzy wierzący twierdzą, że Jezus to Bóg Najwyższy. Inni wyznają naukę o Trójcy, która głosi, iż „Bogiem jest Ojciec, Bogiem Syn i Bogiem Duch Święty: a jednak nie trzej bogowie, lecz jeden jest Bóg. Według takich poglądów te trzy osoby „są współwieczne i zupełnie równe (The Catholic Encyclopedia). Czy to prawda? Na temat Jehowy natchnione Pismo Święte mówi: „Już od czasu niezmierzonego po czas niezmierzony ty jesteś Bogiem (Psalm 90:2). Nazwano Go „Królem Wieczności nie miał początku i nie będzie mieć końca (1 Tymoteusza 1:17). O Jezusie natomiast napisano, że jest „pierworodnym wszelkiego stworzenia, „początkiem stworzenia Bożego (Kolosan 1:13-15; Objawienie 3:14). Jezus powiedział o Bogu, którego nazwał swoim Ojcem: „Ojciec jest większy niż ja (Jana 14:28). Wyjaśnił też, że są sprawy, o których nie wie ani on, ani aniołowie w niebie, tylko Ojciec (Marka 13:32). Co więcej, Jezus modlił się do swego Ojca, mówiąc: „Nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje (Łukasza 22:42). Do kogo zwracał się w ten sposób, jeśli nie do kogoś większego, potężniejszego? Dodajmy też, że Jezus nie wskrzesił samego siebie to Bóg przywrócił go do życia (Dzieje 2:32). Jezus modlił się do Boga kogoś większego i potężniejszego od siebie Jak zatem wynika z Pisma Świętego, Bogiem Najwyższym jest Jehowa, a Jezus to Jego Syn. Nie był on równy Ojcu ani przed przyjściem na ziemię, ani w czasie swego człowieczego życia i z pewnością nie zrównał się z Nim, gdy został wskrzeszony do życia w niebie (1 Koryntian 11:3; 15:28). Ponadto, jak już wykazano, tak zwana trzecia osoba Trójcy duch święty nie jest wcale osobą, lecz siłą, którą Bóg posługuje się do realizacji swych zamierzeń. Wynika stąd, że nauka o Trójcy nie ma podstaw biblijnych.* „Jehowa, nasz Bóg, to jeden Jehowa czytamy w Piśmie Świętym (Powtórzonego Prawa 6:4). Staraj się lepiej poznać Boga Aby kochać Boga i być oddanym wyłącznie Jemu, na co w pełni zasługuje, musimy wiedzieć, jaki On naprawdę jest. Ale jak można lepiej Go poznać? W Biblii znajdujemy następującą odpowiedź: „Jego niewidzialne przymioty jego wiekuista moc i Boskość są wyraźnie widoczne już od stworzenia świata, gdyż dostrzega się je dzięki temu, co zostało uczynione (Rzymian 1:20). Wynika stąd, że jednym ze sposobów poznawania Boga jest obserwowanie tego, co stworzył, połączone z pełnym doceniania rozmyślaniem. Możemy lepiej poznać Boga Nie można jednak zdobyć dostatecznej wiedzy o Bogu jedynie na podstawie znajomości Jego dzieł. Na przykład, aby dowiedzieć się, że jest On rzeczywistą osobą duchową, mającą jedyne w swoim rodzaju imię, trzeba sięgnąć do Biblii. Studiowanie tej Księgi to w gruncie rzeczy najlepszy sposób na dokładne poznanie Boga. W Piśmie Świętym Jehowa zawarł mnóstwo informacji o tym, jakim jest Bogiem. Objawia tam swoje zamierzenie i poucza nas o swych drogach (Amosa 3:7; 2 Tymoteusza 3:16, 17). Jakże możemy się cieszyć, że Bóg pragnie, byśmy „doszli do dokładnego poznania prawdy i skorzystali z Jego miłościwych postanowień! (1 Tymoteusza 2:4). Starajmy się zatem jak najlepiej poznać Jehowę.

