Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem gÓpia

MÓGŁBY MI KTOŚ WYTŁUMACZYĆ KRZYŻÓWKI GENETYCZNE ?

Polecane posty

" w moim zadaniu nie ma kilku możliwych opcji, jest 1 prawidłowa odpowiedź co do każdego z genotypów" ale akurat w zadaniu fanki tolkiena juz sa dwie... chcialam jej dac troche pomyslec, ale spoko. dzieki ze jej podalas rozwiazanie na talerzu :o

Gość Fanka__Tolkiena
fanka myrevina akurat tamto zadanie wymysliłam tak, żeby nie trzeba było rozważać różnych opcji :O

zreszta na takie zadania i tak chyba za wczesnie jak autorka poprawnie w tabelce nie umie nawet rozpisać. tak tym razem jest dobrze tylko zamiast mM pisz najpierw wielka litere czyli Mm... no i teraz na podstawie tego powiedz mi ile % szansy jest na to, ze sie urodzi chory osobnik

Gość olipierdoli
to bylam ja - fanka myrevina.. wracam do swojego orędż wcielenia:P

Gość ciekawska hela
zacznijmy od podstaw Mm - oznacza przykładowy genotyp osobnika (genotyp to 2 komplety chromosomów, na 1 chromosomie jest allel M a na drugim m, tylko 1 chromosom z danej pary jest przekazywany potomstwu, czyli albo trafi się M albo m, w twojej krzyżówce rozpisałaś genotypy (czyli podwójne literki) w poszczególnych polach, zamiast gamet (pojedynczych literek), bo przecież dziecko dziedziczy po 1 chromosomie z każdej pary od matki i od ojca (czyli jeśli matka jest Mm, to w polu kobiety powinnaś wpisać M i m, a nie Mm), tak samo jest z mężczyzną, bo przecież dziecko nie dostaje po rodzicach 2 par chromosomów wtedy dopiero robisz krzyżówkę i wychodzą ci potencjalne genotypy potomstwa

Gość jestem gÓpia
okej ludzie tak to ja tego nie pojmę :D zadzwoniłam do kumpla i zaraz do niego idę mam nadzieje ,ze on mi to wytłumaczy. tak czy siak dzięki za pomoc ! :)

Gość olipierdoli
ciekawska hela - ona juz to dawno zrobila :o

Gość olipierdoli
ja ci sie nie dziwie.. bo kolezanki operuja zwrotami i napierdalaja jak do znawcy, a ty biedna nawet nie potrafisz krzyżowki dobrze zrobic..

Gość ciekawska hela
widocznie odpisywanie zrozumiałym słownictwem zajęło mi zbyt wiele czasu:P nie każdy jest cyborgiem wklepującym w klawiaturę 1000000 słów na minutę i to jeszcze z sensem:O

Gość Fanka__Tolkiena
:D olipierdoli już się tak nie ekscytuj bo ci żyłka pęknie

Gość olipierdoli
o moje zylki w dupie to sie nie martw 🖐️ wracaj do swojego laboratorium homozygood pilnowac :o ktos w tym kraju musi zapierdalac fizycznie badz umyslowo, zeby inni mogli sie opierdalac na kafe :)

Gość ciekawska hela
ja specjalnie nie używałam zbyt fachowego słownictwa, dostosowując się do poziomu wiedzy autorki, więc nie jedź po ludziach, którzy chcieli pomóc i w przeciwieństwie do ciebie znają się na rzeczy

Gość Fanka__Tolkiena
:D ale jak ktoś już odwalił swoje, to się może opierdalać

Gość olipierdoli
wiesz.. tak bardzo zajebiscie jej tlumaczylas. jak ona nawet nie umiala prostej tabelki zrobic to z pewnoscia wiedziala co to jest genotyp, fenotyp, chromosom itp :D powodzenia..

Gość w 100%
"...albo jestem tępa..."- jesteś tępa 🖐️

Gość Fanka__Tolkiena
skoro mówi, że opanowała teorię, tylko ma problem z krzyżówkami, to powinna znać podstawowe pojęcia, ja wolę nie komentować twoich błedow merytorycznych :D 🖐️

Gość ciekawska hela
jeśli nie wiedziała co to genotyp fenotyp i chromosom, tzn że albo nie chodziła na biologię, albo uczy się w szkole specjalnej, więc daruj sobie, może wolałabyś tłumaczenie z użyciem sformułowania, iż "mukowiscydoza jest wynikiem delecji 3 nukleotydów w genie odpowiedzialnym za syntezę błonowego kanału chlorkowego"? chyba jednak nie sorry ale jednak pewne podstawy trzeba znać żeby pytać o jakiekolwiek wytłumaczenie zagadnienia

Gość olipierdoli
no to prosze skomentuj.. orpcz tego co na poczatku powiedzialam zle ale potem ci przznalam racje. no prosze. bo watpie, ze nie znajdziesz... a to ze ona nawet nie umie napisac poprawnie Mm tylko pisze MmMm albo mM nie trudno jest dojsc droga dedukcji ze nawet nie ma pojecia co to jest i ze to sie nazywa fenotyp! nauczycielki pozal sie panie boze! wypieprzac do laboratoriow i pracowac nad lepszymi kolorami lakierów do paznokci bo mi sie juz wszystkie dostepne znudzly. a kysz!

Gość mdzia
jestes tempa :D

Gość olipierdoli
moze i zna pojecie slowa fenotyp i nawet wyrecytuje formułke co to jest, ale watpie ze znala przelozenie pojecia fenotyp na tabelke.. mowiac prosciej. znala teorie ale ewidentnie nie widziala przelozenia tego na praktyke.. i w tym byl problem. a wy jej polecialyscie z grubej rury!!!!

Gość ciekawska hela
Mm to akurat genotyp, nie fenotyp, fenotyp jest po części warunkowany genotypem, ale widać że sama nie znasz podstawowych pojęć

Gość Fanka__Tolkiena
te lakiery chyba sieją spustoszenie w twoim mózgu :D

Gość olipierdoli
wez nie pierdol bo rownie dobrze i fenotyp moze być i Mm.. nie napisalam przeciez do czego sie odnosci.

Gość ciekawska hela
to nie lakiery ci się znudziły, tylko brak ci wyobraźni, żeby ich ciekawie użyć:P

Gość ciekawska hela
dostosowując się do twojego poziomu, niech ci będzie że genotyp = fenotyp, tak czy inaczej ty też nie potrafiłaś wytłumaczyć autorce o co chodzi, tak żeby to do niej dotarło:P

Gość olipierdoli
oczywiscie ze to nie jest to samo. nie rob juz ze mnie kretynki a jakbys nie zauwazyla to autorka was w pewnym momencie olala i tylko mnie odpisywala :D