Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak się nad tym zastanawiam

Dlaczego w Polsce jest taka bieda?

Polecane posty

Mieszkam od kilku lat w UK, tutaj ludziom żyje się dużo lepiej, żyją na wyższym poziomie niż w Polsce. Ale właśnie dlaczego w Polsce tak nie jest? Tutaj w UK jest mi naprawdę wstyd z powodu że jestem Polką, no bo przecież ja geniuszem nie jestem ale nie jestem też jakaś głupia, nie czuję się głupia no a wygląda na to że Polacy i chyba w ogóle mieszkańcy Europy Wschodniej są jacyś głupsi od naszych Zachodnio Europejskich "rodaków". No bo zobaczcie jak żyją ludzie na Zachodzie? No a u nas co? Czemu u nas gospodarka nie jest tak rozwinięta jak u Niemców czy Anglików? Czemu Polacy nie potrafią produkować samochodów, samolotów, czemu Polacy nie mają żadnych wielkich firm, czemu mamy dziurawe drogi, zapyziałe miasta i w ogóle jesteśmy takim zacofanym w sferze mentalnej narodem? No chyba jednak Polacy nie są tak inteligentni jak Anglicy, Niemcy czy Francuzi, no bo gdyby byli to by się w Polsce żyło jak we Francji Niemczech czy Anglii.

Gość bo ludzie wybrali
Tuska i Komorowskiego którzy biorą najbiedniejszym

Gość misjuo9
bo Hitler wytępił całą inteligencję a dzieci inteligentów kradł i dał im obywatelstwo niemieckie

Gość zobacz sama co ty wypisujesz!!
... chyba nie jestem jakaś głupia... Jednak chyba jesteś skoro przespałaś lekcje historii w szkole i nie wiesz, że Anglia niegdy nie była po wojnie pod jarzmem Ruskich i komunizmu... To chyba jest jakaś różnica pomiędzy krajami Zachodu a Polsce, która stała się samodzielnym narodem 20 lat temu??? Ile ty masz lat, że nie znasz historii swojego kraju. To nie ty powinnaś się wstydzić swoich rodaków, tylko oni ciebie, że taka ignorantka z ciebie :(

No ale co mnie jakiś Hitler i reszta historii obchodzi? Żyjemy tu i teraz, a nie 100 lat temu za Hitlera więc nie zasłaniajcie się historią a fakt są takie że teraz Polska jest zacofana i biedna.

" Mieszkam od kilku lat w UK, tutaj ludziom żyje się dużo lepiej, żyją na wyższym poziomie niż w Polsce. Ale właśnie dlaczego w Polsce tak nie jest?" bo w GB nie było przez 50 lat realnego socjalizmu🖐️ jedynie porónanie do np litwy, łotwy, wegier, czech itd ma sens. porównanie z zachodem to oczywista oczywistość że tam przecietny człowiek żyje na wyższym poziomie

Gość kanake
Po pierwsze, prawdziwej biedy to ty na oczy nie widziałaś, zgadzam się z komentarzem ladaco. Po drugie, trzy rozbiory i dwie wojny światowe, uzurpatorzy zagarniali to co najlepsze i najwartościowsze, nie wspominając o mordowaniu polskiej inteligencji i grabieniu, niszczeniu Polski. Kilkuset lat historii, gdzie Polska była systematycznie pustoszona, nie da się nadrobić nawet i w 50 lat. Dużo wody w Wiśle jeszcze upłynie zanim podniesiemy się na równi z innymi zachodnioeuropejskimi narodami. I kolejna rzecz, w Polsce nie jest może najlepiej, ale... jak na razie z krajów wschodnioeuropejskich po upadku komunizmu i rozpadzie wielu komunistycznych państw bloku wschodniego lub południowo wschodniego, np. była Jugosławia, ZSRR, przemy najszybciej do przodu. Nie jest cudnie, ale na wszystko czasu potrzeba. Nie od razu Rzym zbudowano :)

Bieda jest przez mentalność Polaków- "zastaw się a postaw się". Minimalna polska emerytura jest poniżej niemieckiego "socjalu", poniżej europejskiej granicy ubóstwa. "Zastaw się a postaw się"- znasz to? To jest odpowiedź na Twoje pytanie.

