Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Emigrantka z wyboru

Do ludzi mieszkajacych poza Polska!!!

Polecane posty

Gość mowie o sobie
Doris30 ty piszesz o przypoadku idealny, czyli taki w ktorym nic ci sie nie psuje, nie jedziesz na urlop, nie chorujesz, nie remontujesz,a tak sie zyc nie da, bo to a ktos ma urodziny,a to trzeba jakies podrachunki, buty na zime kupc czy cos..

Gość tak dobre w usa
mieszkam w NYC i powiem ci ze bajki opowiedasz dobranoc

Tylko , ze moje obliczenia sa takie - Przez 10 lat nic sie nie zmienia- auto sie nie psuje, nie wyjezdza sie na zadne wycieczki i urlopy, nie ma dodatkowych wydatkow typu - nowa pralka, meble.... Zycie jest inne- ciagle gdzies cos wyskoczy do zaplacenia.

Gość tak dobre w usa
dokladnie ale ludzie opowiadaja jak im dobrze i pieniadze na drzewach rosna:o

A dokladnie :) Nie przeczytalam jeszcze Twojej wypowiedzi , a zaczelam wlasnie o tym pisac. Ja tez nie wierze w cuda. Zyje w Niemczech i musze powiedziec , ze napewno lepiej sie zyje jak w Polsce , ale sielanki nie ma.

Gość Alexia dibuya
Oj moja droga nie opowiadam bajek. Napisze krotko: moj maz prawnik, ja nauczycielka- skoro znasz realia w usa to wiesz jak bardzo oplacalne sa to zawody :). Dobranoc :)

Gość kompletna zenada
on prawnik, ty nauczycielka, najlepiej oplacane zawody a tylko 3500 dolcow odkladacie? buhahahahaha

Gość tak dobre w usa
dokladnie nie bede komentowac:D

Gość Alexia dibuya
napisalam wyraznie ja SAMA dla siebie odkladam. Ja jestem poczatkujaca nauczycielka i zarabiam bardzo malo

Hrabianka 75 - no powiedz jak Ci sie udalo kupic dom i auto za gotowke? Bo my tu mamy watpliwosci. Prawda jest taka, zeby dostac dobra prace trzeba znac jezyk. Przyjechalas do Niemiec juz z b. dobrym Niemieckim? Od razu dostalac na drugi dzien prace??? Czy moze mialas jakies super znajomosci? Bo ja tu przyjechalam bez jezyka, bez znajomosci. Dopiero teraz po 5 latach ,gdy dzieci w szkole i w przedszkolu, a ja umiem jezyk- dostalam prace w zawodzie.

Gość mieszkam w Szwajcarii
zarabiam 8 tys frankow, z czego odkladamy ok 4-5 tys. za 3 pokojowe mieszkanie z rachunkami placimy 2 tys, na zycie idzie okolo tysiaca, czasem dwa. Klimat fajny, ludzie OK, bezrobocia praktycznie nie ma tylko pozwolenie na prace bardzo ciezko dostac.

Gość moja noga od stolu
Uwielbiam takie tematy i uwielbiam jak ludzie wiedza lepiej ile kto zarabia buhhhhhhaaaaaaaaa :D :D :D

Ja tez uwielbiam takie tematy. Ciagle czekam na ta recepte, na ten zloty srodek - jak kupic dom:)

Gość lordzinka
Najlepsze jest jak polacy przyjezdzaja do PL i opowiadaja jakie to oni kariery zrobili.Jakby za granica nie bylo rachunkow i normalnej prozy zycia

Gość moja noga od stolu
Ja rowniez z USA I za samo sprzatanie tygodniowo wyciagam ok.1000$ Za mieszkanie place 600 i potrafie odlozyc prawie 2000 zielonych :classic_cool: Wydale mi sie, ze nauczyciel zarabia znacznie wiecej niz napisala przedmowczyni 🖐️

Gość moja noga od stolu
nie mam rodziny, nie mam dzieci mam faceta :)

Gość ona i on niebo i grom
witam was :) ja bylam w UK 6 lat z mezem ... on dostal prace jako kierowca ciezarowki po 2 miesiacach pobytu po znajomosci ... wyplata na reke 1500 funa plus duuuzo nadgodzin 300 funa ja pracowalam na poczatku jako sprzataczka w hotelu za 1000 funa po pół roku dostalam prace na magazynie tam gdzie mąż pracowal i dostawalam 1200 funa plus bonus 50 funa ... po roku pobytu w UK z magazynu przeniesli mnie do biura bo przebywajac na magazynie z angolami i codziennej nauki jezyka z ksiazek dostalam prace na probe jako office admin,,, po kolejnym 3 miesiacach przeniesli mnie i zostalam sales coordinator i siedzialamsobie na tej posadce przez 5 lat ... mialam szczescie ...zarabialam 1500 funa na reke... w dodatku przez 5 lat w weekendy pracowalam w pizzeri jako manager i mialam dodatkowo 500 funa razem mielismy 2000 ja + 1800 mąż pluz zarabial jakies 300-100 funa na handlu autami i motorami .. po 6 latach pobytu oszczedzilismy 350,000 tys zł

Gość tak dobre w usa
to jezeli mieszkasz w usa to chyba nie tak ciezko sprawdzic kto ile zarabia tu masz link:http://teacherportal.com/teacher-salaries-by-state odlicz od tego podatek i bedziesz wiedziala ile ma na reke.Sprzatanie to jest praca na CASH i od calej sumy nie odciagasz podatku ale mowcie co chcecie

oszczedzalismy ..na jedzenie okolo 80 funa tyg plus za mieszkanie 600 funa ( mieslismy kawalerke z oplatami za tyle )

z czasem wiecej wydawalismy ..wycieczki do paryza , imprezy :)

Gość jaszczor
oszczedzliscie czy zyliscie np wypady do knajpy, wakacje itp

oszczedzalismy ...wypady raz w miesiacy na imprezke ... do znajomych ...nie bylo czasu w sumie na nic bo ciagle praca ... ale bylo warto ...

bylismy kilka razy na wycieczkach w zoo jak byla ładna pogoda ... to duzo nie kosztuje ...

Tak jak mowilam. Ja niczego sie nie dorobie. Od poczatku co weekend wycieczki. W tygodniu czasami tez. Urzadzanie mieszkania... duza rodzina , ciagle urosdziny, juz nie wspone o Bozym Narodz. i te prezenty! Wczasy. raz w roku Polska! Nieeee nie umiem.

Gość ono, one, oni grom
w jakim zoo w UK? bo jesli londynskie, to nie mow, ze malo kosztuje, bo prawie 50 funa za pare.Poza tym kupowaliscie w lidlu albo netto,mieszkaliscie w pokoju u polaczyn,jedli syf.

Gość jaszczor
ja odkladam 4000 eu co mc. Jestem kierowca tira,niemcy.

Gość Alexia dibuya
zazdroscicie po prostu.moj maz odklada okolo 10000 $ miesiecznie, bo jest dobry w swoim zawodzie.Mamy opieke lekarska, piekny dom, 2 auta,wszystko.