Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mad girl

Czy Bóg istnieje? W co wierzycie?

Polecane posty

Gość prawnuk,,
nala-chcesz dyskutowac czy sie klocic?Przeciez ja niczego takiego nie napisalem. warunkiem dostania sie do czyscca czy do nieba jest smierc w lasce uswiecajacej.Kazdemu Bog przebaczy KAZDY grzech.Wiec i morderca seryjny pojdzie do nieba gdy odbedzie spowiedz.Podobnie jak tez ateista jezeli zwroci sie do Boga o laske wiary i sie nawroci.Bog jest nieskonczenie Milosierny i odkupil na krzyzu kazdy grzech jaki tylko istnieje istnial i bedzie istnial na swiecie.Dlatego trzeba wierzyc w Jego Milosc do nas i przebaczenie.

Gość maliboo
no wlasnie z tym mam problem, ze wiara to nie logika... moglabys podac zrodlo tej powiastki z Einsteinem w roli glownej?

"ci ktorych zwiesz"klechami"do niczego sie nie wtracaja.Podobnie jak nie mamy -a szkoda -panstwa opartego na 10 przykazan.To co piszesz wynika jedynie z twoich uprzedzen. Ksieza sa osobami wielce wyroznionymi przez Boga.To wlasnie oni udzielaja nam sakramentow swietych. Nie znam lepszego prawa niz 10 przykazan.Ktos zna?" oczywiscie ze zalozenia 10 przykazan sa sluszne /te traktujace o zyciu jednostki w spoleczenstwie, trzy pierwsze wywalic/ . chodzilo mi o wolna wole versus te przykazania. to rybki albo akwarium? a klechy sa rzeczywiscie bardzo wyroznieni, moc tak pasozytowac na spoleczenstwie i bezkarnie dopuszczac sukinsynstwa o jakim slyszymy to rzeczywiscie musieli byc bardzo szlachetni w poorzednim zyciu.

Gość prawnuk,,
maliboo-smialo wchodz ja tam siedze dosc czesto i nie ma zadnego wira-zapewniam cie.

Wiara polega na tym, że wierzysz:) nie ma nic pewnego. i prawdziwa Wiara jest wtedy kiedy wiesz ze wszystko mogło być bez Boga, ze Boga mogłoby nie być a i tak wszystko by istniało. i w momencie kiedy to wiesz, możesz powiedzieć że mimo wszystko wierzysz w Boga;) może to skomplikowane co napisałam, ale to jest pogląd teologiczny. a dlaczego objawił się Hebrajczyką? bo tak:) Oni poznali Boga. a co do tego kto pojdzie do nieba,a kto do piekła czy czyśca jest kwestia indywidualną. chodzi o wybór. jeśli tak jak napisałaś Hinduista dobry, nie poznał Boga ( bo nie miał takiej możliwości) to pewnie pojdzie do nieba, gdzie w chwili śmierci pozna Boga, i teraz kwestia czy opowie się za miłosią czy nie:)

Gość maliboo
przyszywanie łatki "wiary w osobowego Boga" Einsteinowi jest nadużyciem. On sam niejednokrotnie temu zaprzeczał. Ale jak widać środowiska religijne za wszelką cenę starają się przeciągnąć na swoją stronę wszelkich wielkich tego świata często nawet kosztem prawdy. "Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości. Ani też nie wierzę w przeżycie przez jednostkę śmierci jej ciała, chociaż słabe dusze żywią takie myśli z powodu strachu lub absurdalnego egotyzmu." Albert Einstein

Gość mad girl
prawnuk- tak konieczne podaj link A co do buddyzmu- to bardzo fajna i wesoła wiara. Też przeciez promuje dobre cechy ludzkie. Spokój ducha, panowanie nad sobą i emocjami. No i uczy głębokiej empatii Sama wiara w reinkarnacje sprawiała ze byłam szcześliwa. Ale zrozumiałam ze to jakby bajka z którą było mi wygodnie żyć. No cóż teraz juz sama nie wiem w co wierze

no chyba sie cce klocic wlasnie, bo juz nie mie moge czytac o tym co wyrabia kosciol a mimo to sa niby inteligentni ludzie a w tej sprawie daja sobie tak prac mozgi. eh, ide se zrobic kawy 🖐️

Gość maliboo
minimadzia mozesz podac zrodlo tej powiastki z Einteinem w roli glownej?

nie woiem czy Bog jest czy go nie ma, sama sie juz gubie natomiast wiem ze duszen zmarlych obcuja wsrod nas i mam na to nieodparty dowod.

