Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zośka1209

BOŻE NARODZENIE 2010

Polecane posty

Gość pytanie o domek z piernika
a ja mam pytanie do tych co robili domek z piernika ,czym go najlepiej sklejac ,lukrem czy cukrem ? krązą opinie ze lukier słabo klei :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ey , a ozdoby z makaronu można skleić tylko klejem gorącym ? Czy mogę te ozdoby wykonać innym klejem ? ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka 87
no i mamy pierwszą reklamę świąteczną w tiwi... i nie była to coca- cola, ale telewizja n... szkoooodaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka 87
Szyszki świąteczne 1/2 kg krówek (miękkich i ciągnących) 1/2 kostki margaryny "Kasia" 2 łyżki kakao 12-15 dag ryżu preparowanego Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Formować szyszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też już
słucham piosenek świąecznych - moja ulubina płyta: "A very Ally christmas" z serialu Ally McBeal. Już się nie mogę doczekać śniegu, lampki choinkowe mam zawieszone w oknie od 1 października :) Pierniki będę piekła w przyszłą sobotę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tutaj przepis na domeki piernikowy. co prawda po angielsku,ale w razie czego sluze pomoca. pzepis na ciasto, mase cukrowa i schemacik... http://www.gingerbread-house-heaven.com/gingerbread-house-instructions.html tutaj pomysl na nietuzinkowy domek... z dokladna wizualna instrukcja http://www.youtube.com/watch?v=vaQ_66o75YI a tutaj jak zrobic choinke z masy cukrowej :) http://www.youtube.com/watch?v=lDvpQn3fUcg&feature=related mam nadzieje ze komus sie przyda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Coraliczku drogi
nie znam ang,mozesz przetłumaczyc instrukcje ? slicznie proszę :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sernik Zebra składniki: SKŁADNIKI: * 1 kg serka homogenizowanego * 1 1/3 szklanki cukru * 2 cukry waniliowe * 8 jajek * 150 gram stopionego masła * 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 pełna łyżka ciemnego kakao Sposób wykonania: Bialka ubic i odstawic. Zoltka ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Dodac serki homog., stopione i ostudzone maslo oraz make ziemn., wymieszac. Wmieszac delikatnie ubite bialka. Do drugiej miski odlac 1/3 ciasta i wsypac 1 lyzke kakao, dobrze wymieszac. Do tortownicy dac 3 lyzki jasnego ciasta nastepnie 1 lyzka ciemnego, znowu 3 lyzki jasne i 1 lyzka ciasta ciemnego. Czynnosc powtarzac tak dlugo, az nam sie ciasto skonczy. Piec ok.60 min. w temp. 175C. Upieczony sernik zostawic ok.1 godzine w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piernikowa panna
CIASTKA-PIERNICZKI 25 dag miodu 25 dag cukru 25 dag tłuszczu 5 jajek przyprawa do piernika 1 proszek do pieczenia 1 kg mąki pszennej 10 dag cukru upalić na karmel tłuszcz utrzeć z resztą cukru dodawać po jednym jajku, rozpuszczony miód, zimny karmel, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę Ciasto najlepiej zrobić i zostawić na noc piec na drugi dzień po przygotowaniu. piec krótko w 240 C upieczone polukrować CIASTECZKA MIGDAŁOWE Składniki: - 500 g mąki, - 1 kostka margaryny, - 120 g cukru pudru, - 3 łyżki kwaśnej śmietany, - 4 żółtka, - 1 cukier wanilinowy, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1/2 szkl. migdałów. Sposób przygotowania: Mąkę dokładnie posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, a następnie formować z niego kulki. Ułożyć na blachę i piec w piekarniku w temperaturze 180C przez około 30 minut. KRUCHE CIASTECZKA 1 kostka margaryny, - 1 szkl. gęstej śmietany, - mąka (ok. 3 szklanek), - 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego, - wiśnie kandyzowane. Sposób przygotowania: 2-3 szklanki mąki przesiać na stolnicę, dodać cukier wanilinowy i posiekać z margaryną oraz śmietaną. Wyrobić ciasto o takiej konsystencji, by było miękkie. Przełożyć ciasto do szprycy i formować ciastka na blachę posypaną cienko mąką. Na każdym ciastku ułożyć po połówce wisienki kandyzowanej. Piec 10-15 min w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciastka ostudzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piernikowa panna
Ciastka cynamonowe z jablkami wychodzi ok 25 sztuk 2 duze jablka 400 g maki 1 kostka masla (250g) 125g cukru 4 jajka 2 torebeczki cukru waniliowego 2 lyzeczki proszku do pieczenia cynamon cukier puder do posypania ciasteczek obrac jablka, pokroic na mala kostke. posypac je jedna paczuszka cukru waniliowego i cynamonem. w misce lub wiekszym garnku utrzec maslo z cukrem i druga paczuszka cukru waniliowego, nastepnie dodawac kolejno jajka i dalej wyrabiac. wymieszac make z proszkiem do pieczenia i pol lyzeczki cynamonu. polaczyc z przygotowana masa.calosc wymieszac i wrzucic do masy jablka, jeszcze raz wymieszac, jablka nie musza byc sklejone mocno z ciastem. przykryc blache papierem do pieczenia, i formowac dwoma lyzkami nieduze, wysokie na 1 cm ciastka.wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 20 min w temp 200 stopni.gotowe ciasteczka posypac cukrem pudrem. Ciasteczka maslane 170g miekkiego masla 3/4 szklanki cukru 2 duze jajka 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii 2 2/3 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Maslo rozetrzec z cukrem az masa bedzie puszysta i jasna, dodac po jednym jajka i wanilie. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i sola, dodac do masy maslanej i dobrze ale delikatnie wymieszac. Jezeli masa wydaje sie byc bardzo miekka mozna dosypac troche maki, ale bardzo stopniowo i ostroznie, zeby nie dodac za duzo bo ciasteczka beda twarde. Rozgrzac piekarnik do 180C. Ciasto podzielic na dwie czesci, kazda splaszczyc formujac dysk, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez 1 godzine. Kazdy dysk rozwalkowac na grubosc 4-5mm i wycinac dowolne ksztalty. Piec 8-12 minut az brzegi zaczna sie rumienic, wystudzic na drucianej siateczce. Ciasteczka mozna polukrowac dowolnym lukrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piernikowa panna
