Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Złota Wstążka

RZUCAM PALENIE - kto ze mną? Porady, wsparcie.

Polecane posty

Gość 83.E.
Hej, wszystko w porządku :) Czuje sie bardzo dobrze mimo ze mieszkam sama i nikt mnie nie pilnuje to radze sobie swietnie;) Widze tylko same plusy, ale chec na fajke jeszcze pozostaje...:)

no u mnie też pozostaje teraz tym bardziej bo wydaje mi się że jak zapale jednego to mi nie zaszkodzi bo przecież i tak juz nie pale ...

cześć dziewczyny ;) kurde ale super , że dajecie rade. Ja niekoniecznie... przez ostatni tydzien choc nie kupowałam fajek to nie czułam tez że rzuciłam. problemy mi sie namnożyły i kiedy chciałam je uporządkować zapomninałam o tym że chce rzucic. Dziwne to takie. Czasem chce czasem nie, sama już nie wiem. Chyba zły czas na rzucanie palenia mi:p wiem wiem zawsze jest ten właściwy czas.. no ale jak widać narazie nie potrafie definitywnie rzucic. Ajj no życie... Ale ciesze się, że chociaż wam się udało:)

Bu ale szkoda Lm link ... hm u mnie też nie najlepszy czas no ale już muszę dać rade ja tu będę zagląda i mam nadzieje Lm link że do nas niedługo powrócisz ;) teraz unikaj kupowania paczek jedynie popalaj od siostry czy znajomych, ogranicz to do minimum ;)

Gość ja też się do was przyłączę
Nie ma czegoś takiego jak dobry czy zły czas, zawsze w życiu są dobre i złe momenty, a przecież osoby niepalące też je mają - to nie ma żadnego związku. Ja też mam moment załamania: mija miesiąc :) Myślę sobie: a już tyle wytrzymałam, w sumie to jedna paczka nie zaszkodzi. Z moich lektur (przez ten miesiąc nabyłam bardzo gruntowną wiedzę o nikotynizmie :) ) wynika, że to dość typowy syndrom: po rzuceniu palenia znikają powody, dla których chciałam rzucić (lepiej się czuję, mam więcej pieniędzy, nie mam problemu z wychodzeniem na papierosa itp.) i zapominam o swojej motywacji. Życzę powodzenia.

Gość mgdagfgfhswjh
Trzymam za Was kciuki :) Ja obecnie jestem w ciąży...Choc popalałam jeszcze w ciąży, to rzuciłam po krótkim czasie odkąd się dowiedziałam, miałam wyrzuty sumienia i nie mogłam się delektować papierosem jak wcześniej :) I choś zawsze mówiłam, ze dziwię się osobom które nie palą już miesiąc, dwa, pół roku i wracają do nałogu - przecież tyle wytrzymały, najgorszy "głód" za nimi a one wracają, to tylko czekam do porodu albo jak skończę karmić piersią - pierwsze co to będzie kawka i papieros :o

Właśnie tak - głód nikotynowy to mały pikuś, mija po jednym dniu praktycznie. Najgorsze jest uzależnienie psychiczne, a to zależy od nas: im bardziej się wkręcamy, że lubimy i pragniemy palić, tym silniej tę potrzebę odczuwamy. A Ty nie myślisz o tym, żeby nie wrócić po ciąży do palenia? Może warto spróbować?

Gość trzeźwa palaczka
udało mi się rzucić palenie dzięki zabiegowi tzw. "elektrody" Sama w to nie wierzyłam, ale nie palę już 5 lat od tego zabiegu. Może komuś pomoże?

Hej Dziewczyny. Tak Was podczytuję od jakiegoś czasu...sama chciałabym rzucić, ale mi nei wychodzi :( Tzn. ostatnio nie paliłam 3 miesiące (no może sporadycznie jednego na tydzień od siostry czy mamy). Założyłam aparat ortodontyczny i lekarz powiedział mi, że palenie jest niewskazane - spowalnia proces leczenia, robi nieładny osad przy zamkach, nie mówiąc o tym, że koszt wizyty kontrolnej to mniej więcej tyle, co moje miesięczne palenie. No i prawie nie paliłam te trzy miesiące ( a na pewno nie kupowałam papierosów), po tym czasie poleciałam na zakupy, żeby sobie to wynagrodzić. A potem...zaczął się okres gorącego imprezowania i dupa blada - przepadło :( Jak zaczęłam kopcić na imprezach, tak poszło...i wróciłam do normalnego palenia, w ciągu dnia, w domu, nie tylko na imprezie. Jak mnei to denerwuje. Niby chciałabym nie palić, ale z drugiej strony tak to lubię... I nie mogę sobie odmówić fajki na imprezie. I nic tu nie zmieniło wprowadzenie zakazu palenia w knajpach :P Bo teraz jest jeszcze gorzej - trzeba wyjść na zewnątrz, albo do palarni, wychodzi grupka osób a zostają dwie - trzy. Tam, przy papierosku toczą się interesujące dyskusje (lub ploty :P) a ty człowieku siedź sam i sącz browara... :( Jezzzzuuuu...przeklinam dzień, kiedy zapaliłam pierwszego papierosa - na domiar mojej głupoty było to dopiero na 5 roku studiów!!!!! Całe liceum, studia - nie paliłam ani jednego, a dałam się wciągnąć jak głupia tak późno :(