Gość ZYJ SOBIE ;MY SOBIE
fajnie zyjesz w ameryce i masz polska czcionke, co kompa ze soba tam zabralas:-PPP SCIMNIASZ SLONKO

Gość Edmunt Pipa
bo gospodarza brak, na spędy dla ubogich by ryczytał wypierdziała w sylwestra Kobżdzidrak czy insza Rozplodowicz to 3 mln jest,. a na ratowanie chorych dziecuszków na raka ,które przez zabiedzonych rodziców zmuszone były być faszerowane modyfikowanym i naszpikowanym chemią żarciem z marketów nie ma . to samo gdy państwo nie ma kasy na dokończenie budowu sztucznej komory serca a na spędy w większych wioskach w polsce to jest....szmaty, mendy, kondoniarze ządzą

ZYJ SOBIE ;MY SOBIE - no tak UK jest w ameryce :D Gdy ja bywałem poza Polską woziłęm sowjego laptopa z polskim windowsem i polskimi fontami.

Po pierwsze: Wtedy, kiedy Anglia pięknie się rozwijała, to nam Hitler dupę przygryzał Po drugie: Nie masz się czego wstydzić. Anglicy i tak niczego nie wiedzą o Polsce, nawet nie wiedzą, gdzie ona leży, bo większość nigdy nie miała geografii w szkole czy choćby historii. Po trzecie: Przeciętny Brytyjczyk jest tak płytki i prosty, że nie zdajesz sobie z tego sprawy. Połowa z nich żyje tylko z benefitów. :D Inteligenci 🖐️

Gość kanake
>>Tak się nad tym zastanawiam " No ale co mnie jakiś Hitler i reszta historii obchodzi? Żyjemy tu i teraz, a nie 100 lat temu za Hitlera więc nie zasłaniajcie się historią a fakt są takie że teraz Polska jest zacofana i biedna." No i właśnie dlatego, że nie obchodzi cię "jakiś Hitler" i reszta historii, zastanawiasz się nad oczywistością oczywistą :) Polska jest zacofana i biedna? Wyprowadź się więc np. na Ukrainę albo... do Rosji, tam dopiero zobaczysz "miód rzeką płynący". Polska jak na razie jest najlepiej rozwiniętym krajem po upadku komuny, dodając rozbiory i wojny światowe i tak się dziwię, że nie jest gorzej niż jest obecnie.

śledź w puszce - nie o tym jest ten temat. Dlavczego nie zauważysz, że za swoją minimalną wypłatę Anglik może zrobić 15 razy większe zakupy w Tesco niż Polak za swoją?

Gość no bo my płacimy za 40 lat
zakłamanego momunizmu i miną jeszcze dłuugie lata zanim bedzie lepiej ale to juz następne pokolenia.Głupi by namacał ,że kraje doświadczone komuną mają problemy ...

Gość Edmunt Pipa
ale to świadomy geograficznego połozenia oraz historycznych konotacji polaczek myje dupe i jajca Anglikowi i jeszcze co rano spija z należną atencją mocz by dać wyraz wdzięczności temu nieświadomemu niczego i nikogo Anglikowi za doznaną dobroć w postaci możliwości zarobienia kilkuset funtów i płacenia do jego publicznej kasy podatków

Gość sar-a
Bo w Polsce są równi i równiejsi. jedni mają przywileje a drudzy nic a nic. Jak komus sie " noga poślizgnie" to juz nie żyje -PAŃSTWO DRAŃSTWO

Gość sgsgjhdh
W ANGLI SA O WIELE MNIEJSZE KOSZTY ZYCIA!!!! W POROWNANIU DO ZAROBKOW!!!! DLATEGO TAM JEST LEPIEJ!!!! Tam za kazda legalna prace na caly etat osoba moze wynajac mieszkanie, zjesc i troche odlozyc! A w Polsce nawet zarabiajac tak jak wiekszosc trzeba czesto brac pozyczki zeby zwiazac koniec z koncem!

