Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak się nad tym zastanawiam

Dlaczego w Polsce jest taka bieda?

Polecane posty

Mieszkam w Niemczech. Wiec jestem na bierzaco. I wiem wiele zeczy , o ktorych w Polskich szkolach nie ucza. W polskiej szkole nie naucza jakie to straty poniosly niemcy po wojnie, bo przeciez sami ta wojne rozpoczeli. O wielu rzeczach w Polsce sie nie dowiesz. Tak, teraz przez turkow moze i zjerzdzaja w dol. Ja mowie o odbudowie , o gospodarce wspolczesnej. Przeciez teraz juz nic nie stoi na przeszkodzie, zeby cos w Polsce zrobic. A wiesz dlaczego zjezdzaja teraz przez turkow w dol? Czym niby mam sie osmieszac??? (nie ośmieszaj się dziewczyno, bo w tym wieku nawet nie wypada takich głupot pisać. Jak możesz porównywać NRD do Polski. Czy nam pomagał bogaty od zawsze RFN???? Niemcy były zrównane z ziemią tak jak Polska??? Czego was w tych szkołach uczyli???) No wlasnie... czego Was ucza w tych szkolach.. Ja naszczescie mialam cudnego historyka, ktory uczyl nas nie ze szkolnych podrecznikow.

Gość kanake
>>Do Tym razem to znowu ja, doktor filologi angielskiej, ok. 3200 - 3500 zł. Z tym że ja już to mam, ale niestety nie mieszkam w Polsce od 8 lat, a bardzo szkoda, bo najchętniej właśnie żyłbym w moim kraju, gdyby lata mojej nauki, poświęcania temu czasu i wysiłku szło w parze z możliwością godnego życia w kraju.

Gość ta niedobra pupaa
Gdyby wyzwolili nas amerykanie a rosjanie zakopali się za uralem to mielibysmy teraz jak w UK? Wiesz, nie było by socjalizmu dociera? nie bylo mozliwosci zeby nas wyzwalali Amerykanie, rownie dobrze mozesz pisac, co by bylo jakby ameryka byla slaba, my silni, Hitler napadl ich, my bysmy ich wyzwalali. A potem jeszcze darlbys ryja ze na jakiejs konferencji biedna wyzwalana przez nas Ameryka dostala za malo ziemi w Minnesocie czy gdzies tam i ze ja orznelismy. Tak na serio nikt nie mial w ogole oobowiiazku nam pomagac! mielismy zapewnienia o pomocy, ale one nie byly zobowiazaniem do wypowiedzenia wolny Hitlleerowi.

Gość lipa:(
My mielismy niesamowite szczescie ze przy naszym zerowym prwie wkladzie jesli chodzi o zwyciestwo nad Hitlerem, wyszlismy z masa ziemi dodatkowej na zachodzie. A co sami roblilismy? Przeciez byli ludzie, co opowiadali sie nawwet za Hitelrem, jak Nniemcy zajely czechoslowacje to skorzystalismy z okazji i napadlismy na nie oddbierajac slask cieszynski. zerowy wkład??? czytalismy te same podrezcniki do historii czy nie ? pisałes wczesniej o tym co by było , gdyby Anglia skapituowała przed Niemcami...a wiesz dlaczego tak sie nie stało ? W duzej mierze dlatego , ze w bitwie o Anglie walczyli Polacy... jak zreszta , jako jedyni , na wszystkich forontach II wojny.... masa ziemi na wschodzi ? ??? ale dodaj jakim kosztem ? ziemia która od pokolen byla poza granicami Pl (zachód) w zamian za wschodnie czesci ... co Ty w ogóle piszesz :( mam Ci teraz wyjasnic znaczenie terminu "Alianci ":(??

