Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pohjola

In vitro przelalo czare goryczy

Polecane posty

"ja się nie boję ekskomuniki Jeśli KK nie wyciągałby łapy po publiczne pieniądze to ani w głowie byłoby mi go kontrolować, krytykować doktrynę, czy zabraniać wyrażania swoich poglądów. Nauczyciel powiedzmy chemii w publicznej szkole dostaje pieniądze z naszych podatków, ale przy tym nie wolno mu opowiadać co mu się rzewnie podoba, tylko to, co mu się każe. Może lepszym przykładem jest nauczyciel historii - prywatnie może być jednym z tych, którzy uważają, że holokaustu nie było a na WTC napadli Żydzi - ale w szkole ma mówić to, co polecił mu mówić jego pracodawca. Ksiądz bierze pieniądze publiczne, ale szkoła nie ma żadnego wpływu na to, czego ów ksiądz naucza. Taki z Ciebie liberał to chyba rozumiesz: pracodawca, który opłaca czyjąś tam pracę ma prawo oczekiwać stosowania się do jego wytycznych, a jeśli jest zmuszony do płacenia za pracownika, któremu nie może powiedzieć, czego od niego oczekuje to raczej średnio zgodne z liberalizmem." Ale kościół nie wyciąga łapy po publiczne pieniądze. To znaczy to może i tak wygląda, ale miej o to pretensje do rządu pani Suchockiej że zawarli taki a nie inny konkordat, a nie do kościoła. Przecież Gwardia Szwajcarska nie napadła na Polskę w 1993 niczym Wehrmacht i RKKA w 1939 na Polskę i nie narzucili nam tego siłą. To Polski rząd zgodził się na to wszystko.

Gość ja się nie boję ekskomuniki
Dlaczego jest zakazane - dla mnie sprawa jest jasna: nie ma już za bardzo skąd wziąć kozła ofiarnego: w czarownice już nikt nie wierzy, Żydów nie wypada krytykować, innych religii też nie za bardzo bo sami się wkopaliśmy promując ekumenizm, nie ma kim kurde straszyć tych biednych owieczek - więc czepmy się in vitro, aborcji i feministek - to stosunkowo nowe sprawy, ciemny lud nie bardzo wie jeszcze o co chodzi, więc chętnie nas posłucha. I powtarzam: niech sobie sukienkowi ekskomunikują kogo chcą - niech tylko głoszą swoje poglądy za swoje własne pieniądze.

precz z bydlakami Jaką wiarę polecacie, bo do kk już nie chodzę od jakiegoś czasu. Chciałbym chodzić do takiego kościoła, gdzie liczy się człowiek, a nie forsa, do takiego, który służyłby mi pomocą i nie utrudniał życia. Polecam swoje herezje związane z Chrześcijaństwem, jeśli jesteś zainteresowana to ci je mogę przybliżyć.

pohjola moze dlatego KK straszy biedne malzenstwa bo ekskomunikowac kogos trzeba a np jakby ekskomunikowac np takich pedofili to ilu by ksiezy KK stracil Ale ostatnio Paparazzie wyświęcił czy coś jakąś zakonnicę z Australii co walczyła z pedofilią w kościele.

pohjola najlepsza alternatywa w Chrzescijanstwie dla KK jest prawdopodobnie luteranizm w wydaniu skandynawskim, tam liczy sie tylko czlowiek Tak, tak... wszystko w wydaniu Skandynawskim jest najlepsze :O Tam przecież niebawem srać na komendę będzie trzeba :O

Gość ja się nie boję ekskomuniki
Tak, do rządu Suchockiej też mam pretensje, nie tylko do tego, bo nawet rząd SLD nie spełnił moich oczekiwań co do rozdziału Kościoła od państwa. Mam też pretensje do wyborców, którzy kolejne oszołomskie rządy i samorządy wybierają.

