Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdawasdka

szlachetnapaczka.pl ... noz sie w kieszeni otwiera

Polecane posty

Gość tak juz jest
i wlasnie tacy ludzie jak tygryskowa walanka dziewczyna w potrzebie z dwojka dzieci nie dostanie szlachetnej paczki, dostana za to ci co naplodzli 17 dzieci a najlepsze to to ze 99% z nich wychowuje jeszcze 30 albo 20 paro letnie byczki co wy wolontariusze oczu nie macie???

Gość to jest jakas zenada
jak widze opis ze pani X z mezem wychowuje 5 dzieci w tym najmlodsze ma 15 lat a najstarsze 26, i pani x nie moze podjac pracy no musi sie zajmowac dziecmi no kurwa. Zaradny czlowiek znajdzie sobie dorywcza prace nawet w wieku 15stu lat - znam wiele takich i sama tez pracowalam przez wakacje. a im sie po porostu nie chce. Do takiej fabryki LG przyjmuja kazdego po liceum czy technikum i moze nie daja kokosow ale ok 1200 sie zarobi i to razy 4 - dwoje rodzicow i dwoje doroslych dzieci daje juz prawie 5000 zl! czyli zle chyba nie jest ? Albo jakby sie dorosle dzieci wziely za siebie i poszly na swoje, a rodzicow zostawili w swietym spokoju, bo to tez im sie nalezy wkoncu. A tu dziad wychowuje dziada - nastepne pokolenie leni. Inna sprawa to jest tez to, ze ludzie z takich rodzin sa nieprzedsiebiorczy. Nie potrafia kupic tanio niczego - ja na studiach wydawalam na siebie 400 zl i mialam na jedzienie, kosmetyki i imprezy to jak to mowia o ponad 400 zl na osobe i ze ciezka sytuacja? Bo fajki dla polowy z tej rodziny trzeba kupic przeciez! I komputer zeby prad ciagnal. Ja nie pochodze z niewiadomo jak bogatej rodziny i nie zawsze mialam na wsyztsko o czym marzylam, wiec musialam kombinowac bo kurwa nie mozna miec wsyztskiego. Do roboty lenie a nie po paczki.

Gość nusz f kiesheni
Ja rozumiem paczka dla ubogiej rodziny,bo redukcja w firmie była a za tym zwolnienia,choroba,wypadek.ale jak sie czyta o tych 20paro letnich dzieciach to doslownie szlag czlowieka trafia!!!Albo te pindzie z 5-10 dzieciaków.Antykoncepcja nie-bo bee...bo bozia zabrania.No i pozniej łaza takie do caritasu i wyciagaja lapska po te "boze dary". 2 przykłady z mojej okolicy Kobitka lat 35.Slub w wieku 26 lat,wpadka.Chlop chlal nalogowo,juz wtedy nie dawali rady.Mezulek po roku mial jakis wypadek po pijaku na budowie.Efekt?Renta w wieku 27 lat bo boli go noga :) Dzisiaj po 9 latach 5 dzieci na swiecie,mieszkanie na koszt panstwa i to nie byle jakie bo 3 pokojowe w nowym budownictwie,za które płaca 91 zł!!!!!!.Oby dwoje nie pracują nawet dorywczo.Bo wiadomo,on na rencie,ona"opiekuje sie"dziecmi. Ale je sie kulfa pytam gdzie te instytucje takie jak mops moja oczy??? Państwo X maja samochód i to tez nie byle jaki.Pan X wali w kanal tak jak walil.Dzien z noca doslownie,wystaje z kumplami pod wiatką sklepowa.Mieszkam obok wiec widze go codziennie jak strach na wroble tam sterczy i jakos nogi go nie bola nawet jak juz lezy pol dnia pod ławką naeebany w 3 doopy. Pani X co rano zawozi mlodsze dzieci do mamusi(która tez jest tak samo "biedna"jak i corka) i sama zaprdala w miasto.To jedna kolezaneczka,to druga,to kawka,to solarium. No ja pitole i ja sie pytam za co????Znam ta rodzinę bardzo dobrze,bo qumpeli mama z nia trzyma. 2 przyklad skrajnie,naprawde ubogiej rodziny 10 osobowej. Jak dzieci byly male kobitka zaczela chowac kury i inne zwierzeta.Wstawala o 4 i zaiwaniala oporzadzic inwentarz nim chlop wstanie do roboty.Jak dzieci podrosly,babka tez poszla do pracy ale dalej te zwierzaczki sobie miala i z tego zyli. Nigdy nikogo o nic nie poprosila,a nawet sie obrazala jesli ktokolwiek chocby odwazyl sie zapytac czy jakos pomoc. I takich ludzi trzeba szanowac.Zaradnych i dumnych z tego ze daja rade sami. A nie tych sepów karmic i utrzymywac.Wysterylizowac i po klopocie. Sory ze tak sie rozpisalam ale jak tu sie nie w.k.u.r.w.i.c???

