Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hedzat

Mam już dosyć wynajmowania mieszkania!!

Polecane posty

dlatego dobrze się zastanów czy wydolisz spłacać kredyt + remontować stary dom. Są rzeczy których twój facet nie zrobi np dach czy instalacja elektryczna. Trzeba bęzie wtedy zapłacić

Gość 7687687
przecietnie w Polsce ludzie wydaja 250 tys, buduja raczej male domy... Ale da sie wydac polowe, albo jeszcze mniej - metoda gospodarcza. Bo jak zatrudniasz wielka firme to od razu za wszystko policza ci razy 2 albo 3. Sama ostatnio zakladalam ogrzewanie.. I pytalam jaki koszt robocizny i ruru miedzianych bo grzejniki juz mialam. Jeden to mi policzyl - ze ok. 5 tys. W koncu znalazlam kgos, co je zalozyl za 2 tys.

Gość no po prostu geniusze
Drodzy przeciwnicy kredytów - weźcie kalkulator, który tak zachwalacie, i pierdolnijcie sobie z całej siły w łeb, bo i tak używać go nie potraficie. Po pierwsze, przy małych mieszkaniach rata kredytu jest mniejsza niż wynajem, nawet po odjęciu czynszu tu i tu. Moja rata za kawalerkę (ok. 7% wkładu własnego, 30 lat) - 550-600 zł; wynajem kawalerki - 900 zł co najmniej (do tego czynsz i opłaty w obu przypadkch takie same). Po drugie, przy większych mieszkaniach, nawet jeśli wynajem to 1200 a rata 1500, to z tych 1200 całość idzie w kibel i po 30 latach masz nic, a z 1500 tylko część na odsetki, po 30 latach masz mieszkanie. Ktoś powie - można było te 300 zł/m-c odkładać. Ano można, ale wiadomo jak to jest z odkładaniem - nikt tego nie robi. Poadto zapominacie o inflacji - raty są z czasem coraz mniej "warte", podczas gdy wartość mieszkania na ogół nieco rośnie (więc to, co by się potencjalnie odłożyło, na mieszkanie już nie wystarczy i tak). A w tym czasie koszty wynajmu także wzrosną, co po paru latach pożre niedoszłą nadwyżkę z kwoty wynajmu. Nie wystarczy umieć mechanicznie dodawać i mnożyć, o geniusze matematyczni. :O

Gość nie moge a musze
1- a ty pierdolnij sie w leb, ze kupilas KAWALERKE na kredyt, ja pierdole, to dopiero szczyt glupoty 2- ha ha, wartosc mieszkania rosnie, nastepna madrosc dnia 3- stul pysk, bo gowno wiesz, lepiej poczytaj co pisze polka w banku

Gość wynajmowalam i uwazam ze nie
a nic gorszego. Uzeranie sie z wlascicielami-skapcami, ktorrzy nic nie robia jak jakis sprzet sie zepsuje, przeprowadzki ciagle (to tez kosztuje), przenoszenie calego swojego dobytu do przyjemnosci nie nalezy. A juz totalna bzdura jest teks ze mozna sobie mieszkac w jakiej sie chce dzielnicy:D A co ja turystka dzielnicowa jestem? Ludzie chca spokoju a nie przenoszenia gratow co rok lub co dwa (jak nie czesciej). Ceny wynajmowanych mieszkan wzgledem ich wartosci sa kolosalne i tak poszly w gore ze wole 99tys podarowac dla banku biorac kredyt niz wplacac jakiemus nowobogackiemu Ryskowi cwaniakowi czy tez wrednej babie.

Gość taa niedobra pupa
no po prostu geniusze- cielaku, do niedawna bylo jeszcza tak, ze chcac wziac 40 tys. kredytu faktycznie splacalo sie 120 tys. Teraz jest minimalnie lepiej, ale i tak pewnie drugie tyle dasz. Nawet nie masz gwarancji ze rata bedzie stala- mozesz wziac np. kredyt we frankach i nagle straca wartosc, i bedziesz musial splacac nagle raty o 30 % wieksze...