Gość precz z czarną sotnią
trzeba w końcu pogonic tego zakłamanego,średniowiecznego okupanta z kraju,razem z tymi pazernymi klechami,wynocha do watykanu mendy,tam wasza ojczyzna

Gość pohjola
bo Ratzi probuje swoj wizerunek poprawic. Przeciez to on przeforsowal prawo dzieki ktoremu Kosciol uznaje przedawnienie przestepstwa pedofilii po 10 latach!!!! Rzad USA postanowil mu wytoczyc o to proces, ale "yntelygent" Bush dal mu immunitet bo to swiety papa

Jak ktoś wierzy i nie interesuje go skostniały, ale i w wydaniu polskich biskupów prymitywny katolicyzm, niech szuka dalej. Mnie natomiast załamuje myśl. że osoby, które z prawdziwym życiem mają tak niewiele wspólnego ( celibat, życie parafialne i wyłączenie w seminarium) roszczą sobie prawo do wkazywania wszystkim, jak mają robić. Do liucha, nie jestem głupia! Mam sumienie i wolną wolą. Niech sobie odpuszczą, albo odświeżą swoją telologię. Bo polska teologia tez jest sto lat za murzynami.... Dramat! Wystarczy postudiować program niedawnego zjazdu polskich teologów. Żaden ze współczesnych światowych nurtów na nim nie zagościł. Polski KK boi się świata i zamyka przed nim. A w dzisiejszym świecie to nie ten paradygmat.

Gość pohjola
a tak przy okazji to podobno panstwo Watykanskie ma prawo mowiace ze seks dozwolony jest of lat 12 :D :D :D a my w takim sredniowiecdzu zyjemy, jeno od 15 pozwalamy, trza modyfikowac nasze przestarzale prawa tak by dorownaly Watykanskim :D

Anouk Mnie natomiast załamuje myśl. że osoby, które z prawdziwym życiem mają tak niewiele wspólnego ( celibat, życie parafialne i wyłączenie w seminarium) roszczą sobie prawo do wkazywania wszystkim, jak mają robić. Celibat :D Oni znają życie lepiej niż ci się wydaje... nie jeden księżulek jeździ na dziwki :D, co nie znaczy że wszyscy jeżdżą bo są i księża którzy są prawdziwymi księżmi nie dla kasy i dziwek.

No i ta hipokryzja i obłuda jest chora. Bo zamiast przykładnie żyć i dawać bliźnim przykład, tylko pouczają... ostatnio dowiedziałam się, że ksiądz został zesłany do szkoły podstawowej za karę za dwójkę nieślubnych dzieci. Nie wiadomo, czy śmiać się czy płakać. Niegodne zachowania, ale jeszcze bardziej niegodne decyzje hierarchów...

{ bmblondyn dyskutujecie o wszystkim tylko nie o in vitro. A jest mogę wam powiedzieć problem i to bardzo duży problem dla wielu par małżeńskich, czy związków partnerskich, Osobiście znam kilka par, dla których metoda in vitro, to nadzieja na to by mieć upragnione dziecko, swoje kość z kosci. A ten swiętoyebliwy kiecun, a czelność straszyć ludzi eskomuniką..... } Problem jest, ale nie rozumiem jednego. Pisanie ma czelność.. świadczy o jakiejś niedojrzałości czy nierozumieniu otaczającego nas świata. W wolnym demokratycznym państwie każdy ma prawo do wypowiadania takich opinii. Tym bardziej kler, który wiadomo nie od dziś jaki ma do tego stosunek(in vitro). Kogoś emocje bardzo poniosły. W końcu jeśli komuś ten kościół nie pasuje to co mu przeszkadza wypisanie się z niego? U mnie, moja ewentualna ekskomunika mojej osoby wywołała taki sam szok jak wiadomości pogodowe zapowiadające ocieplenie.