Gość kariatyda
KK jest najwiekszym producentem nedzy na swiecie -kaze miec stado dzieci nawet w biedzie a debile go słuchaja

Gość nusz f kiesheni dobrze gada
polać Jej :classic_cool:

Gość kariatyda
1/4 polskich dzieci gloduje 1 mln zyje w biedzi e- jest mnostwo biednych zaniedbanych dzieci -a religijne i polityczne zjeeby -zamiast im pomoc -chca i każa produkowac kolejne roczniki marginesu społecznego patologii -Kk to samo zło

Gość nusz f kiesheni
Sama nie mialam latwo.Ojciec pil i migal sie od pracy ile wlezie.ale matka byla dumna,nigdy o nic nie prosila i niczego od nikogo nie chciala.Nigdy nie mialam kieszonkowego,modnych ciuchow,a czesto nawet brakowalo mi podrecznikow szkolnych.Byla nas 4 i nikt nie marudzil,bo tak nas matka nauczyla,ze nie ma nic za darmo. Jak tylko skonczylam moze z 15 lat zaczelam szukac pracy.Ludzie z okolicy znali mnie i chetnie godzili sie np.na posprzatanie biura,zaplecza sklepu i takie tam za smieszne pieniadze.Skonczylam zawodowke,bo na dojazdy do wymarzonej szkoly i pomoce szkolne nie bylo mnie stac,po pol roku musialam zrezygnowac,przez co stracilam rok.Bedac jeszcze w szkole mialam juz prace za barem w weekandy z ktorej wyciagalam nawet 700zl!!! Dzisiaj mam 24 lata.Od 3 mieszkam sama.Wynajmuje mieszkanie,pracuje na etacie za jakies 1500zl.Oprocz tego sprzatam biura w fabryce obok 3x w tyg z czego mam 500zl na msc.Sprzatam tez klatke w mojej kamienicy przez co place mniej za czynsz. Nie zyje jak bogaczka,bo wiadomo zawsze malo :P a do tego pale i lubie wyjsc na impreze.Ale pale i pije za swoje i kazdemu chooja do tego.Nie mam sie czego wstydzic,bo mysle ze jestem zaradna. Zeby nie bylo mieszkam w zapadlej dziurze.Ale jak widac,jesli czlowiek da sie poznac jako solidny i uczciwy to wszedzie prace znajdzie.I zapewniam ze nawet w takiej dziurze jak moja z jednym spozywczakiem,mala fabryczka i jednym mechanikiem praca zawsze sie znajdzie.Trzeba tylko chciec. Wiec gonmy tych biedaków do roboty.Tak jak ktos wczesniej napisal-dac im wedke a nie rybe :)

Gość kariatyda
religijnei polityczne zjeeby wspieraja rodziny biedne wielodzietne tylko modlitwą bo to jest za friko zamiast wspomagac zwlaszcza dzieci i , mlodziez -bo meneli pijących nie warto wspomagać

Gość nusz f kiesheni
Ta...KK ciska kit w zakute łby,a później biada,bo manna z nieba jednak nie spada...sick! :)

Gość żall
przecież to nie jest obowiązkowe ! jak nie chcę to nie daję i po sprawie, po co to piszczeć , jęczeć biadolić jacy to oni zli bo mają dzieci . Wy chyba naprawdę zazdrościcie -i to zarówno tym co coś dostaną , jak i tym którzy im podarują-że oni potrafią mieć serce dla drugiego czlowieka a Wy nie . żal.

