Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam dylemat

Czy ktoś z Was przechowuje krew pępowinową swego dziecka?

Polecane posty

Gość Mam dylemat

Ile to kosztuje?

Preparatyka, zamrożenie i przechowywanie w pierwszym roku kosztuje 2950zł / jest to bardzo konkurencyjna cena/ Coroczna opłata za przechowywanie preparatu (od drugiego roku) 395zł Jednorazowa opłata za dłuższe okresy przechowywanie wynosi: 17 lat (do osignięcia pełnoletnoci przez dziecko) 4400zł 99 lat (dożywotni okres przechowywania) 7800zł W momencie podpisywania umowy płacona jest tylko przedpłata w wysokoci 500zł. Pozostała kwota w wysokoci 2450zł jest uiszczana po spreparowaniu i zamrożeniu krwi pępowinowej. Po podpisaniu umowy i wpłaceniu przedpłaty Pacjentka otrzyma specjalny zestaw do pobrania krwi pępowinowej, który zabiera ze sob do porodu (pojemnik - przechowywany w temperaturze pokojowej). Jedynie trzeba pamiętać o zabraniu zestawu ze sob do szpitala w dniu porodu. Bank krwi we własnym zakresie odbiera pobran krew pępowinow .

Gość Mam dylemat
Kurde troche drogo. A czy to jest pewne? Czy np. za jakieś 5 lat nie podniosą np. stawki i będą chcieli dużo więcej kasy, np. 500 zł miesięcznie i jak nie będzie mnie wtedy stać, to oni tę krew wyrzucą??

Gość kaammmiiii
tu chyba podpisujesz umowe i masz oplate stała. ale nie radze przechowawac tej krwi wiele naukowacow i lekarzy sie wypowiadało ze lepiej jesli to jest krew od innego dawcy

Gość Mam dylemat
A dlaczego?

Gość kaammmiiii
bo jesli twoje dziecko bedzie mialo jakas tam chorobe to moze ona sie znajdowac wlasnie w tej krwi- proste i loiczne

Gość po pierwsze
Ja zdecydowałam się na przechowywanie krwi pepowinowej. Kwoty podane przez koleżankę wyżej w moim przypadku były trochę inne. Ale może to zależy od Banku, który się tym zajmuje. Ja wybrałam PBKM. Oczywiście zdania są podzielone, ale mój lekarz z kolei powiedział mi, że każde dziecko lekarza i położnej, które urodziło się w tej klinice, w której ja będę rodziła ma pobraną tą krew. Jesli zaś chodzi o to, że w przypadku choroby dziecka krew może się nie nadawać bo może być zarażona to bzdura. Po pierwsze ta krew jest badana - więc zdrowa. Po drugie - jeśli nawet byłaby niedobra to oznaczałoby, że w momencie porodu dziecko jest już chore. A jeśli krew nie nadaje się do przechowywanie to rodzice płacą tylko opłatę poczatkową. Jeśli zaś w pewnym momencie zrezygnujesz z pezrchowywania tej krwi jest ona przekazana do leczenia obcych ludzi ( w żadnym razie nie wyrzucana).

ja przechowuje juz dwa lata w PBKM nie pamietam ile kosztował zestaw startowy ;) ale coś koło 2 tys rocznie opłata za przechowywanie 450 zł. własnie na dniach powinna przyjsc faktura ;) wole nie myslec czy sie przyda czy nie. wolałabym zeby nigdy ta krew nie musiała być mojemu dziecku potrzebna. wyszłam z założenia, ze skoro mnie stać na taki wydatek to po prostu musze to zrobic ;)

Ja właśnie intensywnie myślę na ten temat. Pobranie to jakieś 2tyś. Najdłuższy termin przechowywania, jaki znalazłam to 18 lat (jako pakiet) i to kosztowało około 3,5 tyś. Sama nie wiem czy się zdecydować...

ja też przechowuję w PBKM. szczerze to nie pamięta ceny zestawu startowego. rok przechowywania kosztuje ok 450 zł, tak jak meaa czekam na fakturę :) stwierdziłam ze jeśli jest taka możliwośc to muszę z niej skorzystać. szczerze to mam wielką nadzieję ze ta krew nigdy nie będzie potrzebna, że wyrzucam te pieniądze w błoto. ale nigdy bym sobie nie darowała ze tego nie zrobiłam jeśli kiedyś okazałoby się ze te pieniądze mogly uratować życie mojego dziecka!

Ja też przechowuję krew pępowinową i też się zastanawiałam nad tym całą ciążę, ale znajomy lekarz utwierdził nas w przekonaniu, że warto taką krew zdeponować w banku. Koszty podobne jak dziewczyny wyżej pisały, a w przyszłości nie wiadomo może się przydać, także myślę, że warto

Gość Ciekawe jak długo
wg strony pbkm koszt to 1990 zł (opłata wstępna 600 zł + pobraniowa 1390 zł), do tego 430 zł rocznie za przechowywanie. Możliwe są raty. Ja myślę, że wolałabym zainwtestować w to, niz np. w szczepionki typu rotta virus, czy meningocoki... ale to moje zdanie.

dobrze robicie dziewczyny, że przechowujecie tak jak piszecie lepiej żeby się nie przydała ale jeśli jednak to dobrze ją mieć, a nie robić sobie wyrzuty, że nie zabezpieczyło się krwi pępowinowej