Gość maliboo
blog nie jestem dla mnie zadnym wiarygodnym zrodlem, taka powiastke mogl rownie dobrze napisac jakis ksiadz katolicki to nie jest biografia Einstein'a

tylko chrzescijantwo generalnie lubi buddyzmu, bo buddyzm podkresla i celebruje wartosc jednostki ludzkiej a chrzescijantwo karze sie umartwiac... juz predzaj bym na Bahaizm przeszla, to jest bardzo piekna religia :)

Gość prawnuk,,
nala-zadnego"poprzedniego" zycia nie ma.Zyjemy raz na ziemi.Pozniej w wiecznosci.Od nas zalezy gdzie..... Jezeli chodzi o ksiezy-trzeba sie o nich bardzo modlic.Szatan nie jest glupi.Jest a wlasciwie byl osoba bardzo blisko stojaca samego Boga.Jego imie-Lucyfer-znaczy-Niosacy Swiatlo.Jest osoba o wiele bardziej inteligentna niz my-ludzie-wie zatem co jest prawda z dwoch powodow-zna Boga i zna jego dziela bo byl blisko Boga.Po drugie-posiada wielka inteligencje.Atakuje zatem bez pomylek tych,ktorzy niosa wielka odpowiedzialnosc.jak mowil Jezus-..."kto moje Cialo i pije moja krew,ma zycie wieczne.A ja go wskrzesze w dniu ostatecznym."Wiec szatan dlatego tak bardzo atakuje wlasnie ksiezy.Oni daja nam sakramenty,m.in.Swieta Komunie.

Gość big bang
w to wierzę...niekoniecznie jako akt kreacji

;] prosze zadaj jeszcze raz( nie wiem czy bede potraila odpowiedziec ale sie postaram) nala007 gdzie jest powiedziane, napisane ze chrzescijanstwo kaze sie umartwiac?!!?!?!?!? hehe, to nie prawda:) wiesz co mowili o chrzescijaninach. ze chrzescijanin to niepoprawny optymista:)

Gość maliboo
prawnuk nie ma zadnego szatana, daj spokoj, w diabelki tez wierzysz? i ze masturbacja to grzech?

maliboo, ja nie mowie ze to jego biografia, bo tego nie wiem. usłyszałam tą historyjkę na wakacje, nie chciało mi się przepisywać wiec znalazalm i skopiowałam:) bo wydawalo mi sie ze fajnie takie cos przeczytac:)

Gość asietttaaa
mysle ze to nie jest takie wazne czy wierzysz czy nie wierzysz. wazne by byc dobrym czlowiekiem, nikogo nie krzywdzic, zyc w zgodzie ze soba wtedy wszystko na pewno bedzie dobrze:)

Ja czytałam dużo o śmierci klinicznej..i to dało mi naprawdę wiele to myślenia.. Zaczęłam wierzyć w to wszystko, w Boga... chociaż czasami jest niesprawiedliwy...

Gość big bang
w obrębie chrześcijaństwa funkcjonuje i katolicyzm, ktory cechuje się tym, że pismo święte jest na równi z tradycją i nauką ojców kościoła, a tam jest już sporo o umartwianiu poczytaj tomasza z akwinu albo sw tomasza morusa :)

Gość prawnuk,,
"jeśli tak jak napisałaś Hinduista dobry, nie poznał Boga ( bo nie miał takiej możliwości) to pewnie pojdzie do nieba, gdzie w chwili śmierci pozna Boga, i teraz kwestia czy opowie się za miłosią czy nie" --tak-minimadzia.Ja napisalem stosujac pewne skroty myslowe.Napisalem wlasnie o tym momencie w chwli smierci.Prawdopodobnie wtedy kazdy poznajac Boga ma mozliwosc zadecydowania.Nawet hindusita.Choc nie powiem tego z pewnoscia bo sa to tylko domysly.Przeczytaj o Howardzie stprmie-ten byl co prawda ateista....ale?