Gość mgdagfgfhswjh
ja też się do was przyłączę - no właśnie nie za bardzo rozważam tę możliwość :o Nie umiem sobie wmówić, że nie lubię palic, bo lubię, sprawia mi to autentyczną przyjemność, już nie mówię o tym że jak jestem zdenerwowana to i teraz nie wytrzymam bez papierosa i gdy mam wielkie nerwy to zapalę i w ciąży - ale to naprawde sporadycznie, no i nie ciągnie mnie aż tak bardzo że nie da się wytrzymać (bo myslałam ze nawet jak w ciąży zapale raz to nie bedę umiała przestać) Psychika gra tutaj największą rolę, może mi się jeszcze odmieni - ale wątpię

Ja też zaczęłam palić na piątym roku :) wcześniej miałam takie szkolne epizody tylko. Nie żałuję, że w ogóle zaczęłam, jest to jednak jakaś wiedza o sobie w pewnej sytuacji no i o nikotynie, która jest nieodłączną częścią tego świata. Myślę, że jeśli np. za XXX lat znajdę papierosy u nastoletniego dziecka, będę mogła zrobić coś więcej niż nauczać bez związku. Palenie było w moim życiu ciekawym i pouczającym eksperymentem - ale już się on skończył i niczego nowego się nie dowiem - nie ma sensu wracać. Madzieek, codziennie stoisz przed tą szansą: kiedy rano się budzisz jesteś jak to dziecko, które nigdy nie paliło i może spróbować albo nie. Ty jesteś już mądrzejsza od tego dziecka, bo wiesz jak to się kończy, wiesz, że coś takiego jak jeden papieros nie istnieje - więc masz szansę. Problem jest w naszej głowie. mgdagfgfhswjh - ja też mysłałam, że lubię palić, nawet tak napisałam w moim pierwszym poście tutaj, ale to nieprawda: nie lubisz palić, palisz bo wydaje ci się, że musisz to robić - ale tylko Ci się wydaje :) Przecież zanim zacżęłaś palić też na pewno miałaś momenty zdenerwowania i stresu - a wtedy nie brakowało Ci papierosa.

Gość mgdagfgfhswjh
Nałogowo zaczęłam palić jak miałam 16 lat - wiec szczerze mówiąc nie pamiętam już jak to było jak nie paliłam :o Do tego mój mężczyzna pali - ciężko jak cholera będzie patrzeć jak on pali i samemu się oprzeć

Jedyne co moge poradzić to cóż: próbuj. Polecam dużo czytać. Niektórzy radzą, żeby zająć myśli czymś innym niż palenie: ja uważam, że warto czytać jak najwięcej, nawet w necie: relacje osób rzucających palenie, byłych palaczy, lekarzy, straszne historie o raku płuc - jeszcze niecały miesiąc temu spływały po mnie jak po kaczce dzisiaj realnie boję się, że mogłoby mnie coś takiego spotkać. Słyszałaś o Allenie Carrze? Nie twierdzę, że to cud, ale na pewno dużo pomaga "przeorientować myśli".

Gość mgdagfgfhswjh
Ale to w sumie tylko wymówki - jakoś teraz potrafię nie palić nawet jak on pali (choc trzeba mu to przyznać - stara się teraz tego nie robić przy mnie, chociaż tyle ;) ) No i w końcu widzę, a raczej czuję jak śmierdzi człowiek palący - coś okropnego :o

Gość mgdagfgfhswjh
O rzeczach strasznych nie chcę czytać, wystarczająco się boję o dziecko i o ciążę :D Mam nadzieję, że do końca ciąży (jestem dopiero na początku piątego) zmieni mi się myślenie, że moze jeszcze przemawia przeze mnie głód :P o tym Allenie Carrze muszę poczytać, nie słyszałam nigdy Najgorsze jest to, że wystarczy się tylko przeorientować własnie - kiedyś po dwóch dniach niepalenia odczuwałam fizyczny brak papierosów - a w ciąży, mimo że na początku nie myślałam żeby rzucać, a jedynie drastycznie ograniczyć - aż tak bardzo tego głodu nie czuję na co dzień, nie tak dotkliwie jak kiedyś, bo po prostu jest mi głupio że dziecko się truję - i da się wytrzymać? Da, a jednak

W skrócie: Allen Carr to facet, który palił 100 papierosów dziennie (zaczynał jako nastolatek od kilku okazjonalnie, w wieku czterdziestu paru lat doszedł do stu). Pewnego dnia rzucił: ze 100 zszedł do zera w ciągu jednego dnia, za pomocą opracowanej przez siebie samego metody: metoda ta opiera się głównie na zwalczeniu uzależnienia psychicznego, a nie głodu nikotynowego. Napisał o tym książkę i dorobił się fortuny pomagając innym rzucić palenie (wcześniej był księgowym). Książkę tę możesz ściągnąć za darmo z neta w PDFie, jeśli mialabyś z tym problem, mogę Ci wysłać ją mailem. Powtarzam: nie twierdzę, że to cud i książka rzuci palenie za ciebie, ale jest pomocna, jest dużym "wsparciem psychicznym", podpowiada, co masz sobie mówić.

