Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość GeGo

Fizyka kwantowa - prośba o werfikacje odpowiedzi w tescie

Polecane posty

Gość GeGo

Witam! Mam ogromną prośbą - w sobotę mam zaliczenie z fizyki kwantowej, dostałem od wykładowcy pytania, z których będzie kolokwium. Zaznaczyłem w nich odpowiedzi, na tyle ile byłem w stanie i udało mi się zaczerpnac ze zrodel. Jak ktoś siedzi w temacie, miałbym prośbę o werfikację i ewentualne poprawienie błędów w pytaniach (trzema Gwiazdkami zaznaczyłem poprawne odpowiedzi wg mnie) :) Oto one: 1) Strumień pola wypływający z obszaru zamkniętego jest równy a) Zawsze zeru *** b) Zmianie pola magnetycznego wewnątrz obszaru c) Gęstości prądu na powierzchni brzegu obszaru d) Ładunkowi elektrycznemu wewnątrz obszaru 2) Co to jest (skalarny) potencjał elektryczny w przypadku statycznym? a) Jest to funkcja zależna od punktu w przestrzeni *** b) Jest to wielkość podawana w Voltach *** c) Linie pola elektrycznego są ukierunkowane wzdłuż powierzchni o tym samym potencjale *** c) Linie pola elektrycznego są ukierunkowane prostopadle do powierzchni o tym samym potencjale 3) Punktowy ładunek znajduje się przed uziemioną płaszczyzną przewodnika. a) Linie pola elektrycznego "wypływają z ładunku" b) Linie pola elektrycznego są zawsze równoległe do przewodnika *** c) Linie pola elektrycznego są zawsze prostopadłe do przewodnika d) W przewodniku powstanie stałe pole magnetyczne *** 4) Punktowy ładunek znajduje się przed płaszczyzną dielektryka. a) Linie pola elektrycznego "wypływają z ładunku" b) Linie pola elektrycznego są zawsze równoległe do dielektryka c) Linie pola elektrycznego są zawsze prostopadłe do dielektryka *** d) Składowe wektorów pola elektrycznego równoległego do dielektryka zmieniają się przy wejściu do wewnątrz dielektryka. *** 5) Pole magnetyczne wokół przewodnika liniowego z prądem stałym: a) Jest skierowane wokół przewodnika. b) Jest skierowane wzdłuż przewodnika, i czym dalej od niego, tym pole jest słabsze. *** c) Ma natężenie zmniejszające się z odległością. *** d) Linie pola są zamknięte. 6) Pole magnetyczne w obecności okręgu z prądem stałym: a) Jest skierowane wokół (równolegle do) okręgu. *** b) Przenika wnętrze okręgu. c) Linie pola są zamknięte. d) Jest podobne do pola magnetycznego Ziemi (pole dipolowe) *** 7) Rozważmy przewodnik (idealny) w kształcie okręgu, do którego po osi do niego prostopadłęj, i przechodzącej przez centrum, zbliża się magnes sztabkowy. a) W przewodniku zacznie płynąć prąd. *** b) Wewnątrz przewodnika pojawi się siłą elektromotoryczna. c) Ładunki w przewodniku zatrzymają się, jeśli magnes przestanie się zbliżać. d) W przewodniku wytworzy się dodatkowy ładunek elektryczny, odpychający zbliżający się magnes. *** 8) W zespole koncentrycznych pierścieni (układ solenoidalny idealnych przewodników) wzbudzono prąd elektryczny. a) Jeśli prąd jest stały, to układ nie posiada pola magnetycznego. b) Pole magnetyczne układu ma energię, którą można odzyskać podłączając rezystory do pierścieni. c) Pole elektryczne układu ma energię, którą można odzyskać podłączając rezystory do pierścieni. d) Układ będzie na przemian oscylował między stanem początkowym, a stanami: z polem, z prądem w kierunku przeciwnym, polem w kierunku przeciwnym itd. *** 9) Po czym poznać, że układ emituje promieniowanie elektromagnetyczne? a) W układzie pojawia się zmienne w czasie pole elektryczne i magnetyczne. *** b) Pole magnetyczne i elektryczne układu "rozciąga się" do (jest obecne w) nieskończoności. c) Przez powierzchnię otaczającą układ występuje niezerowy strumień wektora Poyntinga. d) Przez powierzchnię otaczającą układ występuje niezerowy strumień wektorów pól elektrycznych i magnetycznych. *** 10) W liniowym przewodniku bardzo szybko włączono stały prąd elektryczny. a) Wokół przewodnika natychmiast pojawia się charakterystyczne pole magnetyczne. *** b) Proces włączania prądu prowadzi do emisji energii w postaci fal. c) Pole wektora Poyntinga skierowane jest zawsze na zewnątrz od przewodnika. d) Proces jest analogiczny do tego co dzieje się w przewodach prądu zmiennego, które nie emitują promieniowania elektromagnetycznego. 11)W krótkim odcinku przewodnika pojawia się prąd zmienny. a) Układ będzie emitował promieniowanie elektromagnetyczne. b) Pole wektora Poyntinga skierowane będzie zawsze na zewnątrz układu. *** c) Gęstość energii pola będzie większa prostopadle do osi przewodnika, niż wzdłuż tejże osi. *** d) Układ będzie emitował promieniowanie, ale głównie typu magnetycznego. 12)Źródło emituje promieniowanie elektromagnetyczne: a) Energia promieniowania zależy od częstotliwości źródła. *** b) Energia promieniowania zależy od rozmiarów źródła. c) Strumień energii promieniowania odbija się od przewodników tak jak światło od luster. d) Strumień energii to to samo co strumień wektora Poyntinga. Z góry dziekuje za pomoc :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować