Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość quinny westilkia

Kto ma prawo do 2 dni opieki na dziecko?

Polecane posty

Gość quinny westilkia

Wiem ze przysluguja mi te 2 dni.Ale w pracy mowili mi ze mozna wykorzystac po 1 dni na polrocze. Czy to prawda?Moja corcia sie rozchorowala i jutro nie ide do pracy a brac zwolnienie na 1 dzien.Urlopu zadnego juz nie mama.co robic?

Pracownicy, która wychowuje przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia (art. 188 k.p.). Prawo to przysługuje od roku w którym pracownica urodziła dziecko i nie można go uzależniać od stażu pracy, wieku itd. Przerwa ta nie jest także zależna od tego czy pracownica przepracowała u danego pracodawcy pełen rok kalendarzowy. W razie niewykorzystania przez pracownicę w roku tego zwolnienia nie przechodzi ono na rok następny. Zwolnienie to można wykorzystać łącznie, a także po jednym dniu. Pracownica składając wniosek o to zwolnienie nie musi go motywować. Wniosek dla celów dowodowych powinien być złożony na piśmie.

Gość prawda ale...
jesli nie wykorzystalas w 1 polroczu a w 2 polroczu tylko 1 dzien to smialo mozesz wykorzstac teraz i drugi

Gość quinny westilkia
2 tyg. temu wzielam 1 dzien opieki bo szlam z corka do lekarza. I jutro tez chce wziasc ten 1 dzien opieki ale niewiem czy moge? Czy isc do lekarza po zowlnienie? Ja mysle ze mozna te 2 dni wykorzystac pod rzad.

Gość quinny westilkia
up

Gość quinny westilkia
czyli mozna.dzieki za pomoc.

ja 1 dzień opieki na dziecko wziełam w pażdzierniku a drugi dzień teraz w grudniu. W przepisach prawa pisze, że 2 dni na rok nic nie pisze że po 1 dniu na półrocze itp.

Gość quinny westilkia
Czyli jutro rano powinnam zadzownic do biura i zglsic nie obecnosc i ze chce wziac dzien opieki na dziecko?

Gość quinny westilkia
help.

dokładnie masz prawo do 2 dni i gówno im do tego czy wykorzystasz je na początku stycznia czy zachowasz do końca grudnia :) rano dzwoń do pracy i mów że bierzesz dzień opieki i tyle nawet nie musisz im mówić dlaczego po prostu chcesz dzień opieki i go bierzesz :)

Gość quinny westilkia
ale ja dopiero pd pazdziernika zaczelam nowa prace i czy mi to przysluguje.

ale ja dopiero pd pazdziernika zaczelam nowa prace i czy mi to przysluguje. przysługują ci dwa dni w roku kalendarzowym,nie ważne kiedy zaczęłaś pracę