Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marystuart

Płacę przez allegro-mam dylemat

Polecane posty

Gość liczbapi
hmm, ale mi się dodaje średnia dopiero z ostatnich 10 ocen, masz inaczej? ja mam dopiero średnią z ostatnich 30 ocen i najpierw miałam z 10, potem z 20 i teraz z 30, chociaż komentarze mam już na 36 - mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi, ale ja sprzedaję jako sklep, prywatnie jest inaczej?

jajko Zazwyczaj poza tym jesli wystawilaby mi neutrala, na pewno dostalaby negatyw. a dlaczego naeatyw?

Jajko M a dlaczego dostałaby negatyw, skoro natychmiast wywiązała się ze swojego obowiązku? Nie kumam

Gość wysyłaj jak najszybciej
jajko, a niby jakim cudem byś zobaczyła, że to ja ci zaniżyłam? podaj lepiej swój nick z allegro, bo wolę sie trzymać od takich sprzedających z daleka

Gość Jajko M
Jesli dostalabym ocene neutralna za wyslanie towaru (zgodnie z zasadami Allegro zreszta) najszybciej jak moglam po zaksiegowaniu pieniedzy na moim koncie, przy czym mam na stronie aukcji informacje, ze tak wlasnie wysylam, wystawilabym negatyw. Dlaczego? Poniewaz biorac udzial w mojej aukcji akceptujesz moje zasady, a ja nie zastrzeglam sobie niczego niezgodnego z regulaminem Allegro ani prawem i nic nie zatailam, co wiecej, staralam sie jak najlepiej wywiazac z moich obowiazkow jako sprzedawcy. Tak wiec neutral bylby czyms niezasluzonym, wystawionym z czystej zlosliwosci. Ocena Kupujacego jest nie tylko za szybka wplate, a za calosc transakcji. Za takie podejscie nalezy sie negatyw i czarna lista.

Gość Jajko M
A negatyw wystawilabym za negatyw lub neutral, jesli Kupujacy bezpodstawnie wystawilby mi zla opinie. PZA dziala jak dziala, ja nie mam obowiazku wysylac nic natychmiast (MOGE - ale to jedynie moja DOBRA WOLA!) ani myslec za Kupujacego.

Gość liczbapi
Ale mi chodzi o sytuację, kiedy ktoś wystawia Ci komentarz pozytywny: "towar zgodny z opisem" Po czym po 10 ocenach okazuje się, że za wysyłkę ktoś dał Ci 1. No i właśnie myślałam, że na kontach prywatnych jest inaczej, ale chyba jest tak jak na sklepie czyli nie wiesz kto Ci to dał i nic nie możesz z tym zrobić.

Gość Jajko M
To Wy jestescie dziwni, domagajac sie wysylki NATYCHMIAST. - jesli zaplacisz w sob. o 23, a Sprzedawca jest na urlopie? Ma wyslac natychmiast??? - jesli kasa zostanie zatrzymana na koncie PZA (przelewy z zagranicy ida MIESIAC!!!) - a Sprzedawca nie ma pieniedzy na przesylke bo jest osoba prywatna? - jesli wystapi jakis blad i Allegro nie przeleje tych pieniedzy?

Gość Jajko M
Na szczescie nikt mi tyle nie dal za wysylke :) wiem tez jak ja kupuje - nie zwracam uwagi na punkty za szybkosc wysylki przy pozytywnych komentarzach - doskonale wiem, ze niektorzy wystawiaja je za problemy z Poczta Polska.

ja wystawiłabym ci pozytywa, ale zaniżyłabym z kolei ocenę; druga sprawa - jeśli nie podałaś na stronie informacji, że czekasz z wysyłką aż do zaksiegowanie wpłaty, to niby jakim cudem ja zgadzam się na twoje zasady? w tym momencie ja ich po prostu nie znam, więc to ty zachowujesz się nie fair, nie ja... KONIECZNIE podaj mi swoj nick z allegro, bo nie chcę się nadziać na takiego sprzedawcę

