Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem gÓpia

MÓGŁBY MI KTOŚ WYTŁUMACZYĆ KRZYŻÓWKI GENETYCZNE ?

Polecane posty

Gość jestem gÓpia

jw. kompletnie tego nie rozumiem , a ja albo jestem tempa albo nauczycielka źle mi to wytłumaczyła :D nie chodzi o cechy fizyczne tylko o dziedziczenie chorób np mukowiscydoza daltonizm fenyloketonuria wzywam wszystkich ludzi dobrej woli ! błagam jutro mam spr i nie czaje tego kompletnie ! :P

Gość olipierdoli
a to sa te choroby przenoszone na chromosomie y wyłącznie?

Gość olipierdoli
mukowiscydoza. musza sie spotkac oboje rodzicow z allelem recesywnym obarczonym mukowiscydoza i na wskutek.. hmm tworzenia nowego organizmu. czyli mieszaniu sie genów. potomek otrzymuje dwa allele recesywne czyli bedzie chory.

Gość olipierdoli
ta fenylo cos tam podobnie jak mukowiscydoza

Gość jestem gÓpia
jestem z humana wiec wtf ? :D tzn ja w zeszycie mam cos takiego: Mukowiscydoza M- allel niewarunkujący choroby m- allel warunkujący chorobę P: *znaczek kobiet* Mm X mm *znaczek mężczyzny* F1: Mm, Mm , m m , m m i robimy to na obie płcie i musimy podać prawdopodobieństwo w procentach. istna magia.

Gość jestem gÓpia
potem robiliśmy to w tabelkach i to chyba jest łatwiejsze co ? matko jak ja tempa jestem.

Gość olipierdoli
czekaj.. czyli Mm to kobieta, a mm to mężczyzna? no to będzie 50% szansy.

Gość olipierdoli
czekaj narysuje ci to w paincie :P

Gość jestem gÓpia
ok dzięki ci :D

Gość Fanka__Tolkiena
mukowiscydoza to przecież delecja, a nie choroba sprzężona z płcią jeśli chodzi o daltonizm to choroba sprzężona z płcią tzn. gen recesywny warunkujący tą chorobę jest umieszczony na chromosomie X dlatego najczęściej chorują na to mężczyźni, bo mężczyzna ma zestaw XY, wystarczy, że tylko jedenX ma recesywny allel i już jest chory,chromosom Y jest pusty, warunkuje tylko cechy płciowe, nie zawiera genów warunkujących chroby :D

Gość olipierdoli
zreszta. nie trzeba tabelki. z tego juz wynika "F1: Mm, Mm , m m , m m" ze bedzie to 50%.

autorko- a nie łatwiej poczytać w podręczniku? na sprawdzianie obowiązuje materiał z podręcznika, a skoro jesteś na profilu humanistycznym, to z czytaniem ze zrozumieniem problemu nie powinnaś mieć

Gość olipierdoli
ah faktycznie. ona ma racje. to X przenosi chory allel, a poniewaz Y jest "pusty" to nie moze chorego zdominować. i wystepuje choroba..

Gość Fanka__Tolkiena
olipierdoli, ale wypisujesz bzdury wierutne :D, jak się nie znasz, to się nie odzywaj.

Gość ciekawska hela
ja mogę ci wytłumaczyć o co chodzi z daltonizmem i innymi chorobami, tylko napisz jakich konkretnie zadań nie rozumiesz

Gość olipierdoli
koloratka, ale w czym masz problem? nie chcesz jej tlumaczyc to nie tlumacz i sobie stąd idz :P

Gość ciekawska hela
zresztą widzę że tu i parę innych osób zna się na rzeczy:P

Gość olipierdoli
wez spierdalaj fanka. przeciez przyznalam ci racje. w przeciwienstwie do ciebie pisalam to z pamieci, a mialam to ostatnio w szkole sredniej jak nie w gimnazjum. a ty sobie na gogle wyszperalas i cwaniakujesz. zresztą jak widzisz, ona nawet tego nie musi wiedziec, bo ma zadania zwiazane raptem z ta tabelka, a tutaj juz mi nie zarzucisz, ze mowie cos zle.

