Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Becia0308

Jak sobie radzimy na wyspach?

Polecane posty

becia --> tak, ja chodze do llantrisant, jest fajnie, wielkie glosniki wisza, wlaczaja kolorowe swiatelka, przyciemniaja sale, taka troche imprezka :) jezeli chodzi o paszport brytyjski to slyszalam ze trzeba tutaj byc iles tam lat zanim sie dziecko urodzi, 5 lat trzeba mieszkac i pracowac przed narodzinami dziecka, cos tam jeszcze, ze jedno z rodzicow musi miec stala rezydenture.troche pomieszane to i nikt tak naprawde nie wie o co chodzi, a majoweczka u ciebie jak bylo?

Hej dziewczyny! Ja dzis sie wybieram do dentysty na check up.Ciekawe ile mam zebow do zrobienia.Normalnie nie psuja mi sie tak bardzo,ale po ciazy nie wiadomo.Staralam sie brac wapno, to ponoc duzo daje. Zumbie tez mi se bardzo podobalo.Cos bardzo orginalnego.Ciekawe czy u mnie cos takiego jest w poblizu.Taka pseudo imprezka.Fajnie sie tam poruszali.Zdesperowana ciezko ten caly rytm zlapac? Dziewczyna z innego topiku, na ktorym pisze pisala ostatnio na temat brytyjskiego paszportu.Ona dla swojego malego zrobila.Podstawowym warunkiem jest to ze jeden z rodzicow musi miec zalegalizowany pobyt tutaj, prace przez okres 5 lat, przed narodzeniem dziecka.Dziecko musi byc tutaj urodzone.My tez chcemy wyslac papiery.Zamierzamy raczej tu zostac wiec zcemu nie sprobowac, zawsze jakies udogodnienia.

Dziewczyny trzymać kciuki bo robię dziś pierwsze w życiu pączki :D

Gość Panna Antygona
Fajne paczki sa na ,,palce lizac,,

Gość Panna Antygona
Ja paczki robie jutro ,przepis wyprobowany: 1kg maki 4jaja 4łyżki cukru pudru 1/2 margaryny(roztopionej) 2szkl mleka zimnego 10dkg drożdży Jajka ubic z 3 lyzkami cukru-drożdze zmieszac z 1 lyzka cukru i 2 lyzkami mleka odstawic na 10min.Zmieszac wszystko. Wyrobić.Odstawić na godzine do lodówki. Po tym czsie walkować ciasto na 1cm grubosci.Wycinac szklanka,wkladac konfiture rózaną lub inną.Zlepiać.Smażyć w głebokim tłuszczu. Obsypac cukrem pudrem

nescafe --> trzymam kciuki! ja nie robilam nigdy drozdzowych paczkow, mi raczej ciasta drzozdzowe nie wychodza... probowalam drozdzowki to mi wyszedl suchy niski wior. jedyne co mi wychodzi to chleb! a tak to robie paczki z serka homogenizowanego, zero pracy przy tym a i efekt tez jest fajny! :) ale nie... co ja gadam.. nie ma to jak taki prawdziwy paczek z marmolada.. prosze cie, zapros mnie jutro na kawke do siebie!!! madziulek --> latwo zalapac rytm, nie ma obawy :) moja kolezana byla pierwszy raz i niezle sobie radzila. dzisiaj ide na aerobik. tez fajnie, no i nie ma tekiego tlumu, wiec musze sie bardziej starac bo lepiej widac jak cos schrzanie :) piekna pogoda u nas, co by tu robic? dzis R ma wolne.

Paczki, ahh paczki:) Ja nigdy nie robilam i raczej sie nie zabiore, a o tych o ktorych pisze zdesperowana slyszalam:) Ja to mam ochote na chrusciki:) ale nie mogem;) W Polsce zjem sobie moja ulubione drozdzowke z duzaaa iloscia kruszanki i lukru, albo paluch z serem mniam:) Ja dzis zaczelam pakowanie malej ciuchow, jak M zobaczy ile ich jest to mnie udusi, no ale jak nie kupowac skoro wszystko takie tanie, czy ktos sie orientuje, tu nie ma chyba vat-u na ciuszki i obuwie dzieciece nie? Nescafe i jak tam udaly sie? Jedz, jedz paczki moze troszke przytyjesz:) A co do paszportu, to mala sie urodzila po okresie jak mieszkalismy tu i pracowalismy ponad 4 lata, poczekam az tymczasowy paszport mi sie skonczy i bede sie dowiadywac co i jak:) Tak wogole to w lipcu stuknie mi tu 5 lat, boshhe Ty moj, a mialy byc tylko wakacje, nigdy nie pomyslalabym ze moglabym zyc z dala od rodziny i mojego ukochanego miasta... Zęby ja bylam u dentysty raz w zyciu( tak zeby cos robic), mam zeby zdrowe jak kon hehe, choc pewnie cos by sie znalazlo, jak poszlam pierwszy raz dwa lata temu, to myslalam ze sie posram w gacie ze strachu, lekarz sie pyta ze znieczuleniem? a ja na to, a dzieciom jak Pan robi;)

