Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdawasdka

szlachetnapaczka.pl ... noz sie w kieszeni otwiera

Polecane posty

Gość żall
nus w kieszeni- z całego nauczania wynika jasno. Nie jest konieczne studiowanie dokumnetów KK ale jeśli chodzi o Prawo Kanoniczne (nie jestem prawnikiem, więc dzielę się wiedzą, którą posiadłam gdzieś po drodze ;-) ) wydaje mi się, że pomocne będą kanony rozdziału IX http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4t7r9.html , które mówią o sytuacji w której dopuszcza się rozłączenie małżonków (separacja).

Gość raumarike
a ty ortokatolko nie wiesz co mowiono w starozytnosci sredniowiczu i pozniej o kobietach - swięci , doktorzy koscioła i papieze/ to były antyfeminisci

Gość żall
te glupoty które tu cytujesz to nie są słowa Tomasz z Akwinu.

Gość żall
a na którym wieku Ty się zatrzymałas dziewczyno ? wiesz że mamy już 21 ? zauważyłaś to ? Twoja "wiedza" o KK jest bardzo archaiczna i przestarzała, żeby nie powiedzieć szczerzej że jej wcale nie ma, bo bazujesz na zasłyszanych wyczytanych w necie kłamstwach

Gość raumarike
odnosnie JPII-czytalam ksiązke wojtyła a kobiety -Teda Lipiena-generalnie on widzial kobiete tylko jako zamezna wielorodke lub błoniastą zakonnice--mentalnie tkwil w sredniowiczu jak cały Kk- w ksiązce Bez milosierdzia , Jana pawłą Ii wojna ludzmi -jest rozdział Córy ewy -Jan Paweł Ii nie lubi kobiet - no i wzystko jasne -wez se poczytaj ksiązke Marco politi-jego swiętobliowsc i nieznana historia naszych czasów- tam jest ukazany antyfeminizm-JPII

Gość żall
Jan Paweł 2 -kojarzysz takiego gościa ? On wg Ciebie też antyfeminista tak ? To zajrzyj do listu apostolskiego pt "Mulieris dignitatem" -godność kobiety .

Gość żall
pzrestań bredzić o jakichs błonach i innych swoich pomysłach/wymysłach, tylko otwórz oczy i poczytaj to co napisał sam Jan Paweł 2 a zobaczysz że KK bardzo szanuje kobiety i broni ich godności .

Gość raumarike
JPII -taki antyfeminista zacofany/?wez siegnij do tych trzech ww ksiązek, które opisuja jego ciemnote i antyfeminizm

Gość mnie zapał opadł
czytam o tych ludziach, to serio, rozumiem ze czasem noga się podwinie - ale 4-5 dzieci, jedna osoba pracuje jeśli w ogóle. Skoro wiem ze nie stać mnie na 1 albo 2 dzieci to serio wstrzymuję się z następnymi :/ myślałam nad przygotowaniem paczki, ale zrezygnowałam, bo to już jakaś paranoja. Dzieciaki w wieku szkolnym, niektóre po 20tce, a matka nie pracuje bo zajmuje się dziećmi i domem?? Byczki po 20tce też nie pracują tylko siedzą na kupie :/ wstyd. A i jeszcze ci dwudziestolatkowie płodzą kolejne dzieci.

Gość żall
Jan Paweł II pisał o geniuszu kobiety i jej roli w świecie http://www.katolik.pl/jan-pawel-ii-o-geniuszu-kobiety,1660,416,cz.html Otoczenie taką czcią Maryi w KRK wyklucza jednoczesną możliwość uznawania kobiety za "niedoróbkę" mężczyzny- to tak a propos wymyślania rzekomych cytatow Tomasza. Taki fałszywki krążą po necie , niektórzy sobie za honor postawili oczerniać KK, (ja wiem-takie hobby -jak znaczki ;) i naiwni się dają na to nabierać .

Gość żall
mnie swędzi cipka jak patrzę na obrazek z jp2

Gość raumarike
wiele ksiązek o Kk przeczyztalam i we wszystkich było napisan e oantyfeminizmie Kk- i cytat z e św tomasza-to jego slowa -mądralo-

Gość Renkaaa
Żall, niech zgadnę bo nie czytałam wszystkiego... Jesteś facetem?

Gość raumarike
geniusz kobiety w K k polega na wielorodztwie , posłuszenstwu męzowi i nieodejsciu od niego nawet jesli jest potworem - poza tym religie zakazuja edukacji kobiet-matka teresa sprzeciwiałą sie edukowaniu hindusek

Gość żall
O takim apelu to gdzie wyczytałas co ? w GW ? ;) Czy na anty"Racjonaliście " ;) Popatrz co innego rozwód, a co innego separacja . W KK małżeństwo jest trwałym związkiem (co nie oznacza absolutnie że ktoś ma pozwalac sie bić czy lzyć-w takim wypadku jest separacja. Mimo to ten związe formalnie i duchoow nadal trwa.Dlatego trzeba dooobrze sie zastanowic zanim się wejdzie w małżenstwo.Ono jest nierozerwalne. Nie dlatego ze jakiś biskup w baiłej kiecce tak chce , tylko dlatego że sam Pan nasz Jezus tak powiedział-co Bóg złączył tego człowiek niech nie rozdziela . ) Rozwody często podejmowane są pochopnie (wcale nie dlatego ze ktos nad kims ie zneca ale np dlatego że ot, ktos zmienil zdanie, poznal inna, innego, ktos nie zakręca tubki z pasta albo nie spuszcza klapy w wc-z glupich i nieprzem yslanych przyczyn czasem.I na pewno rozwodów KK nigdy nie uzna.Separacje i obronę przed przemoca-tak, jak najbardziej.Nawet do tego zachęca.