Gość kiok
Mam prosbe, nie przyznawaj sie polaczku do swojej narodowosci, bo my z kolei wstydzimy sie takiego polactwa, ktore ledwo przekracza granice UK czy innego panstwa i zaczyna srac we wlasne gniazdo:O

Gość kiok
poza tym post napisany na poziomie 5 klasy podstawowki, wiec nie dziwota, ze w Polsce taka osoba musialaby latac ze szmata:D

Gość a własnie ze płacimy za komune
a rząd to juz inna bajka ...komuna zrobiła nam wielką krzywde bo okaleczyła mentalność polaków ...:O Ja sama przypominam sobie jak dziecięciem byłam słowa dorosłych : Kto pracuje w GS-ie ten zawsze do domu przyniesie ...czy sie stoi czy sie leży 2 tysiące sie należy !!!:O Kradli wszyscy i góra i dół a teraz jedynie góra kradnie a dół ma żal i wściekłość ,że sam nie moze ...Wiele prywatnych firm instytucji id pilnuje pracownika ,który wscieka sie ,że nnie moze nic uszczknąć :O bo TAK JEST NAUCZONY ! Polak nawet w szalecie pracując zawsze coś dla siebie skubnie .Pracowałam wiele lat w niemczech i nigdy nie wstydziłam sie,że jestem polką ,na ulicy nie udawałam niemki a wręcz odwrotnie rozmawiałam po polsku :O Ale czasami było mi tak cholernie wstyd za moich rodaków ,że tylko podejść i lać w morde 🖐️

Gość ta niedobra pupaa
Tak się nad tym zastanawiam- jakbys nie spala na lekcjach historii to bys sie nie zastanawial. Poczatek zmian siega okresu renesansu kiedy to w krajach na wwschod od Laby wyksztalcila sie wtorna panszczyzna, a w krajach na zachod- powstal kapitalizm. Polska jest czescia calego systemu a nie wyjatkiem i jej rozwoj przebiagal podobnie- jak Czech, Slowacji, Wegier, Rumunii, Bulgarii, Litwy Lotwy, Estonii, itp. O tym co sie pozniej dzialo _ II wojna, wzrost potegi ZSRR, komunizm i calkowita rujna gospodarcza spowodowana tym systemem, to wszyscy wiemy. Wtsyd to ci powinno byc za nieuctwo. Nic nie dziej sie bez przyczyny.

Gość kto nas zostawił w 1939?
kto sprzedał w Jałcie i Teheranie? kto postawił Niemcy na nogi w ciągu 15 lat? dlaczego Polska nie uczestniczyła w planie Marshalla?

to przykre, ze czlowiek urodzil sie w polsce... ale jak to sie dzieje ze tylu polakow ma jakos ogromne zarobki a niekoniecznie wspaniale wyksztalcenie? tylko zarabiaja kosztem innych. np. moj chlopak zarabial ledwie tysiac miesiecznie, a pracowal 14 godzin!!! gdzie tu sprawiedliwosc?! jego "szef" zgarnial cala kase za ich ciezka prace i kolegi... teraz juz nie ma pracownikow bo nikt nie chce u takiego wyzyskiwacza pracowac. nawwet nie wiem czy dostawali 5 zl za wprawienie jednego okna. jak to jest mozliwe ze nikt nie zabroni takiego wyzysku??? to samo jest w sklapach itp itd. jedno wielkie oszustwo tylko nie chrzance "to dlaczego pracuja u takiego zlodzieja". wszedzie tak malo placa! a np takie staże to praca za darmo. pracodawca nie placi doslownie zlamanego grosza za ciebie. go.wniane760 zl z UP

" 14:47 [zgłoś do usunięcia] Staszek Kolasa Tym razem to znowu ja/ - porównaj do Niemiec Wschodnich, demagogu pie**olony" a ile milionów dolarów niemcy zachodnie wpompowały we wschodnie landy demagogu pierdolony? i ile miliardów dolarów wpompowały w niemcy zachodnie usa i wielka brytania demagogu pierdolony?🖐️:O