Gość kanake
tu gdzie mieszkam to tyle mam za prace w burdelu dla Hindusów nawet dobrze angielskiego nie potrzebuje znac

Gość ta niedobra pupaa
zerowy wkład??? czytalismy te same podrezcniki do historii czy nie ? pisałes wczesniej o tym co by było , gdyby Anglia skapituowała przed Niemcami...a wiesz dlaczego tak sie nie stało ? W duzej mierze dlatego , ze w bitwie o Anglie walczyli Polacy... jak zreszta , jako jedyni , na wszystkich forontach II wojny.... Pisalam magisterke z II wojny swiatowej i to wlasnie z polityki miedzynarodowej. Jedno czego nam brakuje to niestety obiektywizmu. Nie dosc ze bylismy slabi, to jeszcze z roszczeniowym nastawieniem ze wszyscy nie wiadomo dlaczego, maja nam pomagac. a jak tego nie robia to tupiuemy nozka i sie gniewamy.

Kluczem do polskiej biedy jest rok 89 i dojście do władzy Kongresu Liberalno-Demokratycznego z herr Thuzkiem-wtedy zbudowano podwaliny złodziejskiej prywatyzacji, upadły polskie przedsiębiorstwa,przemysł wszelkiego rodzaju. Była szansa by po blisko 50 letniej okupacji sowieckiej odbudować kondycję jaką miała Polska przed II wojną światową-a wtedy naprawdę Polska była silna gospodarczo. Średnio rozgarnięty chłop na wsi mając dwie krowy sprzedaje tę , która daje mniej mleka-polska prywatyzacja polegała i polega na tym, że sprzedaje sie te krowy, które przynoszą najwięcej korzyści. Jeżeli przemysł, wytwórstwo, produkcja kuleje-to kuleja inne gałęzie. Nakreślony obraz sugeruje, że ludzie odpowiedzialni za polska gospodarkę są idiotami bez szkoły-otóż nie-to wszystko jest robione celowo. Biedna Polska to dobra Polska.

Magisterka z historii II wojny światowej? To może powiesz nam tu jak siedzimy o wkładzie Związku Radzieckiego w rozpętanie tejże wojny wspólnie z panem z wąsikiem i o wyczekiwaniu do 17 września na wyrżnięcie i oczyszczenie przez Hitlera Europy dla tryumfalnego ałtre dla wujka Stalina? Hę?

Gość kanake
Podszywaczom dziękuję, w każdym razie, zwracam się do kanake pracującego w burdelu dla Hindusów :) No popatrz, ty pracujesz w burdelu dla Hindusów i masz tyle, ale ja napisałem ile życzyłbym sobie zarabiać w Polsce w odpowiedzi na pytanie forumowicza Tym razem to znowu ja. Zarabiam znacznie więcej i osiągnąłem to, czego chciałbym spodziewać się mieszkając w Polsce, po prostu. Tym pracujesz w burdelu dla Hindusów, natomiast ja w głównej mierze pracuje w ciepłym, moim domu i czasami fatyguję się jeździć na uniwersytet :) Jest mi dobrze, ale to nie zmienia faktu, że wolałbym żyć w Polsce.

argumenty typu "mój znajomy w uk zarabia 5 razy tyle co ja, polska o biedny kraj" to ja moge podac przykład osoby która twierdzi że uk jest bieda bo on w pl zarabia 5 razy więcej niż jego znajomy w angli🖐️

Pisalam magisterke z II wojny swiatowej i to wlasnie z polityki miedzynarodowej. Jedno czego nam brakuje to niestety obiektywizmu. Nie dosc ze bylismy slabi, to jeszcze z roszczeniowym nastawieniem ze wszyscy nie wiadomo dlaczego, maja nam pomagac. a jak tego nie robia to tupiuemy nozka i sie gniewamy. ja nie twierdze, ze bylismy niewiadomo jaka siła...ale w sposób jaki Ty piszesz o historii jest dosc... nieobiektywny własnie i to mnie drazni...i az dziw bierze ,ze wypisujesz takie rzeczy po magisterce z historii II wojny swiatowej :O

