Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ljasflsjf.smf

2012?

Polecane posty

Hej :) temat walentynek...Ja dziś rano odprowadziłam swojego n. na autobus do domu i tyle mam z Walentynek :( ehhh...a miał zostać na dziś :( chcieliśmy w weekend spotkać się z fotografem, ale nie wyszło. Także znowu zostanie wszystko na mojej głowie.

Gość ix3
Dzisiaj sie dowiedziałam ze u mnie w prafi ksiadz bierze 1000 za slub ( w tym pakiecie mamy uroczystosc podstawowa z czerwonym dywanem za 100 zł ministranta i jeszcze za 200 organiste) do tego liczmy jeszcze dekoratorke i kwiaty do koscioła ( dekoratorka bierze po cenie promocyjnej ale nie wiel ile a kwiaty jak do mojego koscioła to trzeba na to przeznaczyc 200zł) do tego liczmy paste do podłogi gdzie bd kosztowac to zapewne jakas 100 .. bo jedna pasta na tak wielki koscioł to raczej nie starczy .. a i zapowiedzi gdzie jedne zapowiedzi kosztuja niby co łaska ale daja mu po 100 za jedne czyli 300 zł na te zapowiedzi trzeba miec.. takze podumowujac na slub koscielny trzeba miec 1600zł dada i badz tu czlowieku madry i pisz wiersze .. ;/

Gość ix3
Do tego liczmy jeszcze poradnie rodzinna .. za ktora pewnie trzeba tez zapłacic Jeszcze jakis durnowaty papierek z gminy za ktory tez trzeba zaplacic.. Masakra i dziwi sie ze co poniektorzy wola urzad stano cywilnego od koscioła..;/

mnie też to irytuje, Kościół instytucja Boża, a cennik mają na wszystko. Moja znajoma chciała się pobrać, na wsi ksiądz chciał od nich 1000 zł + opłata za organistę. A młodzi mówią, że nie mają za bardzo kasy bo rodzice nie zyją a przyjęcie tez robią skromne, nie że jakieś bankiety itp. a ksiądz na to: "jak są pieniądze na przyjęcie to i na kościół powinny być!!" koniec tematu, Młodzi sie zbuntowali (w co się nie dziwię) poszli do parafi młodego i tam ksiądz powiedział, ważne ze się kochacie, udziele Wam slubu, a co do ceny to dajcie co łaska... to jest ksiądz a nie tak jak ten poprzedni materalista.. sługa Boży ;/;/

a co do zapowiedzi to u nas tez jest niezle... ja jestem zameldowana w warszawie (ale zameldowałam się ty 2 latat temu ze względu na mieskzanie), pochodze z innego miasta i z tamtą parafią się utorzsamiam, tu w Warszawie nie mam nikogo, a meldunke jest tylko przez mieskzanie, ale na zapowiedzi trezba dać... czyli zapowiedzi będa 2 w 3 kościołach, u mnie, u mlodego, no i w warszawie (w każdym kościele 3 zapowiedzi) wiec 9 zapowiedzi, każda za 50 zł. wiec już 500 zł... za to że ksiądz z ambony przeczyta "planowane sluby na lipiec: panna z parafi xxx i kawaler z parafi xxx" Bez komentarza.

Gość też szukam jak to obejsc
dajcie ksiedzu zarobić na nowego mercedesa. bądzcie ludzmi przeciez nie moze jezdzic jakims 2letnim nissanem :)

Gość ix3
A przysiegaja zyc w ubustwie to ja ich nie ogarniam ;p

Gość kasii
straszne to co tu czytam o tym tyle kasy na ślub w kościele a u mnie to płaci sie tylko 250 plus 50 zł dla organisty za wszystko i nie płaci sie osobno za zapowiedzi , poradnie malżeńska ...

