Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cichutenkoo

PISMO śWIĘTE NATCHNIONE PRZEZ BOGA !!!!!!!

Polecane posty

krok 5 Dlaczego jest to ważne? Planowanie stanowi istotny element codzienności dorosłych. Pracę, życie religijne, a nawet rozrywkę organizuje się według pewnego porządku. Rodzice, którzy nie uczą dzieci właściwie gospodarować czasem i trzymać się rozkładu zajęć, pozbawiają je bardzo cennej umiejętności. Jak wyjaśnia doktor psychologii Laurence Steinberg, „badania dowodzą, że dzięki ustalonym zasadom i schematom dziecko ma poczucie stabilności i bezpieczeństwa oraz uczy się samokontroli i samodzielności. Problem: Życie toczy się w gorączkowym tempie. Mnóstwo rodziców jest tak zapracowanych, że ma niewiele czasu na regularne zajmowanie się dziećmi. Te z kolei początkowo mogą niechętnie odnosić się do jakichkolwiek usystematyzowanych planów. Aby wprowadzić pewne reguły, ojciec i matka muszą być stanowczy i zdyscyplinowani. Rozwiązanie: Zastosuj biblijną zasadę: „Niech wszystko odbywa się przyzwoicie i w sposób uporządkowany (1 Koryntian 14:40). Wielu rodziców postępuje mądrze, ustalając godzinę, o której maluchy idą spać. Ale warto pamiętać, żeby umilić im te chwile. Tatiana z Grecji, matka dwóch dziewczynek, mówi: „Kiedy córeczki są już w łóżkach, przytulam je i opowiadam, co robiłam, gdy były w szkole. Później pytam, jak im minął dzień. Są wtedy zrelaksowane i skłonne do zwierzeń. Kostas, mąż Tatiany, czytuje dziewczynkom opowiadania. Zauważa: „Dzielą się spostrzeżeniami na temat danej historii i często zaczynają mówić o swoich radościach i smutkach. Gdybym wprost zapytał, co je martwi, raczej nie uzyskałbym odpowiedzi. Oczywiście pora chodzenia spać powinna się zmieniać wraz z wiekiem dzieci. Ale jeśli każdego wieczoru rezerwujesz dla nich czas, to prawdopodobnie mimo upływu lat syn lub córka dalej będzie wykorzystywać te chwile, żeby z tobą porozmawiać. Dobrym zwyczajem jest również wspólne spożywanie chociaż jednego posiłku dziennie. Może to wymagać elastyczności. „Czasem późno wracam do domu mówi Charles, ojciec dwóch dziewczynek. „Jeżeli córki są głodne, żona daje im coś do przegryzienia, ale z głównym posiłkiem czeka, aż wszyscy będziemy razem. Opowiadamy sobie wtedy, co robiliśmy przez cały dzień, analizujemy wybrany werset biblijny, a także rozmawiamy o problemach albo żartujemy. Ogromnie przyczynia się to do szczęścia w naszej rodzinie. Jeśli chcesz, żeby w twoim domu utrwaliły się dobre zwyczaje, nie możesz pozwolić, aby wasze plany zdominowało zabieganie o dobra materialne. Zastosuj się do rady zawartej w Biblii upewniaj się co do rzeczy ważniejszych (Filipian 1:10). A co jeszcze pomoże rodzicom podtrzymywać wymianę myśli z dziećmi?

