Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam pytam ona 25 ...

BADANIA NA POZIOM HORMONÓW PŁCIOWYCH

Polecane posty

jak wyglądają, czy są płatne jeśli tak to mniej więcej ile i tak dalej....czy wiecie? I czy wystarczy pójść do gina i powiedzieć że chce się mieć wykonane takie badania?

Gość sylwia uyfcvbn
ale o co ci chodzi konkretnie? bo hormonów jest sporo. jesli chodzis panstwowo do lekarza to bez przyczyny ci nie da skierowania.

Mam jakieś fatalne zaburzenia i martwię się nimi:O na pewno lekarka da mi skierowanie w związku z tym....mam bardzo długi cykl i wogóle takie różne rzeczy, no w każdym razie czy będę musiała płacic za takie badania? może to jakaś niedomoga lutealna albo coś

Gość sylwia uyfcvbn
jak pojdziesz do prywatnego lekarza to owszem da ci skierowanie ale i tak musisz zapłacić. Koszt jednego hormonu waha się w zależności od laboratorium od 18 do 30 zł. U mnie np w jednym laboratorium kosztuje 26 zł progesteron, a w miescie obok 18 zł ten sam hormon. takze ceny są rozne.

aha, to w sumie nie tak nawet źle, myślałam że to kwestia kilku stówek:O do ginekologa chodzę prywatnie. A jeszze jedno mnie interesuje, takie badania to pewnie z miesiąc trwają prawda? bo wykonuje się je w różnych dniach cyklu?

Gość sylwia uyfcvbn
jesli chodzisz na nfz to watpie ze ci tak chetnie da skierowanie, bo czesto kaza zrobić samemu. a te badania sa platne. Ale jesli ci da to bedziesz miała wielki szczescie. Pobieraja krew i z niej badają hormony. Niby trzeba robić w konkretnym dniu cyklu, ale masz obok wyników normy ile powinno wynosci dla jakiej fazy cyklu, wiec mozesz sama sporawdzic. Polecam zrobic: prolaktyne, testosteron, progesteron, estradiol to minimum, no i dobrze zabdac tsh i ft3 i ft4 - hormony tarczycy.

Gość 11211
lekarza państwowi nie dają skierowań na badania hormonów. ja miałam podobną sytuację jak Ty i zostały mi przepisane jakieś leki. oczywiście nic nie pomogło, więc dostałam tabletki anty. po ich odstawieniu jest to samo co wcześniej - długie cykle itp. lekarz państwowy stwierdził, że taki mój urok i mam brać tabletki, a jak będę chciała zajść w ciążę to się będziemy martwić. nie chciałam brać tabletek więc poszłam do innego lekarza, też na nfz. i usłyszałam to samo... dopiero prywatnie dostałam skierowanie na badania hormonów. oczywiście musiałam za nie zapłacić, ale przynajmniej już wiem co mi jest. spróbuj u państwowego lekarza, ale jak Ci zapisze leki bez badań to zmykaj prywatnie.

Gość sylwia uyfcvbn
no cos koło 200 zł bedzie jak wszystkie podstawowe porobisz. zalezy tez czy np starasz sie o dziecko czy nie. bo wtedy jak cos nie tak to musisz wiecej zrobic.

Gość uxytb66I T
ja tez chce zrobic bo mi na brodzie wysypalo troche i mysle ze to sprawka hormonow ide do gina 4 list i poprosze o skierowanie na badania hormonow

ja i tak chodzę prywatnie, więc pójdę i poproszę o te hormony....tylko że teraz jeszcze się nie zapiszę bo czekam na okres już 45 dzień cyklu a tego nie ma:O temperatura wzrosła (obserwuję swój cykl) ale nie spada jak na okres....:O ciążę wykluczam bo nie współżyłam:O

Gość sylwia uyfcvbn
no i uwaga na konowałów ktorzy maja sie za lekarzy, u mnie facetka przepisała mi anty - dobrze ze ich nie zaczelam brac, bo mam problemy z progesteronem i estradiolem - niedobor i bym przez anty je bardziej zbiła, dobrze ze poszłam do innego lekarza i zaraz porbiłam szczególowe badania.

Gość uxytb66I T
wiecie cos na ten temat ze podobno jak sie ma problemy z hormonami to wypryszcza brode?

o i z cerą też mam niestety problemy:O nie jakieś kto wie jakie ale jednak, a nie powinnam już w tym wieku, także musza to być hormony:O

Gość sylwia uyfcvbn
moze to byc problemy z podwyzszonym testosteronem, czasem przez testosteron wypryszcza, wypadają wlosy, albo ma sie za duzo owlosienia.

