Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zośka1209

BOŻE NARODZENIE 2010

Polecane posty

Gość ze wszystkich swiąt uwielbiam
......... święty spokój:P:P:P:P:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madskhdhckhsd
ja uwielbiam okres nie samych swiąt, ale czas przygotowan i Wigilię i choc jestem zmeczona wypiekami ,sprzątaniem ,to mam dobry nastrój

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madskhdhckhsd
Sernik wiedeński z bakaliami Składniki: 60 dag białego sera 20 dag cukru 10 jajek 10 dag masła skórka z pomarańczy 2 dag migdałów 2 opakowania cukru waniliowego sól Na ciasto: 20 dag mąki 10 dag cukru 20 dag masła 2 żółtka Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa bakalie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madskhdhckhsd
Pierniczki na choinkę Składniki: 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60g masła 1 jajko 200g miodu 50g cukru pudru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao lukier: 1 białko 120g cukru pudru Składniki na lukier zmiksować razem. Przygotowanie: Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj miód, jajko, kakao i przyprawę. Zagnieć ciasto, następnie je rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wycinaj pierniczki. Piecz ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studź na kratce. Zimne polukruj. Smacznego!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madskhdhckhsd
tutaj sposob przygotowania sernika wiedenskiego bo mi sie nie wkleiło : Sposób przygotowania: Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować. Placek włożyć do tortownicy i upiec na złoto (15-20 min) w 180 st. Masło rozpuścić, schłodzić. Oddzielić żółtka od białek. Ser zemleć utrzeć na gładko z cukrem. Mieszając dalej, dodawać po jednym żółtka, sparzone, obrane i posiekane migdały, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i skórkę z pomarańczy. Całość starannie wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Piec razem jeszcze 40 minut w temperaturze 200 st. Uchylić drzwiczki piekarnika, sernik wyjąć dopiero po kilku minutach. Ostudzony sernik polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać bakaliami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość całosc serniczka
Sernik wiedeński z bakaliami Składniki: 60 dag białego sera 20 dag cukru 10 jajek 10 dag masła skórka z pomarańczy 2 dag migdałów 2 opakowania cukru waniliowego sól Na ciasto: 20 dag mąki 10 dag cukru 20 dag masła 2 żółtka Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa bakalie Sposób przygotowania: Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować. Placek włożyć do tortownicy i upiec na złoto (15-20 min) w 180 st. Masło rozpuścić, schłodzić. Oddzielić żółtka od białek. Ser zemleć utrzeć na gładko z cukrem. Mieszając dalej, dodawać po jednym żółtka, sparzone, obrane i posiekane migdały, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i skórkę z pomarańczy. Całość starannie wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Piec razem jeszcze 40 minut w temperaturze 200 st. Uchylić drzwiczki piekarnika, sernik wyjąć dopiero po kilku minutach. Ostudzony sernik polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać bakaliami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serniczek gotowany :)
Składniki na ciasto: - 90 dag mąki - 30 dag cukru - 50 dag masła - 6 żółtek Składniki na masę serową: - 2 kg sera (dwukrotnie zmielonego) - 25 dag masła - 6 jajek - 40 dag cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - szklanka mleka - aromat cytrynowy Sernik gotowany - sposób przygotowania: Z podanych składników wyrób ciasto. Podziel je na 3 części. Z każdej upiecz placek na dużej blaszce. Masa serowa: zmielony ser utrzyj z masłem, dodaj żółtka, cukier, pianę z białek oraz aromat. Masę wyłóż do rondelka i ogrzewaj aż zacznie "pyrkać". Odstaw na chwilę dodając do masy mleko i mąkę ziemniaczaną i ponownie podgrzewaj, do momentu aż znów zacznie "pyrkać". Przestygnięte placki przełóż ciepłą masą serową. Wierzch ciasta oblej dowolną polewą i posyp wiórkami kokosowymi. Przepyszny sernik gotowany można już podawać na stół!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paulo Śląsk
Jeszcze 49 dni :) leci!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nooo too siuuopo
PIERNIK Z DZIECIĘCYCH LAT Skladniki: 50 dag miodu 50 dag mąki, 25 dag cukru, 20 dag Kasi, 4 jaja, 1 szklanka wrzątku (niepełna ok 200ml) 1 łyżka sody 1 łyżka kakao 2 op przyprawy do pierników opcjonalnie ulubione bakalie Przepis: W rondelku rozpuszczamy miód razem z cukrem.Kiedy cukier już się powoli wlewamy wrzątek.Dodajemy Kasię , kakao i przyprawy i podgrzewamy na malutkim ogniu , aż wszystko się rozpuści.Gotową masę korzenna przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.Kiedy masa już wystygnie miksując na niezbyt szybkich obrotach dodajemy żółtka oraz mąkę.Jeżeli decydujemy się dodać bakalie - dodajmy je pod koniec mieszania.Gdy masa będzie już gładka dodajemy pianę z białek - oczywiście delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy.Kiedy upieczony piernik już ostygnie ozdabiamy lukrem , polewą czekoladową lub po prostu cukrem pudrem. Ja zazwyczaj rozpuszczam tabliczkę czekolady , dodaję trochę Kasi i 1 łyżkę kremówki (śmietankę zawsze pod koniec) i tak zrobioną polewą oblewam piernik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak, to ja
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żarówka żeglówka
Nienawidzę też Wigilii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja lubięęęęęęęęęęęęęęę
e tam,fajne są święta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham święta bardzo
Jest już grudniowy Świat Kobiety (1,99 bez dodatków), a w nim propozycje strojów/ prezentów/dekoracji świątecznych. Aż miło się przeglada tę gazetkę:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kopalnia pomysłów
CAPPUCINO biszkopt: 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. krem: 2 waniliowe kremy do tortu, 1/2 szkl. kawy cappuccino, 1/2 kostki margaryny rozpuszczonej schłodzonej, 1 kieliszek wódki, 1 szklanka wody. bita śmietana: 2 śmietany kremówki, 3 łyżki cukru, 2 śmietan-fix. Sposób wykonania: Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru, następnie dodać rozbełtane żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec biszkopt. Krem: do wody wsypać kremy i ubić. Dodać kawę, wódkę i margarynę. Powstały krem schłodzić. Biszkopt przeciąć wzdłuż i nasączyć ponczem (dwie łyżki kawy rozpuszczalnej zalać wodą, posłodzić lekko, dodać kieliszek wódki). Krem wyłożć na spodnią część biszkoptu, przykryć drugim, a następnie przygotować śmietanę. Śmietankę ubić z cukrem, dodać śmietan-fixy i wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kawą cappuccino. Schłodzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kopalnia pomysłów
KEKS- jedno z popularniejszych ciast :) Składniki: 25 dag mąki 4 duże jajka 20 dag masła lub margaryny 20 dag cukru 2 płaskie łyżeczki proszku torebka cukru waniliowego 5 dag smażonej skórki pomarańczowej 10 dag suszonych śliwek albo moreli po 10 dag posiekanych włoskich orzechów i rodzynek tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i wciąż ucierając, dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku. 2. Z mąki odsyp czubatą łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez 3-4 min lub łyżką przez 6 min, aby powstało idealnie jednolite i gładkie ciasto. 3. Włącz piekarnik, ustaw termostat na 200C. Suszone owoce i rodzynki opłucz gorącą wodą, osącz na papierowym ręczniku. Śliwki lub morele drobno pokrój, wymieszaj z orzechami i rodzynkami, obtocz w odłożonej mące i wrzuć do ciasta. Zamieszaj je kilka razy łyżką, następnie dodaj skórkę pomarańczową i mieszaj nadal, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły. 4. Keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 180C, a po 45 min sprawdź ciasto cienkim patyczkiem. Jeżeli okaże się suchy, wyjmij keks od razu, jeżeli nie, pozostaw w piecyku jeszcze na 5-10 min. Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość północna kobietka
Kochane- Święta to pieczenie, gotowanie, strojenie i szykowanie się duchowe oraz zewnętrzne:). Ale też... prezenty! Moze dzielmy się swoimi pomysłami na prezenty dla najbliższych- tymi kupowanymi, ale i robionymi. Może nawzajem podpowiemy sobei co nieco. Moje pomysły na ten rok dla par (brat&bratowa, siostra z mężem, ciotka i wujciu- tacy najbliżsi) - koszyk wiklinowy (ok 5-10złotych w kwiaciarni) a w nim wino (w zależnosci od upodobań, można "upolować na wyprzedażach) i słodkości (jakieś ptasie mleczko, albo mieszanka różnych cukierków). Zastanawiam się też, czy nie dorzucić im czegoś kosmetycznego dla par- np płyn do kąpieli, albo olejek do masażu... Koszt jednego koszyka to ok 30- 50zł (w zależności od ceny produktów). Zważywszy, ze to "prezent" dla pary- to wcale nie jest drogo. Mam za to problem z rodzicami...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O, nie jestem sama ;) Ja też kocham przygotowania do Świąt chyba bardziej niż same Święta :) Znaczy Wigilia się wlicza w przygotowania :) Potem już nie ma tego czegoś. Podoba mi się ten pomysł z koszyczkiem dla par :) Jak się uporam z esejami na uczelnię to się poważnie wezmę za myślenie nad prezentami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ti nie widze klamstwa
gdzie znajdę szablony na domek z piernika ? prosże

