Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilnie wystraszona mama!

Tomograf i rezonans niemowle wiek 16 miesiecy

Polecane posty

MAm do Was drogie mamy pytanie czyw iecie jak wygladaja te dwa badania?czy sa jakies skutki uboczne po tym badaniu, lub narkozie? Moj syn ma miec wykonane jeszcze nei wiem ktore i chce zasiegnac informacji od osob ktore to przezyly :) Prosze o pomoc jak najszybciej bede wdzieczna i co mi doradzacie jak sie przygotowac na to badanie syn ma 16 miesiecy.

Gość gośka co ma ktośka
a co jest powodem do skierowania dziecka na takie badanie?

Gość problemy neuroligiczne
sa przyczyna tych badan

Gość Te badania wykonuje sie
bez narkozy. Skutkow ubocznych nie ma, chyba ze okaze sie konieczne podanie kontrastu - wtedy najczestsze objawy to pobolewania glowy, mdlosci (wiec dziecko moze byc marudne i placzliwe) i wymioty. No i generalnie dziecko moze byc troche wystraszone.

dziekuej bardzo za dopowiedzi ale chodzi mi o szczegoly moze ktos ma jeszcze jakies doswiadczenie?

Gość oj oj ojejeje
z tego co wiem, bo moje dziecko tez miało mieć rezonans robiony i tam musiałm podpisac zgodę na narkozę, Narkoza musi być ponieważ takie dziecko przecież nie uleży ci bez ruchu najprawdopodobniej dłużej niż 20 sekund, a jak się będzie ruszać to obraz bedzie zamazany. Skutki uboczne jak po każdym zabiegu pod narkozą a o tym powinnas porozmawiac z anestezjologiem

Gość buuuuuhahahha
16 miesięcy to już nie niemowle :O

Narkozę podaje się małym dzieciom aby leżały bez ruchu. Pytanie czy badanie będzie z kontrastem,bo jak tak to trzeba wykonać szereg badań z krwi.

Z tego względu że w bu badaniach jest wymagany bezruch to dzieciom podaję się narkozę. Moje dziecko w wieku 3 lat miało tomografię. Najpierw narkoza, potem podany kontrast, prześwietlano jamę brzuszną. Żadnych niepokojących zmian nie zaobserwowałam, jedynie senność jeszcze przez jakiś czas.

jutro bede rozmaiwac z neurologiem dokaldnie o wszytskim i sie dowiem szczegolow, a pojecia nie ma jakie sa slkutki narkozy, mozesz mi powiedziec?

Narkoza ze względu na to żeby się nie ruszało. Skutki uboczne narkozy, ale o tym pogadaj z anestezjologiem. Natomiast skutków samego badania rezonansem nie ma. Jest jeszcze kontrast, ale to już ktoś wyżej opisał.

jakie sa skutki narkozy???wystraszona jestem koszmarnie:((

Ja jestem po rezonansie i jako dorosła osoba w tym tunelu miałam problem by się nie ruszać, a co dopiero dzieciątko. Natomiast samo badanie nie jest tragiczne. Denerwują tylko dźwięki. Bo trochę hałasuje, no i ja mam klaustrofobię, więc do tego dochodził stres związany z bardzo ciasnym pomieszczeniem. Ale z głową to jest tak, że wjeżdża się do tej rury tylko częściowo.

glowka , chodzi o mozg jego glowka nierosnie prawidlowo ponadto juz po raz trzeci wystapily drgawki raz goraczkowe przy wysokiej temperaturze a dwa razy zupelnie inne typu takiej trzesiawki z zimna i duza sztywnosc dziecka.stalo sie to tydzien po tygodniu i nikt nie wie czemu:(

to nie bedzie taka typowa narkoza jak do zabiegu; lekarz poda najprawdopodobniej sam lek usypiajacy krotkodzialajacy, dziecko bedzie mialo zachowany oddech; nie denerwuj sie na zapas, zapytaj anestezjologa, dokladnie ci wszystko wyjasni

Powiem ci szczerze, i nie złośliwie, że najlepiej będzie po prostu zwyczajnie zapytać lekarza. On udzieli ci najbardziej prawidłowych odpowiedzi, rozwieje twoje wątpliwości itd.

ja wiem i oczywiscie lekarz wie najlepiej ja tylko chcialam zapytac mam ktore maja jakies doswiadczenie, inaczej sie slucha kogos kto to przeszedl a inaczej lekarza.boje sie bardzo jestem wykonczona problemami i lekeim o dziecko, o mojego synka.a te badania wydaja mi sie jakies straszne:( boje sie tej narkozy i wyniku badania choc ono bardzo wiele wyjasni:( jutro jade rano do neurologa i bedziemy rozmaiwac kiedy dokladnie bedzie to badanie i jak bedzie wygladac.

Gość niemartwsiekochana
Mój maleńki synek miał rezonans z narkozie, bałam się straszliwie, nie spałam... Najgorsze było to, że nie można dać dziecku jeść ze względu na narkozę, on płakał, ja płakałam... za to sama narkoza - środki działają błyskawicznie, dzieci pięknie się wybudzają. Mój nawet nie marudził potem, trochę pospał i było ok. TRzymam kciuki, żeby wyniki u was były lepsze niż u nas :-*

do niemartwsie kochana niestrasz mnie ja mam sie czego bac bo moj syn to wczesniak i ma sporo problemow neurologicznych chciaalbym usyszec ze wszytsko ok, ale zdaje sobie sprawe z tego ze takie drgawki to nie biora sie z nikad:( a ja juz boje sie koszmarnie wynikow najbardziej

Nie miej jakiś dużych obaw o badania, one pomijając tą nieszczęsną narkozę i kontrast nie są niebezpieczne. Ja swojego dziecka nie musiałam badać w ten sposób, i mam nadzieję, że badać nie będę musiała. Wierzę w twój strach, bo ja nawet nie potrafię wyobrazić sobie jakbym ja się bała o swoje dziecko. Sama przechodziłam jedno z tych badań, luz nie jest nieprzyjemnie i nieinwazyjne. Natomiast powiem ci że może z drugiej strony lepiej nie czytać bo można się jeszcze większej paniki nabawić.

moj syn to wczesniak ktry juz wiele przeszedl a my razem z nim juz nie raz walczylismy o zycie jego, ciagle sie cos dzieje a eraz te drgawki to badanie wisi nad nami od dluzszego czasu iw iele nam powie:(najbardziej boje sie tego ze okaze sie ze moj synek ma cos z mozgiem ze cos sie tam dzieje zlego:( czuje sie jak sparalizowana jednak chce to badanie zrobic teraz jak najszybciej bo boje sie tych drgawek

Pomyśl sobie od drugiej strony. Im szybciej za wami będzie to badanie tym w razie czego szybciej będziecie mogli działać. Skoro walczyliście o jego życie, ma 16 miesięcy to znaczy że ma ogromną wolę życia :). I wiele wiele zdrowia dla niego i ogromnej siły i woli walki :). No i siły dla was.

dziekuje bardzo:)za cieple slowa