Gość vfreeeeeeee
Ciekawy topik. I taki skromny :)

Gość jehowa to imie szatana
czyli jesteście świadkami szatana a założyciel był masonem też czciciel szatana Według TS Bóg ma na imię Jehowa. Po angielsku pisze się Jehovah, a czyta się Dżehowa. Co jest niezwykłe to prosty fakt, że w hebrajskim nie ma słowa "Dże". Nie ma to niczego współnego z Yah, (czytaj: Ja) jak np: JeremaYAH, IzaYAH czy znana nam wszystkim forma AlleluJAH. Natomiast znaczenie słowa hovah jest szczególnie niepokojące. hebrajskie słowo 'hovah" oznacza - ruin, mischief. słownik http://www.eliyah.com/cgi-bin/strongs.cgi?file=hebrewlexicon&isindex=1943+hovah Ruin - zburzyć, zniszczyć, zrujnować; doprowadzić do ruiny Mischief - szkoda, intryga, figlarność, psota, mąciwoda, podżegacz, krzywda Na domiar złego ŚJ używają nagminnie niezwykle uwłaczającą formę tego świętego imienia, tym samym łamiąc pierwsze przykazanie. W takiej właśnie formie używają jej Amerykanie (Watchtower Society) oraz cały świat anglojęzyczny. W tej formie używają jej także do czarów sataniści, czarownicy, kabaliści oraz... Masoni. W ślad za pierwszym błędem podąża błąd drugi. Towarzystwo Strażnica nie uznaje Jezus za Boga i praktycznie odrzuca Go jako Króla Królestwa Bożego. Według TS Królestwo Boże to jest Królestwem Jehowy, pomimo oczywistych wersetów wskazujących Jezusa jako Króla i Sędziego oraz głównodowodzącego w finałowej bitwie Armagedonu. Niewielu ŚJ zdaje sobie sprawę z tego, że termin - Królestwo Jehowy nie jest terminem biblijnym i nigdzie w Biblii nie występuje. ŚJ zwiastują Królestwo Jehowy czyli... królestwo złośnika, niszczyciela! Co jeszcze ciekawsze, ŚJ oczekują Nowego Porządku Świata pod władzą owego niszczyciela, czyli... New World Order - NWO! (NWO po polsku - Nowy Porządek Świata.) Organizacja ta kategorycznie zabrania modlenia się do Zbawiciela, czyli Jezusa a modlitwy mogą tylko być kierowane do złośnika, niszczyciela czyli... Jehowy. Za publiczną modlitwę do naszego Zbawiciela ŚJ zostanie natychmiast wykluczony z tej organizacji! Według ŚJ Jehowa jest Zbawicielem a oni są jego świadkami! Na okładkach ich Strażnic jest napis. Strażnica zwiastująca Królestwo Jehowy. Towarzystwo Strażnica założył Russell - Mason, czyli lucyferianista. Jego fascynacja piramidami egipskimi i egiptologią jest większości ŚJ doskonale znana. http://www.zbawienie.com/sj.htm

Gość jehowa to imie szatana
Największym błędem Świadków jest brak wielbienia Jezusa. Odmawiając Mu nie tylko aktu uwielbienia ale nawet zabraniając kategorycznie jakiejkolwiek modlitwy do Niego, ŚJ stają zdecydowanie po stronie najzagorzalszego przeciwnika Chrystusa - Lucyfera! Filipian 2:10 aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. 11 I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca. Każde kolano... za wyjątkiem ŚJ?

.. pomyliłes temat topiku ... ty nie musisz zgadzac sie z tymi naukami .. ja z innymi .. nie neguje innych .. nie neguj moich .... Bóg ma imię 🌻