Czesc dziewczyny,pozdrawiam wszystkie serdecznie.Ja jeszcze podwojna i w zwiazku z tym mam pytanie do was.Jutro ide do szpitala na wywolywanie porodu...:( Miala ktoras z was tutaj w UK?Napiszcie jak to wyglada.

Czesc ja prawie mialam miecprzy drugiej ale podziekowalam..Mialas wczesniej oksytocyne podana kiedys ?

kashi --> ja mialam wywolywane.. tyle ze u mnie sam zel do srodka wystarczyl i po 5 min juz mialam skurcze. ogolnie to kolejnosc jest taka: - masaz szyjki macicy - zel dopochwowy - kroplowka a potem czasem takze przebicie wod. becia --> mi za pol roku stuknie 7 lat tu.

majoweczka,nie mialam oxytocyny a za cesarke to ja dziekuje,wole naturalnie.Zdesperowana pierwszy raz slysze o masazu szyjki w UK.Z tego co wiem to juz tego nie praktykuja,dawno mialas wywolywany?Mi wyraznie powiedzieli i tak tez mam na ulotce: 1.Zel Prostin (do 3 razy w ciagu 24h) 2.Przebicie pecherza plodowego (jesli nastapi rozwarcie a nie bedzie skurczy) 3.Kroplowka powodujaca skurcze(nie jest napisane jaki lek),jesli przebicie pecherza ich nie wywola.

Kashi-z kroplowka to nie jest naturalnie.Rodzilam dwa razy i naprawde pierwszy wywolywany porod byl masakra a drugi zupelnie samoistny byl pestka,dlatego pytam czy musiz z ta kroplowka ,ale jesli konieczne to trudno..JA np mam zle wspomnienia,moze Ty bedziesz miala inne..

Gość tośśśkaaa
Dziewczyny mam pytanie.Jakie witaminki mam sobie tu w UK kupić,sa rożne,róźnych fimr.Jakie są najlepsze???

hej dziewczyny, będziecie robić pączki..? :( mmmmm.... ja jutro pół dnia posiedzę w szpitalu, ehh ale chociaż jednego malusiego sobie zjem :D

Jesli chodzi o witaminy to wedlug mnie najlepsze naturalne tzn. owoce,warzywa.Nie uznaje sztucznych,chyba ze ktos ma znaczne niedobory czegos zagrazajace zdrowiu i lekarz zalecil.Majoweczka kroplowke dostane na koncu jesli wszystkie metody zawioda,chociaz o skurcze to sie nie boje,bo mam juz od jakiegos czasu,w niedziele spedzilam noc na porodowce,skurcze mialam co 1,5 min a zero rozwarcia w koncu udalo sie je zatrzymac.Martwie sie bardziej o to zeby szyjka sie otworzyla,chociaz wlasnie jakies 10 min temu bylam w wc i zauwazylam ze odszedl mi czop (hurrra):) wiec jestem pozytywnie podbudowana i mysle ze teraz z rozwarciem nie powinno byc problemu.Mialam meza jeszcze dzis wieczorem wykozystac,ale juz sie raczej powstrzymam,bo wszystko przygotowane na jutro wiec nie chce nikogo w nocy na nogi stawiac.Dziewczyny trzymajcie kciuki.

