Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pohjola

In vitro przelalo czare goryczy

Polecane posty

A jeśli uważasz to za eurodebilizm - to odbiorę to tylko jako komplement. Muzea, pomniki - gdybym np. miała wybór: likwidacja szpitala lub likwidacja muzeum w moim mieście wybrałabym muzeum. A kiedy mam wybór likwidacja etatu pielęgniarki a likwidacja etatu kapelana wybieram kapelana. To tez eurodebilizm? Tak to jest eurodebilizm. Szpitale powinny być prywatne i wtedy nie było by problemu czy zlikwidować muzeum czy szpital, czy zlikwidować etat pielęgniarki czy kapelana. Wtedy też nie było by problemu czy zatrudnić na etat kapelana czy rabina.

Gość ja się nie boję ekskomuniki
Wystarczy dumny napis na tym pomniku. Dokładnie go nie pamiętam, ale chodziło o to, że był finansowany przez urząd gminy i oczywiście jej hojnych "mieszkańców". Chodziło o jedną z gmin górnośląskich, jeśli Cię to interesuje. A piszę o tym dlatego, że sugerujesz, że nie ma krzyży w publicznych miejscach tylko papugi tak powtarzają - więc oświadczam, że sa i to nie tylko krzyże i nie tylko zbite z tanich desek.

Szpitale powinny być prywatne a kościoły to niekoniecznie? Cóż za dojrzały liberalizm.

niedziel , weź no zmień dopalacze, bo cie nosi.....do modlitw są kościoły, a faryzejska odmiana chrześcijaństwa wszechobecna w Polsce, jest efektem słabości państwa.

" Dokładnie go nie pamiętam, ale chodziło o to, że był finansowany przez urząd gminy i oczywiście jej ch*jnych "mieszkańców". Chodziło o jedną z gmin górnośląskich, jeśli Cię to interesuje." A skąd wiesz że pomnik został sfinansowany z pieniędzy które miały iść np na ryż dla powodzian? Może ci ludzi zebrali pieniądze właśnie na ten pomnik?

"ja się nie boję ekskomuniki Szpitale powinny być prywatne a kościoły to niekoniecznie? Cóż za dojrzały liberalizm." A czy obecnie kościoły są państwowe? Kościoły są własnością kościoła a nie państwa. Kościół nie powinien się wpierdalać do polityki a państwo nie powinno się wpierdalać do kościoła. Jednocześnie kościół ma takie samo prawo jak np związek hodowców trzody chlewnej do posiadania własnego zdania i głośnego wypowiadania go. Wasze oburzenie że kościół się wypowie na jakiś temat, czy jak obecnie zagroził ekskomuniką dla robiących sobie in vitro to zagrożenie dla demokracji. Ta droga prowadzi do tego że każdy powinien mieć poglądy zgodne z oficjalnymi poglądami pana Grzesia Napieralskiego :O

Gość zastanawiam się bardzo
Czemu kościół uważa in vitro za taki wielki grzech?? I tak protestuje? skoro potrafi wybaczać mordercom, czy przebaczyć aborcje to powinien byc za in vitro bo to dawanie zycia!

zastanawiam się bardzo Zamiast tak usilnie się zastanawiać może czas nauczyć się obsługiwać google. Tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię względem in vitro pytania. :P

Kościół in vitro uważa za grzech, bo to jest wchodzenie w kompetencje Pana Boga. Ludzie okazali się mądrzejsi i potrafią to Pan Bóg i w tym cały problem. Młyny watykańskie mila bardzo powoli o może na 300 lat dojdzie do tych głąbów w kiecunach co to jest nauka i postep.

"Czemu kościół uważa in vitro za taki wielki grzech?? " Bo ma do tego prawo?! Tak samo jak ty masz prawo uważać że ziemniaki są niedobre, mimo że wykarmiają miliony ludzi. Nie tylko pan Grzesiu Napieralski ma prawo do samodzielnego myślenia i posiadania własnego zdania :O KK uważa tak dlatego że niszczy się zarodki czy coś. Nie wiem dokładnie na czym polega in vitro, poczytaj sobie, ale bierze się chyba wiele tych zarodków i potem hoduje jeden a resztę niszczy. A wystarczyło by wziąć jeden, jak się nie uda to następny, itd aby wszystko było zgodne z nietrzymającymi się kupy naukami KK.

