Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brrrrrr

UK - jakie formalności po przyjeździe?

Polecane posty

Gość brrrrrr

Witajcie. Mam do Was pytanie: jakich formalności muszę dokonać po przyjeździe do UK? -założyć konto w banku -zarejestrować się w job center i agencjach pracy -zarejestrować się w Home Office -wyrobic numer NIN -co jeszcze????? I jeśli możecie to proszę napiszcie co z w/w mogę załatwić PRZED podjęciem pracy, a co dopiero PO znalezieniu zatrudnienia. Czy jak zarejestruję się w Job Center to dostanę ubezpieczenie zdrowotne czy muszę je sobie wykupić? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Gość Get-Ur-freak-on
Wydaje mi sie, ze mniej wiecej tyle ile napisalas. Ja w sumie nie zrobilam nic wiecej. Przed podjeciem pracy N I N, Home Office po znaleznieniu pracy. Do zalozenia konta w banku czesto jest wymagane zaswiadczenie od pracodawcy, w niektorych bankach przymruzaja oko i wystarczy pismo z agencji pracy. I nie musisz wykupywac ubezpieczenia. W jakim miescie bedziesz mieszkac?

Gość brrrrrr
bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę mieszkać w Liverpoolu. Nie wiedziałam, że z założeniem konta tak sytuacja wygląda, że trzeba mieć jakieś zaświadczenia. Będę mieć ze sobą gotówkę i nie chcę jej trzymac w skarpecie :)

Gość Get-Ur-freak-on
Idz do agencji i popros o wydanie pisma poswiadczajacego, ze jestes u nich zarejestrowana. Czesto to wystraczy do zalozenia konta. Jesli nie, poprobuj w innych bankach. Zalezy tez na kogo trafisz. Ja dalam rade tak otworzyc konto, moja kolezanka juz nie ;)

Gość brrrrrr
dzięki :) czyli zależy od to od banku, cos wymyslę :) i ja jestem tu nowa, nie jestem tą osobą od cen jabłek itp. :) :)

Gość Get-Ur-freak-on
Nie napisalam , ze jestes hahah :) Z ciekawosci, ile za bilet placisz?

Gość brrrrrr
160 zł z Krakowa, w jedną stronę :)

Gość brrrrrr
nie wiem jak długo tam zostanę, wszystko zależy od tego jak mi się ułoży. A mogłabyś mi zasugerować najpopularniejsze, najlepsze banki w UK, sprawdziłabym sobie ich oferty na www, ile się płaci za obsługę konta itp. Przepraszam, że Cię zasypuję pytanialmi, ale jako jedyna zainteresowałaś się moim postem :)

Gość Get-Ur-freak-on
Nie ma sprawy :) Ja mam w LLoyd'sie i nie narzekam. Moj chlopak ma za to w Halifaxie i strasznie mu sie nie podoba, zamyka to konto niedlugo i otworzy w innym banku, nie dosc ,ze wszystko jest bardzo ciezko zalatwic,to telefoniczna obsluga jest okropna. My mamy dosc niemile doswiadczenia z tymn zwiazane, ktos inny moze jest zadowolony. Proponuje poczytac na jakims innym forum i posprawdzac rankingi. Najpopularniejsze banki to -Barclays -LLoyds -Halifax -Santander -Hsbc -Natwest -RBS Mozesz sobie poczytac, ale i tak wiecej informacji zdobedziesz juz na miejscu :)

Gość bez komentarza......
w lloydsie to kazdy polaczek ma konto :O HSBC albo Barclays ale jak nie pracujesz i nie masz stalego adresu to tam nie otworzysz konta

Gość Get-Ur-freak-on
Co to ma do rzeczy, ze kazdy Polaczek ma konto? :/ I wlasnie zapomnialam o tym, ze potrzebujesz jeszcze potwierdzenie adresu, czyli jakis rachunek za elektrycznosc lub za Council Tax.

Gość bele de jour
a skad ma wziąc potwierdzenie odresu jesli np wynajmuje pokoj? Jak ma zakłądałam konto wystarczył mi paszport

Gość Get-Ur-freak-on
Jesli wynajmuje pokoj to takie potwierdzenie otrzymuje od tej osoby, ktora jej ten pokoj wynajmuje.

Gość a gdzie jedziesz w UK?

tutaj nie placisz za obsluge konta ani za wyplaty pieniedzy z bankomatow innych bankow

Gość brrrrrr
do Liverpoolu jadę. To super, że nie płaci się za obsługę konta :)

ja poczatkowo zalozylam konto w Abbey (obecnie Santander),ale tylko podstawowe (basic account)-takie konto pozwala jedynie na wyplate pieniedzy z bankomatu przy uzyciu karty-nie mozna nia np.placic w sklepie. Potrzebny byl paszport i potwierdzenie adresu (np. rachunki,list z NIN,itp.) Pozniej przenioslam sie do HSBC i jestem zadowolona z ich uslug

a to blisko (no, jakies 60 mil ;) i tez jestem z Krakowa :)

jesli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne to najlepiej zaraz po przyjezdzie sie zarejestrowac w GP. Ja zrobilam to od razu, jeszcze przed innymi formalnosciami.

Gość brrrrrr
nie zabłysnę inteligencją - ale co to jest GP ??? :)

General Practitioner - czyli lekarz pierwszego kontaktu

Gość wymienmy sie opiniami
Na wstepie zycze powodzenia :) Ja zalozylam konto w Barclays w 2 dni po przyjezdzie do UK, czyli nie mialam nic. Wymagali ode mnie jedynie paszportu, reszte podalam im "z pamieci", tzn adres itp. Moze mi sie udalo, nie wiem :) Byl to bank ktory nie robil mi problemow, nie wymagal wplat regularnych na konto itp. Mam tam zwykle konto za ktorego obsluge nie place i do tego mam konto oszczednosciowe. Home Office - zarejestrujesz sie po otrzymaniu pracy Wyrob sobie NIN (to byla chyba druga rzecz jaka zrobilam) Zarejestruj sie u lekarza Oczywiscie agencje pracy Nie wiem dlaczego wspominasz o Job Centre? Ja sie zarejestrowalam ale to bylo bez sensu i stracilam tylko czas. Nawet moj chlopak Anglik poszedl ze mna tam, zeby mi cos doradzili odnosnie moze kursow itp nie byli w stanie nic zrobic bede zagladala to tez moge Ci cos podpowiedziec

Gość brrrrrr
bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o rejestrację w Job Centre to myślałam, że aby mieć ubezpieczenie zdrowotne trzeba tam być zarejestrowany, tak jak to w Polsce jest. A jak to dokładnie wygląda z opieką zdrowotną? Czy mogę iść np. za darmo do internisty zanim znajdę pracę? jak to się załatwia? A możecie mi polecić operatorów telefonii komórkowych? Jakie sieci komórkowe są jajpopularniejsze, najkorzystniejsze? pozdrawiam :)