Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2011 lipec

Co się dzieje ze ślubami na przyszły rok, bo ich nie ma?

Polecane posty

Gość 2011 lipec

Co się dzieje ze ślubami, bo ich nie ma? Jóź drugi raz w mojej parafii zostały odwołane sobotnio niedzielne nauki przedmałżeńskie. Ksiądz prowadzący nauki też jest zdziwiony, bo w analogicznym okresie zeszłego roku było ponad trzydzieści par. Szukając sali nie udało się nam podpisać umowy w upatrzonej sali a teraz zadzwonili do nas, że mają wolny nasz termin. My już podpisaliśmy umowę z właścicielem innej sali.

Gość Takie czasy nastały
To nie koniec wyżu tylko takie czasy. Jeśli rozwody są na poziomie ponad 40% to każdy się obawia o swój związek. Dochodzą tez koszty wesela i ślubu kościelnego. Coraz więcej jest ślubów cywilnych.

U mnie w tym roku tyle koleżanek, tylu znajomych wzięło ślub, że już nawet nie ma się kto hajtać:-P Mam 24 lata i wszystkie moje koleżanki ze szkoły są już mężatkami. A największy wysyp ślubów zaobserwowałam właśnie w tym roku:-)

Gość z branży
katis- to zależy w jakim regionie Polski mieszkasz. W dużych miastach a szczególnie w Warszawie ilość ślubów podwyższali ludzie przyjezdni. Teraz wszystko idzie w druga stronę bo ludzie ociekają z Warszawy np do Wrocławia.

Gość Jak to????????
Ja mam ślub w przyszłym roku i kumpelka też:P

Gość Ja zrezygnowałam
To, że ślubów jest o wiele mniej to nie tylko koniec wyżu, ale i trudności z uzyskaniem kredytów na własne mieszkanie. Gdy banki dawały 110% kredytu na mieszkanie i umeblowanie mieszkania ślub był za ślubem. Nikt nie chce teraz mieszkach z rodzicami. Najbardziej to widać w dużych miastach. Na wsi całkowicie jest inaczej.

Gość bo idioci już się pożenili
a teraz już tylko normalni zostali

a moze ludzie przestali w kwestii slubow do sutannikow przychodzic, he? I poszli np. do USC;-)

Gość kafetynka
My mamy ślub w kwietniu 2011. Mamy po 32 i 34 lata. Sporo moich kolezanek jest jeszcze przed ślubem - widocznie jesteśmy bardziej wybredne niż laski 10 lat młodsze ;)

Gość Nauki ślubne
Może i jesteście wybredne i może będziecie chciały mieć dzieci. Życzę aby z tymi dziećmi nie skończyło się na może. Ten rok pokazał znaczny spadek ślubów a prognozy na rok 2011 jeszcze zapowiadają większy spadek. Głowna przyczyna spadku ślubów to odpowiedzialność bycia razem i brak możliwości pozyskania kredytu na własne mieszkanie. Jest większa ilość ślubów cywilnych ale nie jest to jakiś wielki wzrost.

Mozliwosc uzyskania kredytu (hipotecznego - bo jak sadze ten mial/a na mysli osoba pwyzej) nie zalezy od sformalizowania zwiazku tylko od wspolnych dochodow dwoch osob starajacych sie o kredyt, tak wiec sadze ze ten argument odpada;-)

Gość Do ROR
ROR my starliśmy się o kredyt hipoteczny na mieszkanie ale wkład własny jaki musimy wnieść do mieszkania nas dobił. Zrezygnowaliśmy w tym roku ze ślubu i czekamy aż przepisy się na tyle zmienią że będziemy mogli uzyskać kredyt mieszkaniowy. W zeszłym roku banki nie wymagały wkładu własnego i dopiero w tym roku wszystko się pozmieniało.

Wszystko zmienilo sie na przelomie 2008/2009 roku kiedy to banki podnisly wskaznik LTV (wkladu wlasnego do ceny mieszkania). Przepisy sie nie zmienia na "Wasza korzysc" bo to ....nielogiczne by bylo z pkt widzenia bankow, a te zwykle sa kierowac sie logika ;-)) Gdy w trakcie kryzysu spadla spalcalnosc kredytow a wzrosl odsetek niepracujacych pozyczek, wiec banki musza sie zabezpieczac. Wedlug mnie czekanie az sie przepisy zmienia jest bez sensu....bo to nie przepisy a polityka bankow. Nie mniej jednak do wziecia kredytu malzenstwo nie jest potrzebne, wazne sa dochody i oczywiscie, masz racje, wklad wlasny (chodzilo mi to ze akt malzenski nie stanowi w tym kontekscie zadnej wartosci)

Gość kafetynka
Nauki Ślubne: Dziękuję za troskę. Jak Bóg da, będziemy cieszyć się potomstwem - jak nie, zawsze istnieje adopcja. Pozdrawiam życzliwych!

Gość anetahanert
Witam, odstąpię salę weselną w Restauracji Riding Club w Radzionkowie, nie daleko Piekar Śląskich Termin: 30.07.2011 Cena: 1000zł (tyle wpłaciliśmy zaliczki za salę). Sala jest nowa, oddana do użytku około 2 lata temu -bardzo elegancka, przestronna sala do tańca -gustowna, elegancka dekoracja, którą sami możecie wybrać -Sympatyczni właściciele oraz obsługa Cena za osobę to 200 zł. W cenie: -obiad -trzy ciepłe kolacje -deser, kawa, herbata, -owoce i cukierki czekoladowe -soki owocowe, woda mineralna niegazowana z cytryna (bez ograniczeń) -toast na poczatku (szampan) -zimna płyta (sałatki, wędlinki, ryby itp) Dodatkowo gratis jest apartament dla nowożeńców oraz bezpłatny wynajem hotelu na czas przyjęcia weselnego (1 doba), gdy miniamalna liczba gości weselnych będzie wynosić 90 osób. Dodatkowo, jeżeli ktoś będzie zainteresowany do odstąpienia na ten dzień mam zespół "New mix" z Nakła Śląskiego. Jeśli ktoś zna, to wie, że jest to jeden z najlepszych zespołów. Cena 3 400 plus zaliczka 500 zł którą daliśmy. Zespół składa się z 4 osób (wokalistka, wokalista + gitara, klawiszowiec i saksofonista). Skład można zmienić, aż do 9 osób, wtedy także zmieni się cena. Proszę o kontakt pod numerem telefonu 793-196-595 Bądź e-mail aneta_ hanert@vp.pl

Gość ale z ciebie świnia
to do Nauki ślubne :O