Gość fałszywe nauki
potrzebujesz nauki i pomocy tak bóg ma imie Oto IMIONA BOGA: Acharon - Ostatni Adir Potężny Adon Władca Amic Silny Baruch Błogosławiony Bore Stwórca Cadik Sprawiedliwy Cewaot Władca Zastępów Chacham Mądry Chaj Żyjący Chanun Łaskawy Chasid Czyniący Dobro Chasin Możny Choker Badający Cur Skała Cwi Gazela Dagul Przewyższający Echad Jedyny Ehje Jestem Eljon Najwyższy Elokim Sędzia Emet Prawda Emuna Ufny Erech Apajim Cierpliwy Eszkol Hakofer Do Niego Wszystko Należy Gadol Wielki Gee Dumny Gibor Mocny Goel Wykupiciel Hajodea Wiedzący Haszem - Imię Izuz Silny Jaszar Prawy Joszew Seter Trwający w Ukryciu Kadosz Święty Kana Żądający Karow Oddany Kawod Pełen Chwały KEl Bóg Wszechmocny Melech - Król Mistater Utajony Necach Wieczny Nisgaw Wzniosły Nocer Chesed Zachowujący Dobro Nokem Mściciel Nora Przerażający Nose Awon Wybaczający Winę Nose Chet Wybaczający Występek Nose Fesza Wybaczający Bunt Noter Wymazujący Urazy Ofer Jeleń Pode Zbawca Rachum Współczujący Ram Wzniosły Riszon Pierwszy Raw Chesed Bogaty Dobrocią Salach Wybaczający Sar Władca Szadaj Wszechmocny Sela Wiekuisty Szilton Panujący Szochen Ad Istniejący Wiecznie Szofet Sędzia Szomer - Strażnik Tamim Doskonały Takif Mocarz Tehor Ejnajim Widzących Oczu Tow Dobry Waed Świadek Zocher Pamiętający