Gość Czizas...
Jako, że już wczoraj nie było czasu odpowiedzieć. Do 'ten ostatni niedziel' >> " Dalej - jeśli jest byłaby rozdzielność, to KK powinien absolutnie przestrzegać WSZELKICH praw, które obowiązują w świeckim państwie, a nie tylko te, które są dobre dla KK" > Aha... czyli całować w d**ę pedałów, błogosławić aborcję i eutanazję, itd... Czyli każdy obywatel ma myśleć zgodnie z oficjalnym stanowiskiem partii , cofamy się w czasie o 20 lat i wracamy do PRLu bo to o czym piszesz już było Ty naprawdę nie zrozumiałeś co zostało przeze mnie napisane??? Nigdzie nie padło słowo, że KK nie ma prawa wyrażać swojej opinii, pod warunkiem, że nie miesza się do polityki. Jeśli szanowny facet w czerni chce wygłaszać swoją opinię - to ma od tego swój kościół i ambonę. W państwie są ludzie zarówno wierzący, jak i niewierzący. Przy czym ci wierzący też nie są tylko katolikami, ale tych wyznań jest więcej. Prawo pisze się dla ogółu - a już od sumienia pojedynczej jednostki zależy, czy skorzysta z tego prawa, czy nie. To jest TWÓJ wybór, a nie wybór KK, co zrobisz z tematem eutanazji, aborcji, in vitro. Ale do jasnej ch**ry niech KK nie decyduje z góry za ludzi, którzy mają w poważaniu KK i jego chore nauki, jak mają żyć. Swoją drogą - brak wiary w KK nie oznacza od razu, że ludzie niewierzący stają się od razu bandytami, mordercami i ogólnie pojętym marginesem. Każdy ma swoją hierarchię wartości i sumienie i tym się kieruje. Osobiście nie lubię, kiedy ktoś próbuje przejąć kontrolę nad moim życiem, w szczególności wtedy, kiedy g***o o mnie wie. A KK właśnie to robi - nie znając mnie, chce o mnie decydować. Jak na osobę niewierzącą (a przynajmniej podającą się za taką), coś za bardzo bronisz KK. Rozumiem, że chcesz, aby każdy miał prawo wyrazić swoją opinię, ale opinia już przez KK została wyrażona. Tutaj (i w wielu innych kwestiach) niestety KK posunął się ciut za daleko - i szantażem (nawiasem - czy groźba przystoi KK??? nie wracamy przypadkiem do czasów palenia heretyków i świętych inkwizycji?) wymusza decyzję, która KK odpowiada... A to już ma niewiele wspólnego z wolnością słowa i wyboru (bo w tym miejscu następuje łamanie praw człowieka), tylko jest czystą formą manipulacji. I tyle. A propos jeszcze całowania w d**ę pedałów - no tu akurat trafiłeś kulą w płot, bo akurat KK w tej kwestii łamie przepisy plus dochodzi jeszcze kwestia pedofilii, która z ambony ganiona, ale ukrywana w KK i jak widać akceptowana, skoro KK na czele z Watykanem nie robi nic w tej sprawie... Oczywiście poza prawem świeckim, księża łamią prawa kościelne - np. uprawiając seks, posiadając dzieci, grzesząc pychą, dumą, obżarstwem, etc. Nie mówiąc już o krwi przelanej w imię kościoła (z tego co pamiętam, to Chrystus mówił o miłowaniu bliźniego, a nie zabijaniu go w imię Boga, bo się nie nawrócił). A to już hipokryzja w czystej postaci. Niestety do grona księży przystępują ludzie pragnący władzy nad innymi, mający mnóstwo wad i chcący znaleźć rozgrzeszenie dla swoich występków (zupełnie jak większość ludzi idących na psychologię - którzy próbują znaleźć rozwiązanie dla swoich problemów emocjonalnych), bądź nie mający po prostu pomysłu na to, co chcieli by robić w życiu, a to prowadzi do takich a nie innych sytuacji i nadużyć. KK powinien się zreformować, i dopasować do czasów, w jakich się znajduje, a nie dopasować ludzi do siebie. Bo to nie działało i nigdy działać nie będzie...

Gość azumziza
Słowa Niedziela ostatniego..."Ja tylko bronię prawa tej chorej co by nie mówić instytucji do posiadania własnego zdania" Widzisz, posiadanie prawa do wypowiadania się to jedno, a ingerowanie w politykę i narzucanie swojego zdania, to drugie. A tak poza tym Niedziel, to widzę, że Tobie nie chodzi wcale o IVF, tylko bijesz pianę i wkur... ludzi swoimi tekstami. Ba, nawet sam napisałeś, że: "Nie wiem dokładnie na czym polega in vitro, poczytaj sobie, ale bierze się chyba wiele tych zarodków i potem hoduje jeden a resztę niszczy." A czy Ty w ogóle masz jakies zdanie na ten temat? jeśli to nie tajemnica i w ogóle jesteś w stanie jakieś mieć, skoro nie bardzo wiesz o co kaman!!!!

Gość azumziza
I jeszcze jedno - faktycznie uważasz, że strszenie parlamentarzystów ekskomuniką za popieranie IVF jest ZABIERANIEM GŁOSU?????? Obudź się człowieku, bo przez takich jak Ty wiele zła na świecie!