Jajko M kombinator/-ka z Ciebie. Całe szczęście nie trafiłam nigdy na kogoś takiego, a zakupy na allegro robię co najmniej raz w tygodniu i zawsze płacę z allegro. Nigdy nie zdarzyło się, że ktoś czekał na zaksięgowanie z wysyłką. Podaj proszę swój login z allegro, bo boję się, że trafię na Ciebie. Zazwyczaj kupuję u prywatnych osób

Gość Jajko M
wysyłaj jak najszybciej -> napisalam, ze wszystko podalam na stronie internetowej :) szkoda, ze nie umiesz czytac, pewnie natniesz sie na niejednej aukcji zaproponowalam tez, ze jesli Ty podasz mi nicka, zablokuje Cie na wszystkich moich aukcjach, jesli chcesz. Ja swojego na pewno nie ujawnie ;) Ale wiesz... wystarczy, jesli bedziesz omijac aukcje wszystkich osob, ktore napisaly, ze towar wysylaja dopiero po otrzymaniu pieniedzy na konto :P Jest ich baaaardzo duzo... osob uwazajacych tak samo, jak ja :P

Gość Jajko M
Minia - kombinator?! Bo zgodnie z prawem nie wysylam towaru, jesli nie mam pieniedzy, a ma je ktos inny (np. Allegro)? Ja nie otrzymuje z poczatku pieniedzy, tylko jakies tam powiadomienie :P To chyba Ty chcesz mnie oszukac - zadajac (niezgodnie z regulaminem Allegro pozwalajacym wyslac towar po otrzymaniu pieniedzy na konto bankowe) wyslania towaru za ktory MNIE nie zaplacilas (tylko dalas go posrednikowi - Allegro)

tak, nadal twierdzę, że kombinator :) a jestem zarówno kupującym jak i sprzedającym

Gość Jajko M
Moze jakies argumenty? Inteligentne :P

jajko, spójrz w jakim jesteś dziale :) mam małe dziecko, a co za tym idzie muszę się zająć kilkoma sprawami naraz (obiad, dziecko, ogarnięcie domu oraz odpisywanie na twoje dyrdymały :) nie mam kłopotów z czytaniem ze zrozumieniem, ale moze się zdarzyć, ze nie przeczytam wszystkich postów, które w międzyczasie zostały dodane, stąd wynika wmawiana mi głupota... zastanów się najpierw nim coś napiszesz

Gość Jajko M
Przepraszam, nie wiedzialam, ze posiadanie dziecka powoduje wybiorcze czytanie, napadanie na kogos, ze jest nieuczciwy, bo sie czegos nie doczytalo i pozniej tlumaczenia dzieckiem. Rozumiem, ze Ty nie masz na cos czasu, mozesz czegos nie doczytac albo kogos obrazac, bo masz dziecko, a Sprzedawca, czy ma dziecko czy nie, kase ma czy nie, ma pedem zapindalac na poczte? Kolejny argument (nie moj): "Towar zostanie wysłany i tak dopiero po WPŁYWIE na NASZYM koncie i ostatecznym zaksięgowniu. A wynika to nie z naszego widzimisię, złej organizacji czy balaganu lecz z prostej zależności: jest wpływ - jest paragon - jest wysyłka. Nie ma wpływu - nie ma paragonu - nie ma wysyłki. Takie jest prawo. Nie akceptujesz go - nie kupuj." I tyle Ci moge poradzic. NIE KUPUJ , jesli czepiasz sie uczciwych sprzedawcow, ktorzy resektuja swe prawa (mam same pozytywy, ok. 2000, z czego 200 za sprzedaz)

jajko, a kiedy ja cię obraziłam?

Gość Jajko M
p.s. poza tym ostatnie bylo do Mini akurat :)

spytam jeszcze raz - kiedy cię obraziłam?