Gość moije imie nic nie znaczy
wobec boga moje imię to niosący Chrystusa

POWODY NIENAWIŚCI CZŁOWIEKA PRZEZ SZATANA Jezus: Pisz, synu mój. Szatan nienawidzi naturę ludzką jako taką, dlatego nienawidzi wszystkich ludzi, a zwłaszcza chrześcijan. Przed swym buntem, był on arcydziełem Stworzenia. Po Bogu nie było nad niego większego, doskonalszego i wspanialszego. Ta jego wielkość sprawiła, że uważał siebie za podobnego Bogu, dlatego nie chciał uznać Pana Boga, który jest Alfą i Omegą wszystkiego i wszystkich. - stąd jego okrzyk buntu: Nie będę służył Tobie!" - stąd też wyzwanie Św. Michała Archanioła, który stanął na czele wiernych zastępów anielskich z okrzykiem: Któż jest podobny Bogu?" (Któż, jak Bóg!") Powstała wtedy na Niebie najstraszliwsza bitwa, jaką historia stworzenia poznała. Podzieliły się zastępy anielskie i dla zbuntowanych otworzyło się piekło. Szatan ma jeszcze drugi powód znienawidzenia natury ludzkiej, bo z natury ludzkiej wzeszła Różdżka Jessego. Dla tej natury Słowo stało się Ciałem, łącząc w Osobie Chrystusa naturę Boską z naturą ludzką. Wtedy natura ludzka, śmiertelnie zraniona i uzależniona od tyranii szatana, zastała uwolniona i wywyższona. Została przywrócona jej pierwotna godność, tak brutalnie podeptana i zniszczona podstępnie: Jeśli spożyjecie tego owocu, staniecie się podobni Bogu." : Lecz Szatan ma trzeci powód do nienawiści natury ludzkiej, jest to powód zawiści i zazdrości. O naturze ludzkiej miało wyjść Stworzenie, najpiękniejszy kwiat Nieba i ziemi, Pokorna i wznioślejsza nad wszelkie stworzenie. Żadna istota nie mogła Jej dorównać. Jako przedmiot upodobania Bożego, nie znała Ona, ani nawet na chwilę, niewoli szatana. Szatan nie może patrzeć na Nią, nie może myśleć o Niej, bez rozpaczliwego wstrząsu, bez odczucia cierpienia, jakiego nikt z was nie może zrozumieć. Szatan nienawidzi Maryi, Córki Boga, Matki Syna Bożego, Oblubienicę Boga, przedmiotu upodobań Bożych, arcydzieła potęgi wszechwiedzy i wszechobecności boskiej. Dzięki tym darom Bożym Pełna Łaski żyje w doskonałym zjednoczeniu z Ojcem swym Stwórcą, z Synem - swym Odkupicielem i z Oblubieńcem Duchem Świętym - swym Uświęcicielem. Przed Nią klękają zastępy anielskie i wszyscy Święci Nieba. Maryja zmusza do ucieczki potęgi ciemności, a swą stopą miażdży, ile razy zechce, łeb jadowitego węża, szatana. ROZPACZLIWE ZŁUDZENIE SZATANA Jezus: Szatan został zdetronizowany przez Maryję i przez Nią stracił swój rozpęd w upartej wojnie przeciw ludzkości. Zaćmienie przeszkadza mu teraz do poznania całej prawdy. On, zwany kiedyś Lucyferem, a wiec Niosącym Światło, jest teraz ciemnością i szerzy zaćmienie. Nie zna więc, (chyba bardzo niejasno,) Tajemnicy Wcielenia Słowa. Żywi więc do Niego nienawiść i podtrzymuje w sobie rozpaczliwe złudzenie, że będzie mógł zwyciężyć Chrystusa, niszcząc razem z Nim Kościół, powstały z Jego przebitego Serca. Szatan nienawidzi bez granic Chrystusa, Jego Matkę i Kościół, trwając w złudnym przekonaniu, że będzie mógł zniszczyć TEGO, który przeszkadza mu w panowaniu nad ludzkością, którą on uważa wciąż za swą zdobycz. To szalone złudzenie rodzi się z jego nieopanowanej pychy, bo pycha jest, sama w sobie, zaślepieniem duchowym. Pyszny nie będzie mógł nigdy żyć w prawdzie, która jest córką pokory. Oto, synu mój, przedstawiłem to wszystko, co powinni wiedzieć ludzie, którzy na świecie muszą walczyć, by osiągnąć wielką metę zbawienia duszy. Teraz, synu, zwróć pilną uwagę; będą orędzia skierowane do dusz, które ich potrzebują i oczekują na nie. Po upadku, Bóg przemówił do pierwszych rodziców, polecił im pokutować i obiecał odkupienie. Zwracając się potem do sprawcy tego zła. Bóg rzucił na niego przekleństwo i zapowiedział jego wielką klęskę, wypowiadając słowa: Niewiasta zetrze ci głowę." Słowa Boga były i będą dla szatana na wieki - największą karą. Cień Najświętszej Maryi Panny idzie za nim wszędzie i jest przyczyną j ego rozpaczliwego lęku. Nie ma on odpoczynku, bo spala go i wysusza jego wola zła. Zdaje też sobie sprawę, że ostateczne zwycięstwo będzie po stronie Niewiasty i Jej Syna.

Dopiero w roku 1611 Król James I polecił tłumaczom, aby przetłumaczyli Biblię na jezyk angielski i w ten sposób powstała pierwsza masowego użytku Biblia. W języku angielskim Tetragram brzmi YHVH. Tłumacze pochodzenia niemieckiego zamienili litery powyższe litery na JHWH z powodów nam bliżej nie znanych. W tej sposób powstała angielska wersja tego imienia, oparta na tych literach. JeHoWaH - po angielsku czyta się DŻEHOWA Tak więc polska wersja Bożego imienia jest po prostu kopią błędu lub... celowej dywersji tłumaczy. Dlaczego piszę o dywersji? Przede wszystkim imię to w tej formie nie było nikumu do tej pory praktycznie znane. Żydzi nigdy nie używali tego imienia w tej formie, nie mają oni litery Dże!!! Pierwsza litera - Yod czy po polsku Jod jest dramatycznie różna od Dże. Jak mozna było popełnić taki błąd? Pomyłkę można zrobić raz ale żeby do dzisiaj powielać taki olbrzymi błąd? W j a k i m c e l u ? Cel wydaje się oczywisty. Król James I był Masonem i wielbił... Lucyfera! Forma - Jehowa oznacza w języku hebrajskim niszczycielskiego mąciwodę, podżegacza i krzywdziciela! Do dalszych poszukiwań na temat Bożego imienia skłonił mnie kolejny sygnał ze źródeł masońskich. Masoni uzywają imienia w formie Jehovah do wielbienia... Lucyfera! Uzywają także Tetragramu. O tym wiedziałem już od kilku lat ale nie mogłem tego jakoś połaczyć ze sobą. Dopiero oglądając jedne z filmów na temat Iluminati dowiedziałem się, że siłą napedową Masonów jest Kabała - najostrzejsza forma czarów na ziemi a ludźmi, którzy się nią najczęściej posługują to Żydzi oraz Masoni. W Kabale znany jest zwyczaj uzywania Tetragramu jako amuletu i Tetragram pisze sie trzykrotnie, aby wzmocnić działanie magii. Źródło - Żydowska Encyklopedia - http://www.jewishencyclop...ets&searchOpt=1 Odstępczy Żydzi podczas pobytu w Babilonie przejęli babilońską Kabałę, spisali ją oraz ją udoskonalili czy raczej uaktualnili podczas bezpośrednich kontaktów z demonami! Ponieważ podczas czarów pojawiają się na zawołanie demony! http://files.abovetopsecret.com/uploads/ats46882_jah_bul_on.jpg

