Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podlasie

BIELSK PODLASKI -PRZYSZŁE MAMUSIE I OBECNE

Polecane posty

Wysyła stopniowo, bo nie wszystkie badania robi się od razu. Co do opieki pielęgniarek to różnie, ale ogólnie nie jest źle. Co do samego porodu to nie wiem, bo ja miałam cesarkę, ale trafiła mi się super pielęgniarka, która przychodziła, pytała czy boli, podawała małą itp. Ale niektóre to przychodziły tylko rano zmierzyć ciśnienie i temperaturę i tyle ich było widać. Także to napewno zależy od tego jak się trafi.

No ja tez mam mieć cesarke, i zastanawialam sie jak to jest wlasnie z tym wstawaniem do maleństwa. Więc jednak wzależy od personelu. Jakoś dam rade napewno:)

Gość podlasie
hej. robiłyście badania prenatalne? na czym to konkretnie polega?czy madejski ma do tego sprzęt czy gdzieś odsyła? jak odsyła to gdzie? ile takie badanie kosztuje? co daje wynik-czy jak coś nie tak to da się leczyć ,czy nie? bo zastanawiam się czy iść na te badania czy nie,chociaż z Madejskim jeszcze nie rozmawiałam na ten temat?

Po mojemu to na te badania wysyla się pewnie jak coś niepokoi lekarza, lub na usg widać, że coś może być nie tak. Tak mi się wydaje. Ja szczerze powiem nie robiłam badań prenatalnych i sie nad nimi nie zastanawiałam, więc się nie wypowiem. Co do cesarki i wstawania, to ja siedziałam już po 4 godzinach, a po 8 to juz chodziłam się myć. Dostawałam leki przeciwbólowe na każde żądanie, więc nie bolało. Mała od razu po przywiezieniu na salę leżała cały czas ze mną na łóżku:)

Aha, to szybko trzeba wstac, ale wszystko do przezycia zapewne:) więc juz czekam z niecierpliwoscia:) Co do badań prenatalnych, to tylko USG prenatalne robiłam, w sumie to po pomiarach dziecka patrza chyba czy cos jest nie tak?? A badania prenatalne to juz po 30 jest chyba wskazane?? No chyba ze ktos chce to zrobic, to placi i robi.

Gość podlasie
w sumie co ma być to będzie .i nie wiem co mam powiedzieć dla lekarza jak zapyta.ale będzie musiał się napracować żeby mi wyjaśnić wszystko -po co kiedy dlaczego za ile i gdzie itp

Po to jest właśnie lekarz, żeby wyjaśniać wszystkie wątpliwości i odpowiadać na pytania. Wstać trzeba szybko, ale im szybciej tym lepiej, łatwiej się rozchodzić. Najgożej jest się podnieść z łóżka, ale powiem Wam szczerze, że ja się bardzo cieszę, że miałam cesarkę. Nie wyobrażam sobie porodu naturalnego. Po prostu mnie przeraża, zwłaszcza, że obie córki ważyły praktycznie 4 kilo:)

Gość podlasie
a wy dziewczyny w sumie dlaczego macie cesarkę? jakieś przeciwwskazania? też chciałabym cesarkę bo panicznie boję się porodu tego bólu

Za pierwszym razem złe ułożenie płodu, a za drugim razem ze wzgledu na pierwsza cesarke mogłam wybrać czy rodzę naturalnie czy znowu cesarka, wiec wybrałam to co znam i mi odpowiada:)

Gość podlasie
to fajnie że miałaś wybór:-) a co macie sprawdzonego na mdłości? kurczę ja się cieszyłam że póki co nie mam mdłości,a tu od niedzieli się zaczęło... a to już od wczoraj 10 tydzień

No jasne, pytaj lakarza o co tylko chcesz, bo skad Ty masz wiedziec co i jak ?? Po to jest wlasnie lekarz:) U mnie bobasek ma ok 3 kg, takze nie jest duzy, ja mam niestety astme i ułozenie u mnie jest pośladkowe, tak jak pewnie u Ciebie jaded. Zreszta tez panicznie się bałam, wiec sie chyba ciesze ze cesarka. No wlasnie slyszalam ze najgorzej sie podniesc, a potem z dnia na dzien juz coraz lepiej:) A jezeli o mdlosci chodzi, to ja za bardzo nie cierpialam z tego powodu, czasami mialam tylko, to nic nie jadlam, ale to zadko, wiec sposobu ni mam. moze inna z dziewczyn cos poradzi:)

Gość marcica
prenatalne można zrobić w Białym u Arciszewskiego albo w Mastermedzie. Jeśli nie przekroczyłaś 35 czy 36 lat, to płacisz. Np. na stronie Mastermedu masz co i jak, cennik też. To pierwsze badanie w 13 tygodniu kosztuje 200 zł, jak dodatkowo robisz badania biochemiczne, to następna stówa. btw. zrobiłam sobie badanie moczu, oczywiście dr M. nawet nie wspomniał, że należałoby takowe wykonać. ale stwierdziłam że czas i pora. i niestety wynik do dupy. i jak tu chodzić do takiego.