krok 6 Dlaczego jest to ważne? Dzieci pragną i potrzebują, żeby najważniejsi dla nich ludzie, czyli rodzice, znali ich uczucia. Gdy uczucia dziecka są często negowane, zamyka się ono w sobie. Może nawet zacząć wątpić, czy potrafi czuć i myśleć samodzielnie. Problem: Dzieci bywają skłonne wyrażać swoje emocje w sposób przesadny. Niektóre ich wypowiedzi mogą wzbudzać niepokój. Na przykład gdy rozżalony syn albo córka mówi: „Mam już dość tego życia!,* rodzice mogą bez namysłu odpowiedzieć: „Nie gadaj głupstw! Czasem obawiają się, że jeśli od razu nie skrytykują niewłaściwych reakcji dziecka, będzie to oznaką pobłażania. Rozwiązanie: Stosuj się do tego, co radzi Biblia, i bądź „prędki do słuchania, nieskory do mówienia, nieskory do srogiego gniewu (Jakuba 1:19). Zauważ, że Jehowa nie kwestionował negatywnych uczuć wielu swych wiernych sług zadbał, by utrwalono je w Piśmie Świętym (Rodzaju 27:46; Psalm 73:12, 13). Na przykład Hiob udręczony wyjątkowo ciężkimi próbami powiedział, że pragnie umrzeć (Hioba 14:13). Chociaż pod niektórymi względami człowiek ten wymagał skorygowania, Jehowa nie powstrzymywał go od mówienia ani nie zaprzeczał jego słowom. Uszanował godność Hioba i cierpliwie pozwolił mu wyrazić najgłębsze emocje. Dopiero później życzliwie go napomniał. Pewien chrześcijański ojciec powiedział: „Jehowa pozwala, abym w modlitwie wylewał przed nim swe serce. Dlatego uważam, że dzieci również mają prawo otwarcie mówić mi o swoich pozytywnych oraz negatywnych uczuciach. „Gdy ktoś odpowiada w jakiejś sprawie, zanim jej wysłucha, jest to jego głupota i upokorzenie (Przysłów 18:13) Kiedy następnym razem, rozmawiając z dzieckiem, będziesz miał na końcu języka słowa: „Przesadzasz albo „Wcale tak nie myślisz, przypomnij sobie znaną wypowiedź Jezusa: „Jak chcecie, żeby ludzie wam czynili, czyńcie im tak samo (Łukasza 6:31). Wyobraź sobie, że w pracy szorstko cię potraktowano lub spotkało cię jakieś rozczarowanie. Niewykluczone, iż sam się do tego przyczyniłeś. W rozmowie z przyjacielem dajesz wyraz rozgoryczeniu i oświadczasz, że nie znosisz swojej pracy. Jak powinien zareagować przyjaciel? Czy chciałbyś usłyszeć, że przesadzasz i że właściwie sam jesteś sobie winien? Zapewne wolałbyś, aby powiedział: „To rzeczywiście nieprzyjemna sytuacja. Miałeś naprawdę ciężki dzień. Dzieciom, podobnie jak dorosłym, łatwiej jest przyjąć radę, jeśli czują, że naprawdę są rozumiane. „Serce mądrego sprawia, że jego usta odznaczają się wnikliwością, a jego wargom dodaje zdolności przekonywania mówi Biblia (Przysłów 16:23).

