Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość na słodko raz

jakie ciasta pieczecie samodzielnie na Święta?

Polecane posty

Gość na słodko raz

zapraszam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama agatki maloatki
Piernik Srernik Karpatka Makowiec Keks Casto na niedziele W-Z Tiramisu \ Snikers Cycki murzynki do tego jeszcze deeser ala ptasie mleczko i sernik na zimnoi mam liczna rodzine i to wszystko znika w 3 dni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja nie piekę żadnych ciast
bo wolę inne słodycze ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
sernik drożdżowe makowiec piernik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oj to ja skromnie: Piernik pierniczki na choinkę z synkiem tort szwarzwaldzki bo teść lubi i coś jeszcze może Z tym że u mnie świąteczny jeden dzień spędzamy a mąż za ciastami nie przepada woli cukierki z choinki zjadać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szarlotka, mazurek - wiem,nie te swieta,ale wszyscy uwielbiaja, sernik na zimno, sernik krolewski, makowiec, cycki murzynki, karpatka, orzechowiec, i jeszcze szarlotka krolewska - tylko zamiast jablek to mus z pigwy,kiedys przez przypadek pomylilam sloiki,i dodalam pigwy,i tak juz zostalo:) Oczywiscie jest nas ok.30 osob,wiec jak zwykle nic z tych ciast po swietach nie zostanie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może wklejajcie linki do
ciast które robicie? Ja jeszcze nie mam nic zaplanowane więc chętnie ściągne pomysły od Was;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żadnego, kupię po
kawałku różnego rodzaju ciast i starczy... nie mam czasu na pieczenie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez nie podam linkow,bo przepisy mam zbierane po rodzinie i znajomych,a zaeszyt z przepisami aktualnie jest u mojej mamy:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może wklejajcie linki do
Do Głowa w chmurach: Snikers od dziada pradziada? w Takim razie poproszę o przepis, i jeszcze na makowiec na kruchym spodzie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a może wklejajcie linki do ----> Snikers i Bezowiec to od dziada pradziada nie,za "nowoczesne" :) Ale pare lat już są w naszej rodzinie.Reszte to prababci,babi.... A jeśli chodzi o snikers mam 2 rodzaje.Jeden pieczony ciasto miodowe a drugie bez pieczenia.Zupełnie inaczej i wyglądają i smakują. Jutro podam przepis,gdyż dziecko mi zasypia tam gdzie mam zeszyt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może wklejajcie linki do
w takim razie zajrzę jutro, dzięki wielkie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ocywiście, że
nic, jak zwykle, nigdy nic nie upiekłam i nie mam zamiaru; inni są od tego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja piekę makowiec zawijany sernik na kruchymspodzie piernik przekładany konfiturą z polewą czekoladową mazurek - też wiem że nie te święta ale teściowa luibi szarlotka na kruchym i może kruche ciastka - jak starczy mi czasu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja sernik,makowiec,murzynek-bo siostrzeńcy lubią-robię go z kawałkami czekolady :P piernik chciałabym szarlotkę,ale nie wiem czy mi wyjdzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja pierniczki juz zrobiłyśmy z małą karpatke zawijany makowiec i wafel przekładany masą czekoladoą z orzechami i galaretką nas bedzie 4 na świeta wiec nie szaleje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SNIKERS 60 dag mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 20 dag margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa orzechowa: 0,5 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 20 dag posiekanych orzechów włoskich Krem 1 -2 opakowania budyniu śmietankowego Krem 2 -puszka mleka słodzonego i gotować przez 2-3 godziny (puszka musi być cała zakryta wodą) lub kupić gotową masę. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części.Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut .Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie. Gorące wylać na płat ciasta.Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć goracy budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE Ciasto: pół kostki margaryny 30 dag mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenie 3 łyżki cukru ewentualnie śmietana Masa: 30 dag maku 5 żółtek 15 dag orzechów krojonych 15 dag rodzynek 30 dag cukru 8 białek olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.Mak sparzyć i 3 razy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak i resztę składników mieszając. Ubić pianę z białek i dodać do reszty.Połowę ciasta kruchego rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej foremki. Wyłożyć masę makową. Mak przykryć drugą częścią ciasta kruchego (można też zrobić dekoracyjną kratkę). Piec 1 h w temperaturze 180 stpni. Po ostygnięciu polukrować,polać czekolada lubposypać cukrem pudrem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a taaaaaaaaa
a mozecie mi napisac co to za ciasto te cycki murzynki? po pierwsze slysze ja robie sernik kawowca ananasowca murzynka i makowca

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Słyszałam różne nazwy jeśli chodzi o "cycki murzynki" :) Np "cycek teściowej" ,"murzyński pocałunek","cycol" :D Jest to coś ala biszkopt makowo -kokosowy + masa budyniowa+biszkopty kupne okrągłe (każdy biszkopt jest polany czekoladą i położony na środek rodzynek :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może wklejajcie linki do
Głowa w chmurach Bóg zapłać za przepisy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja karpatke i sernik na zimno prawdziwego z twarogu nie potrafie;-( a moze znacie dobry sernik w latwym wykonaniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bajkowa mama -----Ja na innym forum dostałam wspaniały sernik z sera białego(twarogu) i do masy daje się LITR MLEKA ;) Masa cholernie płynna :D Ale najwspanialszy sernik jaki jadłam.I co najważniejsze wilotny i nie opada ;) Muszę tylko poszukać przepis,bo szukałam teraz i coś znaleśc nie mogę😠 A proszę bardzo cycki ;) CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 1 szklanka maku 15 dag wiórków kokosowych 6 białek 6 łyżek cukru Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać suchy mak i wiórki. Piec ok. 20 minut w temp. 220-250 stopni Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 l mleka Ugotować budyń, wystudzić. (Można użyć gotowego budyniu bez cukru) 1 masło roślinne 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżka wódki 1 żółtko Utrzeć na jednolitą masę dodając po łyżce budyniu. Pącz: 1 szkl. mocnej herbaty lub kawy(słodkiej), sok z cytryny, 2 łyżki wódki-wymieszać razem. 1 paczka okrągłych biszkoptów Ciasto makowo-kokosowe posmarować kremem, na krem kłaść biszkopty maczane w pączu. Całość polać polewą czekoladową, na każdy biszkopcik położyć po 1 rodzynce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×