nusz f kiesheni: Podziwiam zaradność- dobrze piszesz. Ja też mogłabym mnożyć przykłady z najbliższego otoczenia- o tym ile się trzeba nazapieprzać, żeby dorobić się własnego mieszkania, a taki menel dostaje je na koszt państwa. I jeszcze śmieszny czynsz płaci. Sąsiadka ciągle się żali, że ma mało kasy- a jej facetowi coś strzyka w plecach więc do żadnej roboty nie pójdzie. Ona również nie- bo opiekuje się córką - 11-LETNIĄ! I jak rano wychodzę do pracy to dzień w dzień mijam "staczy" pod monopolowym. I właśnie na to idą zapomogi. A potem wszyscy podnoszą lament, że podnieśli wiek emerytalny- ALE KTOŚ NA TYCH "NIEZDOLNYCH DO PRACY" MUSI ZASUWAĆ!

Gość kariatyda
warto pomagac ale tylko tym ktorzy znalezli sie w biedzie niezawiononej przez chorobe , utrate pracy wypadek i nie maja nastu dzieci - tu gdzies ,moz e na i inym topiku była rodziny z 16, 17 dzieci - nędza straszna - jak widac Kk ich nie sponsoruje -gdyby jakis gin - nie bedący religijnym zjebem włozył tej babie spirale -to by nie wyprodukowała kolejnych nędzarzy -ale coz Kk rządzi słuzba zdrowia

Gość żall
ta paczka to prezent jak ktoś logicznie zauważył. a nie pomoc która sie nalezy aby przeżyć . nie stać mnie-nie daję-ja też marzę o zestawie kosmetyków -chwilowo ich sobie nie kupię bo nie mam kasy, ale gdybym miała i to nadwyżkę to czemu bym nie miala kupić i sobie i jakiejś pani Dorocie ? Chętnie bym to zrobiła . Nie raz i nie dwa, kupowałam znajomym różne rzecz przecież , (jak była kaska) a ile od nich otrzymałam-hhoo, niezliczoną ilość rzeczy (używanych co prawda-ale co to szkodzi ,ważne że były dobre do użytku) . To była dla mnie wielka radość , i po czasie gdy tylko mogłam wtedy ja pomagałam komus innemu . Tak to leci, ktoś Tobie, Ty komuś , dawanie jest fajniejsze niż branie :) Wy się wkurzacie że ktoś komuś chce zrobić prezent ? Chce dać dobro -to Was tak boli ? On robi to bez musu, bezinteresownie , i jegoo nagroda też będzie adekwatna do tego ile daje serca . A Wy "nagrodę" czyli zawiść jaka Was zżera-odbieracie już teraz ...:/

zall: To nie chodzi o to, że zazdrościmy- tylko o to, że faworyzuje się biedę powstałą z głupoty, a nie przyczyn losowych. Taka rodzinka całe życie na zasiłku, z wianuszkiem pociech, a co roku dochodzi nowa- uczy się wyłącznie wystawiania ręki- nieważne do państwa, MOPS-u, darczyńców, zero inicjatywy własnej. Nie dostrzega się ludzi, którzy naprawdę potrzebują pomocy, ale zresztą oni często są zbyt dumni żeby prosić o pomoc..

Gość żall
a po kij mieszasz KK do tego że komuś nie chce się pracować co ? w oczernianiu to kafe popełnia mistrzostwo mistrzostw , tylu horrendalnych bzdetów na tak malym odcinku netu nie widziałam dawno . KK to akurat do pracy zachęca i ją nakazuje -oczywiście tym co są fizycznie w stanie . Dzietność w Pl spada, za chwilę się okaże że jak pójdziesz na emeryturę to nie będzzie miał kto na Ciebie pracować i co wtedy powiesz ? do Holandii pocisniesz na stare latka ? oj nie wiem czy to dobry pomysł, bo tam jak będziesz im chorował, to Ci walną eutanazję i będą mieli problem z głowy . dzieci to nie problem-problem to lenistwo, alkocholizm i inne patologie . Dzieci to nie jest patologia .

Gość żall
do nush w kieszeni to oczywiscie pisałam

Gość żall
Polly 84 zgadzam się z tym że nieraz są takie rodziny jak opisujesz , dla nich dawanie byłoby wręcz krzywdą . ale wiesz myślę że od tego aby odróżnić rodzinę w potrzebie , od tej która ma wyuczona bezradność gdzie rodzice mogą pracować a nie robia tego, od tego jest OPS .