Gość ????
O Jezusie też mówili: W Jana 8:48 - Odpowiadając, Żydzi rzekli do niego: Czyż nie mówimy słusznie, że jesteś Samarytaninem i masz demona ? W Mateusza 12:24 - A gdy to usłyszeli faryzeusze, rzekli: Ten nie wygania demonów inaczej jak tylko przez Belzebuba, księcia demonów. Więc ci którzy wypowiadają się o Bogu Jehowie w podobny sposób na pewno nie wierzą w Boga. Jezus określił po czym można poznać czcicieli diabła, powiedział w Jana 8:44 - Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał, bo w nim nie ma prawdy. Gdy mówi kłamstwo, mówi od siebie, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. Twoje kłamstwa człowieczku świadczą o tobie, zapewne jesteś jednym z tych plugawych kłamców na temat świadków Jehowy. Ale tak naprawdę to ty obrażasz Boga a nie nas, obrażasz całe chrześcijaństwo. Mogę ci tylko poradzić, abyś poukładał sobie w główce, bo mylisz prawd z fikcją a twoje wywody na temat JHWH, pokazują twoje nieuctwo i ignoranctwo. Gdzie ty się uczyłeś??? I co skończyłeś, że wypowiadasz się, nie rozumiejąc zagadnienia?

Gość ????
Zainteresowanych zapraszam do przejrzenia: http://www.jehowa-biblioteka.com/ - Biblioteka imienia Bożego http://tatanati.blogspot.com/p/jehowa-to-imie-boga-ktore-pozostanie-na.html Jeszcze można dodać, że tłumaczeń liter tetragramu liter imienia Bożego nie dokonywali pierwsi lepsi, tylko ludzi od znający hebrajski. Późniejsi naukowcy nie mieli zastrzeżeń do formy w jaki oddano te cztery litery. Ignoranci zawsze byli i zawsze mają najwięcej do powiedzenia, zwłaszcza na tematy w których nie mają wykształcenia.

„JA JESTEM światłem świata. Kto idzie za mną, ten na pewno nie będzie chodził w ciemności, lecz posiądzie światło życia (Jana 8:12). Słowa te wypowiedział Jezus Chrystus. A pewien wykształcony człowiek żyjący w I wieku n.e. tak o nim napisał: „W nim są starannie skryte wszelkie skarby mądrości i poznania (Kolosan 2:3). Ponadto w Biblii czytamy: „To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa (Jana 17:3). Dokładna wiedza o Jezusie jest zatem nieodzowna, jeśli chcemy zaspokajać swe potrzeby duchowe. Jezus Chrystus to postać powszechnie znana. Nie ulega wątpliwości, że wywarł on ogromny wpływ na dzieje rodu ludzkiego. Na przykład kalendarz używany w większości krajów bierze za punkt wyjścia domniemany rok jego urodzin. Jak podaje Encyklopedia Katolicka, „era chrześcijańska, czyli „nasza era, to „sposób liczenia lat, którego początkiem jest rok narodzin Jezusa Chrystusa (...) Od końca XVIII w. zaczęto stosować e.ch. również do oznaczania lat prz Chr . Istnieją jednak sprzeczne poglądy na temat tego, kim był Jezus. Jedni uważają go po prostu za wyjątkowego człowieka, który trwale zapisał się w historii. Drudzy natomiast czczą go jako Boga Wszechmocnego. Zdaniem pewnych hinduskich myślicieli Jezus Chrystus przypomina boga Krysznę, a wielu widzi w nim wcielenie boga. Kim właściwie był człowiekiem czy może kimś, kogo należy czcić? Skąd przyszedł? Jaką miał osobowość? I gdzie jest teraz?