Jesli chodzi o witaminy to wedlug mnie najlepsze naturalne tzn. owoce,warzywa.Nie uznaje sztucznych,chyba ze ktos ma znaczne niedobory czegos zagrazajace zdrowiu i lekarz zalecil.Majoweczka kroplowke dostane na koncu jesli wszystkie metody zawioda,chociaz o skurcze to sie nie boje,bo mam juz od jakiegos czasu,w niedziele spedzilam noc na porodowce,skurcze mialam co 1,5 min a zero rozwarcia w koncu udalo sie je zatrzymac.Martwie sie bardziej o to zeby szyjka sie otworzyla,chociaz wlasnie jakies 10 min temu bylam w wc i zauwazylam ze odszedl mi czop (hurrra):) wiec jestem pozytywnie podbudowana i mysle ze teraz z rozwarciem nie powinno byc problemu.Mialam meza jeszcze dzis wieczorem wykozystac,ale juz sie raczej powstrzymam,bo wszystko przygotowane na jutro wiec nie chce nikogo w nocy na nogi stawiac.Dziewczyny trzymajcie kciuki.

Gość figggga
Witajcue dziewczyny:) Becia jeżeli chodzi o to z angielskiego to czy mogłabyś mi napisac po angielsku ten tekst,który napisze poniżej.Mam przygotować krótkie opowiadanie o tym co mnie interesuje,co lubię więc tak............... Oto ten tekst... Nazywam się ......... mam niebieskie oczy i proste blond włosy jestem wesoła i towarzyska chodzę do liceum ogólnokształcącego.Moje hobby to.. Bardzo lubię teatr,taniec,pływanie oraz jazdę na rowerze.Uwielbiam nasze polskie morze.Bardzo chciałbym nauczyć sie dobrze angielskiego ale nie jest to łatwe. Najważniejsza jednak jest dla mnie moja rodzina i chciałabym żeby wszyscy byli zdrowi. To tyle......jeżeli możesz mi to przetłumaczyć będę wdzięczna,oczywiście możesz trochę zmodyfikować tekst,jeżeli coś nie pasuje. Z góry dziękuję

Gość figggga
Dziewczyny,a może wy mi pomożecie,bo widzę,że Beci aktualnie nie ma. Oczywiście o ile to nie jest dla Was zaden kłopot:)

Kashi 3mam kciuki:) Ale jak juz poszedl czop to chyba sie zacznie:) Odezwij sie jak juz bedziesz po, zycze szybkiego i bezproblemowego porodu! Tabletki- ja bralam pregnacare i sobie je chwale, wyniki krwi mialam dobre do damego konca:) Iggaa Pozniej postaram sie skrobnac, teraz mam goscia a na kiedy potrzebujesz?

Gość figggga
Beciu na jutro ale może być popołudniu

rodzilam 2 i pol roku temu. nie musieli mi robic zadnego masazu bo mialam tam juz wszystko rozluznione i czop mi samoistnie wyszedl (zaczynalam rowno 38 tydzien). podobno chodzi o to zeby troche tam pogmerac zeby sie ruszylo. dziewczyny mialy i mowily ze to nawet nie czuc. pewnie w polsce robia to malo delikatnie. tutaj jak szyjka jest calkiem scisnieta to nawet nie probuja tego "masazu".

my name is ... i have blue eyes and blond, straight hair. i'm cheerful and friendly person. i'm going to high school. My hobbies are.. I like theatre very much, dancing, swimming and riding a bike. I love our polish sea. I would like to learn English very good but that's not easy. Anyway my family is the most important for me and I would like them to be healthy.

My name is....I have a blue eyes and straight blond hair. I'm cheerful and friendly. I attend to a high school. My hobbies are: music, sport and history. In my spare time I go to a theatre, I dance, swim and ride a bike. I love our Baltic Sea. I would like to learn English but it isn't easy. The most important for me is my family I love them all and I wish them health and happiness. Laski jak znajdziecie jakies bledy to najwyzej poprawcie, zawsze mialam problemy z "a" i "the" i pewnie co innego tez sie znajdzie:) Milej nocki Kashi jak tam ruszylo sie cos po czopie?

ja sie caly czas ucze i pewnie nigdy w zyciu nie naucze sie tak naprawde do konca. i wogole mam dylemat czy wyslac malego do walijskiej szkoly czy angielskiej.. tesciowa naciska na walijska ale ja mam mieszane uczucia..

Jezeli jest ktos w domu, kto mowi po walijsku i moze pomoc np. w lekacjach to ok, ale jesli oni nie mowia, to ja bym nie dala, bo bedzie zdane samo na siebie i moze sie zniechecic do nauki. No teraz juz lecem spac:)