Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hryzantema zlocista26

jaki kolor skory i oczu bedzie mialo moje dziecko?

Polecane posty

Moj maz pochodzi z Ameryki Poludniowej, ma ciemniejszy kolor skory i brazowe oczy ja mam niebieskie. Czyje cechy dziecko odziedziczy?

Gość phhhhhh
będzie zielone.......... oj laski Wy jestesie dziwne, przeciez to genynikt nie przewidzi ono moze byc podobne do ciebie a dopiero jego dzieci do Twojego meza a ich dziadka

a dlaczego tak bedzie? to dziecko wcale ni ebedzie do mnie podobne? czy wszystki enasze dzieci (planujemy wiecej) beda mialy jego oczy i ciemniejsz kolor skory?

czyli bedzie wykapany tatus. a twoje dziecko z rysow twarzy jest podobne do Ciebie?

Ja mam brazowo-rudawe , proste wlosy, piwne oczy, jestem dosc blada. Maz ma kolor skory prawie ze afro-amerykanski, czarne krecone wlosy, oczy ciemny braz. Corka; wlosy mojego koloru, loki po tacie (ale nie az tak mocno skrecone) oczy pomiedzy i jest lekko opalona:-D

najwazniejsze zeby bylo zdrowe

Gość phhhhhh
fakt, ze zwykle ciemne kolory sa jakby "silniejsze", ale to nie jest regóła. Historia zna przypadki gdzie z mieszanych związków rodziły sie białe dzieci a po kilku pokoleniach wychodziły dopiero cechy "kolorowe"

A czy autorka sie wczoraj urodzila? Twoje dziecko bedzie mulatem. Ngdy o tym nie slyszalas , ze biala rasa i czarna= mulat? A nie wiesz, ze ciemny pigment jest silniejszy? Nawet u parze bialych ludzi. Nie wiedzialas o tym nawet bedac z afrykanczykiem?

wszystko mozliwe :) moj maz to ciemny brunet (ciemna karnacja, czarne wlosy) z bardzo jasnymi niebieskimi oczami, ja blondynka z zielonymi oczami syn i corka maja niebieskie oczy po tacie, corka ma bardzo ciemna karnacje po tacie, ale za to jasniejsze wlosy (ale z brazu, nie blond) syn ma jasna karnacje za mna ale prawie czarne wlosy po tacie :) za to po mnie maja charakterek :-P

wiedzialam ze ciemny jest silniejszy ale czasem zdarzaja sie wyjatki, prawda?

napisze jeszcze ze mojej przyjaciolki maz ma brazowe oczy i czarne wlosy, ona za to jest rasowa blondyna czyli bardzo jasne wlosy , niebieskie oczy, bardzo jasna cera ich syn ma wrecz biale wlosy (lat 3,5) niebieskie oczy i bardzo jasna cere, wogole nie podobny do taty :)

evi.. a moze to nie jego tata :P

hihi nieraz juz slyszlala podobne rewelacje :-P syn mojej przyjaciolki jest bardzo podobny do jej brata (czyli wojka malego)-normalnie jakby skora zdjeta ale u nas w rodzinie tez jest taki przypadek corka mojej kuzynki wogole nie jest podobna do rodzicow, za to do siostry taty jak dwie krople wody :)

Gość odpowiadam jako genetyk
Jeśli jedno z Twoich rodziców autorko ma ciemny kolor oczu to Twoje dziecko będzie miało wyłącznie ciemny kolor oczu (mimo, ze Ty masz niebieskie). Natomiast jeśli Twoi rodzice oboje mają niebieskie/szare oczy to Twoje i męża dzieci mogą mieć zarówno oczy w kolorze ciemnym jak i niebieskim. Poczytaj o dziedziczeniu koloru oczu a będziesz wiedziała dlaczego tak jest. Innej opcji nie ma. pozdrawiam!

ta dziewczynka usta ma po matce

Gość mADZIORKA AMORLA
tego jeszcze kurna nie było.... żebyśmy my miały wiedzieć jak bedzie wyglądać twoje dziecko?? jak pół dupy za krzaka albo jak z okna na plac. Może być??

madziorka jak twoje dziecko tak wyglada to wspolczuje...

Gość konkursowa_lalunia
chodzi o dominację pewnych cech w genetyce. Dominujące są np: włosy rude i ciemne, a nie blond; oczy czarne i brązowe, a nie zielone , szare czy niebieskie; karnacja ciemna nie jasna; skóra piegowata a nie gładka - dlatego prawie na 100% twoje dziecko będzie miało urodę po ojcu.

Gość odpowiadam jako genetyk
konkursowa_lalunia nie pleć bzdur

o to u mojej koleżanki w takim razie będzie wyjątek! ona ma czarne oczy, ciemną karnację i czarne włosy a jej mąż ciemny blondyn, jasna karnacja i oczy niebiesko-zielone a ich synek włoski czarne, jasna karnacja i oczy niebiesko-zielone po tatusiu :)

tak wlasnie jest przewaznie dziecko przejmuje geny dominujace czyli ciemny kolor wlosow, oczow, karnacje... A jesli chodzi o rodzaj wlosow to krecone. Moje dziecko wiec wdalo sie do mnie:) tak jak napisane w podreczniku:) ma ciemne wlosy i oczy jak a od ojca ma tylko to ze wlosy sa krecone;)

a jeśli chodzi o jej rodziców to jej mama też ma takie ciemne oczy jak ona a mały jednak ma niebiesko-zielone. koleżanka liczyła że będzie miał jej oczy bo tak generalnie powinno być a tu niestety... nie będzie powalał koleżanek ciemnym kolorem oczu... :)

Gość a o co chodzi??
dziewczyny to jest genetyka. czyli loteria! jednak istnieje pewne prawdopodobieństwo. a dokładniej: jeśli ojciec ma oczy brązowe a ty niebieskie istnieje około 79%szans, że dziecko będzie miało ciemne oczy, 11% niebieskie i 10% zielone lub szare. generalnie 79 do21. procentowo zmienia się to zależnie od koloru oczu dziadków. tak jak pisały dziewczyny ciemny pigment jest dominujący . ktoś pisał, że jesli jedno z rodziców ma ciemne oczy dziecko musi mieć ciemne. nieprawda! nawet gdy oboje rodziców mają ciemne oczy istnieje niewielka szansa ( około 3 % ), że dziecko będzie miało jasne oczy. może dziedziczyć po innych pokoleniach geny recesywne.