Gość podlasie
ja idę do Madejskiego pod koniec listopada ,i ostatnio mówił że na kolejnej wizycie da mi skierowania na badania.jeśli tego nie zrobi to sama się dopomnę.i albo daje zwolnienie albo chociaż skierowanie na badanie.:-) a jak nie to baj baj.ale nie chciałabym zmieniać na innego ,bo nawet psychicznie do niego się przyzwyczaiłam . a tak naprawdę to do niego tylko ostatnio chodziłam nawet przed ciążą ,i nie widzę siebie u innego:-) marcica a jakie ty badanie robiłaś że do d...? a tobie dał kiedy jakiekolwiek skierowanie na badanie?jeśli już dał ? :-)

Gość podlasie
dokładnie chodzi mi o skrót "btw"? co to ? marcica ty robiłaś te b.prenatalne?

Gość marcica
polecił mi właśnie prenatalne. i to wszystko. badanie krwi i moczu zrobiłam we własnym zakresie. problemy z krwią mam nawet nie będąc w ciązy. ale jak mu wspominałam będąc na wizycie w 8 i 12 tygodniu to twierdził - zdążymy, przez miesiąc czasu się nic i tak nie wyleczy. a jak mu zaniosłam wynik badania krwi - "tak tak, o krew w ciąży to trzeba szczególnie dbać" prenatalne robiłam. btw - by the way - w wolnym tłumaczeniu - swoja drogą, przy okazji

Mi na mdłości pomagało wypicie rano gorącej wody z sokiem z cytryny, czytałam też o piciu wody z imbirem, ale to do mnie nie przemawiało:) A tak poza tym to dziewczyny jeśli chcecie coś od lekarza to się dopominajcie, nie ma co czekać aż sam sie domyśli. Macie prawo wymagać.

Gość podlasie
mamy prawo się domagać ,ale z drugiej strony lekarz sam powinien najlepiej wiedzieć co pacjentce trzeba teraz wykonać a co potem ,kurcze przecież kasę za coś się płaci to mógłby ruszyć mózgownicą trochę .i nie mówię tylko o dr M,ale ogólnie.

No lekarz powinien wiedziec co i kiedy trzeba zrobic, i dlatego powinnas czuc sie bezpiecznie. Ja od początku mam anemie, wiec biore witaminki, wiec chyba lekarz powinien zlecic podstawowe badania, nie wiem?? Tu jaded wspominala ze na poczatku wyniki i tak sa gorsze, bo wymioty itp. to chyba tym bardziej powinnysmy brac jakies witaminy wspomagajace, co?? Ja od poczatku biore dodatkowo zelazo i wit B12 i wyniki z kazdym miesiacem sie polepszaly. A tak w ogole, to zaden lekaz nie dogodzi kazdej pacjentce, i dlatego mamy wybór:) na szczescie:):)

Gość aśkaaa
marcica a ile zapłaciłaś za badania prenatalne? i gdzie robiłaś?

Gość aśkaaa
czy badania prenatalne to jest to samo co usg genetyczne? kurczę ciemna jestem w tych sprawach :-(

Gość mała mika
co do tego usg genetycznego to czy Pan Dr Madejski to robi?

Gość kasia 99
mam dylemat do kogo iść na wizyty w celu prowadzenia ciąży .to dopiero 3 tydzień. a co do usg genetycznego 3d/4d u madejskiego jest możliwość u niego zrobić takie badanie ,? ile kosztuje? albo gdzie możliwość jest zrobienia tego badania w białym? a wy robiłyście?

a była któraś z Was na wizycie u dr Brzostka? ja miałam z nim do czynienia kilka razy w szpitalu i także sobie chwalę.

Gość podlasie
coś tu cicho od kilku dni? gdzie się podziały mamusie i przyszłe mamusie? wracajcie ,bo topic umiera :-)

Gość podlasie
szkoda że nikt nie chce gadać

Gość podlasie
Na stronie naszego szpitala , znalazłam listę ginekologów w nim pracujących . kto to jest M.Dorosz? nigdy o nim nie słyszałam . Gdzie on przyjmuje?

No witam:) Jak humory w taka pogode?? Chyba lepiej za okno nie wygladac, to lepsze wtedy:) Pisajcie, niech topic zyje:) A ten lekarz Dorosz, to i nie wiem nawet??

Gość marcica
gość jest od dzieciaczków. to co jest na stronie szpitala brzmi jakoś oddział położniczo-ginekologiczny i NOWORODKOWY.

Witajcie dziewczyny. Poczytałam dziś o waszych porannych dolegliwościach. Mi lekarz powiedział, że jeżeli mam mdłości, to na początku powinnam odpuścić sobie witaminy, bo będzie gorzej. A tak poza tym, to mi pomagała mała przekąska, na przykład banan, 15 min przed wstaniem z łóżka.