Gość ix3
kasii- czyzby Twoja parafie maja zakonnicy ?? bo tylko chyba oni sa jacys no wyrozumiali..

eee... 1600zl za 'pakiet slubny'?! w kosciele, gdzie chce brac slub jest ksiadz a nie bankier i bierze 'co laska'. jak juz sie bardzo naciska to powie, ze normalnie mlodzi daja 400-500 zl ale nie 1000! organista tez chce 100 zl. niestety nie wiem jak jest z zapowiedziami. za to wiem, ze w mojej parafii ksiadz za wypisanie papierka z pozwoleniem na jakaklowiek uroczystosc koscielna (sluby, pogrzeby itd.) w innym kosciele chce 200zl! za papierek, ktory ma wydrukowany i podpisany wiec przy 'interesancie' musi tylko wstawic date i godnosc. no coz, na chwile oecna do ksiedza jak do sklepowej w spozywczaku - wiesz, ze wszystko ma cene a jak nie masz kasy to Ci nie sprzeda...

Gość ix3
No coz takie sa uroki barania slubu koscielnego .. A w urzedzie u mnie taka uroczystosc kosztuje 500 zl :) Takze badz tu czlowieku madry i pisz wiersze ;)

Gość agattt
Witam :) Ślub 7.07.2012 :) Zaręczyny odbyły się w Święta, kilka dni po nowym roku zaczęliśmy sie rozglądać za salą i zespołem. Miałam o tyle dobrze, że mój brat żenił się w 2010, więc mieliśmy świeże doświadczenia. Mamy już umowę z salą i zespołem, no i termin u księdza. Strasznie wszystko drożeje... Np zespół, który od mojego brata w 2010 brał 3200 zł na 2012 krzyknął ponad 4 tys :/ A tak w ogóle to ja rocznik '84 a mój chłop '81 :)

hej🌻 Wszystko zależy od księdza- mamy znajomą która w tym roku wychodzi za mąż i im ksiądz powiedział, że dadzą co łaska i będzie ok, ale wiem także że tutaj gdzie mieszkam księża życzą sobie nawet ponad 1000zł- to już dla mnie lekka przesada, cóż na nowy samochód też muszą przecież nazbierać! my dzisiaj zaczynamy szukać kościoła z normalnym podejściem- mam nadzieję że takiego choć jednego znajdziemy;)

Gość agattt
A co do kościoła to moja parafia jest chyba jedną z lepszych w moim mieście pod względem wyciągania ręki po kasę, bo nie żądają określonej stawki i mówi się, ze ślub (z organistą, ministrantem ) kosztuje 500 zl. Oby tak było :) I generalnie dekorować za bardzo nie trzeba bo kościół ładny i mają na wyposażeniu przybrane krzesełka i klęcznik i dywan na środek. Także nie wiem, czy będę w ogóle dekorowała, bo jakoś nie kręcą mnie wstążki przy ławkach i łuki z kwiatów...

Gość kasii
ix 3 nie w mojej parafi nie ma zakonnic sa tylko księża poprostu nie są tacy narwni na kase :)

Gość dwa i pół
hej :) u księdza byłam i powiedzał że jeszcze czas z zamawianiem mszy i dlatego sie nie orientuje ile to bedzie kosztowac, umowy juz podpisane z kamerzystą i fotografem a w niedziela mam targi do zaliczenia :) bedzie tam mój fotograf i pooglądam okłdaki do albumu ale ogólem będe ich omijac, z tych pilnych rzeczy to chyba wszystko i narazie spokój albo coś przeoczyłam? jak tam u was?

Gość ix3
dwa i pół- a na kiedy macie wyznaczona tamagiczna date .. ??:) a u mnie to nadal trawaja poszukiwania dobrego a w miare nie z wygorowana cena zespolu .. Narazie to chyba no coz no .. trzeba powoluktu skladac pieniazki.. bo tak naprawde to juz takie przygotowania na max to rozpoczna sie od listopada...Cieszmy sie lepiej ostatnim rokiem zycia panienskiego ;p :D

witam my mamy date 5 lub 6 październik 2012 zastanawiamy się czy pt nie będzie lepszy bo mieszkamy i poznaliśmy się w Anglii i ja jestem z wielkopolski a mój M z mazur, ślub będzie u mnie i dla jego rodzinki musimy znaleźć hotel i chyba dla nich lepiej żeby był pt ale to jeszcze sprawa do dyskusji. Trochę się przeraziłam trafiając na to forum, bo myślałam że zabieram się za przygotowania z dużym wyprzedzeniem bo nie mieszkam w PL i będę tam przed ślubem tylko kilka razy a tu się okazuje że wy na miejscu i już dużo pozałatwiane ;/ Ja na razie wysłałam 4 mejle do hoteli które wstępnie wybraliśmy z zapytaniem o ceny i warunki no i w kwietniu jak będziemy na święta pójdziemy do księdza i zarezerwujemy którąś z sal :) ale nie wyrobię się na kwiecień z kamerzystą i zespołem mam nadzieję że w październiku coś znajdę jeszcze :P