Mistrz cientej riposty :D:D:D

Gość bo tak i już
Ta nie dobra pupa - poltyka owszem ma wiele stron, tak samo jak historia. Dziwne że ty o tym zapominasz i desperacko bronisz WB jako... właśnie jako kogo, zaraz nam przedctawisz teorie że samodzielnie pokonała ona armie niemiecką:) to że mam inne zdanie od ciebie to nie znaczy że w polityce się nie orientuje wręcz przeciwnie jest ona moim zawodem więc wiem że zawsze sa dwie strony medalu o czym ty notorycznie zapominasz ogólne i jedyne są tylko fakty i definicje . A teraz fakty Polska była potrzebna Związkowi radzieckiemu do celów taktycznych i to jest fakt historyczny Zerowy wkład ? Myśle że zołnierze armi Andersa mogliby być niezadowoleni z takiego określenia, zwłaszcza że uczestniczyli w bitwie o anglie i w wyzwoleniu Francji. Polska walczyła o wolna europe a sama została oddana w niewole mimo zapewnień ( dla przypomnienia ;) ) że państwa zachodu doplnują wycofanie się armi czerwonej i wolne wybory. rozumiem że wg ciebie ktoś musiał zostac poswięcony dla dobra ogółu ? Nie roztkliwiajac się nad tym czy był inny wybor czy nie, zachowanie było co najmniej nie honorowe. Jednakze prośba, w tym swoim uwielbienu dla wielkiej Brytani nie umniejszaj roli Polski. zwłaszcza jezeli orientujesz się jako tako w temacie :)

Gość to może tak
do założycielki Odpowiesz mi dlaczego ludzie zadają tak idiotyczne pytania jak ty,czy są głupi??? Jakoś nie potrafię znaleźć odpowiedzi jak widzę tego typu tematy

to moze tak a dlaczego idiotyczne ? bo nie jest o rżnieciu i piciu ? :O bo trzeba troche pomyślec i powymieniac rózne punkty widzenia ?

Gość to może tak
do lipa To pytanie dla niedouczonych za przeproszeniem,wystarczy trochę orientować sie w naszej historii,gospodarce i wszystko jest jasne. Czyżby próba udawania inteligentnej?

Gość kanake
>> Do > to może tak... Nie ma głupich pytań, ale istnieją głupie odpowiedzi. Każdy pytający pyta względem własnego intelektu, więc gdy dziecko które czegoś nie wie, nie zna i nie rozumie zadaje pytanie, nie można tego pytania uznać za głupie tylko dlatego, że to dziecko tego nie wie, co dla nas jest oczywiste. Autorka tego tematu nie interesuje się ani historią Polski ani zbytnio historią Europy czy świata, dlatego zapytała, bo jej się wydaje, że przeszłość to przeszłość, a teraz jest teraz i Carpe Diem :) A przeszłość zostawia bardzo długie cienie i jeszcze dłuższe konsekwencje, ale... jeśli ktoś interesuje się tylko "konsumpcjonizmem", zawsze będzie stawiał podobne pytania i wcale te pytania nie są głupie, a głupio (bez sensu) można jedynie odpowiadać na postawione pytanie (pytania).

to może tak do lipa To pytanie dla niedouczonych za przeproszeniem,wystarczy trochę orientować sie w naszej historii,gospodarce i wszystko jest jasne. Czyżby próba udawania inteligentnej? to jak juz jestes taki inteligentny(a) to po co w takim razie zadajesz tak oczywiste pytania ...? uu, kółko sie zamknęło >:P i dla Twojej wiadomosci : nie ma głupich pytan , sa tylko głupie odpowiedzi :)

Gość to może tak
kanake Masz rację,ładnie podsumowane.

lepiej dla pl byłoby chyba jakbyśmy się do hitlera przyłączyli w 1938 i razem najebali ruskim a później jak alianci by niemców zgnębili (np zrzucili atomówkę na berlin)to się poddali. Ewentualne: plusy: mniej zniszczeń, mniej strat w ludności cywilnej polskiej bo wojna toczyłaby się na terenie rosji, możliwe że mniej żydów by zgineło a przynajmniej mieliby szansę się ewakuować, nie byłoby 50 lat socjalizmu i uzaleznienia od zssr minusy: bylibyśmy w historii przedstawiani jako koalicjant faszystowski, ryzyko że niemcy po pokonaniu zsrr szybciej mieli atomówkę niż usa i w efekcie wygrali II wojnę światową:classic_cool: a gdyby armia niemiecka razem z polską, rumuńską, wegierską napadła w 1939r na rosję to by ją starła w pył. oczywiście nei zimą:D