WYOBRAŹ sobie, jak podekscytowany musiał być młody Żyd imieniem Andrzej, gdy po raz pierwszy usłyszał Jezusa z Nazaretu! Biblia informuje, że niezwłocznie udał się do swego brata i powiedział: „Znaleźliśmy Mesjasza [czyli Chrystusa] (Jana 1:41). W językach hebrajskim i greckim słowa oddawane zazwyczaj jako „Mesjasz i „Chrystus znaczą „pomazaniec. Jezus był więc Pomazańcem, wybranym przez Boga obiecanym Wodzem (Izajasza 55:4). Pisma zawierały sporo dotyczących go proroctw, toteż Żydzi trwali wówczas w oczekiwaniu na jego pojawienie się (Łukasza 3:15). Jan chrzci Jezusa W czasie chrztu Jezus stał się Pomazańcem Bożym Skąd wiadomo, że Jezus rzeczywiście został wybrany przez Boga? Rozważmy, co się wydarzyło w roku 29 n.e. Jezus, mający wtedy 30 lat, przyszedł do Jana Chrzciciela, by ten go ochrzcił w Jordanie. W Biblii czytamy: „Gdy Jezus został ochrzczony, natychmiast wyszedł z wody; i oto niebiosa się otwarły, i on ujrzał przychodzącego nań ducha Bożego, zstępującego niczym gołąb. Oto też rozległ się głos z niebios, mówiący: To jest mój Syn, umiłowany, którego darzę uznaniem (Mateusza 3:16, 17). Czy Jan po usłyszeniu tych słów mógł mieć jakiekolwiek wątpliwości, że Jezus jest wybranym przedstawicielem Bożym? Jehowa namaścił Jezusa, czyli wyznaczył go na Władcę w swym nadchodzącym Królestwie, wylewając na niego swego świętego ducha. Jezus stał się wtedy Chrystusem, Pomazańcem. W jakim jednak sensie był Synem Bożym? I skąd pochodził? Jego pochodzenie od czasów zamierzchłych Życie Jezusa można podzielić na trzy okresy. Pierwszy rozpoczął się na długo przed jego narodzinami na ziemi. W Księdze Micheasza 5:2 powiedziano o nim: „Pochodzenie jego od czasów zamierzchłych, od dni czasu niezmierzonego. A sam Jezus oznajmił: „Jestem z dziedzin w górze, to znaczy z nieba (Jana 8:23). Przebywał tam jako potężna osoba duchowa. Wszystkie dzieła stwórcze miały początek, więc Bóg kiedyś był sam. Ale niezliczone wieki temu przystąpił do stwarzania. Kogo powołał do istnienia w pierwszej kolejności? Ostatnia księga biblijna „początkiem stworzenia Bożego nazywa Jezusa (Objawienie 3:14). Jest on „pierworodnym wszelkiego stworzenia; bo za jego pośrednictwem zostało stworzone wszystko inne w niebiosach i na ziemi, co widzialne i co niewidzialne (Kolosan 1:15, 16). A zatem tylko Jezus został stworzony bezpośrednio przez Boga. Dlatego jest nazwany Jego „jednorodzonym Synem (Jana 3:16). Ten pierworodny Syn nosi też tytuł „Słowo (Jana 1:14). Dlaczego? Ponieważ zanim przyszedł na ziemię, był w niebie rzecznikiem Boga. „Słowo przebywał z Jehową Bogiem „na początku, gdy były stwarzane „niebiosa i ziemia. I to właśnie do niego Bóg powiedział: „Uczyńmy człowieka na nasz obraz (Jana 1:1; Rodzaju 1:1, 26). Pierworodny Syn Jehowy pozostawał u boku swego Ojca i pilnie z Nim współpracował. W Księdze Przysłów 8:22-31 został przedstawiony jako uosobiona mądrość, która mówi: „Byłam obok niego mistrzowskim wykonawcą i byłam kimś, kogo dzień w dzień szczególnie miłował, ja zaś wciąż się przed nim weseliłam. Współpracując ze sobą, Jehowa Bóg i Jego jednorodzony Syn doskonale się poznali. Przebywanie przez niezliczone wieki w towarzystwie Jehowy sprawiło, iż Jego posłuszny Syn stał się wiernym odbiciem osobowości Ojca. W Liście do Kolosan 1:15 nazwano Jezusa „obrazem niewidzialnego Boga. Między innymi z tego powodu musimy nabywać wiedzy o Jezusie, jeśli chcemy zaspokajać swe potrzeby duchowe i wrodzone pragnienie poznawania Boga. Będąc na ziemi, Syn Boży czynił