Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marystuart

Płacę przez allegro-mam dylemat

Polecane posty

dziewczyna kupila u mnie kozaczki za 29 zł , zaplacila przez płace przez allegro, zachowala sie fair, bo wplacila natychmiast, a ja pieniedzy na oczy nie widze, chociaz dyspozycje wyplaty zrobilam po 20 min. Mam obawy przez wyslaniem kozaczkow, napisalam do kupujacej, ale zero odpowiedzi, nie wiem, czy czekac do poniedzialku czy zaryzykowac i wyslac te kozaki.

te pieniądze chwilę poleżą na koncie allegrowym :) po jakiś 2-3 dniach allegro ci je wypłaci. możesz spokojnie kozaczki wysłać. ona pieniądze na bank wpłaciła, teraz musisz czekać na przelew z allegro.

ja tam zwykle patrze na komentarze, jeśli większość pozytywów to wysyłam, a z Płace z Allegro to mam serdecznie dość, nieło być pięknie, ładnie i łatwo a wyszło jak zwykle :P

Gość Ja czekalam na wplate z PZA 5
dni mam opis na stronie o mnie ze wysylam po zaksiegowaniu

no wlasnie podejrzewam, ze u mnie tez to potrwa, wczoraj o 14 dalam dyspozycje wyplaty, ani widu ani slychu, zaraz weekend, a glupio mi przed tą dziewczyną, bo zaplacila blyskawicznie. gdybym miala pewnosc , ze na bank dotrą pieniadze, to pal licho zaryzykowalabym, a tak wstrzymuje sie na ewentualnosc interwecji, jesli allegro nie przeleje - pierwszy raz jestem w takiej kropce. jednak chyba wyśle, bo po prostu czuje sie sama nie fair.

Gość Kuleczka Simba
Hej ! kasa wpływa na konto sprzedającego po kilku dniach i kupujacy na pewno ma tego świadomość. Poczekaj na wpłatę i dopiero wyslij- zaufanie zaufaniem ale tu chodzi o kasę.

Gość ddddddddsssssssssssss
ja zawsze czekam az dostane na konto i dopiero wysyłam

Gość Kuleczka Simba
Dokładnie nigdy nie ma pewnosci na kogo sie trafiło

Gość Ludzie, nie przesadzajcie!
Czy wy wiecie w ogóle na jakiej zasadzie dzała "placę z Allegro"? Przecież to chodzi właśnie o to, żeby cala transakcja przebiegła jak najszybciej! Kupuję, wpłacam, sprzedający dostaje wiadomomość o przelewie i jeszcze tego samego dnia wysyła zakupiony towar. Przy tym jesteście zabezpieczeni, w razie nie wysłania przedmiotu przez sprzedającego. A gdyby były problemy z pieniędzmi, które nie dojdą już na Wasze prywatne konto, to musicie pisać do Allegro, bo to ich system mogł zawieźć, a nie robic awanturę kupującemu...

dziewczyna wpłaciła, więc teraz to sprawa między Tobą i allegro. Przecież masz dowód, że są. Musisz tylko poczekać kilka dni na przelew od allegro ja korzystam z opcji cały czas jako sprzedający oraz kupujący. Dla mnie jest super, nigdy problemów nie miałam. Jako kupujący płacę z allegro zazwyczaj, gdy zależy mi na czasie i gdyby sprzedający nie wysłał szybko przedmiotu, miałabym problem. Całe szczęście nikt nie robił mi takich problemów jak Ty i natychmiast wysyłają towar

nikt tu nie mowi o awanturze kupujacemu, tylko w razie "zaginiecia" pieniedzy, kupujacy rowniez by interweniowal, a jak dostanie towar to ma juz w nosie. no ale zaryzykuje, wysle, nie mam czasu na wypatrywanie konta i wstrzymywanie sie z wysylką. najgorsze, ze nie mozna wylaczyc tej opcji, a prowatne wpisanie w aukcji, ze nie respektuje sie tej opcji grozi likwidacją aukcji - allegro zarabia na wszystkim.

minia, ja problemow tez nie robie, ale pierwszy raz cos sprzedaje z tą opcja i nie mam bladego pojecia jak to dziala na praktyce, oprocz tego co przeczytalam przez google, ze sa klopoty.

Gość Jajko M
Taaa, doskonale wiem jak dziala PZA - jako kupujacy i sprzedajacy. Po pierwsze, chodzi o procent od tej kasy ktora obraca Allegro. Po drugie, " sprzedający dostaje wiadomomość o przelewie i jeszcze tego samego dnia wysyła zakupiony towar" - sprzedajacy wysyla kiedy mu pasuje i kiedy to okreslil na aukcji, niekoniecznie nastepnego dnia. Ma na to 30 dni (firma). Spokojnie moze poczekac - zgodnie z prawem - az Allegro kase przeleje. I owszem, sprzedawca o brak kasy moze miec pretensje do Allegro, ale jesli dostanie z powodu uzycia PZA pieniadze kilka dni pozniej, moze miec pretensje do siebie.

dokładnie! dziewczyna pieniądze wpłaciła, one zniknęły już z jej konta! teraz są na koncie allegro. nigdy się nie spotkałam z tym zeby sprzedający czekał aż pieniądze zostaną zaksięgowane na jego koncie, każdy wysyłał od razu po tym jak dostał maila z informacją że wpłaciłam kasę. zresztą ja robię dokładnie tak samo.