Gość jubbb
Przyszłe emerytury -nie wiem jak można się łudzić że cokolwiek będzie wtedy. :O A co do dzietności to nie opierałabym swej wiary w pracę tychże dzieci z rodzin patologicznych -był niedawno artykuł jak dobrze można się ustawić żyjąc z zasiłków. więc kto szedłby do pracy za marne grosze?

Gość astiages
wielodzietnosc to bieda a bieda drastycznie wplywa na n a edukacje , rozwoj i zdrowie dzieci -Kk tego nie rozumie-tylko kaz e miec jaknajwiecej dzieci w jak najwieckszej biedzie - przez to rosnie ogolna bieda i przestepczośc-wielorodka ma małe szanse na prace- rodzin z nastoma dziecmi jest multum -a nędza straszna - ta baba -o ktorej media trąbia -co urodzila 10 dzieci a 6 zamordowała to produkt Kk- pewnie gin ortokatol nie chcila wlozyc jej spirali - Kk produkuje dzieciobojstwo i nędze

żall: Masz rację, ale jeśli chodzi o KK: nawoływanie do odrzucenia antykoncepcji w XXI w. chyba nie jest trafionym pomysłem? I robi się trochę błędne koło- zauważ jakie rodziny są zazwyczaj wielodzietne- raczej z bardzo niewielkim dochodem na osobę. I trudno jest upatrywać w nich przyszłych pracowników na nasze emerytury- bo to zazwyczaj takie rodziny najczęściej korzystają z zapomóg i zasiłków, więc raczej państwo do nich dokłada...

Gość żall
i jeszcze coś mi się nasunęło , tak z obserwacji własnej . Ze jakaś część (przypuszczam duża) takich rodzin gdzie nikt nie przejawia inicjatywy do podjęcia pracy , to jednak są rodziny gdzie występują różnego rodzaju zaburzenia . Mam na myśli lekką niepełnosprawność intelektualną , i temu podobne sprawy . Ci ludzie są życiowo niezaradni , nie potrafią gospodarować pieniędzmi które mają .Te osoby rzutują potem na resztę . A są też i takie rodziny , osoby gdzie nie ma szans na pracę , bo np jest choroba fizyczna , dana osoba nie jest w stanie pracować a żadnej renty nie otrzymuje . Nic .I to jest prawdziwy dramat. Znałam taką osobę osobiście , byla cieżko chora , od państwa nie dostawała ani grosika , na komisji panwie tzw"lekarze" nie zauważyli że kobita jest chora (taka ich"powalająca wiedza"), uznali za zdolną do pracy . Utrzymywał ją mąż , z najniższej krajowej, a leki dla niej były tak drogie że nie mieli za co ich kupować . Ale on chcial ją ratować-popadali w coraz większe długi . Potem on musiał sie zwolnic z pracy bo ona była w coraz gorszym stanie-wymagała opieki calodobowej. Nie opowiem tu wszystkiego w każdym razie, ona zmarła w koncu, a on został z długami .

Gość hyuikhjkk
w przeglądzie z tego tygodnia jest artykuł-Mam chore dziecko-a kogo to obchodzi? reliigjne i polityczne zjeeby każa rodzic chore kalekie uposledzone dzieci a system wsparcia żadny-Kk oferuje tylko gratisowa modlitwę

Gość żall
czy można upatrywać przyszłych pracowników w dzieciach z rodzin wielodzietnych ? Myślę że jak najbardziej . Bo dlaczegóż by nie ? Czy mało jest takich ? z rodzin wielodzietnych pochodzą także dzieci bardzo uzdolnione . Z pewnościa będą doskonałymi pracownikami , kto wie czy nie naukowymi ? Sama znam z wielodzietnych rodzin, obecnych wykładowców, terapeutów rodzinnych etc .Mam koleżankę z rodziny gdzie miała 8 ro rodzeństwa, wszyscy wyszli na ludzi, pozakładali rodziny, pracują , ona sama nie miała ani roku poza okresem gdy corczka byla malutka, ani roku bez pracy .Obecnie pracuje na 2 etatach, a córką zajmuje się teściowa .Wszystko się da-tylko trzeba chcieć.