wszystko dokładnie tak, jak oczekiwał tego Ojciec. Dlatego poznawanie Jezusa oznacza zarazem pogłębianie wiedzy o Jehowie (Jana 8:28; 14:8-10). Ale jak Jezus przyszedł na ziemię? Ziemskie życie Drugi etap życia Jezusa przebiegał na ziemi. Bóg w cudowny sposób przeniósł jego życie z nieba do łona wiernej żydowskiej dziewicy Marii. Jezus nie odziedziczył niedoskonałości, ponieważ nie miał człowieczego ojca. Maria stała się brzemienna za sprawą cudu zstąpił na nią święty duch Jehowy, czyli Jego czynna siła, i ocieniła ją moc Boża (Łukasza 1:34, 35). Dlatego Maria urodziła doskonałe dziecko. Jezus wychowywał się w ubogim domu jako przybrany syn cieśli Józefa i był pierwszym spośród gromadki dzieci w tej rodzinie (Izajasza 7:14; Mateusza 1:22, 23; Marka 6:3). O dzieciństwie Jezusa wiadomo niewiele, ale jedno zdarzenie zasługuje na szczególną uwagę. Kiedy miał 12 lat, wyruszył z rodzicami w doroczną podróż do Jerozolimy na święto Paschy. Sporo czasu spędził w tamtejszej świątyni „siedział pośród nauczycieli i przysłuchiwał się im oraz zadawał im pytania. Co więcej, wszyscy, którzy się mu przysłuchiwali, byli zadziwieni jego zrozumieniem i odpowiedziami. Młody Jezus potrafił więc nie tylko zadawać dociekliwe pytania dotyczące zagadnień duchowych, ale też udzielać mądrych odpowiedzi, które wprawiały innych w zdumienie (Łukasza 2:41-50). Dorastając w Nazarecie, nauczył się zawodu cieśli, zapewne od swego przybranego ojca, Józefa (Mateusza 13:55). Jezus mieszkał w Nazarecie do 30 roku życia. Następnie poszedł do Jana i został przez niego ochrzczony. Po chrzcie podjął energiczną działalność ewangelizacyjną. Przez trzy i pół roku przemierzał rodzinny kraj i rozgłaszał dobrą nowinę o Królestwie Bożym. Udowodnił też, że został posłany przez Boga. Jak to pokazał? Dokonując wielu cudów, czyli potężnych dzieł przekraczających możliwości człowieka (Mateusza 4:17; Łukasza 19:37, 38). Jezus rozmawia z kobietą Jezus poświęcił wszystkie siły na wykonanie dzieła, które mu zlecił Bóg Ponadto Jezus był czuły, serdeczny i żywił głębokie uczucia. Dawał im wyraz zwłaszcza w sposobie odnoszenia się do innych. Był przystępny i życzliwy, czym pociągał do siebie drugich. Nawet dzieci czuły się swobodnie w jego obecności (Marka 10:13-16). Kobiety traktował z szacunkiem, choć w tamtych czasach często nimi pogardzano (Jana 4:9, 27). Biednym i uciśnionym pomagał znaleźć pokrzepienie dla ich dusz (Mateusza 11:28-30). Nauczał w sposób jasny, prosty i praktyczny. Szczerze pragnął zapoznać swych słuchaczy z prawdziwym Bogiem, Jehową (Jana 17:6-8). Korzystając ze wsparcia świętego ducha Bożego, Jezus, przejęty współczuciem, uzdrawiał chorych i cierpiących (Mateusza 15:30, 31). Pewnego razu podszedł do niego trędowaty i powiedział: „Jeśli tylko zechcesz, możesz mnie oczyścić. Co zrobił Jezus? Wyciągnął rękę, a następnie dotknął go, mówiąc: „Chcę. Bądź oczyszczony. I chory doznał uzdrowienia! (Mateusza 8:2-4). Kiedy indziej ludzie, którzy od trzech dni przysłuchiwali się Jezusowi, nie mieli nic do jedzenia. Powodowany litością, w cudowny sposób nakarmił on „cztery tysiące mężczyzn, oprócz niewiast i małych dzieci (Mateusza 15:32-38). Przy innej okazji uciszył gwałtowny wicher, który zagrażał bezpieczeństwu jego przyjaciół (Marka 4:37-39). Potrafił też wskrzeszać umarłych (Łukasza 7:22; Jana 11:43, 44).* Zgodził się nawet oddać w ofierze swe doskonałe człowiecze życie, by niedoskonali ludzie mogli mieć nadzieję na przyszłość. Jakże głęboką miłością ich darzył!