Tak, są państwowe, i o w wyjątkowo wygodnicki sposób: szkoła czy szpital - pobiera publiczne pieniądze, ale również podlega państwowej kontroli i państwowemu prawu, a kościół pieniędzmi się nie brzydzi, ale kontrolować go nie wolno, bo konkordat, a prawo ma własne. Być może hojni darczyńcy dawali na pomnik - ale pieniądze ofiarowane przez gminę były, jak mniemam, z kieszeni podatnika. Dowodów nie mam, masz rację - może być to radni z własnych zarobków się zrzucili, albo poprosili o dofinansowanie tego celu lokalnych hierarchów kościelnych i je otrzmali :D. Mogło i tak być. Nie chodzi o spór socjalizm-liberalizm, który jest tematem na osobną dyskusję, tylko o jakąś sprawiedliwość społeczną - jeśli wszystkim finansujemy szpital to wszystkim, jeśli nikomu to nikomu. Krytyka tych odszkodowań dla nieubezpieczonych jest uzasadniona, pomysł na prywatyzację służby zdrowia też jest poparty rozsądnymi argumentami. Dziwi mnie, że rozumiejąc te sprawy, nie rozumiesz jednocześnie krytyki finansowania z publicznych pieniędzy właśnie kościoła.

Gość pohjola
a wlasnie ze by nie bylo, bo jeden z projektow in vitro mowi o tym zeby wlasnie tak pozyskiwac zarodki - produkowac i wszczepiac tylko jeden - I KK jest rowniez przeciwko temu projektowi, co bardzo ciekawie tlumaczy ze ta praktyka niszczy godnosc malzenska :D mysle ze zainteresowani maja odmienna opinie ;) ale to KK juz nie obchodzi. Co ciekawe katolicyzm jako jedyna religia widzi problem w in vitro

Gość Czizas...
Do 'ten ostatni niedziel' A Tobie to się sufit na głowę sp***lił? Ty naprawdę tak bardzo ograniczony jesteś, czy tylko udajesz takiego? Mówisz, że ziemie/budynki należały do KK - a jakim on prawem te ziemie i budynki nabył? Bo na pewno nie poprzez świecki obowiązek opłaty. Mówisz, że KK jest rozdzielny od państwa - ja tego nie widzę, bo gdyby był instytucją rozdzielną od państwa, to każdy ksiądz musiałby płacić normalne, świeckie podatki, tak jak to czyni każdy pracujący Polak. Dalej - jeśli jest byłaby rozdzielność, to KK powinien absolutnie przestrzegać WSZELKICH praw, które obowiązują w świeckim państwie, a nie tylko te, które są dobre dla KK. Katolicyzm - ok, ale nie wpi***nie się w nieswoje sprawy. Niech KK zajmie się mszami, ale wara od polityki, jako tej dziedziny, która jest w pełni świecka. Mam niejasne wrażenie, że Ty mając klapki na oczach widzisz tylko jedną prawdę - objawioną przez KK i nie jesteś w stanie samodzielnie pomyśleć. No i najłatwiej normalnych ludzi, domagających się normalnego traktowania, wyzwać od komuchów, etc, choć tak naprawdę gó***o wiesz o tamtych czasach i o tym, czego ludzie z tamtego czasu doświadczali...

in vitro przelało czarę goryczy.....nie czarę goryczy przelało, nieuctwo, purpurowych kiecunów, za in vitro dostał naukowiec nagrodę Nobla, bo pracował nad tą metodą dziesiątki lat, a głupi niedouczony palant w sutannie, mądrzy sie jakby wszystkie rozumy pozjdał. Jak słyszę tych idiotów, którzy uważają zarodejk, czy embrion za człowieka to wyjść z podziwu nie mogę jaką głupotę prezentują. Wystarczy zamrożony zarodek wyjąć z ciekłego azotu , odpowiednia techniką rozmrozić i powstanie z niego nowe życie. A weź kurna zamroź, człowieka w ciekłym azocie i rozmroż go ponownie to co będzie, kupa niekształnego gówna.....