ale nikt jej lepiej nie wytłumaczy niż książka albo strony w necie na których jest opisane to, czego nie rozumie chyba najlepiej sięgac po wiedzę 'do źródła', a nie pytać na kafe, gdzie większość osób nie jest 'na bieżąco', a już na pewno nie wytłumaczy komuś kto nie rozumie...:O żeby zrozumieć trzeba przeczytać od początku... a nie słuchac jakichś wyrywkowych 'porad' dlatego sugeruję dziewczynie, żeby zapoznała się z tym, co ma w podręczniku, bo właśnie na podstawie tego, co tam jest, nauczycielka ułoży pytania na sprawdzian... proste ;)

Gość Fanka__Tolkiena
:D nie wyszperałam w google, tylko studiuję kierunek medyczny i wiem o co kaman, a jeśli nie jesteś pewna w 100 procentach, to po co bzdury wypisujesz 🖐️

Gość olipierdoli
wypierdalajcie stad wszyscy. ty tez koloratka i autorka tez wypierdalaj :o

Gość Fanka__Tolkiena
nikt lepiej nie wytłumaczy niż nauczyciel, o ile jest dobry :)

Gość olipierdoli
powiedzialam mniej wiecej o co kamman, a ty mi to przypomnialas jak jest. no i ci przyznalam racje. i ty nie jestes od rozkazywania mi co mi wolno tlumaczyc a co nie. skad moglam wiedziec ze siedzi tutaj jakas z kierunkow medycznych? zawsze to lepiej zebym ja jej pomogla niz nitk. zreszta ona nawet tego nie musi wiedziec, bo podejrzewam, ze jest w gimnazjum albo 1 liceum i ma dopiero rozwiazywanie zadan na tabelkach. widzialas jakie ma zadanie. obliczyc ile procent szansy jest na wystapienie choroby :o

Gość olipierdoli
tam wyzej to jakis podszyw.

Gość jestem gÓpia
no właśnie jeśli jest dobry... zazwyczaj nei miałam problemu bo mieliśmy sama teorie na biologi ale teraz te krzyżówki maatko te krzyżówki działa ja jakieś zasadzie ? bo ja nawet nie wiem jak co oznakować...

Fanka- tak, nauczyciel jest od tłumaczenia, ale głównie od prowadzenia lekcji... nauczyciel przedstawia materiał i tłumaczy, jeśli uczeń powie, że nie rozumie... jeśli takiego sygnału nauczyciel nie dostanie... to niestety w związku z tym, że nie potrafi czytać w myślach 'wykłada' to, co zakłada program nauczania... i ćwiczy NA PODSTAWIE PROGRAMU i podręcznika jesli uczeń nie rozumie, to w jego interesie jest ruszyć tyłek do nauczyciela ;) a o ile dobrze pamiętam, to sprawdziany nie są zapowiadane z dnia na dzień :P autorko- jeśli nie potrafisz zrozumieć z podręcznika, to poszukaj w necie... albo poczytaj raz jeszcze na spokojnie- zawaliłas, że nie zapytałas nauczycielki albo jakiejś koleżanki, która rozumie 'na żywo' znacznie lepiej jest coś komuś wytłumaczyć

Gość jestem gÓpia
jestem w 3 liceum ale to szczegół bo z biologi mam podstawy podstaw :D

Gość olipierdoli
te krzyżówki to banal.. jak masz np MM i mm to je obsadzasz w tabelce.. o tak: ___M___M__ m____|_____ m____|_____ a potem to krzyżujesz tak jakby. czyli bierzesz to z góry i to z boku i wpisujesz ___M_______M__ m__Mm__|_____ m_______|_____ to Mm wzielo się z M na górze i m po lewej... i tak robisz dalej ___M_______M__ m__Mm__|__Mm__ m_______|_____