Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sprzedajacaniunia

Sprzedawał ktoś lub kupował mieszkanie ? Pomóżcie !

Polecane posty

Gość sprzedajacaniunia

Sprzedaje mieszkanie. Kiedy mam oddać klucze ? Czy po podpisaniu umowy notarialnej czy dopiero jak bank przeleje kase na moje konto ?

Gość ..xd..
jak kasa bedzie na koncie

Gość sprzedajacaniunia
Wiem że musze zapytac notariusza ale to chyba tez zalezy od banku. Niektóre banki do uruchomienia kredytu potrzebuja umowy notarialnej.

Gość lamella
Ustalasz to w umowie - kiedy sprzedawałam, miałam zapis, że przeprowadzę się miesiąc później, bo potrzebowałam czasu na remont nowego. U nas notariusz przygotował akt, wysłał nas do banku, zrobiliśmy przelew - i dopiero wtedy został podpisany. Przy kredycie może być inaczej.

Gość pólidealna
w umowie u notarisza mozesz zastrzec ,że np . oddasz klucze za miesiac od podpisania umowy . nie można u notarusza poslugiwać sie ternimani - np . miesiać od wplyniecia pieniedzy na konto - musi być sprecyzowane - kiedy . ale wszystko jest sprawą umowną - wązne ,zeby kupujacy siezgadzal - notariusz wszystko moze w akt wpisać .

Gość Ewaldi
wezwijcie lekarza , pomyliłaś kolejność forsa musi być na koncie sprzedającej zanim podpisze u notariusza , inaczej wtopa

Gość pólidealna
a na jaiej podstawie i z jakiego tytulu ?

Gość pólidealna
choc zgadzam sie ,zę jeśli nawet forsa nie wpynie na konto a umowa jest podpisana - to jest wiązące i wszystkie porocedury dą w ruch a sprzedajaćym poziostaje tylko podanie kupujących do śadu . wiem ,ze to glupie ale tak jest .:)

Gość Ewaldi
naiwni się sądzą kilka lat , dostają porażenia mózgowe albo zawały , - sprawa jest prosta , forsa z konta na konto i podpis u notariusza :)

Gość a co za różnica kiedy klucze
jak akt podpisany to mieszkanie sprzedane i nowy właściciel może sobie drzwi łomem wywalić w majestacie prawa :D Więc to co najważniejsze to zapisy w akcie - albo kasa na koncie wcześniej albo że umowa nie ważna bez przelewu!

Gość sprzedajacaniunia
No to jak w końcu . Kurcze jak to jest ????????????????????????

ie że po przelewie - ale prawnie to i tak nie ma żadnego znaczenia...

Gość sprzedajacaniunia
To inaczej zapytam jeszcze . Najpierw kasa a potem umowa notarialna ? A jak jest w przypadku gdy kasę ma mi przelać bank ?

wtedy prosisz notariusza o umieszczenie w akcie klauzuli, ze umowa nabiera mocy prawnej po dokonaniu zapłaty.

nie ma takiej mozliwości . umowa jest ważna w momencie podpisania - i nie azne czy forsa wplyne czy nie . wiem o czym mowiębo sama mialam taka akcje .

Gość Ewaldi
wezwijcie lekarza w takiej sytuacji należy dwa razy przespacerować się do notariusza aby spisać umowę wstępną i wiąrzącą , coś na zasadzie listu intencyjnego aby kupujący na tej podstawie mógł uzyskać kredyt z banku , za notariusza płaci kupujący

Gość sprzedajacaniunia
A jak forsa nie wpłynie ???? Ale do podpisania umowy potrzebna jest promesa z banku tak ???

podpiszcie umowę i z tą umową kupujący idzie do Banku i wtedy jest foras przelewana na wasze konto . banki przewąnie maja do 14 dni roboczych na uruchomienie kredytu i różnie dzialaja jeśli chodzi oten termin . a co do kluczy - pogadaj z kupującymi ,ze oodasz klucze zanp . 2 miesiące i umięście tą informacje w umowie -- przeprowadzaka to nie bulka z maslem :)

Gość sprzedajacaniunia
Kochane ale kto zapłaci za umowe przedswstępna 800 zł ? Zazwyczaj spisuje się ja w tery oczy. Mój kupujacy nie zapłaci.

Gość Ewaldi
licencja nie wciskaj tu takiego badziewia !

jak forsa nie wplynie a umowa jest podpisana to w świetle prawa nowym wlaścicielem jest kupujący a tobie pozostaje droga sadowa . ale nie martw sie na zapas - idz do notarusza ,pogadaj ,zapytaj , nie ty pierwsza sprzedajesz mieszkanie :) maja na to procedury :)

umowę przedwstępną można napisać w biurze nieruchomości, lub samemu i jest to nieodpłatne!!! nmatomiast wszelkie koszta notarialne podczas podpisywania aktu notarialnego pokrywa kupujący, chyba, że strony umówią się dzieleniem koszt.ów na pół, ale jest to tylko dobra wola sprzedającego.

koszt umowy przedstępnej jest wliczany do calkowitej oplaty notarialnej i pokrywa go kupujący . umowa przdwstępna zawarta w cztery oczy jest nie ważna .

Gość sprzedajacaniunia
no kurcze ale jak tak bez promesy? Ja nie musze sie wyprowadzac bo mieszkam gdzie indziej. Mieszkanie stoi puste.

Trzeba zobaczyć bo jeśli ci ludzie co kupilo są mili i serdeczni to niena sięczego obawiaći klucze można dać jeszcze przed podpisaniem w banku umowy notarialnej. I czekać na pieniązki.

wszelkie umowy dotyczące nieruchomości a majaće charakter zbycia stalego musza być - pod rygorem nieważności - spisywane u notariusza , nie sluchaj glupot , autorko . jak nie chesz sie wpakować w klopoty - zalatwiaj wszystko jak należy od samego poczatku :)