Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hedzat

Mam już dosyć wynajmowania mieszkania!!

Polecane posty

Gość idzcie sie pierd w leb
polka w banku - napisalas wlasnie niezwykle madre zdanie KREDYTY SA DLA LUDZI BOGATYCH ale caly paradoks w tym, ze wszyscy mysla ze jest odwrotnie :D dori - kup sobie magnes na raty i przyklej na tej lodowce na raty karte z tym zdaniem "KREDYTY SA DLA LUDZI BOGATYCH" pa pa

Palcic 1000e za wynajem 4 pokoi, czy splacac kredyt miesiecznie 800e ?

Dori nie denerwuj się. ja cie rozumiem. wiem ze najlepiej kredytów nie brac ale co masz zrobic? dzieci pod mostem chowac?

kurwa, dori, stare budownictwo ZMNIEJSZA WARTOSC gruntu, wiec grunt tylko na tym straci, ze bedzie tam ten twoj dom stal (a juz za pare lat ten dom bedzie podchodzil pod stare budownictwo i jego wartosc a przede wszystkim wartosc gruntu spadnie i to znaczaco) lepiej juz nic nie pisz, bo tylko sie pograzasz swoja niewiedza i naiwnoscia:O zabieracie sie za rzeczy o ktorych najmniejszego pojecia nie macie:O

Gość polka w banku
Dori, a twoje 1000e jest z rachunkami czy bez? Kalkulowałaś już jakie będą koszty utrzymania domu? Kredyt 800e jest przeznaczony na sam dom czy już są w niego wliczone wszystkie sprzęty, meble itd? Ja jestem na prawdę ciekawa jak to się może opłacać i jak to liczysz.

idzcie.. masz rację poza jednym - grunt zawsze jest i bedzie w cenie a wiesz dlaczego? bo ziemi nie przybędzie. a budynek nie zmniejszy jego wartosci jak ci sie wydaje. przykladem sa deweloperzy ktorzy wykupuja rudery w centrum i buduja domy.

Gość jjjjjjjjjjjjj
ty tam wyżej to jesteś najmadrzejsza, nie? Po co z domu wychodzisz, skoro nie wiesz co jutro bedzie i czy ci ciezarówka nie przejedzie? tylko głupi ludzie zaglądają do portfeli i w zycie innych uwazajac, ze wiedza wszystko najlepiej.

Nie wiem jak tam w polsce, ale tutaj jesli dom (powojenny staruch) stoi w dobrym miejscu to kosztuje tyle prawie tyle samo co nowy. No tak ... 1000 e to czynsz z ogrzewaniem. 800e to splata tylko raty. ogrzewanie to drugie 800e na rok.

asda - :O blagam... wez sobie ksiazke do ekonomii i poczytaj troche to zrobisz takie oczy, jak sie dowiesz z jakich przyczyn grunt moze stracic na wartosci....:O jjjjjjj - no niech ci bedzie, ulzylo ci? :O

Ja wiem , ze to duze ryzyko, ale bez ryzyka nie bedzie sie mialo nic. W razie jakiejs katastrofy, bedzie trzeba sprzedac dom z kredytem.

Gość polka w banku
Dori, czy kredyt wystarczy na pokrycie całej budowy domu wraz z wykończeniem? Musicie u siebie płacić jakieś podatki od gruntów?

idzcie sie pierd w leb - no wlasnie chyba czegos nie doczytalas, bo grunt tylko drozeje. No chyba , ze przed domem wybuduja radioaktywna oczyszczalnie chemikaliow.

no zdaje sobie sprawe ze moga wybudowac autostrade niedaleko czy walnac wysypisko, jakas fabryke ale autorka chyba wie o tym ze trzeba dobrze sprawdzic plany zagospodarkowania przestrzennego itp.

z tego co autorka pisze, bardzo w to powatpiewam :O ale nie moj problem i nie moje 30 lat zycia na kredyt do widzenia

Gość ghbthbgtbg
to jak zyc? całe zycie w wynajmowanym mieszkaniu? powiedzcie szczerze

Gość polka w banku
w moim regionie modne są tzw. siedliska, czyli działka wraz z opuszczonymi zabudowaniami. Cena podwójna, tyle że klientów na to brak. Trzeba wziąć pod uwagę, że wyburzenie niewielkiego budynku przy stosunkowo taniej firmie budowlanej kosztuje około 7-10tys. zł. Dom będzie już kosztem minimum potrójnym. Jeśli ktoś szuka działki w dobrej lokalizacji tylko po to żeby się osiedlić, nie będzie inwestował w starocie.

