Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zośka1209

BOŻE NARODZENIE 2010

Polecane posty

Gość czarnuszka87
49 dni do Wigilii!!!! równo siedem tygodni!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lusiaaaaaaaaa
A ja już kolęd słuchałam :D uwielbiam Świeta:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaTLC
Przed chwilą: świąteczna reklama Banku Zachodniego i TESCO :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka 87
nie ma neistety jeszcze. Ale można kupić colę z mikołajem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paul Śląsk
No piernik trzeba już robić :) ja w tamtym roku robiłem 11 listopada i teraz też tak chcę zrobić :) jakieś plany już macie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka87
Ja też 11 będę kręcic piernik. A poza tym to jeszcze nei wiem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarny kubek
macie jakis dobry przepis na pierniki? wazne aby nie byly twarde :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paul Śląsk
W tamtym roku tutaj podali fajny przepis :) Ja z niego skorzystałem i było bardzo dobry :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paul Śląsk
Przepis na piernik : PIERNIK STAROPOLSKI -pół kg miodu - 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej) -25 dag masła -1 kg mąki pszennej -3 jajka -3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - pół szklanki mleka - pół łyżeczki soli -2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce) -Ja lubię intensywny smak dlatego tyle dałam. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni(taki jest najlepszy,ale spokojnie mogą to być 3 tygodnie). Piec 3 - 4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Ważna uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka 87
Ten przepis jest genialny! Robiłam z niego piernik rok temu i wyszedł cu-do-wny!. Na początku bałam się, że może coś skiśnie, zatęchnie itd... Ale nie ma takiej opcji. Na początku jest rzeczywiscie płynny, ale po tych 5- 6 tygodniach- trzeba duzo siły, żeby go podzielić i rozwałkować na częsci :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to ja dodaje super przepis na sernik PYCHA POLECAM: SERNIK Z BITA SMIETANA CIASTO: 3/4 kostki margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 1 jajko 3/4 szkl.maki ziemniaczanej 3/4 szkl.maki pszennej 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia Z podanych skladnikow zagniesc ciasto.W razie potrzeby dodac troszke wiecej maki.Wylozyc ciastem spod blaszki(oczywiscie blaszka wysmarowana margaryna i oproszona bulka) MASA: 1 kg sera bialego zmielonego cukier waniliowy 10 jaj 2 smietany 30% po 200ml 2 budynie smietankowe bez cukru(ja uzywam z cukrem i jest ok) 1,5 szkl cukru pudru 1 szklanka cukru pudru do piany aromat pomaranczowy/waniliowy Zoltka utrzec z cukrem pudrem.Dodac ser,budynie,aromat.Wymieszac. Osobno ubic bialka z 1 szklanka cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodac do masy serowej i wymieszac. Na koncu ubic schlodzona smietane i dodac do masy. Wymieszac lyzka zeby ciasto nie opadlo. Mase wylac na wylozone ciasto i piec ok 1 -1,5 godz w 180 st. Po wyjeciu mozna polac polewa czekoladowa(bez polewy tez pycha) POLECAM SERNIK -PALCE LIZAC

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paul Śląsk
Sernik zrobię na święta :) sprzątacie już ? Robicie jakieś porządki? Ja powoli zaczynam :) Raz w tygodniu jedno pomieszczenie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka 87
Piernik już się chłodzi. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny. Pierwsze prezenty już kupione- czekają...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka87
40 dni do świąt...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o!topik dla mnie!:()strona rmf fm swieta juz w ulubionych,dziekuje...)) ponakrecajmy sie wzajemnie:) o pierniku slyszalam rok temu ale tak sie za niego" zabieralam",ze w koncu 24 grudzien mnie zaskoczyl...zrobie....w czwartek. mowicie,ze juz sprzatacie?...fakt,coz szkodzi wyprac zaslony...albo pokrowce na sofy.... rok temu na same swieta wprowadzilismysie do nowego domu,ale nie wspominam tych dni jakos szczegolnie:Owszystko na lapu-capu:O zero klimatu....no ale na swoim!(!) w tym roku bedzie inaczej....czysciutko...pachnaco....blyszczaco....smakowicie....i..radosnie!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
topik dla mnie:):):):):)(nie wiem skad ta niezadowolona mina!moze pomyslalam o porzadkach poswiatecznych?;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paul Śląsk
Ja jeszcze nie widziałem tej reklamy:P A sprzątania mam tyle że jak tego nie zacznę robić teraz to potem się nie wyrobię :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paul Śląsk
Fajna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no fajna,fajna...ale gdzie tiry??????????????????:(:(:( jak coca-cola to i tiry!pare lat temu widzialam takiego:):):).....i cieszylam sie jak dziecko!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej. Ta reklama to już od zeszłego roku jest. Już w tamtym roku niestety nie było tirów:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka 87
robi ktos wieniec adwentowy? możecie podzielić się pomysłem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TO JA JESTEM EWELINA79
JA ZROBIE PODOBNY DO TAKIEGO http://szewczykana.files.wordpress.com/2008/11/img_71691.jpg TEZ PONUMERUJE SWIECZKI...MAM STARE ZESZYTY Z NUTAMI I OKLEJE NIMI SWIECZKI COS TAKIEGO: http://szewczykana.files.wordpress.com/2008/11/img_7189.jpg SWIECE BIALE...WIECEJ SWIERKU...I W OGOLE DUZY BEDZIE...NA PARAPECIE WIDZE DLA NIEGO MIEJSCE..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TO JA JESTEM EWELINA79
SORKI...SWIECE,SWIECZKI....:)JAKOS TAK MALO PRZEMYSLANY TEN MOJ POST,ALE WIECIE O CO CHODZI;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×