krok 7 Dlaczego jest to ważne? Czyny mówią głośniej niż słowa. Słowa są często tylko nośnikiem informacji. Na przykład rodzice mogą tłumaczyć dziecku, że ma szanować innych i mówić prawdę. Ale jeśli sami, rozmawiając ze sobą lub z dziećmi, podnoszą głos bądź kłamią, aby uniknąć niewygodnych zobowiązań, to pokazują, że dorośli mogą zachowywać się inaczej. Naśladowanie rodziców „to dla dzieci jeden z najefektywniejszych sposobów nauki pisze dr Sal Severe. „Ty zatem, który uczysz drugiego, nie uczysz samego siebie? (Rzymian 2:21) Problem: Rodzice są niedoskonali. „Wszyscy zgrzeszyli i brakuje im chwały Bożej wyjaśnił apostoł Paweł (Rzymian 3:23). O kontrolowaniu mowy uczeń Jakub napisał: „Języka zaś nikt z ludzi ujarzmić nie potrafi (Jakuba 3:8). Co więcej, zdarza się, że syn lub córka wystawia cierpliwość rodziców na ciężkie próby. „Byłem zaskoczony, że moje dzieci tak szybko wyprowadzają mnie z równowagi mówi Larry, zwykle spokojny i opanowany ojciec dwóch córek. Rozwiązanie: Staraj się dawać dobry a nie doskonały przykład. Gdy popełnisz błąd, wykorzystaj tę sytuację, by nauczyć dziecko czegoś dobrego. Chris, który również ma dwie córeczki, opowiada: „Jeśli w kontaktach z dziećmi stracę panowanie nad sobą lub jeśli podejmę złą decyzję i one na tym ucierpią, to przyznaję się do tego i przepraszam. Dzięki temu moje córki wiedzą, że rodzice też popełniają błędy i że wszyscy musimy nad sobą pracować. Kostas, wspomniany w jednym z wcześniejszych artykułów, mówi: „Ponieważ ja przepraszam, kiedy się zezłoszczę, dziewczynki nauczyły się przepraszać, kiedy one zachowają się niewłaściwie. W Biblii znajdujemy następującą radę: „Nie drażnijcie swych dzieci, ale je wychowujcie, karcąc je i ukierunkowując ich umysły zgodnie z myślami Jehowy (Efezjan 6:4). Denerwujemy się, gdy ktoś, komu powierzono pewien zakres władzy, co innego mówi, a co innego robi. Widząc takie postępowanie, dzieci odczuwają podobną, jeśli nie większą irytację. Dlatego pod koniec każdego dnia warto zadać sobie pytanie: „Gdybym dzisiaj nie wypowiedział ani słowa, to czego dzieci mogłyby się nauczyć z mojego zachowania? Czy tego samego o czym im mówię?

Gość strasznie długie
ale bardzo wartosciowe

15:17 [zgłoś do usunięcia] cichutenkoo witaj Janko nie było mnie tutaj przez weekend , a wczoraj tylko na chwileczke ... Janko nie jestem świadkiem Jehowy , ale bywam na ich zebraniach zborowych i jestem nimi zachwycona ... nie wiem czy kiedykolwiek rozmawiałas z SJ .... --- Tak się składa, że ostatnio rozmawiałam ze świadkami Jehowy. Sami przyszli do mojego domu! To rzeczywiście pomocni ludzie, zaproponowali, że mogą mi zrobić zakupy itp :) A że siedzę sama z niemowlęciem nie mogąc dużo chodzić z powodu osłabionych sił chętnie z tej propozycji skorzystałam. Zrobili mi zakupy i powiedzieli, że jeszcze przyjdą :)

Oczywiście nie mam zamiaru zmieniać wyznania, Katoliczką się urodziłam i Katoliczką umrę, ale muszę przyznać, że ś. J. robią przyjemne wrażenie. I zwracają się do innych per siostro. A ja tak chciałabym mieć siostrę :) Mamm tylko leniwą kuzynkę. Już od pięciu dni nie przychodzi do mnie, nie sprawdza, czy czegoś nie potrzebuję. Mam jeszcze brata, jednak ten brat stał się samobójcą. Nie żyje.

Janka ty wszystkich wykorzystasz !!!!! Nawet Świadków Jehowy !!! Co za leniwe babsko ,na zakupy nawet ci się nie chciało pójść. Zapewniam cię że teraz będziesz ich miała na głowie baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo często :D

Taaaaaaaak ty jesteś fenomenem na skalę światową jeśli chodzi o długość połogu :D Ale w głowie trociny a z butów słoma wystaje niestety :D

Za te delicje przyjdzie ci drogo zapłacić ,będziesz teraz często przez nich nawiedzana więc lepiej się przygotuj :D Jeśli zrobili ci zakupy to znaczy zakreślili sobie w kajeciku kolejną duszyczkę do zdobycia :D

Gość uhdwqidhjw
cichutenko-gdzie wysłuchałaś tych wykładów??

Zielonoświątkowcy na przykład nigdy mi nic nie dali oprócz złych słów i kłamstw i gdyby do moich drzwi zapukał zielonoświątkowiec, krzyknęłabym: - Wynocha, ale już, bo zawołam policję!!!! :O :O :O A tak naprawdę nie mam zamiaru zmieniać wiary, bo uważam, że ci, co odeszli od katolicyzmu, pomylili się bardzo.