Gość do dori jaaaaa
Rowniez mieszkam w Niemczech i prawda jest ze Niemcy zostaly zrownane z ziemia ale ty nie mozesz Polski do Zachodnich Niemiec w zyciu porownac Wschodnie i Zachodnie Niemcy nawet po 20 latach to nie jest to samo , i nigdy nie bedzie Zachodnie niemcy otrzymywali pomoc w odbudowie z USA UK Francji Wschodnie jak PL byly pod komuna czyli to samo bagno po upadku muru Zachodnie niemcy inwestowali grube miliardy DM w odbudowe DDR-ow A Polska musiala sobie sama radzic do dzis wiec nie oczekuj ze Polska wybije sie po latach komunizmu sama tak jak niemcy ZACHODNIE , choc gdyby na stolku ktos naprawde madry byl , mniej placenia podatkow , inwestycje , rowniez polityka prorodzinna to zylo by sie lepiej w PL jest najwiekszy podatek :O 22% Teraz niemcy juz nie sa tak bogate tez widac coraz to badziej biede biede a bedzie jeszcze gorzej Tyle odemnie :D

Gość kanake
>>Do >> to może tak... :) Dzięki, czasem mimo tego, że jestem tylko ale i aż człowiekiem udaje mi się napisać coś, co ma na prawdę wartościowy przekaz, heh :) Ale jestem "skromny" :D haha

Gość do dori jaaaaa
Co do Turkow Wlochow Grekow po wojnie te narody wlasynmi rekami odbudowali nimecy tak po krotku dlatego ich tak duzo wde jest

Gość ta niedobra pupaa
lepiej dla pl byłoby chyba jakbyśmy się do hitlera przyłączyli w 1938 i razem naj**ali ruskim a później jak alianci by niemców zgnębili (np zrzucili atomówkę na berlin)to się poddali. no wlasnie, u nas byly osoby co tak uwazaly! Wiec nie moralizujcie, bo skad macie pewnoscijak zachowalibysmy sie, gdybysmy byli silnym panstwem? Moze Polska, tfu, tfu, ulozylaby sie z hitlerem i wspolnie mordowala np. obywateli ZSRR? W stosunkach miedzynarodowych nie ma sentymentow, i wy tego nie rozumiecie. Nikt prawie w Polsce nie popieral wysylania zolnierzy do Afganistanu, wiekszosc ludzi danego kraju nie chce przelewania krwi za inny narod. Wiec domaganie sie pn. we wrzesniu 1939 r. interwencji angli czy francji bylo przesada. Oni tak samo tego nie chieli jak wy teraz nie chcielibyscie z pewnoscia bronic np. Kkorei Pn, ryzykowac odwetu i przelewac krwi. i to wlasnie mam na myslii piszac o braku obiektywizmu. A np. decyzja o przystapieniu Przez USA do wojny byla decyzja Kongresu a nie Roosevelta,ktory nie stal ponad parlameentem. Churchill tez nie byl zadnym dyktatorem tylko premierem i mogl przegrac kolejne wybory. On jako jeden z nielicznych byl w oogole za prowadzeniem wojny, gdyby nie zostal szefem rzadu, to Wielka Brytania prawie na pewno skapitulowallaby.

Gość ta niedobra pupaa
Co do zerowego wkladu to oczywiscie to gruba przesada, chodzilo mi o podkreslenie, ze jednak pod wzgledem ilosciowym sie nie liczylismy. Nie da sie porownac ilosci naszych zlonierzy z iloscia zolnierzy ZSRR , USA, GB, FRancji, itp. na wszystkich frontach, wyszloby to nawet nie w procentach, w promilach.... Ooczywiscie, wykrwawilismy sie i ponieslislmy ofiare spora. Ale nie z winy aliantow tylko naszej slabosci. W naszej historii sa zaklamania i niedomowienia, Powstanie Warszawsskie tez jest jedny, z nich. Chwali sie jej we weszysstkich poderecznikach jako patriotyczny zryw, a o zlejj organizacji nie ma ani slowa... :(

Gość ta niedobra pupaa
Ja tez slysze ze mowia, chodzi o to co pisza nie mowia. chyba ze sie niedawno zmienilo cos...

Gość ta niedobra pupaa
No i zachod mial w planie objac nas planem Marshalla...