Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

reedsowa

poleccie dobrą sałatkę na imprezę i coś na ciepło

Polecane posty

ja też głodnieje;p Włąśnie frytki...hmm mam frytowinicę,więc same się robią,ale cholernie dużo oleju trzeba. I tak myślę,że kurcze szaszłyki chyba też drogo wychodzą.Nie wiem zaczynam dopiero swoje kulinarne życie;p

Szaszłyki to już może być szaleństwo. Kupisz kiełbaskę, boczek, karczek lub inne mięsa i każde jest smaczne. Tak samo jak cebulka, papryka . Ważne , żeby różnorobne były:) A nie kiełbasa, cebula, kiełbasa, cebula:):):)

włąśnie może część z kiełbasą,część z piersią z kurczaka i wtedy nie wyjdzie tak drogo jak z samą piersią.Cebule, pieczarki, paprykę,co jeszcze można dać?

Z warzyw sporo mozesz dać. Byle były z takich twardszych, to się nie "rozciapią" przy krojeniu:) Boczek też jest dobry w szaszłykach a jest naprawdę tani. Do alkoholu kilka takich tłustszych pasuje:)

Gość ghjkljfdssghjk
odnośnie krewetek to w biedronce są za 6 zeta pakowane po 250 g mrożone.Jak kupisz 2 paczki i zrobisz w cieście to wcale drogo cię to nie wyniesie.

dzięki dobrze wiedzieć,żrobię na jaką fajną kolację dla męża.A jak się je robi?

Krewetki. W cieście. Takie jak do naleśników, tylko dolewasz piwa. I na głęboki olej. A smażone. To robisz marynatę z przypraw i ziół jakie lubisz (tylko sporo, żeby smak był wyrazisty), Dajesz krewetki i na godzinę do lodówki. Najlepiej rozciąć ogonki krewetek to takie ładne gwiazdki się robią. I na głęboki olej. Dosłownie moment się je smazy:)

Gość zarcie na impreze
ja bym nie robila nic na cieplo, skoro to ma byc impreza a nie przyjecie, no ale skoro juz chcesz koniecznie i zeby wyszlo niedrogo, to mozesz zrobic mini krokiety z pieczarkami i zoltym serem, ale to jest troche pracochlonne. na malej patelni usmaz nalesniki a do farszu: pieczarki pokroj bardzo drobno, podsmaz z cebula, przypraw sola i pieprzem, jak juz bedzie gotowy, dodaj startego zoltego sera i wymieszaj. dalej jak normalne krokiety. Plus tego jest taki, ze jest do zjedzenia nawet jak wystygnie. A na salatke: -gotowane brokuly -pieczarki -jajko -ser zolty -ogorek kiszony - papryka - przyprawy takie jak lubisz + odrobina maggi albo salatka z tunczyka: -ryz -tunczyk w oleju -kukurydza z puszki -pieprz -majonez

dzięki bardzo mi pomagacie:) te krewetki napewno zrobię.A te z ciastem naleśnikowym już się niczym nie przyprawia?

Gość wspolczuje wam takich
koreczki zrob albo na cieplo zapiekanki, bulka, kawalek wedliny, ser zolty i do piekarnika, mozna tez usmazyc pieczarnki z cebula i nalozyc na bulke i na to ser zolty - proste, ale pyyyszne :D

salatka dobra jest z tortellini + pomidor, ogorek, papryka, kukurydza z puszki do tego przyprawa do salatek Knorra albo inna jak tam kto lubi :) albo salatka z zupek chinskich - 2 zupki chinskie zalewasz woda tzn sam makaron, potem jak juz napecznieje to go wystudzasz, kroisz co tam chcesz papryke, ogorka, pomidora np, albo wrzucasz groszek z puszki, kukurydze, doprawiasz to proszkami z zupek (oleiste przyprawy wyrzucasz) i majonezem :D mozna tez zrobic to na suchy makaron, ale wtedy musi postac dosc dlugo, zeby zmiekl :)

aaa z makaronu ryzyku tez mozna zrobic salatke i jest pyyyszna :)

zielona suroweczka z kapusty lodowej z pomidorkiem , fasola , ogorkiem i kukurydza :) do tego kanapeczki posypane pomidorami pokrojonymi w drobna kostke z cebulka i czosnkiem i zapieczone w piekarniku do tego paleczki z kurczaka zrobione w namoczonych platkach kukurydzianych ( ala kfc )