Gość raumarike
przegladalam rocznik polityki z 2002 roku -i ten apel wywolal wielkie oburzenie we wloszech

Gość żall
raumarike o inwizycję pytasz ? to była świecka inicjatywa nie kościelna, to panstwa władze w taki sposób wykanczały niewygodnych politycznie ludzi. To dlugo temat, daj mi maila to Ci podesle zródła sama sprawdzisz

Gość Renkaaa
No i super. Facet Cię bije, gwałci, molestuje Twoje dzieci? Przecież nie musisz z nim mieszkać! Separacja. Ale szczęśliwa być nie możesz, boś tylko głupia baba. Żyj sama, wychowuj samotnie dzieciaki, co KK to obchodzi ;]

Gość raumarike
a ty co nie wiesz co od wieków K glosi o kobietach / skoro nie znasz tego cytatu sw Tomasza- na katolickich filipinach nie ma rozwodu a jest tam nedza straszna -to dzieło Kk- ktory zwalcza kontrole urodzen

Gość sarladera
zwykle jest tak że najbardziej krzyczą osoby które nigdy nikomu złotówki nie dały :( co do ciecioróbstwa to się kochane paniusie cieszcie że ktoś te dzieci chce rodzić, które kiedyś będą pracowały na wasze emerytury i bedą piekły chleb i sprzątały po was śmiecie , wasze wychuchane wykształcone dzieci nie bedą tego robiły, wiec kto? pytam się? wiecie że za parędziesiąt lat biała rasa stanie się mniejszością i wasze córki mogą być zmuszone do noszenia chust? już teraz rodowity Anglik czy Niemiec zaczyna się czuć we własnym kraju dominowany przez imigrantów którzy się szarogęszą , wygodne bogate Niemki nie rodzą dużo dzieci z wygody, choć je stać z czasem zaczęło brakować rąk do pracy i teraz mają co mają , trgo chcemy we własnym kraju?

Gość żall
nie wiem czy taki apel miał miejsce czy nie, nie odpowiem na to bo zwyczajnie nie wiem. Ale jeśli miał, to być może był to apel do sumien, raczej prośba (przeciez papież nie ma żadnej władzy wobec sądów ani nikogo ) aby pochopnie nie podejmowac takich decyzji. O to zawsze apeluje KK-żadna nowość... tak jak apeluje o przestrzeganie dekalogu

Gość raumarike
młot na czarownice zostął napisany przez dwoch dominikanow a papieze wydawali i bulle przeciw czarownicom

Gość renka a o unieważnieniu
słyszałaś?Wiedza gimgówna uważającego się za dorosłe

Gość raumarike
było oburzenie tym apelem - z eKk chcialby aby jego wytyczne były wazniejz eniz prawo i ma gdzies cierpienie kobiet

Gość Renkaaa
A znasz kogoś, komu unieważnili? I sorry, proszę mnie nie obrażać, bo już ładnych parę lat temu skończyłam liceum, o gimnazjum nie wspomne.

Gość żall
raumarike nie wymyślaj kolejnych bajek dla potłuczonych dobrze? w KK w OGÓLE nie ma rozwodów, nie ważne czy mieszkasz na Filipiniach czy w Pcimiu dolnym.Jeśli jesteś katolikiem to muisz sie solidnie zastanowić przed zawarciem ślubu czy to jest właściwia osoba. Jeżeli sie okaże że nie-że Cię dręczy, masz prawo do separacji.Nieważne czy jesteś kobieta czy facetem. Dlatego tak ważny jest okres narzeczenstwa by dobrze poznac osobe z która sie wiażemy

Gość raumarike
jasno mowie z e chodzialam do kosciola i na religie , gdzie katechetki swieckie, zakonnica i ksieza jasno gadali jednogłosnie, ze kobiety to cos gorszego od męzczyzn a przemoc wobec kobiet to cos dobrego-dlatego zniechecilam sie do religii

Gość Renkaaa
Matko, Żall. Ludzie się zmieniają. Może się okazać, że osoba, która w normalnych warunkach zachowuję się cudownie, w warunkach np. biedy, która nagle na nią spadła, choroby, wypadku, zacznie być ostatnim skurwielem. I co, wtedy ta druga osoba, nie ma prawa do szczęścia?

Gość żall
a Ty nie masz raumaike własnego rozumku ? Masz. To używać zechciej zamiast tylko mieć cudze opienie, cudze oburzenia i cudze potakiwania. Samo dzielnie myśl Kochana :) Czytaj u zródła, a nie czyjeś zmanipulowane opinie. MNie tam rybka czy sie ktos oburzyl czy nie-jego kłopot. Apel o nierozwodzenie sie o trwalosc małżenstwa to żadna nowość, w KK od zawsze to było, i od zawsze sie na to oburzano ;) także -.....sama rozumiesz ;) jak to mówią =jest oburzenie, jest impreza ;) Media muszą z czegoś żyć