Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

flesz80

popieprzona nauczycielka

Polecane posty

Mam dosc! Moja córka jest w trzeciej klasie podstawówki i przyniosła ostatnio takie oto zadanie: Wyjaśnij pisownie wyrazów z rz : morze,rowerzysta,sztukmistrz,zegarmistrz,drzewo,grzyb. I dziecko napisalo: rz piszemy wtedy, kiedy wymienia sie na r np. morze-morski, rowerzysta-rower. Rz piszemy tez w zakończeniach wyrazów np. arz,erz, istrz, np. zegarmistrz sztukmistrz. Rz piszemy po spółgłoskach p,b,t,d,j,w,ch np. drzewo,grzyb. Przyszła na drugi dzień ze szkoły i pani powiedziała jej, że ma to źle bo drzewo wymienia się na drewno!!!!! No szlag mnie trafił. Od kiedy to drzewo wymienia się na drewno? a moze grzyb wymienia się na pieczaRka????? No mam ochote pójść do tej szkoły i zrobić babie haję!!!!

Gość ona ma racje..
drzewno wymienia sie w jezykach slowianskich na DREWO. idz do szkoly jak cie nosi, moze akurat nie zaszkodzisz tym dziecku ;)

Gość drzewo wymienia sie na
drewno!!!Przynajmniej tak mnie uczyli moi nauczyciele

Gość niedouczona ta pani
sama jestem nauczycielką ale ta Wsza nauczycielka wymienia się na idiotka

Gość ona ma racje..
czyzby?;> "rz" piszemy, gdy w innych formach tego samego wyrazu, lub w wyrazach pokrewnych wymienia się na "r" np. drzewo - drewno ; starzy - stary ;)

Gość maaalena ale zes przyklad
dala... męzny wymienia sie na ... meszczyzna... zal.pl

Gość ona ma racje..
jestem filologiem wiec wiem. Nastepnym razem przed wylaniem zali na kafe pogooglaj, unikniesz kompromtacji.

tak? a to dziwne bo to zadanie spisywalam z dzieckiem ze slownika. Ja rozumiem ze drzewo jak material np. budowlany moze wymieniac sie na drewno ale drzewo jako roslina? Nie bylo w tym zadaniu jasno okreslone. A chocby nawet tak bylo to czemu powiedziala ze cale zadanie jest zle????

Gość ona ma racje..
tego juz nie pisalas, idz do niej, zapytaj ;)

Nauczycielka tez człowiek, różnie to bywa, ja się nie będę wymądrzać jak się odmienia, ale chciałam napisać , ze kiedyś byłam u znajomej, dziecko przyniosło zeszyt z polskiego do sprawdzenia, a tam miało w zadaniu przekreślony DOBRZE napisany jakiś wyraz i poprawiony przez panią na taki z bykiem, pani ponoć upierała się, że tak się pisze. Musiałyśmy długo dziecko przekonywać, że pani się myli...

Gość drzewo wymienia sie na
Matki polki beda sie z nauczycielami spieraly ze ich dzieci sa najmadrzejsze,a potem temat NAUCZYCIEL POPIEPRZONY,SZKOLA POWINNA WYCHOWYWAC itp.Proponuje wrocic do szkoly a nie dzieci rodzic

Owszem, nauczycielka miała rację (bo odmienia się na "r" w językach słowiańskich; rzeka- rieka, drzewo- driewo itp) ale Wy też, bo w słowie "drzewo" rz jest po d. A swoją drogą dwoRZec bo wymienia się na peRon :D

Gość ona ma racje..
dworzec np. na dworcowy sie wymienia

jaja jak berety z ta polszczyzna, masakra jakas. A co do rodzenia dzieci sama nie miej a nie z takimi glupimi radami wyskakujesz. Ja nie tweirdze ze moje dziecko jest najmadrzejsze i najlepsze i najpiekniejsze ale bez przesady ze zadanie zle bo tak jak ktos wyzej napisal w wyrazie drzewo rz jest po spolglosce d wiec racje tez mam. mogla dziecku powiedziec ze dobrze ale jest jeszcze jedna zasada ze np drzewo na drewno sie wymienia i byloby ok

Gość do FLESZ80
I CO NIEDOUCZONA CIEMNOTO, GLUPIO SIE ZROBILO?! TRZEBA BYLO ISC DO SZKOLY OD RAZU I ZROBIC AWANTURE HAHAHAHAHAHA PEWNIE ZAWODOWKE SKONCZYLAS I ZAJELAS SIE ZAWODOWO ROZMNAZANIEM.

i tu Cie zdziwie mam troszke wyzsze wyksztalcenie niz zawodowka! nie warto rozmawiac z takimi osobami jak Ty! Zegnam nikt Cie tu nie zapraszal