Gość walczcie z tym zakłamaniem
Czy in vitro ma być refundowane, czy nie to tak naprawdę nie mam zdania chociaż sama przygotowuję się do programu, wiem, że są ludzie, którzy bardziej potrzebują tych pieniedzy, np. chorzy na raka. Jednak jak słucham co wyprawiają ci księża, to normalnie krew mnie zalewa, cała się gotuję. Najgorsze jest to, że nikt nie może się postawić. Jedynym wyjściem jest znalezienie innej wiary na przykład ewangelickiej, ja chyba tak zrobię. Kurwa lepiej niech wezmą się za tych wszystkich pedofili i pedałów, którzy udają, że służą ludziom. Jeżeli my młodzi ludzie nie zaczniemy się buntować, to tak będzie zawsze. Jeżeli zaczniemy odchodzić, wówczas może się opamiętają.

" Tak, są państwowe" A to ciekawe... "le kontrolować go nie wolno, bo konkordat, a prawo ma własne." A wy byście chcieli wszystko kontrolować... wam to by najlepiej pasowało jakby człowiek nawet srał na komendę pana Grzesia :O "Być może ch*jni darczyńcy dawali na pomnik - ale pieniądze ofiarowane przez gminę były, jak mniemam, z kieszeni podatnika. " Może były, ale co z tego? Czy jak ktoś był księdzem to już pomnika mu postawić nie wolno mimo że zasłużony? "sprawiedliwość społeczną" Sprawiedliwość społeczna po Polsku to nazywa się niesprawiedliwość. "Dziwi mnie, że rozumiejąc te sprawy, nie rozumiesz jednocześnie krytyki finansowania z publicznych pieniędzy właśnie kościoła. " Ale czy ja piszę o finansowaniu z publicznych pieniędzy? Ja tylko bronię prawa tej chorej co by nie mówić instytucji do posiadania własnego zdania i ich prawa do odzyskiwania majątków zagrabionych po 1945. Nigdzie nie napisałem że ten 1% procent podatku jest niezbędny i że kościół nie powinien płacić podatków. Ale albo mamy rozdział kościoła od państwa i KK ma prawo ekskomunikować nawet noszących zielone skarpetki jeśli uzna to za niezbędne, i nikt sie mu do tego nie wtrąca, albo nie mamy w ogóle demokracji jeśli w takiej sytuacji interweniuje państwo i nakazuje kościołowi zaprzestać dyskryminacji noszących zielone skarpetki. Rozdział powinien działać w obie strony a nie w tylko w jedną jak to widzi lewica. A co do sfinansowania pomnika Karola Wojtyły przez gminę, to ja nie widzę tu finansowania kościoła. Nie popadajmy w jakąś chorą paranoję, bo skończymy jak Szwecja. Czy chciała byś nie zostać przyjęta na studia, albo żeby twojej córki nie przyjęto dlatego że ma być podział 50%/50% studentów/studentek, mimo że się lepiej uczysz niż jakiś chłopak to on zostaje przyjęty na studia żeby nie zaburzyć podziału?

""Mówisz, że ziemie/budynki należały do KK - a jakim on prawem te ziemie i budynki nabył? Bo na pewno nie poprzez świecki obowiązek opłaty." Jesteś kretynką/kretynem? Tak tylko pytam bo po tym pytaniu można to wywnioskować.

in vitro powinno być refundowane, a zarazem powinny się znaleźć odpowiednie fundusze na prace naukową nad jeszcze lepszym rozpoznaniem metody. Chodzi mi o poznanie łańcucha DNA, i już na etapie zapłodnienie, rozpoznanie chorób genetycznych. Jeest to bardzo delikatna sprawa, wkraczająca w dziedzinę etyki, może filozofii, a nie w dziedzinę niedouczonych biskupów.