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sprobuje poszukac jak wroce z pracki... sproboj na googlach nie tylko polskich to na pewno cos znajdziesz :) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzień dobry! ja uwielbiam przygotowania przedświąteczne:-) Wybieranie prezentów, dekoracji, pieczenie aromatycznych ciast.... mmmmmmm.... aż czuję zapach cynamonu i miodu w powietrzu:-) W rossmannie juz bonbki można kupić, w leroy merlin przygotowywali wczoraj dekoracje swiąteczne.... Święta tuż - tuż... 49 dni. Pomysł z koszami spożywcznymi - super. Można dołożyć do niego własnoręcznie wykonane pierniczki, albo.... dać każdemu po kilka sztuk pierniczków schowanych w małe woreczki z szyfonu (dostępne w orssmannie, na allegro czy w innych miejscach). Będę zaglądać do Was. Miłego dnia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ta od szablonow
Coralic dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podnoście temat dziewczyny ;) Ja teraz nie mam czasu ani na przygotowania świąteczne, ani na pisanie o nich, ale już niedługo ;) Jak wpadnę w wir to nikt mnie nie zatrzyma :D ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anna wioletta dziękuję sliczni
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość domek z piernika jest cudny
aż szkoda byłoby go zjeść :) do tych, którzy jedli: od czego zaczynaliście zagładę domku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×