Gdzie Jezus przebywa obecnie? Jezus umarł na palu męki, mając 33 i pół roku.# Ale nie był to dla niego kres życia. Trzeci etap istnienia Syna Bożego rozpoczął się jakieś trzy dni później, gdy Jehowa wskrzesił go jako osobę duchową. Po zmartwychwstaniu Jezus ukazał się setkom ludzi (1 Koryntian 15:3-8). Potem „zasiadł po prawicy Boga i czekał na otrzymanie władzy królewskiej (Hebrajczyków 10:12, 13). Kiedy nastała odpowiednia pora, zaczął panować jako Król. Jak wobec tego powinniśmy obecnie wyobrażać sobie Jezusa? Czy jako człowieka konającego w męczarniach? A może jako kogoś, komu należy oddawać nabożną cześć? Jezus nie jest dziś ani człowiekiem, ani Bogiem Wszechmocnym. Jest potężnym stworzeniem duchowym, panującym Królem. Już wkrótce nasza znękana planeta odczuje jego władzę.

Gość wannika
tak sobie czytam te wasze wersety z bibli i chcialabym sie dowiedziec czy jestescie katolikami?? a jak nie to z jakiej wiary jestescie? Pisze na powarznie zainteresowalam sie.

Gość iiyutt7
Jeśli szukasz katolików, to obawiam się że na zły temat trafiłaś.

Gość wannika
ja szukam tylko prawdy :)

Gość iiyutt7
I myślisz ze znajdziesz ją tutaj?

Gość gr
Licencja nie pisz z pomaranczowego:classic_cool:

Gość ważne
ludzie, weźcie w rękę Pismo Święte i czytajcie! Jak słyszę Pokutnice Janie i jej modlitwy do Maryi, ludzie w rękę Pismo Święte i się nie obijać, tego się słuchać nie da. Te wszystkie nie biblijne praktyki! różańce, modlitwy do Maryi itp. _---> NIE BIBLIJNE TO JEST. ciuchutenkoo nie Jehowa! Tylko Jahwe to jest różnica, a to że zostało to imię wymazane w dużej ilości to prawda, ale JAHWE A NIE JEHOWA! to manipulacja mówiąc, że JEHOWA JEST TO SAMO CO JAHWE!