" Dalej - jeśli jest byłaby rozdzielność, to KK powinien absolutnie przestrzegać WSZELKICH praw, które obowiązują w świeckim państwie, a nie tylko te, które są dobre dla KK" Aha... czyli całować w dupę pedałów, błogosławić aborcję i eutanazję, itd... Czyli każdy obywatel ma myśleć zgodnie z oficjalnym stanowiskiem partii :O, cofamy się w czasie o 20 lat i wracamy do PRLu :O bo to o czym piszesz już było :O

Gość walczcie z tym zakłamaniem
Kościół nie ma wsparcia wśród młodych ludzi, więc jego kres jest bliski. Sami sobie wiążą pętlę na szyi i albo nastąpi całkowita reforma, albo KK zniknie z powierzchni ziemi.

"Katolicyzm - ok, ale nie wpi***nie się w nieswoje sprawy. Niech KK zajmie się mszami, ale wara od polityki, jako tej dziedziny, która jest w pełni świecka." To wpierdalanie się w nieswoje sprawy to w demokracji nazywa się ładnie wolnością słowa :O Dziś zamykamy usta KK a jutro komu? Hutnikom? Noszącym filetowe stringi? :O

"Mam niejasne wrażenie, że Ty mając klapki na oczach widzisz tylko jedną prawdę - objawioną przez KK i nie jesteś w stanie samodzielnie pomyśleć" Zdziwisz się :D nie jestem katolikiem :D AVE SZATAN!

Dalej kochani nie rozumiem czym się tak podniecacie. :classic_cool: Decyzja jaką podejmą posłowie będzie zupełnie niezależna od waszej woli. :classic_cool:

Jeśli KK nie wyciągałby łapy po publiczne pieniądze to ani w głowie byłoby mi go kontrolować, krytykować doktrynę, czy zabraniać wyrażania swoich poglądów. Nauczyciel powiedzmy chemii w publicznej szkole dostaje pieniądze z naszych podatków, ale przy tym nie wolno mu opowiadać co mu się rzewnie podoba, tylko to, co mu się każe. Może lepszym przykładem jest nauczyciel historii - prywatnie może być jednym z tych, którzy uważają, że holokaustu nie było a na WTC napadli Żydzi - ale w szkole ma mówić to, co polecił mu mówić jego pracodawca. Ksiądz bierze pieniądze publiczne, ale szkoła nie ma żadnego wpływu na to, czego ów ksiądz naucza. Taki z Ciebie liberał to chyba rozumiesz: pracodawca, który opłaca czyjąś tam pracę ma prawo oczekiwać stosowania się do jego wytycznych, a jeśli jest zmuszony do płacenia za pracownika, któremu nie może powiedzieć, czego od niego oczekuje to raczej średnio zgodne z liberalizmem.

dyskutujecie o wszystkim tylko nie o in vitro. A jest mogę wam powiedzieć problem i to bardzo duży problem dla wielu par małżeńskich, czy związków partnerskich, Osobiście znam kilka par, dla których metoda in vitro, to nadzieja na to by mieć upragnione dziecko, swoje kość z kosci. A ten swiętoyebliwy kiecun, a czelność straszyć ludzi eskomuniką.....

Kościól mieszał się i miesza do polityki... Tyle tylko że coraz więcej ludzi ma tego dość.

Gość precz z bydlakami
Jaką wiarę polecacie, bo do kk już nie chodzę od jakiegoś czasu. Chciałbym chodzić do takiego kościoła, gdzie liczy się człowiek, a nie forsa, do takiego, który służyłby mi pomocą i nie utrudniał życia.

Gość pohjola
moze dlatego KK straszy biedne malzenstwa bo ekskomunikowac kogos trzeba a np jakby ekskomunikowac np takich pedofili to ilu by ksiezy KK stracil :D

problem ten też dotyczy także mnie. Nie możemy mieć dzieci, ale zdecydowaliśmy, że los tak chciał i nie interesuje nas in vitro. Ale to jest nasz wybór, a inni ludzie powinni mieć wybór, tak jak my....i dlatego powinno sie dalej prowadzić badania i olewać przygłupich kiecunów....

Gość pohjola
najlepsza alternatywa w Chrzescijanstwie dla KK jest prawdopodobnie luteranizm w wydaniu skandynawskim, tam liczy sie tylko czlowiek bmblondyn - przykro mi bardzo :(