Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marVin26

Rekonstrucja więzadeł stawu skokowego - czy ktoś miał - na czym to polega?!

Polecane posty

Gość marVin26

Witam. Pytanie jak w temacie. Otóż w czerwcu skręciłem kostkę dość mocno i wpakowali mi ją w gips. Wszystko było ok do listopada kiedy znowu ją skręciłem. Co prawda delikatniej ale do wczoraj mimo, że mogłem już chodzić normalnie, odczuwałem ból. A wczoraj - kolejne skręcenie! Lekarz znowu chciał mi to wpakować w gips ale nie chciałem i zgodził się na ortezę stawu skokowego którą mam nosić 6 tygodni 24h/dobę. Poinformował mnie też że być może mam już wiotkie więzadła stawu i trzeba je naciągnąć operacyjnie. Ale na moim miejsce wolałby już chodzić w gipsie, niż to mieć operowane. Ale o co muchodziło - nie wiem. I teraz pytanie - czy ktoś przechodził taką operację, jak ona wygląda, na czym polega i jak wygląda sprawa rekonwalescencji? Pozdrawiam

Gość Atrtak
Obecnie, w CKR standardem w rekonstrukcji więzadła krzyżowego tylnego (PCL) jest operacja metodą artroskopową. W renomowanych ośrodkach na całym świecie odstąpiono od zabiegów wymagających operacji na otwartym kolanie, ze względu na duża traumatyzację sąsiadujących tkanek miękkich oraz małą precyzję tego typu zabiegu operacyjnego (uniemożliwia prawidłowe określenie anatomicznych punktów przyczepu więzadła oraz ocenę uszkodzeń towarzyszących). Użycie kamery endoskopowej z torem wizyjnym i mikroinstrumentarium stwarza możliwość dokładnego zbadania wewnętrznych struktur jamy stawowej oraz precyzyjnego wykonania poszczególnych etapów zabiegów naprawczych. W naszym ośrodku wszystkie zabiegi rekonstrukcji więzadła krzyżowego tylnego przeprowadzane są metodą artroskopową, bez konieczności tzw. otwierania stawu.