Gość taa niedobra pupa
a nic gorszego. Uzeranie sie z wlascicielami-skapcami, ktorrzy nic nie robia jak jakis sprzet sie zepsuje, przeprowadzki ciagle (to tez kosztuje), przenoszenie calego swojego dobytu do przyjemnosci nie nalezy. A juz totalna bzdura jest teks ze mozna sobie mieszkac w jakiej sie chce dzielnicy Ja tam zawsze naprawiam sprzety, bo tez komus wynajmuje. Co do zmiany mieszkania - samej mozliwosci - jest to na pewno plus, a ze tego nie lubisz to inna sprawa. Ja w kolko mieszkam w sty, samym miejscu i chetnie sprawdzilabym, jak to jest - gdzie indziej...

"1- a ty pie**olnij sie w leb, ze kupilas KAWALERKE na kredyt, ja pie**ole, to dopiero szczyt glupoty" Nooo, sąsiadka ma 90 m2 i sra w gacie, bo mąż odszedł i nie ma z czego spłacać, a za ogrzewanie tego metrażu dopłaca 2000-3000 po zimie. Kupiłam kawalerkę, bo na tyle mnie stać, nawet jak franio sobie podskoczy dwukrotnie, to mam to gdzieś. Głupotą jest kupować większe, niż jest się w stanie utrzymać. Ty pewnie ciągniesz szmal od starych albo siedzisz im na głowie i stąd to oderwanie od reala w kwestii pieniędzy, nieprawdaż? "2- ha ha, wartosc mieszkania rosnie, nastepna madrosc dnia" No nie wiem, może mieszkasz w Zimbabwe i tam spada. W sąsiedztwie, mimo zachwiania w ostatnich latach, wartość mieszkań wzrosła o blisko 60%. Moje nieco mniej, bo późno kupowałam, ale i tak jestem do przodu. "3- stul pysk, bo gowno wiesz, lepiej poczytaj co pisze polka w banku" No, ten argument jest po prostu powalający merytorycznie :D

pupa wynajmowalam 6 lat, mieszkalam w 8 mieszkaniach, wlasciciele to cwaniacy dla mnie. I jesli naprawde tak cie jara to ze co pol roku, co rok ktos ci mowi ze masz sie wyniesc a ty pakujesz sie, przewozisz ty, masz mnostwo roboty i ponosisz koszta .Nie wspomne o stresie szukajac kolejnego mieszkania i tej niepewnosci czy nikt cie w chuja nie zrobi. Ale skoro to takie super to dlaczego nie sprzedarz mieszkania swojego i nie zaczniejsz mieszkac na wynajmowanym? Wtedy zobaczysz jak to jest w innych miejscach i jaka to frajda wynajmowac:O

mialo byc sprzedasz oczywiscie. jestem zmeczona akurat

Gość taa niedobra pupa
co rok ktos ci mowi ze masz sie wyniesc a ty pakujesz sie, przewozisz ty, masz mnostwo roboty i ponosisz koszta tylko z jakiego powodu ci mowili ze masz sie wyniesc? Ja wynajmuje od 5 lat i tylko jednej osobie tak powiedzilam, bo nie chciala zaplacic... Raczej kazdy trzyma klienta, zwlaszcza jak placi i nie sprawia problemow.

Gość taa niedobra pupa
Wtedy zobaczysz jak to jest w innych miejscach i jaka to frajda wynajmowac chodzi tez ogolnie o swobode przemieszczania sie. Dostajesz prace w innym miescie, wypowiadasz umowe i po prostu wynajmujesz gdzie indziej. nie podobaja ci sie sasiedzi - podobnie.

musialam sie wyprowadzic 2 razy na zyczenie wlasciciela, raz bo musial szybko sprzedac mieszkanie, a drugi raz bo corka z za granicy nagle przyjechala i tu musialam jeszcze z nia mieszkac do konca miesiaca:O W pozostalych sytuacjach wyprowadzalam sie ja bo bylam np. oszukana albo podnosili czynsz do takich sum, ze nie oplacalo sie mieszkac. I co najlepsze wiekszosc z ich miala te mieszkania na kredyt wlasnie i z mojej kasy oni te kredyty splacali. To skoro moja kasa i tak szla do banku to chyba lepiej by szla ode mnie na moje mieszkanie a nie cudze

