Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zośka1209

BOŻE NARODZENIE 2010

Polecane posty

Gość poproszę o przepis sprawdzony
A to ja poproszę na pyszny przepis na indyka pieczonego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrzat szafowy
Moja babcia zwykła robić indyka... Pamiętam z czasów dzieciństwa ten smak... Popytałam w rodzinie i okazuje się, że przepis jest mniej więcej taki: SKŁADNIKI: Indyk o wadze około 4 kg, . 2 cebule, . 1-2 marchwie, . 1 pietruszka, . 1 mały seler, . natka pietruszki, . masło, . sól i pieprz do smaku.. Sprawionego indyka (nie zapomnieć o wyjęciu ścięgien z nóg) umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać, opłukać, włożyć razem z natką pietruszki do środka ptaka. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, włożyć indyka, podlać wodą, wstawić do gorącego piekarnika. W trakcie pieczenia smarować indyka stopionym masłem. Po upieczeniu wyjąć warzywa i natkę pietruszki ze środka. Pieczonego indyka podawać z borówkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrzaciku jestes kochana
🌼 dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upe......
upe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość onnnnnnnaaaaaaaaaa
hej dziewczyny jaki czas musza sie marynowac sledzie moze ktos ma przepis na sledzie ale tuszke , bede robic je pierwszy raz bardzo prosze o odpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrzat szafowy
Składniki 1 kg śledzi (filetów śledziowych bez skórki) 2 cebule 1/2 szklanki oleju Zalewa: 1/4 szklanki octu 10 % 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki goździków 1 i 1/2 szklanki wody Śledzie moczyć w wodzie przez kilka godzin.Pokroić na małe kawałki.Ułożyć w misce. Składniki zalewy zagotować.Wystudzić.Zalać pokrojone filety śledziowe.Odstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny. Wyjąć z zalewy, układać wartwami śledzie, cebula.Zalać oliwą.Ponownie odstawić na 24 godziny. Przepis wypróbowany od kilku lat :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrzat szafowy
5 śledzi z beczki (ze skórą) 1/2 szkl. octu 6-proc. 4 ziarnka czarnego pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 listek bobkowy 1 łyżeczka cukru 1 cebula Do tego celu najlepsze są duże śledzie, tzw. pełne (najlepiej mleczaki). Śledzie z beczki moczymy 12 - 15 godzin, zmieniając co pewien czas wodę. Wymoczone śledzie czyścimy z błon i dużych ości (skórę i kręgosłup zostawiamy), kroimy w poprzek na duże dzwonka i umieszczamy w słoiku. Ocet mieszamy z 1/2 szklanki wody, dodajemy przyprawy, cukier i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę. Ostudzoną zaprawą zalewamy śledzie, zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Po dwóch, trzech dniach są gotowe. W lodówce można przechowywać do dwóch tygodni, a nawet dłużej. ten przepis poleca moja koleżanka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrzacie dawaj cos jeszcze
fajne masz te przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ile piernik musi stać po
zarobieniu ciasta? chodzi mi o to czy będzie ok jeśli ciasto zarobię jutro, a piec będę ok 6 grudnia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość im dluzej tym lepiej
moze stac nawet 8 tygodni ,byle w chłodnym miejscu.Moj stoi od poczatku listopada a zamierzam piec ok 20 grudnia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrzat szafowy
dobra rzecz.... Szynka z ananasem 2 kg surowej szynki ze skórą ananas z puszki w plastrach kilka gożdzików 1 szklanka soku ananasowego tłuszcz MARYNATA: 2 cebule pieprz sól ziele angielskie liście laurowe szklanka czerwonego wina Wino doprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso opłukać, polać przygotowaną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Wyjąć szynkę z marynaty i dokładnie osuszyć. Naciąć w kratkę skórę, w każdą kratkę wcisnąć po jednym goździku. Blachę nasmarować tłuszczem, przełożyć mięso, piec przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 st., polewając co jakiś czas marynatą. Na 15 minut przed końcem pieczenia szynkę obłożyć ananasami i polać sokiem. Podawać na ciepło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość im dluzej tym lepiej
Skrzacie ,dla Ciebie za świene przepisy 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrzat szafowy