Gość angelinaaa jolieee
ja chociaż korzystam z tej opcji odkad sie pojawiła to ZAWSZE sprzedawca wysyła towar po wpłynięciu pieniedzy na konto- nigdy wcześniej- to po chuj ta opcja pytam sie?

Gość Jajko M
*ale jesli dostanie z powodu uzycia PZA pieniadze kilka dni pozniej, KUPUJACY moze miec pretensje do siebie. Bo z winy swej glupoty moze dostac przedmiot pozniej. U mnie najszybciej dochodza przelewy z IPKO, PZA ok. 3-5 dni.

Ja tam wysyłam od razu jak tylko dostanę wiadomość od Allegro. Najdłużej czekam 2 dni na pieniądze. Nie rozumiem takich formułek "wysyłam po zaksięgowaniu na moim koncie". Chyba po to jest ta forma zapłaty żeby szybko i bezpiecznie robić zakupy?!

Gość Jajko M
mała_agatka - sklepy zazwyczaj sprzedaja tak jak mowisz, przed otrzymaniem kasy, osoby prywtane przewaznie tak, jak ja - czekaja na kase na koncie. Ja zawsze czekam na kase na koncie.

Gość wysyłaj jak najszybciej
po to ktoś skorzystał z tej opcji, żebyś szybciej dostała info o wpłacie, a w rezultacie szybciej wysłała towar.. mnie osobiście strasznie irytuje sytuacja, gdy sprzedający wstrzymuje się z wysłaniem aż do momentu zaksięgowania na swoim koncie - rewanżuję mu się z reguły kiedy dochodzi do oceny sprzedaży, wóczas zaniżam mu to i owo za zwłokę

mi to dopiero ostatnio kontrahent zrobił niespodziankę. nie dość ze przedmiot wysłał od razu po mojej wpłacie, to jeszcze jako pierwszy wystawił komentarz!!! zwykle to kupujący pierwszy wystawia komentarz a tym razem było na odwrót :D

Jajko M - to ja jakoś inaczej trafiałam :P zwykle u prywatnych kupuję i i tak zakupy są wysyłane max następnego dnia po wpłacie :P

Gość Jajko M
najnajnaj Ja tam wysyłam od razu jak tylko dostanę wiadomość od Allegro. Najdłużej czekam 2 dni na pieniądze. Nie rozumiem takich formułek "wysyłam po zaksięgowaniu na moim koncie". Chyba po to jest ta forma zapłaty żeby szybko i bezpiecznie robić zakupy?! Nie obchodzi mnie po co jest ta formula. Ja zostalam przymuszona do jej uzycia przez Allegro. Czasem po prostu nie mam za co wyslac przedmiotu, jesli mi Kupujacy nie przesle na to kasy. No i chyba po to on placi za przesylke zeby za kase ktora zaplacil za przesylke, ja wyslac, prawda? Wiec wysylam wtedy kiedy kase mam, a nie kiedy jest gdzies tam w przestrzeni wirtualnej. A prywatnie uwazam, ze ta formula zaplaty jest po to zeby Allegro zarabialo dodatkowe procenty bo jakas kasa lezy u nich kilka dni na koncie. I to duza kasa.

Jajko M - oczywiście ze po to jest ta formuła :D przeciez nie zrobili tego dla nas, klientów, tylko dla siebie, a skoro można dodatkowo zarobić to dlaczego nie :P

Gość Jajko M
wysyłaj jak najszybciej po to ktoś skorzystał z tej opcji, żebyś szybciej dostała info o wpłacie, a w rezultacie szybciej wysłała towar.. mnie osobiście strasznie irytuje sytuacja, gdy sprzedający wstrzymuje się z wysłaniem aż do momentu zaksięgowania na swoim koncie - rewanżuję mu się z reguły kiedy dochodzi do oceny sprzedaży, wóczas zaniżam mu to i owo za zwłokę Nie widze powodu. W regulaminie Allegro napisane jest ze MOZNA WYSYLAC PRZEDMIOT PO ZAKSIEGOWANIU WPLATY NA KONCIE. Specjalnie o to pytalam zreszta, mam tez takie opisy na aukcji. Gdybys zanizyla mi cokolwiek za zwloke, powstala z winy Twej wlasnej glupoty, dostalabys NEGA i CZARNA LISTE i tyle :) Zreszta jak podasz mi swoj pseudonim, od razu z checia Cie dodam. Za upierdliwosc :P

Gość Jajko to podaj swoj

Gość Jajko M
Mala Agatka - ja, JESLI MOGE, wysylam przedmiot rowniez od razu po otrzymaniu kasy na konto. Jak nie moge, bo mam np. nadgodziny, dodaje np gratis albo wysylam priorytet na swoj koszt. Ale nie rozumiem szantazu zeby cos komus wyslac natychmiast. Czasem nie moge i tyle.

Gość liczbapi
Jajko M - tak z ciekawości, jak chcesz sprawdzić, że to ona zanizyła Ci ocenę sprzedaży, bo o ile wiem ta jest anonimowa, ale mogę się mylić.

Gość Jajko M
Nie sprzedaje hurtowo, wiec widze, jak mi sie procenty zmieniaja. Zazwyczaj :P poza tym jesli wystawilaby mi neutrala, na pewno dostalaby negatyw.