Gość płaccie przelewem i po kłopoci

Jajko, ale co mam argumentować? Moje odczucia? ok. zapis jest, nie kupuję, bo w moim odczuciu to oszustwo i już. Opcja "płacę z allegro" jest narzucona i dla mnie ktoś, kto tego nie akceptuje powinien nie mieć możliwości wystawiania przedmiotów. Kupujący korzysta z płacę z allegro, bo wie, że te pieniążki nie przepadną i sprzedający od razu wie o wpłacie czyli oczekuje szybkiej wysyłki. Normalny przelew idzie do mnie 1dzień np. z wbk(bo tak mam konto), a z pko nawet do 3dni :( A gdy ktoś płaci z allegro wiem, że pieniądze są i w ciągu tych 3 dni ma już towar

jajko, zapędziłaś się dziewczyno :) jak już ochłoniesz, przeczytaj jeszcze raz (koniecznie ze zrozumieniem) wszystko to, co tutaj zostało napisane

Gość dla mnie.....
"płace przez allegro" to fajna sprawa dla kupujacego. Wplacam szybko kase i mam po dwoch dniach zakup a zazwyczaj zalezy mi na szybkiej wysylce. Czulabym się oszukana jesli ktos czekalby na kase i nie wysylal, wiec wyslij szybko autorko

Gość Jestem sprzedawca na Allegro
Minia, ja tez Cie nie rozumiem... Nikt nie moze korzystac z Allegro, nie akceptujac PZA. Jajko (i tu sie zgadzam) nie pisze, ze nie akceptuje (bo musi!), ale nie musi mu sie to podobac. Zgoda? To, ze cos sie nie podoba, to prywatne odczucia Jajka i Jajko, jak rozumiem, akceptuje. Natomiast co do oczekiwan szybkiej przesylki - duzo sprzedawcow wysyla dopiero po wplywie na konto i blednie myslisz, ze PZA musi koniecznie cos przyspieszac. Czasem szybciej jest zaplacic bezposrednio z banku. Sa osoby, ktore wysylaja dopiero po zaksiegowaniu pieniedzy na koncie, bo nie ufaja Allegro (i nie musza - Jajko slusznie pisze, ze zgodnie z prawem Sprzedawca moze czekac na wplyw na konto) i jesli nie podoba Ci sie to, uwagi i reklamacje mozesz wniesc wylacznie do Allegro, ale ono tez nie moze do tego Sprzedawcy przymusic. I z tego co czytalem wcale nie chce. Tak samo jak sa ludzie co nigdy nie wysylaja za pobraniem, tak Jajko nie wysyla jesli nie ma kasy na koncie. Zapewne predzej czy pozniej ja dostanie, a jesli nie - niewatpliwie wygra proces z Allegro, ale Jajko czeka. Moze to sie podobac lub nie, ale tez nie rozumiem, czemu uwazasz za oszustwo cos, co jest zgodne z prawem. Jedyne, co wiesz przy przelewie z PZA to to, ze pieniadze sa na koncie PZA sprzedajacego. Ale PZA to nie jego konto bankowe i, powiedzmy to szczerze i otwarcie, Sprzedawca tych pieniedzy raczej nie ma. Ja, przykladowo, mimo, ze natychmiast po otrzymaniu info o zaplacie, zlecilem wyplate z PZA, naleznosc otrzymalem niestety po 3 dniach. Nie wiem, czym bylo to spowodowane, ale faktem jest, ze dostalem ja 3 dni pozniej. To tyle slowem wyjasnienia.

Gość asia______30
Nie rozumiem Was. Ja bardzo lubię PzA. Jestem głównie Sprzedawcą (tysiące aukcji miesięcznie), ale i nierzadko kupuję. Zarówno płacę przez PzA (szybko i łątwo, nie trzeba przeklejać nr konta, nazwisk, nie trzeba wyliczać ile trzeba wpłacić, bo wszystko masz policzone), jak i preferuję aby Kupujący mi tak płacili. Wysyłam zanim jeszcze pieniądze trafią na moje konto bankowe.