Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem gÓpia

MÓGŁBY MI KTOŚ WYTŁUMACZYĆ KRZYŻÓWKI GENETYCZNE ?

Polecane posty

oh, wojownik... jaki Ty jesteś 'sprytny' jeśli nie rozumiesz o co mi chodziło i ten skrót myślowy przewyższa Twoje mozliwości poznawcze... no to... to sorry:classic_cool:

Gość ciekawska hela
napisz czego konkretnie nie rozumiesz bo w ten sposób można dyskutować do jutra

Gość jestem gÓpia
no ale z tego widzę ,ze zawsze wychodzi po 50 % a jak mam takie zadanie : Fenyloketonuria narysuję w paintcie

Gość olipierdoli
akurat z tego co ja przedstawilam wyjdzie 0% jeli choroba jest przenoszona na recesywnym, wiec nie zawsze 50% :P

Gość Fanka__Tolkiena
No tak krzyżówka z mukowiscydozą daje 50% osobników chorych, ale nie rozpatruje się tu płci, bo ta choroba nie jest związana z chromosomami płci tylko z chromosomami autosomalnymi(somatycznymi) :)

Gość Fanka__Tolkiena
znaczy w tej krzyżówce, którą zrobiła olipirdoli :D Mm- zdrowy MM- zdrowy mm-chory

Gość ciekawska hela
fenyloketonuria nie jest sprzężona z płcią, gen związany z wystąpieniem tej choroby leży na chromosomie autosomalnym (nie X i nie Y), więc dziedziczy się inaczej niż daltonizm np F - allel dominujący ("zdrowy") f - allel recesywny ("wadliwy") tutaj możliwości jest wiele załóżmy że rodzice są heterozygotami Ff, wtedy Ff x Ff: więc u potomstwa 25% homozygot FF - zdrowe 50% heterozygot Ff - zdrowe 25% homozygot ff - chore to niezależnie od płci taki przykład podałam, nie wiem czy wystarczająco zrozumiały

Gość Fanka__Tolkiena
zgadza się 3/4 zdrowe 1/4 chore :) Ff-zdrowy ff-chory FF-zdrowy

Gość ciekawska hela
i ten mój przykład tłumaczy twoją krzyżówkę kiedy jest Ff, to allel dominujący F tłumi allel f recesywny i choroba się nie rozwija FF to 2 prawidłowe allele, więc siłą rzeczy choroba nie wystąpi ff to 2 recesywne allele, więc choroba wystąpi

Gość jestem gÓpia
a skąd wy to wiecie ? chodzi mi o to gdzie jest tak jakby wynik końcowy ? ostatnia kratka po prawej ?

Gość Fanka__Tolkiena
Trzeba dodać, że większość chorób genetycznych uwarunkowanych jest właśnie genem recesywnym (mała literka np. f), choroba wtedy objawia się tylko w homozygotach recesywnych( dwie małe literki ff), czyli fenotyp :ff jest wyjątek np. pląsawica hutingtona, ale nie wiem czy to jest w programie, ta choroba uwarunkowana jest genem dominującym tzn chorzy mają fenotypy: FF, Ff

Gość ciekawska hela
w tej krzyżówce co podałaś linka, są 4 pola te 4 pola to 100%, więc na jedno pole przypada 25% jeśli masz 2 pola Ff i 1 pole FF to daje 3x25% czyli 75% dzieci zdrowych 1 pole ff to 25% dzieci chorych

Gość olipierdoli
ale co skąd wiemy? tak po prostu jest. tak sie oznacza allel dominujacy wielka litera. allel recesywny mala litera. te choroby sa przenoszone na allelach recesywnych, czyli tylko i wylacznie na tych maluch literkach. teraz musza sie ze soba spotkac dwie male literki, zeby choroba wystąpiła, bo inaczej to niemożliwe. jesli chodzi o procenty, no to masz tabelke podzieloną na 4 częsci. kazda część to 25%. jesli w dwóch częsciach jest mm no to jest wtedy 50%.. jesli w trzech to 75% itp

Gość Fanka__Tolkiena
jaki wynik końcowy patrz, w krzyżówce wyszly ci 4 fenotypy : FF, Ff, Ff, ff Tak? więc 4->100% z czego chory to tylko ff 1 chory, to 25%, bo to 1/4 wszystkich fenotypów, które wyszły ci w krzyżowce :)

Gość olipierdoli
fanka tolkiena ty to jej tak tlumaczysz, ze watpie, ze ona cos zrozumie :o :P bez urazy..

Gość jestem gÓpia
aaa juz trochę rozumiem pląsawica tez była bo pamiętam ,ze wszyscy się podniecali bo 13 z House na to choruje :D a możecie mi zadać jakieś zadanie ja to spróbuje zrobić ?

Gość jestem gÓpia
rzata małgo specjalnie napisałam źle TĘPA taki żart widocznie ci się nie spodobał :D

Gość olipierdoli
no dobra. to masz fenotypy Mm i Mm jaka jest szansa ze urodzi sie chory osobnik? :P

Gość olipierdoli
zakladajac, ze choroba sie przenosi na allelach recesywnych of course :)

Gość ciekawska hela
przykładowe zadanie z netu: 1. Ania i Jacek są rodzeństwem . Jacek jest daltonista , Ania nie . Daltonizm jest warunkowany przez allel recesywny i sprężony z płcią . a) zapisz prawdopodobne genotypy wszystkich wymienionych osób b) ustal , jaki genotyp musi mieć Ania , jeżeli jej synowie są daltonistami ( ich ojciec prawidłowo rozróżnia kolory ) odpowiedz uzasadnij.

Gość jestem gÓpia
Mm to kobieta a drugie Mm to mężczyzna ?

Gość Fanka__Tolkiena
Jeden z rodziców jest zdrowy i jest homozygotą dominującą, tzn nie jest nosicielem, drugi chory na fenyloketonurię, jakie jest prawdopodobieństwo, ze dziecko będzie zdrowe? Zrób to tak: podaj fenotypy rodziców (p) zrób krzyżowkę podaj wynik

Gość Szeregowy Badziągwiak
dla naprzykładu : Pieszczotka to skrzyżowanie psa ze szczotką

Gość ciekawska hela
w moim zadaniu nie ma kilku możliwych opcji, jest 1 prawidłowa odpowiedź co do każdego z genotypów

Gość Fanka__Tolkiena
jak masz pytanie o daltonizm, to pisz sobie tak chory facet to będzie XdY zdrowy facet XDY chora babka XdXd zdrowa babka XDXD nosicielka XDXd