Pierniczki na bożonarodzeniową choinkę * 125g masła w temperaturze pokojowej, * 100g (troszkę mniej niż 1/2 szklanki) brązowego cukru, * 125ml (1/2 szklanki) syropu klonowego, * 1 żółtko, * od 3 do 3 i pół szklanki mąki, * 1 łyżka imbiru zmielonego, * 1 łyżeczka przyprawy do pierników, * 1 łyżeczka sody, * mąka do posypania, * kolorowe lukry lub pisaki cukrowe * kolorowe posypki i perełki do finalnej dekoracji krok 1 Wyciągnij 2 lub 3 blachy do pieczenia i papier do pieczenia. krok 2 Zmieszaj w misce masło i cukier aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji kremu. Dodaj syropu klonowego oraz żółtko jajka i mieszaj tak długo aż uzyskasz jednolitą masę. Zmieszaj mąkę, imbir, przyprawę oraz sodę. Urabiaj i ugniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni. Przełóż ciasto do pojemnika, przykryj plastikowym workiem i przełóż do lodówki na około 30 minut. krok 3 W czasie gdy ciasto będzie się chłodzić w lodówce nastaw piekarnik na 180C. Połóż ciasto między dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkuj je, aż ciasto będzie miało około 4mm grubości. Użyj różnych foremek dla nadania kształtu pierniczkom. Najlepsze będą oczywiście kształty bożonarodzeniowe jak choinka, bałwan, bańka, domek, dzwoneczek, gołąbek itp. Rozłóż figurki na blasze około 3 cm od siebie. krok 5 Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 - 15 minut aż zyskają ładny, brązowy kolor. Wyciągnij je z piekarnika. Przenieś na półki, aby troszkę oziębły i na każdym pierniczku zrób dziurkę, przez którą będzie można przeciągnąć nitkę służącą do zawieszenia piernika na choince. krok 6 Wyciskaj kolorowy lukier przez dziurkę nadając piernikom bożonarodzeniowe wzory. Następnie dekoruj perełkami i posypkami zanim lukier wyschnie. krok 7 Po wyschnięciu lukru, powieś pierniczki na choince.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ej :P Ale czy to po prostu nie lepiej kupić ?:P No niektóre ciasta lepiej upiec samemu od początku do końca, ale są takie gdzie kupuje się gotowe tylko trzeba składniki wymieszać i wychodzą bardzo dobre, a roboty 10 razy mniej :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cudowniutko
jak ktoś lubi chemię (jajka w proszku i glutaminiany dla poparwy smaku) to jasne- "gotowce" są ok...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cudowniutko
Pracujemy. Mamy rodziny, dzieci, mężów na głowie, posprzatane domy, zadbane ogródki... prawda jest taka, że im wiecej ma się obowiazków- tym lepiej się gospodaruje czasem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam burdel w chałupie
ale to z powodu malowania :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja nigdy nie robię ciast z proszku i nigdy też nie kupuję gotowych. wolę sama zrobić,chociaż wiem że jest o strasznie pracochłonne. :o też widziałam wczoraj reklamę świąteczną n , ale jestem niepocieszona że nie ma jeszcze reklamy coca- coli...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ma to jak swoje ciacho
lepiej samej zrobic ciasto,te w proszku są sztuczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
" ja nigdy nie robię ciast z proszku i nigdy też nie kupuję gotowych. wolę sama zrobić,chociaż wiem że jest o strasznie pracochłonne. " Ok, no my też nie ... :P Mama robi ciasta, razem ze mną a jako że wolne od szkoły mam już kilka dni przed świętami to mogę się poświęcić :D Ale nie wyobrażam sobie piec miliona ciast, gotować innych rzeczy i zajmować się jeszcze swoimi dziećmi :P Więc to dla niektórych jakieś tam rozwiązanie, w każdym razie w smaku są one dobre;) A co do tych ozdóbek z makaronu to faktycznie śliczne, ale jak ja bym to zrobiła to wyglądało by jak g*** w lesie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ferrero Rocher 134
Ciasta z proszku- czemu nie. Wszystko jest dla ludzi. Barszcz z kartonu, pierogi na wagę z Kerfiura, Ryby- gotowce z plastikowych pudełek... Szybko, czysto, bez zapachu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha.......
Barszcz z kartonu dobrej jakości, np. Krakusa to akurat nic złego. Z torebki to już lekkie przegięcie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha.......
A co do ciast z proszku to też nie przesadzajmy :o Wszędzie teraz jest chemia. Jak ktoś nie umie zrobić sam to nie ma różnicy czy kupi gotowe ciasto czy zrobi z proszku. Nie łudźcie się, że w cukierniach są ciasta robione domowym sposobem :D To z proszku wyjdzie taniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość raczek78
Witam , ja już niebawem biorę się za robienie szopki z makaronu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raczek - szopki? i to z makaronu?! musisz mieć niebywały talent artystyczny, czy sprawne ręce, jak wolisz. :P jezuu... ja bym nawet najmniejszej rzeczy nie zrobiła z makaronu:D no ale... ja i artystyczność to nie najlepsze połączenie:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×