Gość sylwia uyfcvbn
czesto na testosteron podwyzszony dają diane 35, ale najlepiej sprawdzic jeszcze progesteron i estroadiol wtedy bo diana 35 działa na nie tragicznie jak ktos ma niedobor, bo jak jest nie znacznie powiekszony to np nie warto zbijac bo sam sie moze unormowac.

hm......kilka lat temu brałam już hormony i FATALNIE SIĘ po nich czułam:O właśnie na uregulowanie okresów.......przerwałam branie na własną rękę, bo myslałam że ducha wyzionę poczym poszłam do lekarza z tym że przerwałam.........o dziwo w sumie po tym eksperymencie uregulowały mi się bardzo, ale ostatnio znowu mi wariują:O

Gość uxytb66I T
o ja tez mam problem z nadmiernym owłosieniem mimo iz jestem ciemna blondynka/szatynka

Gość uxytb66I T
ja tez mam troche problemow z cera wlasnie na brodzie , zuchwie praktyczniejestem przekonana ze to przez hormony

Gość sylwia uyfcvbn
takze polecam wam zbadac dziewczyny hormony, troche to kosztuje ale warto predzej wiedziec, bo potem leczenie jest dlugie, i nie przyjemne.

a właśnie....jak wygląda takie leczenie jak się już ustali przyczynę - że są nią hormony

Gość uxytb66I T
pewnie tabletki i tyle ale walka z hormonami to nic fajnego mozna sie np roztyc a tego bym nie chciala

no dla mnie to jest priorytet żeby nie przytyć:O jak mi przepisza jakieś po których będzie możliwość utycia to nie będę ich brała, już wolę miec te problemy albo leczyć czym innym

Gość sylwia uyfcvbn
napewno jest kosztowne. mniej wiecej tak że gdy idziesz juz z wynikami do lekarza on dobiera ci leki, ( nie zawsze ten pierwszy jest ok, bo czasem sie zmienia kilka razy bo np sie zle czujesz po nich, tyjesz, czy cos) bierzesz np 3 miesiace i idziesz znow zbadac hormony czy cos uleglo poprawie, czy nie zaszkodziło na inne, jesli nie to bierzesz kolejne 3 miesiace i tak samo, albo zmiana na inny lek i znow sprawdzasz hormony czy działa czy nie, wszystko zalezy czym ci sie objawiaja zaburzenia. jak np nie masz owulacji to chodzisz na monitoring zeby sprawdzic czy pecherzyk urosl, pekl itp no i wtedy bierzesz leki na jej wywołanie, jak masz niedobór hormonu to bierzesz na podwyzszenie itp. tylko ze niestety po wiekszosci lekow jest zle samopoczucie albo efekty uboczne w postaci tycia, wypadania wlosow, gorzej wypryszcza itp.

sylwia to fatalnie, nie wiedziałamm że tak to wygląda:O kurcze to ja się zastanawiam czy w ogóle jest sens to leczyć.....może po prostu brać jakieś tabsy dobrze dobrane i już.... baaaaaaardzo długi czas miałam wszystko w porządku, to teraz tak wariuję:O

Gość sylwia uyfcvbn
no niestety, tak wyglada to mniej wiecej u mnie. Moja znajoma leczy się już 5 lat ma zaburzenia hormonalne i nie moze zajsc w ciąże, bardzo przytyła ok 20 kg. Ale np u mnie po odstawieniu leku mam problem z wlosami bo bardzo wypadaja, ale idzie to opanowac prze 2/3 miesiace i mnie gorzej wypryszcza, musiałam teraz odstawic na miesiac zeby zrobic badania znow, robie w listopadzie i zobaczymy jak to sie ma wszystko.

a na czym polegały Twoje zaburzenia Sylwia? Dlaczego zgłosiłaś się do lekarza?

Gość sylwia uyfcvbn
ja przytyłam ok 10 kg a sie nie objadałam, no i postanowiliśmy się starać o dziecko z mężem, ale cos długo nie wychodziło i tak poszłam do lekarza. miesiączki miałam normalne, dosc reguralne, no i tak wyszło ze mam niedobory duże estradiolu, i mniejsze w progesteronie, jak kobieta po menopauzie, no i przez to nie mogłam zajsc w ciaze. mam rozniez problem z jajnikami, czesto mnie bolą, miałam torbiel i jestem pod ciagla kontrola lekarza.