Gość mgdagfgfhswjh
To moze byś mi ją przesłała - marzenaj87@o2.pl Jestem ciemna i nawet nie wiem czy bym umiała ściągnąć ;) Czytam właśnie i jedynym faktem niezbyt optymistycznym jest to, że mężczyzna i tak zmarł na raka płuc, i to przeszło 20 lat od rzucenia...

Hej, wysłałam książkę. Tak, zmarł na raka płuc, mówił, że jest przekonany, że zachorowałby i zmarł o wiele wiele szybciej, gdyby nie przestał palić.

Gość A ja dzisiaj
postanowilam nie palic. Jak na razie wytrwalam!!!! Nie zapalilam jeszcze zadnej fajeczki:) Trzymajcie za mnie kciuki:)

Gość a ja dzisiaj
Nie wytrzymalam:( Zapalilam jedna fajeczke. Bardzo krecilo mi sie w glowie. Postanowilam definitywnie skonczyc z tym paskudztwem!

u mnie dzis mija miesiąc nie chce i bede palic ;) ja też się do was przyłączę ja tez chętnie bym sobie ta książke zobaczyła :0 jak można kaaatarzynaa@gmail.com a ja dzisiaj ;) fajnie że do nas dołączasz przeglądnij wcześniejsze posty tam jest sporo rad jak sobie radziliśmy na początku ;) trzymamy kciuki ;)

Hej, wysłałam książkę kaatarzynie :) Nie wiem tylko, czy nie pójdę do więzienia za nielegalne rozpowszechnianie :( Postaram się bardziej pamiętać, żeby tu zaglądać. O paleniu na codzień nie myślę. Dziewczyny, traktujcie siebie jak rozkapryszone dzieci: jeśli dziecko w sklepie ryczy, żeby mu coś kupić, a mama się złamie, to na 100% przy następnej okazji sytuacja się powtórzy, prawda? A jeśli mama pozostanie twarda - to dziecko przestanie ryczeć po sklepach, wiedząc, że to i tak nic nie da. Jeśli kupicie papierosy, albo skusicie się na zapalenie jednego od koleżanki - to nie jest najgorsze, że zapaliłyście, tylko że obniżyło się "morale" - następnym razem weźmiecie papierosa z mniejszym oporem, potem znowu i ani się obejrzycie, a znów będziecie palaczkami. Ja sobie tak mówię :) i zauważyłam, że np. już w ogóle w sklepie nie myślę o tym, żeby kupić fajki, a na początku była to istna wewnętrzna walka.

dziękuje za książeczkę ;) no ja już na co dzień też nie myślę o papierosach ani w sklepie, ani przy czynnościach przy których zazwyczaj paliłam tłumaczenie z rozkapryszonym dzieckiem jest całkiem fajne, początki były ciężki ale teraz nie wyobrażam sobie iśc do sklepu i kupić tak o paczki :) więc jest dobrze ;) polecam innym rzucanie wcale to nie jest trudne, nie przytyłam ale schudłam za to bo zaczęłam bardziej uważać co jem, same plusy ;)

Gość Allen Carr Polska
Zachęcamy do legalnego kupowania książki Allena Carra. Posługiwanie się nielegalnym pdf'em i jego rozpowszechnianie to łamanie prawa. Cena detaliczna książki to 29,9 ale w sklepach i księgarniach internetowych można ją kupić już za ok.23zł. Trzymamy kciuki za wszystkich rzucających i polecamy "Prostą metodę jak skutecznie rzucić palenie". Polski oddział klinik Allena Carra www.allen-carr.pl

hej:0 zaglądacie tu jeszcze? ja wrociłam do palenia ale od paru dni dokładnie dwoch znowu rzucam ;) tym razem z siostra Jakoś poprzednim razem byłam pozytywniej nastawiona, lepiej się czułam a dziś to masakra.. eh.. no nie wiem nawet czy tu zaglądacie ale pozdrawiam;)

Gość Szkoda,że nikt nie pisze
Wspaniale się zaczęło,temat dobry dla ludzi rzucających palenie.Dużo mądrych wypowiedzi i nagle cisza.Tyle fajansiarskich topików na kateferach jakoś funkcjonują ,a ten dlaczego upadł? Czy wszyscy dzielnie nie palą?

Gość Zajrzałam
Zajrzałam przypadkowo; witam LM link; mam nadzieję,że udało Ci się rzucić palenie? Moze rozwiniesz ten temat i uda sie nam wspólnie pobudzić ten topik? Pozdrawiam

Gość ho ho ho
a

Gość pytajnik i mianownik
są różne sposoby na rzucanie ja polecam ten wypróbowany przez wielu; sprawdźcie sami: http://www.nowyoddech.pl/ pzdr