Witaj Janko ... tez kiedys byłam katoliczka i tez tak mówiłam jak Ty ... kiedy wgłebiłam sie w Słowo Boga i katolicyzm ... ( przepraszam , ale to moje zdanie ) nie moge patrzec na kler , bo wiem ze kłamia , kłamia i jeszcze raz kłamia .... ....a co do SJ to pewnie Cie odwiedza , ale nie robia niczego na siłe , jesli bedziesz chciał porozmawiac to porozmawiaja , a jesli nie to podziekujesz i odejda.... ...szukja ludzi o szczerym sercu i myslę , ze taka spotkali , ale wybór zawsze nalezy do Ciebie , a oni to uszanuja ....

"I ta dobra nowina o królestwie będzie głoszona po całej zamieszkanej ziemi na świadectwo wszystkim narodom; a potem nadejdzie koniec. " Mateusza 24:14 .. niestety wielu ludzi nie rozumie , dlaczego SJ chodza " od domu do domu " ...głosza dobra nowine o królestwie .... dlaczego nie robi tego nikt inny ? kler katolicki uczy , że choroby , smierc to zasługa Boga ... ale czy Bóg robi to skoro chce , abysmy zyli w raju ..dlaczego teraz miałby wymierzac taka kare ? to Bóg miłości , a nie cierpienia ...

....Hiob nigdy nic złego nie przypisał Bogu , choc był wypróbowany na wiele sposobów .. stracił majatek , dzieci a potem sam zachorował na straszna chorobe ... czytamy : " nie zgrzeszył ani nie przypisał bogu nic niestosownego " Hioba 1:22 ..dlaczego księża przypisują Bogu kłamstwa ? czytamy : " póki nie skonam , nie wyrzekne sie swej nieskazitelnosci " Hioba 27:5

Gość do cichutenkoooooo
A od kiedy interesujesz się naukami śj???

4 Moj. 16:21 21. Odłączcie się od tego zboru, a Ja ich zniszczę w mgnieniu oka. (BW)2 Kor. 6:16-18 16. Jakiż układ między świątynią Bożą a bałwanami? Myśmy bowiem świątynią Boga żywego, jak powiedział Bóg: Zamieszkam w nich i będę się przechadzał pośród nich, I będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim. 17. Dlatego wyjdźcie spośród nich i odłączcie się, mówi Pan, I nieczystego się nie dotykajcie; A Ja przyjmę was 18. I będę wam Ojcem, a wy będziecie mi synami i córkami, mówi Pan Wszechmogący; (BW) Obj. 18:4-5 Wyjdźcie z niego, ludu mój, abyście nie byli uczestnikami jego grzechów i aby was nie dotknęły plagi na niego spadające, 5. Gdyż aż do nieba dosięgły grzechy jego i wspomniał Bóg na jego nieprawości. (BW)

Hej cichutenkoo :) Ciekawe, kto pisze na pomarańczowo? Może kamelia? :D To by do niej pasowało. Śledzi, ale się nie ujawnia. Kamelia, to ty? Odezwij się :o

Gość angelinaaa jolieee
kurwa jeszce cie nie ustrzelili jak psa?!

Gość zaraz przyjdzie tu Kamelia
i zniszczy Wam ten topik :D :D :D

Posłuchajcie, co mówił Hiob: :O Przywdziałem wór na swe ciało, czołem w proch uderzyłem, oblicze czerwone od płaczu, w oczach już widzę pomrokę, choć rąk nie zmazałem występkiem i modlitwa moja jest czysta. Obrońca w niebie :o :O Ziemio, nie zakryj mej krwi, by krzyk ukojenia nie zaznał. Teraz mój Świadek jest w niebie, Ten, co mnie zna, jest wysoko. Gdy gardzą mną przyjaciele, zwracam się z płaczem do Boga, by rozsądził spór człowieka z Bogiem, jakby człowieka z człowiekiem. Jeszcze upłynie lat kilka, nim pójdę, skąd nie ma powrotu :O