Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość scampi

przepis na krewetki

Polecane posty

Gość scampi

hej, macie jakies sprawdzone przepisy na krewetki? kupilam gotowane mrozone i nie wiem jak sie za nie zabrac :P

Gość scampi
i takie gotowane zamrozone wrzucasz na rozgrzane maslo?

ja najpierw namaczam w soku z cytryny, przez jakas godzinke, pozniej daje na patelnie duzo maselka, dodaje krewetki, pozniej troche smietany tylko takiej do sosow i natke pietruszki :)

Gość scampi
Dzieki dziewczyny! jezu, jaka ja tepa jestem do straw kuchennych! Olcia, i ta smietane dodajesz na patelni, do rozgrzanego masla? i to wtedy taki sos smietanowy wychodzi? i ile tej smietany?

Gość gośka co ma ktośka
potwierdzam, najlepsze na masle ale pyszne tez z dodatkiem czosnku:0 a jakie kupilas?te duze czy takie maciupkie?

Gość Zrób tak jak podają w Ikei,
czyli: sparzone krewetki z kawałkami sałaty lodowej, polane sokiem w cytryny (prawdziwym, a nie kupną Cytrynką) i polane sosem koktajlowym (kupnym). Całość przykrywasz folią do żywności i wkładasz do lodówki na kilka godzin, żeby się porządnie schłodziły. Smacznego! :)

Gość Zrób tak jak podają w Ikei,
Mój przepis jest do tych małych (shrimps) a nie dużych (prawns, jumbo). Ty masz chyba duże, to lepiej żebyś je obrała z łupin (jeśli nie są oczyszczone) i usmażyła, albo usmażyła w cieście na głębokim oleju.

Gość teneryffaa
ja ostatnio byłam na pokazie i tam w krótkim czasie kucharz zrobił tak : co potrzebne : duze krewtetki rozmrożone nie sparzone , bez ogonków i główek i skorupek 2 jaja kawałek parmezanu cytryna szczypta papryki chili szczypta pieprzu pietruszka sól cwierć szklanki wody wymieszać jajka , wode, sól, starty parmezan i przyprawy , krewetki zamarynowac w soku z cytryny , obtoczyc w mące kukurydzianej , następnie w masie jajeczno parmezanowej . Obsmażyc na patelni z obu stron . Na tym pokazie kucharz zaserwoł to w postaci przystawki i wyłożył trójkąciki natchosów i na każdym położył krewetkę w tym cieście , na to pomidorek koktailowy i gałazke pietruszki . Pycha ! Ja nie lubie krewetek ale to było pyszne.

Gość mmm, dobre
Dobre krewetki, az mi slinka pociekla, szkoda ze nie wolno je w ciazy :( Musze zaczekac z konsumpcja do porodu, tak samo jak na moje ukochane sushi.

Gość co za bzdety totalne piszesz
co za bzdury? niby dlaczego nie można jeść krewetek????? a sushi? jak jest z surową rybą, to nie wolno, ale maki z grillowanym łososiem, albo z ogórkiem, czy japońską rzodkwią?

Gość kijevna
można krewetki w ciąży tylko nie surowe!

Gość moze w Polsce wszystko jedza
Ale na przyklad we Francji, kraju w ktorym owoce morza sa bardzo popularne, ciezarnym odradza sie jedzenie owocow morza, bo latwo jest ulec zatruciu. Jest to produkt, ktory sie psuje piorunem, a wystarczy jedna nieswieza krewetka wsrod calej reszty swiezych. Wedzone ryby we Francji nie wolno rowniez, bo wedzenie nie zabija toxoplazmoze. Wiec sushi z wedzonym lososiem odpada.

Gość grillowanym łososiem a nie
wędzonym, analfabetko :O

Gość scampi
pokropilam cytryna, opruszylam chili, usmazylam na maslez czosnkiemi wyszly pyszne :D zjadlysmy z kumpela cala pake dzieki ;)

Gość gość
Owoce morza są ogólnie przepyszne! Ahh gdybym ja sama potrafiła je jeszcze przyrządzić to by było super! Bardzo bym chciała umieć tak robić, niestety nie zawsze mam taką możliwość. Ale wiem gdzie fajne zamówić! U nas w Krakowie genialne dania z krewetkami są z http://hurryupshrimp.pl/! Zawsze bardzo mi smakują!