Gość generał Custer u źródeł Nilu
:D jednak patent z odwracaniem uwagi się sprawdził :D

Gość ideologia i godność
Myślę że KK ma prawo postępować zgodnie z głoszoną religią i moralnością...to jest jego niezaprzeczalne prawo również o in vitro ma prawo wyrażać swoją opinię dotyczy to ludzi wierzących którzy dobrowolnie należą do KK a jeśli ktoś ma inną moralność i nie należy do wierzących ani do KK? wtedy może sobie myśleć inaczej o in vitro...ma swoją wolną wolę...nie musi być wierzący i praktykujący...jego sprawa ale ja tu chcę o finansowaniu jestem przeciw finansowaniu z budżetu tego typu zabiegów jak in vitro ...no gdyby w budżecie nie brakowało pieniędzy...ale brakuje na znacznie ważniejsze sprawy...to już lepiej aby finansować umierające dzieci...bo brakuje pieniędzy na skuteczne leki do chemioterapii dla dzieci chorych na nowotwory,,,one umierają ...bo brakuje pieniędzy...bo brakuje te 100 tys miesięcznie na jedno chore dziecko...bo to takie kwoty wchodzą w grę...i tych pieniędzy niema....albo brakuje pieniędzy na kosztowne operacje dla kalekich dzieci...a choćby zwichnięcie stawu barkowego w czasie porodu....setki takich dzieci nie jest ratowanych ,,...bo brak pieniędzy ...a jedna zagraniczna operacja kosztuje ponad 70 tys dolarów...i w Polsce nie ma możliwości robienia takich operacji więc nie żądajcie finansowania dodatkowych i niekoniecznych zachcianek typu in vitro....nie z naszych podatków...i wiedzcie że na takie finansowanie trzeba by było rocznie znaleźć w budżecie..wiele milionów złotych...uważacie że są takie dodatkowe i nadwyżkowe finanse w budżecie>? Niech sobie tego typu finanse ...zapewnią we własnym zakresie te pary które chcą dla siebie in vitro...ale niech nie sięgają do naszej kieszeni...aby sobie zrobić in vitro za darmo czyli cudzym kosztem z kieszeni podatników, Jeśli stać ich finansowo na dziecko ...to też i powinni sobie zarobić dodatkowo na koszty in vitro...a oni chcieliby za darmo ...czyli sięgnąć do naszych podatków Więc jestem przeciw finansowaniu z budżetu ...tak kosztownych i zbędnych zabiegów jak in vitro

azumziza I jeszcze jedno - faktycznie uważasz, że strszenie parlamentarzystów ekskomuniką za popieranie IVF jest ZABIERANIEM GŁOSU?????? Obudź się człowieku, bo przez takich jak Ty wiele zła na świecie! Widzisz taka jest wasza czerwona demokracja... kto jest dla was niewygodny to temu byście chcieli zamknąć usta! A co cię obchodzi to że kościół nałożył ekskomunikę jeśli nie jesteś katolikiem (zakładam że nie jesteś)? Ale nie ciebie musi to obchodzić... bo tacy jak ty wszystko by chcieli kontrolować... żeby wszyscy myśleli z oficjalnym stanowiskiem jedynie słusznej partii Grzesia "uśmiecha" Napieralskiego... "A czy Ty w ogóle masz jakies zdanie na ten temat?" Mam zdanie, ale nie zamierzam o nim pisać bo tobie się tak podoba.

Gość qrczakpieczony
"więc nie żądajcie finansowania dodatkowych i niekoniecznych zachcianek typu in vitro." jak mozesz porównywać jedyny możliwy sposób na posiadanie upragnionego dziecka z zachcianką?????? "Jeśli stać ich finansowo na dziecko ...to też i powinni sobie zarobić dodatkowo na koszty in vitro...a oni chcieliby za darmo ..." No to tak samo można powiedzieć o sytuacji, kiedy trzeba ratować bądź leczyć juz isniejace dziaciaczki - paranoja! A co z tymi parami, których nie staĆ???? Może całkowite finansow nie, bo to faktycznie ogromne koszta, Polski na ten gest nie stać, ale DOfinansowanie, czemu nie?????

Gość azumziza
Niedziel, powtarzasz się z tymi swoimi tekstami.... Czyli śmiem twierdzić, że zdania nie masz, jak i bladego pojęcia o co chodzi i o co ten krzyk, z pozdrowieniami

azumziza Widzisz, posiadanie prawa do wypowiadania się to jedno, a ingerowanie w politykę i narzucanie swojego zdania, to drugie. Jeśli dla ciebie ingerowaniem w politykę jest to że KK obrał konkretne stanowisko w tej sprawie to masz ze sobą problem... "Czyli śmiem twierdzić, że zdania nie masz, jak i bladego pojęcia o co chodzi i o co ten krzyk, z pozdrowieniami" A śmiej sobie co chcesz, demokracja jest mimo że nie tego nie potrafisz zrozumieć...