"tylko z jakiego powodu ci mowili ze masz sie wyniesc?" "Bo córka wraca z USA", "bo już jestem dorosły i sam chcę tu zamieszkać" i z masy innych powodów. Przeprowadzałam się w ciągu 10 lat 9 razy (nie, nie wyrzucano mnie z powodu niewłaściwego użytkowania lokalu bądź niepłacenia) i zwyczajnie już mi się nie chce wozić i nosić tych ton książek, rozmontowywać mebli i targać pralki. A jestem wystarczająco wykwalifikowana, żeby mieć dobrą pracę na miejscu - nie muszę za nią jeździć po Polsce.

wynajmowalam i uwazam ze nie, a no właśnie! Moja koleżanka - pamiętam, jak po nocach spać nie mogła, bo wyremontowała nie swoje mieszkanie - w końcu mieszkała tam dobre 3 lata z właścicielem żyła dobrze, pozwolił jej, nie miał nic przeciwko i po wyremontowaniu wysiudał ją, bo właśnie mieszkanie szybko trzeba sprzedać... No żart jakiś. Pieniędzy jej za remont nie zwrócił i jeszcze oskarżył o jakieś straty i dewastację mieszkania, kpina.

Gość brrrrrrrrrrr
ja wolę wziąć kredyt bo później(jeśli dożyję) moje dzieci będą mieli swoje mieszkanie

tez mam dosyć wynajmowania :O rzygać mi się chce gdy co miesiąc płace za te moje "wynajmowane luksusy"... :O mam nadzieje ze już niedługo to się skończy. Kredyt już mnie nie przeraza.

Gość EXTENSA
Zakładajac ze bede zyc 80 lat, wezme kredyt w wieku 30 lat. Spłace go w wieku 60 lat. Czyli od 60 do 80 bede zyła we własnym lokum. No nie wiem jak mozna w wieku ok 70 lat zmieniac mieszkania jak rekawiczki i być skazanym na łaske wlasicieli lokalu...wspołczuje wam emerytury!

" taa niedobra pupa Wtedy zobaczysz jak to jest w innych miejscach i jaka to frajda wynajmowac chodzi tez ogolnie o swobode przemieszczania sie. Dostajesz prace w innym miescie, wypowiadasz umowe i po prostu wynajmujesz gdzie indziej. nie podobaja ci sie sasiedzi - podobnie. " O czym Ty piszesz? Pogadamy jakdorosniesz. Jak bedziesz miala dzieci, a dzieci pojda do szkoly, jak beda mialy swoich przyjaciol w okolicy, doktora i dentyste... Bedziesz dzieciom co rok fundowac takie przeprowadzki? Zmieniac szkoly, lekarzy , adres zamieszkania we wszystkich papierach???? Zastanow sie dziewczyno i ustabilizuj.

Gość taa niedobra pupa
O czym Ty piszesz? Pogadamy jakdorosniesz. Jak bedziesz miala dzieci, a dzieci pojda do szkoly, jak beda mialy swoich przyjaciol w okolicy, doktora i dentyste... Bedziesz dzieciom co rok fundowac takie przeprowadzki? Zmieniac szkoly, lekarzy , adres zamieszkania we wszystkich papierach???? Zastanow sie dziewczyno i ustabilizuj. No jestem po 30 i mam dzieci.... :( A ty nie umiesz kolezanko czytac ze zrozumieniem. Pisallam ze wynajmowanie ma pewne korzysci i nie jest wylacznie zle. Nie oznacza to, ze jest lepsze od wlasnego domu czy mieszkannia.... Kapewu?

Gość wziąć kredyt takie to proste
ja ma 2 mieszkania za gotówkę, jedno wynajmuję, w drugim mieszkam, chce teraz 50tys na rozwój firmy - mam dochód, mam zabezpieczenia, nigdy z niczym nie zalegałam... a prześwietlają mnie już 2 miesiąc jakbym milion co najmniej chciała :P pity z 3 ostatnich lat, niemal wszystkie papiery od księgowego przekopali.... ...co do najemców, to moim zdaniem to nie jest takie głupie- ja moim płacę wszystkie rachunki, załatwiam wszystkie sprawy administracyjne - oni tylko kasę wpłacają i mają wszystkie media opłaty zapewnione jak u mamusi.

Gość .karlina
najlepsza strona w siecie www.intymnosc.pl/aff/7733

Powiem wam, ze to cholernie trudna decyzja. Ale chyba nie ma innego wyjacia jak zaryzykowac.