Dlatego piszę o rozróżnieniu biedy powstałej z przyczyn losowych, od biedy powodowanej głupotą, lenistwem czy lekkomyślnością. Oburzałaś się na czyjeś wywody nt. posiadania dzieci- ale jak wytłumaczyć niemal coroczne ciąże w środowisku gdzie bieda aż piszczy, ojciec często pracuje jedynie dorywczo, a matka w ogóle, bo całe życie przy dzieciach? To jest świadome pakowanie się w nędze, bo chyba dorosły człowiek wie jak powstają dzieci.

Gość raumarike
naukowcy glosza z ewielodzietnosc to niemal zawsze bieda a kaplani i politycy tego nie rozumieja bo tkwia w sredniowiczu i kaza miec duzo dzieci-zwalczaja kontrole urodzen-giny -w publicznych przychodnaich odmawiajace recept na srodki anty i wkladania spiral -to norma

Gość żall
wiesz co hyu....(nie wymowię ;) pleciesz a sam nie wiesz co . KK angażuje się w pomoc takim rodzinom , dużo bardziej niz państwo .Nie ma sensu wymieniać ,najbardziej znaną instyttucją jest caritas . To że w gazecie dla sensacji jakiś dziennikarzyna nasmaruje artykulik , tyle nie wiesz że gazecidlo musi się sprzedać ? Manipulacja to ich chleb codzienny a Ty zaraz we wszystko wierzysz . Rodziny gdzie jest udokumentowany przypadek choroby , niepełnosprawności itd mają zapewnianą pomoc . To bzdura że nie . Owszem jeśli tej dokumentacji brak (a tak bywa, podałam przykład powyżej ) to wtedy jest tragedia .Są choroby które trudno udokumentować , lekarze jesli trafia się fatalni , potrafią taka osobę udupić na maxa , tak że zostanie bez środków do życia bez leczenia i w ogóle w ciemnej d... Tyle że to już nie jest wina KK.

Gość raumarike
Kk moze rzuca jakies ochłapy ale generalnie moze proponowac tylko modlitwe tak jak prorodzinne partie -bo to nic nie kosztuje

ludzie - a nie wpadlo Wam do glowy, ze babka nie prosi o ryz, bo on sie skonczy po jednym obiedzie, tylko o tusz do rzes bo o tym marzy? chcialaby pod choinke kosmetyk, a nie kilo mąki....... tak samo mała dziewczyna - ona nie rozumie swojej biedy i chce lalke Barbi tak ciezko to skumac? inna sprawa, ze te rodziny ciezko wybierac/weryfikowac moja siostra rozwozila kiedys te paczki... wchodza do domu, ojciec w pierddlu, a rodzina siedzi przed plazma.....

Gość żall
Polly oburzałam się bo ludzie mieszają pojęcia-rzecz nie w tym czy masz dużo dzieci czy mało, tylko w tym by ilość dzieci była adekwatna do możliwości danej rodziny . Są rodziny wielodzietne-bogate , którym niczego finansowo nie brakuje . Są też rodziny na granicy ubóstwa gdzie dziecko jest jedno lub nie ma wcale. Są wreszcie takie gdzie dzieci jest dużo a kasy mało . Nie ma co wrzucać wszystkich do jednego worka . Teraz jeszcze druga rzecz JAK sobie radzą te rodziny. Widzę że powszechnie tu lubi się przypisywać nieszczęsnemu KK wszystkie patologie świata, winić go za co bądz .-a to nie jest tak.Bo chwila-zastanówcie sie co KK zaleciłby takiej rodzince jaką opisałaś ? Gdzie ojciec z piwem pod budką, matka co roku dziecko, nikt nie pracuje jest im zle i cieżko, panstwo ich utrzymuje .KK miałby wspierać taki model ?? W życiu . KK uczy mieć głowę na karku, i myśleć tą głowa a nie tym co się ma w spodniach. Co by zalecił takiej rodzinie-NPR. Prosta sprawa. Prosta ale wymagająca bardzo dużo wysiłku . Co jeszcze by zalecił ?"Zapier...ć do roboty "panie ociec ! To jest zalecenie KK a nie tam to co tu wymyślają co niektorzy.

Gość żall
racja cukierek ... też tak myślę , i dlatego ja bym chętnie zrobiła komuś przyjemność , własnie taki tusz a nie cos do przeżycia . I na drugo rok, jak będę w lepszej kondycji finansowej na pewno się przyłączę .