Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama antypatologiczna

Siniaki u dziecka a reakcja otoczenia.

Polecane posty

Gość mama antypatologiczna

Jestem mamą 2 małych rozrabiaków- przedszkolaków. Dzieci przynoszą do domu z przedszkola różne siniaczki, zadrapania itd. Nic groźnego. Zwykłe wyniki przepychanek i dziecięcych zabaw. W domu też nierzadko się zdarza, ze któreś z nich spadnie z konia na biegunach, z rowerka, wywróci się na wrotkach, nieraz dochodzi do kłótni między rodzeństwem która kończy się drobnymi obrażeniami. Oczywiscie, ze reaguję i staram się by tego było jak najmniej, ale na Boga przecież nie zakładam moim dzieciom kasków ochronnych i nie biegam za nimi cały dzień z poduszką żeby się czasem nie wywróciły. Ostatnio podczas wizyty lekarskiej zostałam skrytykowana przez pediatrę za to, ze moje dzieci mają podejrzane siniaki na ciele i musiałam się tłumaczyć z każdego jednego zadrapania na ich rączkach. Poczułam się oskarżona o niedopilnowanie albo nawet znęcanie się nad dziećmi! Uważam, ze to przesada. Sama wychowywałam się w czasach kiedy nikt sobie siniakami głowy nie zawracał i moje dzieciństwo było bardzo szczęśliwe. Czy na prawdę lekarz pediatra jest od tego, żeby liczyć siniaki u dzieci? Rozumiem jeśli były by to ewidentne ślady pobicia, jakieś rany itd ale nic takiego nie ma, zwykle zadrapania, zbite kolana czy kilka sińców na nogach. Musiałam opowiedzieć historię każdego jednego, a lekarz patrzył na mnie jak na zbrodniarkę. Zaczynam się zastanawiać czy faktycznie jest coś ze mną nie tak? Moze powinnam całymi dniami siedzieć razem z dziećmi na łóżku i nie pozwalać im się bawić, a rower, wrotki, hulajnogę i inne niebezpieczne sprzęty to już całkiem powinny odejść w odstawkę. Jakie jest wasze zdanie?

Nie przejmuj się, ja jestem stara baba, a też mam siniaki - taka uroda, i przy wizycie u lekarza, lekarz da mi numer do niebieskiej linii? Siniaki to normalna rzecz u dzieci, moja wczoraj zjechała z łóżka i ma piękne szramy na tyłku, jutro idę z nią do lekarza - ciekawe czy coś powie :) Skoro nie jesteście patologią, to nie ma co się przejmować, a siniaki można mieć nie łobuzując - wczoraj walnęłam kolanem o nogę stołu, przysuwając się z krzesłem - moje dziecko powiedziało za mnie ała :)

Gość ja mam taką wrażliwą skórę
że wystarczy mocniejszy uścisk i mam siniaka.... też miałam kiedyś propozycję obdukcji i pytania o to czy mąż mnie nie bije od lekarza :D

Patologiczne, to my mamy społeczeństwo. Wszem i wobec krytykanctwo, krytyka dla krytyki. Wszystko co robisz -robisz zle. Ponad to, ta chora podejrzliwość... Ojciec już nie może mieć dobrych i bliskich relacji z córką, bo uznają go za zboczeńca, dziecko nie może mieć siniaków, bo to zapewne sygnał przemocy w rodzinie. Mój szwagier boi się kąpać swoją czteroletnią córę, bo nóż Ania powie w przedszkolu, że 'tata dotyka jej pupę'...

no ale te dzieci muszą mieć ich sporo jak juz otoczenie inaczej reaguje,to moze tak przypilnuj,powiedz że się uderzy jak nie będą ostożne,nie mają roku czy 2 i powinni zrozumieć. Wiele matek nie jest za tym by chodzić za dzieckiem jak cień a dzieci tyle siniaków nie mają :P

Z jednej strony dobrze że otoczenie reaguję gdyż dzięki temu uchroni się jakieś dziecko od przemocy :) Wiem że przeszłaś mega zmieszanie z lekarzem,bo sama też przez to przechodziłam :o Pierwsza wizyta położnej środowiskowej,ogląda pupę dziecka.....Pytam sie "coś nie tak" bo jakoś dziwnie ją oglądała i sie naprawdę wystraszyłam.To mi położna mówi " Wie ,pani teraz takie rzeczy się dzieją że muszę sprawdzić czy dziecko jest niemolestowane" .Poczułam się jak by mi ktoś ostro walnął w łeb!!!!! Sama mam "delikatną skórę" i wystarczy że ktoś mocniej mnie złapie za rękę,delikatnie się nawet uderzę to już mam siniaki i wybroczyny.Tuż przed porodem nie zauważyłam ściany i tak przywaliłam w nią że miałam niezłe limo pod okiem oraz parę innych wcześniejszych sinikaów na ciele.I wiecie co? Jak trafiłam do szpitala to od razu przyszła do mnie Pani psycholog że przemoc w rodzinie to nie wstyd,ze ona mi pomoże wyjść z tego piekla :D:D:D Plus za to że szpital się troszczył a minus że mojego męza w szpitalu traktowali gorzej jak psa :o