Gość taa niedobra pupa
i jeszcze jedno - nie doradca kredytowy, nie pracownik banku ale kazdy EKONOMISTA lub wystarczy rozumie myslacy i potrafiacy w logiczny sposob dodawac/odejmowac na poziomie liceum( ) czlowiek powie ci, ze na KREDYCIE SIE TRACI ( czego oczywiscie wspanialy pan doradca nigdy w zyciu ci nie powie). i to duze sumy No dokladnie... Nie rozumiem jednego, dlaczego traktujecie wynajem jako placenie obcym ludziom, a kretyt - nie? chyba szkopul w tym, ze bank jest bardziej bezosobowy, nie widzicie osoby do ktorej trafia kasa... ale to uluda, ktos na tym krocie zarabia. kredyty sa bardzo niebezpieczne - liczcie sie z tym. Jakby wam bank wymowil umowe - to beda splacac to wnuki, bo naliczaja kosmiczne odsetki od odsetek. Mi kiedys bank wymowil kredyt na 3 tys. byl maly - a i tak przecieralam oczy ze dziwienia na te odsetki. Co do wynajmu- oszczedzacie tez na remontach ktore spadaja na wlasciciela, powinien on serwisowac te urzadzenia jak pralka, lodowka, itp., placi na pewno podatek od nieruchomosci... Macie tez mozliwosc dowolnego przemieszczania sie - do innej dzielicy, miasta. Ja znam tez malzenstwa z dziecmi w wieku szkolnym co marza o mozliwosci wynajmu, ale ich nie stac....

Za grunt placi sie jakis wat (wiem , ze nie sa to jakies wielkie pieniadze, ale nie wiem dokladnie) Dom buduje firma, ktora robi to od A do Z. Z szukaniem gruntu, architektami i wszystkimi formalnosciami. Dom jest w pelni wyposazony (oprocz mebli ) mysle tu o podlogach , lazience itd. Tylko wniesc meble i mozna mieszkac. Podlogi , flizy , umywalki itd. oczywiscie mozemy sami wybrac.

Gość taa niedobra pupa
Dom buduje firma, ktora robi to od A do Z. To wlasnie potwornie przedraza taka budowe...

Hej! co w tym takiego trudnego do zrozumienia? Placac czysz "komus" nic z tego nie mam - oprocz dachu nad glowa. Placac kredyt - KUPUJE- INWESTUJE_ ZOSTAWIAM PO SOBIE troche kasy dla dzieci, a oprocz tego jako mloda rodzina - zyjemy sobie w tym domu z ogrodkiem - robimy party ,mozemy miec psa i kota i co mi sie zywcem spodoba, i moge zaprosic gosci z Polski , bo mam miejsce i 1000 innych plusow.

Tak moze i przewyzsza. WIEM TO. Ale nie stac mnie na spalate kredytu- rownoczenie olacac czynsz.

Gość taa niedobra pupa
Ale bedziesz tez miala odsetki na koncie.... Sa ludzie co metoda gospodarcza stawiaja male domki za 70 tys.

Juz sie zastanawialam, czy nie lepiej kupic dom 20, 30 letni.... Troche sie boje tej budowy. Zeby czasem cos nie wyszlo w trakcie. A tak, kupie niby do remontu, a remont mozna robic dluuuugo :)

70 tys zl? to ja buduje w Polsce hihihi Tu potrzebuje na malutki domeczek 250 000, ale euro.

tylko w przypadku kupna domu np 50 letniego czy 40 letniego licz się z np remontem dachu który będzie dość sporo kasy kosztować. Tak samo np z instalacją elektryczną jeszcze 30 lat temu powszechnie montowali kable z alu teraz się wszystko sypie. Dom też trzeba ogrzewać i to sporo kosztuje.

węź jeszcze pod uwagę że w takim starym domu okna mogą być stare drewniane. No i ogólnie nawet gdy ocieplisz wymienisz okna i drzwi i nie osiągniesz takich parametrów utraty ciepła co w nowym. W starym domu sąnp problemy z wentylacją której w tamtych latach nie montowano.

Gość taa niedobra pupa
70 tys zl? to ja buduje w Polsce hihihi Tu potrzebuje na malutki domeczek 250 000, ale euro. przecietnie w Polsce ludzie wydaja 250 tys, buduja raczej male domy... Ale da sie wydac polowe, albo jeszcze mniej - metoda gospodarcza. Bo jak zatrudniasz wielka firme to od razu za wszystko policza ci razy 2 albo 3. Sama ostatnio zakladalam ogrzewanie.. I pytalam jaki koszt robocizny i ruru miedzianych bo grzejniki juz mialam. Jeden to mi policzyl - ze ok. 5 tys. W koncu znalazlam kgos, co je zalozyl za 2 tys.