Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sprzedajacaniunia

Sprzedawał ktoś lub kupował mieszkanie ? Pomóżcie !

Polecane posty

Gość Ewaldi
sprzedajacaniunia szwindel ;)

Ewaldi Jak kupujący ma wycofać zaksięgowany przez bank przelew z konta sprzedających( jeśli konto jest w tym samym banku pieniądze pojawiają się na nim automatycznie i strona sprzedająca to widzi), co kwituje później na Akcie podpisem?

Gość sprzedajacaniunia
Nie mozna wycofac operacji

Gość Ewaldi
Nivea26 ale weź pod uwagę, że przy przelewach o wyższych kwotach i chyba nie tylko przy wyższych można przelewy cofnąć , chyba do godz. 15 danego dnia

Ewaldi, Gdyby było tak, jak mówisz, to po co ten cały cyrk z " wychodzeniem siku" skoro kupujący po Akcie może na luzie pójść do banku i przelew wycofać(do godziny 15 jak piszesz)? Aha i jeszcze najlepiej po wydaniu mieszkania...Oj Ewaldi, nie ma takiej opcji po prostu:)

Gość Ewaldi
Nivea26 są możliwe jeszcze ciekawsze 'numery' i to zgodnie z naszym KPC ale nie chcę już dawać innych przykładów , w każdym razie , kupujący musi posiadać kasę aby różne numery robić :)

Gość sprzedajacaniunia
No musi musi posidac kasę...:0 bo jak nie posiada to dupa zdany tylko i wyłacznie na łaskę banku i szarpie sie o kazde 1000 zł ze sprzedajacym :(

Gość Kazimierz44
niektóre banki stosuja opcje anulowanie lub wycofanie przelewu tego samego dnia

Gość sprzedajacaniunia
Czyli nawet bezpieczniej jest jak kupujacy nie ma fizycznie gotówki. Wtedy bank przelewa kase.

W przypadku konta w tym samym banku pieniądze na koncie sprzedającego widać od razu, nie wiem jak można by było wycofać pieniądze z czyjegoś konta, jeśli zostało to już zaksięgowane. W przypadku kont w innych bankach w Akcie najczęściej się wpisuje, że wydanie mieszkania nastąpi po zapłacie ceny sprzedaży(np. do 3 dni roboczych jeśli jest to gotówka a nie kredyt).

Gość kobitkaaaaaaaaaa
ja dostalam klucze kiedy juz pieniazki byly wplacone i wszystko zalatwione u notariusza

Niunia, masz z tym spory problem, widać , że jesteś młoda. Szkoda, żebyś się uczyła na błędach. czy mogłabyś to mieszkanie zgłosić do jakiegoś biura nieruchomości? Znajdą klienta, poprowadzą proces bezpiecznej sprzedaży i nie dostaniesz mniej niż teraz chcesz, bo znajdą wiecej chętnych.

Gość Ewaldi
Nivea26 sprawdź w swoim banku ile czasu trwa albo zajmuje tak zwane zaksięgowanie środków , czy wiesz co na początek sprawdzają , sprawdzają czy pieniądze nie są skradzione a to trwa wiele godzin, sprawdzają pochodne a nie sprawdzają źródła , poza tym w każdej chwili tego samego dnia można anulować przelew czy wiesz za co banki karają swoich klientów ? karają za to, że klient zamówił na konkretny dzień odbiór konkretnej i zamowionej gotówki i nie zgłosił się po odbiór gotówki a za cofnięcie transakcji nie pobierają nawet złotówki, można szaleć :)

Ewaldi Wytłumacz mi jak, jeśli pieniądze od kupującego do sprzedającego przechodzą z konta na konto w tym samym banku i są od razu na koncie sprzedającego,kupujący może wycofać przelew?

Gość sprzedajacaniunia
Komarzyca ozdobna - fajny masz nick ;) widac że jestem młoda .... hmmm :) tak ale duchem :P poprostu jestem bardzo ostrozna w zyciu. I wolę zapytac 10 razy i ludzi i notariusza. A po za tym lubie tutaj pisać z ludzmi ;)

Gość Ewaldi
Nivea26 a zapytaj dyrektorkę w banku i opowiedz jej historię, że chciałaś cofnąć transakcję , ponieważ jakaś zamroczona powiewem wiatru pomyliłaś rachunki i nie na ten chciałaś 69 0000 ...... ale na tamten 67 0000..... zrobią zgodnie z życzeniem klienta według dowodu osobistego klienta :)

Gość sprzedajacaniunia
chyba zasugerowałaś sie moim nickiem :) A tak naprawde ile razy w zyciu przecietny kowalski sprzedaje badz nabywa nieruchomość ????? Wiec skad mam sie znac ????

Ewaldi To nie jest takie proste, przerabiałam to w przypadku faktycznej pomyłki przy przelewie. Na piękne oczy nikt Ci przelewu nie wycofa, zwłaszcza bez wiedzy osoby z której konta pieniądze mają być wycofane.

Gość sprzedajacaniunia
Nivae - ja raz przerobiłam przypadek pomyłki ale to ktos w mojej firmie sie pomylił i przelał mi trzykrotne pobory :) Szczescie trwało krótko. Misiałam póść i wycofac przelew na moje kon to :(

Gość Ewaldi
Nivea26 są jeszcze banki, które się łapią na takie 'numery' , przelew wraca do kupującego a u notariusza sprzedający potwierdza, że już są środki na koncie i nieruchomość została przekazana kupującemu :)

W wyznaczonym terminie spotykają sie dwie strony, kupujący i sprzedający. U notariusza stawić się trzeba z odpowiednimi dokumentami. Zostanie spisany akt notarialny i umowa sprzedaży a w niej będzie pkt. w którym kupujący zobowiązuje się zapłacić sprzedającemu kwotę ...(słownie:.....)zł ze środków kredytu udzielonego przez bank X- Umową nr........ z dnia (data) i kwota ta przelana zostanie przez wymieniony wyżej bank na wskazany przez sprzedającego rachunek w terminie do dnia ........Przez zapłatę należy rozumieć zaksięgowanie środków na podanym rachunku bankowym. Aha i na powyższy sposób zapłaty sprzedający wyraża zgodę. W innym pkt. zapisane jest, że sprzedający zobowiązuje się wydać lokal do dnia........, najlepiej zapisać tą samą datę, tj. (termin przelana pieniędzy na konto sprzedającego i termin przekazania mieszkania kupującemu). I to by było na tyle. Te zapisy poddają sie egzekucji wprost z aktu notarialnego w trybie art. 777&1 pkt 4 kodeksu postępowania cywilnego. A klucze przekaż dzień po przelaniu wpłynięciu kasy na twoje konto.

Gość sprzedajacaniunia
curus dzieki 👄

Gość makeppp
W ciągu 3 dni są pieniądze na koncie,po podpisaniu aktu.Klucze wydajesz jak jest kasa.Były takie sytuacje że bank wycofał się nawet po podpisaniu umowy notarialnej,i nie udzielił kredytu bo się dopatrzył czegoś....Do końca jest strach,czy kasa bedzie.

Gość 21716581567865146554
ja mialam w akcie notarialnym , ze jak ikasa wplynie na konto sprzedajacego to on przekarze mi mieszkanie. warto jednak zrobic to przekazanie protokołem. wpisac tam stan techniczny, stany licznikow oraz ilosc kompletow kluczy itd.

Gość gość
To juz musisz sie dopytac albo dogadac z notariuszem, ja mogę polecic Ci swojego www.notariusz-balas.pl nigdy ni emialam zadnych problemow