rybka (na Wigilię) KARP W GALARECIE 1,5kg karpia 2 cebule porcja włoszczyzny łyżka żelatyny łyżka cukru łyżka rodzynek 1/2 cytryny pieprz czarny sól Karpia spraw, umyj, pokrój w dzwonka, lekko posól i odstaw na ok. godzinkę do lodówki. Oczyszczoną włoszczyznę i cebule pokrój w talarki. Warzywa ułóż w płaskim naczyniu, a ana nich ułóż promieniści dzwonki karpia, a glowę w środku. Zalać litrem wody i zagotować.Dodać sól, cukier i dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, rodzynki i pieprz. Jescze przez chwilę gotować. Rybę w naczyniu wynieść do zimnego pomieszczenia i ostudzić. Po wystudzeniu łyżka cedzakową wyjąć dzwonki ryb razem z warzywami i ułożyć na półmisku. Wywarem zalej rybę. Ozdób plasterkami cytryny. Wstaw na 4 godziny do lodowki. Karp w galarecie można podawac z białym pieczywem, z chrzanem lub majonezem. SAŁATKA SLEDZIOWA (ODWAŻNA) 250g śledzia a la matjas w zalewie lub oleju puszka ananasa ząbek czosnku pęczek dymki 3 łyżki dobrego majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz Śledzie odlać z zalewy i pokroić na wąskie paseczki. Odlać sok z puszki ananasa, pokroić plastry na cząstki. Zieloną część dymki pokroić dość drobno. Czosnek obrać i zmiażdżyć. W misce wymieszać majonez z jogurtem. A następnie dodać śledzie, ananasy, dymkę i czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrzat szafowy
ZUPA RYBNA / ALTERNATYWA BARSZCZU :) 1kg płotek sandacz, leszcz lub szczupak (ok.50dag) 5 ziemniaków 2 cebule pietruszka 4 pomidory 2 strąki papryki plasterek słoniny 2 ząbki czosnku liść laurowy pieprz 6 łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki soli Umyć, oskrobać i wypatroszyć ryby. Z płotek, okrawków dużej ryby, soli i ok. 3 litrów wody ugotować na małym ogniu wywar. Następnie przecedź, dodaj liść laurowy i pieprz. Oczyścić i umyć warzywa. Paprykę włożyć na 20 minut do piekarnika w temp. ok. 180 st. C, gorącą zwinąć w torebkę foliową. Ziemniaki i pietruszkę pokroić na plastry, cebulę posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wywar, dodać ziemniaki, pietruszkę i cebulę. Gotować przez 10 minut. Włożyć pomidory i dużą rybę podzielona na porcje. Gotuj przez 15 minut. Potem obierz paprykę ze skórki i pokrój ja w paseczki. Dodaj do zupy. Pokroić bardzo drobno słoninę i rozetrzeć ją z czosnkiem. Dodać do zupy razem z posiekaną pietruszką. Zupę rybną powinno jeść się na gorąco. Nakładając ją na talerz, zwróć uwagę, aby każdemu dostał się kawałek ryby. Posyp natką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super przepisy
dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szanowna redakcjo
co wam się w tym topiku nie podoba? może powinniśmy rzucać kurwami, chujami i obrażać każdego jak leci? takich topów nie kasujecie :O :P :P :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cos usuneli ??
znowu cos skasowali ? to przegięcie :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cos usuneli ??
Piszmy dalej dziewczyny i kopiujmy posty,nie dajmy się zjesc jakiejs nawiedzonej moderatorce,nie przeszkodzi nam w prowadzeniu tematu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mało czasu do Swiąt
Zgadza się ,w sumie to już niewiele dni do świąt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka87
Ja dziś pędzę robić rekonesans prezentowy:) Mam nadzieję, że znajdę coś ciekawego, w miarę rozsądnej cenie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość onnnnnnnaaaaaaaaaa
dziekuje bardzo skrzaciku:) a kiedy ubieracie choinke ja pewnie nie wytrzymam do wigilii zreszto mam coreczke 2 letnia prawie ona uwielbia drzewka itp kurcze jej minka bedzie bezcenna juz ja chcialabym zobaczyc:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kufelek
Swietne przepisy,prosze o jeszcze???????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziewczyny! jeszcze tylko ok, miesiąca do świąt! szybko zleci;) już się nie mogę doczekać grudnia... śnieg, święta, sylwester, moje urodziny:P podobno już za kilka dni ma zacząć padać śnieg;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzień doberrreeekk
Ja bym prosiła o przepis na makowca ale chodzi o przepis łatwy i pyszny I na sernik wiedenski -ale przepis sprawdzony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bas basssssssssss
do uszek mozna tez dodac jajko gotowne (drobno pokrojone) :) , ja tez juz niemoge sie doczekac swiat, chociaz troche szkoda mi bo w tym roku spedzamy swieta u tesciow , a nie u moich rodzicow .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzień doberrreeekk
jesli chodzi o choinkę to zawsze ubieram wczesniej ze wzgledu na dzieci :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bas basssssssssss
ja tez zawsze wczesniej ubieram choinke dlatego ze calkiem inaczej w domu jest , czuc ze swieta juz blisko :), a dziecko to dopiero teras bede miec hehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×