mozarella z pomidorem i awokado - pokroic w plasterki wszystko, polozyc najpierw mozarelle, potem pomidora i na gore awokado, polac oliwa z oliwek i posypac bazylia lub oregano, mozna lekko sola :)

tego kurczaka już robiłąm,strasznie to brudne zajęcie, cała kuchnia byłą zawalona:)

danie na cieplo: miesa mielone wrzucam na patelnie, zeby zbrazowialo, cebule i czosnek kroje w miare drobno i dorzucam (najpierw cebule, a pod koniec dopiero czosnek), do tego kukurydze z puszki i czerwona fasolke, dodaje sol, pieprz. Na sam koniec wrzucam przyprawe Tacos albo Fajitas Na patelni podgrzewam placki (kupne) i nakladam w to mieso, zawijam i voila mozna sobie dodac troszke smietany na wierzch albo ser zolty. Jak kto lubi

Ja uwielbiam najprostszą "sałatkę" . Pomidory przekładane mozzarellą polane oliwą z oliwek i udekorowane bazylią.

Gość To moze i ja cos polece
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 250 ml piwa(pół butelki) 1 jajko, mąka - ok. 1,5 szkl., szczypta soli, olej, vegeta, pieprz. Jak przyrządzić? Piersi przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w paseczki (ok. 2 cm szer. na 7 cm długie - tak na oko), przyprawić mięso vegetą i pieprzem. Przygotować ciasto piwne: wymieszać piwo z mąką, solą i jajkiem (tak jak ciasto naleśnikowe, tylko z piwem). Ciasto powinno byc gęste. Następnie w patelni rozgrzać olej. Kawałki piersi moczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju aż będą lekko brązowe. Ja do tego ciasta dodaje jeszcze tartego parmezanu. Z cala pewnoscia mozesz to podac z salata, mozesz pomieszac rozne rodzaje salat, do tego pomidorki koktajlowe, ogorek, papryczka, kukurydza. Wedle uznania. Do salaty dresing na bazie jogurtu naturalnego z odrobina majonezu, ziol, soku z cytryny,pieprz i sol do smaku. Na polana dresingiem salate polozyc usmazone w ciesie kawalki kurczaka i przyozdobic natka pietruszki. Pyyyyycha! :)

Gość jedendwatrzy123
Szaszłyki.Kolorowo ładnie i wykwintnie.Można podać na sałacie,lub powbijać w przekrojone jabłko.Mam jeszcze super przepis na placuszki alapizzapyszne.

Gość Karina37
Witaj, polecam żeberka z kapustą kiszoną duszone w piwie, pyszne, wszyscy znajomi je uwielbiają, wyjdzie dosyć tanio i miła odmiana dla bigosu, zamiast tiramisu polecam szarlotkę.

szarlotka jest u mnie bardzo często, tiramisu jeszcze nie robiłam ,więc chcę spróbować

Gość jedendwatrzy123
Proszę bardzo;1papryka czerwona 1żółta 1ogórek korniszon 1cebula pokrojona w talarki i zeszklona na patelni,2polędwiczki wieprzowe ,wcześniej doprawione w/d smaku,malutkie pieczarki, wcześniej odgotowane lub usmażone.potem nadziewasz na patyczek kolejność dowolna,aby kolorystyczni było ładnie.śzaszłyki są gotowe do spożycia Jeżeli ćhcem na ciepło wkładam do mikrofali lub piekarnika

Gość zarcie na impreze
ja bym z krewetkami nie ryzykowala. nie sa tanie, nie zawsze wychodza takie jak trzeba jezeli sie nie ma wprawy a przede wszystkim, to krewetki nie kazdy lubi i moze sie skonczyc tak, ze polowa gosci bedzie sie przygladac jak jedza inni.

Gość ghjkljfdssghjk
odnośnie krewetek ;możesz rozmrozić ,zamarynować w 2 łyżkach oleju,wegecie,czosnku,papryce słodkiej,póżniej obtoczyć w cieście i na głęboki rozgrzany olej:)

Gość zimna cola
sałatka z tuńczyka, a na ciepło tortilla, albo udka pieczone z dipem czosnkowym.