Gość dwa i pół
9 czerwiec 2012 :) my mamy zespół za 5tyś, wiem, nie jestem z tego dumna ale tu w opolskim tak sie cenią

Witajcie 🌻 nie było mnie tu jakiś czas- na razie szukam sukienki i jak zwykle mam mętlik!!! Natomiast jeśli chodzi o kościół to mamy tam wrócić pod koniec wakacji bo teraz mają tylko kalendarz do końca roku. Nie wiem też czy kupić bolerko z koronki czy lepiej takie bolerko/szal z futerka nakładane na ramiona(co mi sie bardzo podoba)- we wrześniu pogoda bywa zdradziecka, z drugiej jednak strony jak wystąpię w futerku, a będzie w miarę ciepło - to mogę się zbłaźnić;/ Pablinka- trochę Cię rozumiem- też przeżyłam szok jak tu weszłam po raz pierwszy:P:D jeśli mogę Ci coś poradzić to szukajcie hotelu z salą- wówczas możecie dostać zniżki dla gości, a sami macie w gratisie apartament. Nam właśnie udało się taki hotel i salę znaleźć, co było dla nas istotne bo maja rodzina musi jechać 60km na wesele :)

nasz zespół też liczy sobie 5tys :( sporo ale jest naprawdę megaśny :) ktoś był może na tragach na torwarze? ja byłam ale tylko na 5 minut, a żułuje o było tam tak pięknie!!!

Gość KKKGdansk
ewelka_rewelka !!! tez poszukuje sukni długo-krotkiej jesli kupisz przez przypadek suknię Anny Kary Leander i masz ok 1.70 m wzrostu to daj znac:))

Gość ix3
Dziewuszki a jak tak wstepinie myslałyscie o sukienkach slubnych to tak miejwiecej nad jakimi długimi.. czy moze krotkimi ...?? Bo tak sie zastanawiałąm czy moze nie kupic sobie krotkiej bo jakby nie patrzec młodo wychodze za maz,nozki mam szczuplutkie takze po co sie chowac pod taka długa suknia.. eh . ale no jakby nie patrzec to tak nie wiem no czy w krotkiej tak do kosciola... bardziej chyba na cywilny ehh zreszta no .. nie wiemm .... ;/ I mam nadzieje ze te boskie suknie ksiezniczki to wyjda z mody bo nie wiem jak Wam ale mi sie to wogole nie podoba..;/

mi też się podobają krótkie suknie, ale taką można założyć na poprawiny lub po północy w dniu ślubu, z długiej na pewnie nie zrezygnuje bo w końcu w życiu to jedyny taki dzień kiedy można założyć bajeczną długą biała suknię...

Gość dwa i pół
a mnie sie podobają takie "księżniczkowate" oczywiście z pewnym umiarem, Demetrios ma bardzo ładne, ale już diademy uważam za szczyt kiczu jak i rekawiczki czy buty na szpic

Gość Nowa Panna:)
witam wszystkie panienki nasz termin to 01.09.2012. Zaręczyny odbyły sie w świeta. Sala+zespół+fotograf,kamera+kucharka wszystko zarezerwowane. Czytając wasze posty tez byłam troszkę zdziwiona, że nie każdy spieszy sie z rezerwacją. Ja miałam juz upatrzoną sale i kiedy tak zajechaliśmy w styczniu - nie było już nawet 1 miejsca na 2012 rok, robili już zapisy na 2013 szok przeżyłam.Dziwi mnie też, że księdza macie juz załatwionego-u nas kilka m-cy przed trzeba sie tym tematem dopiero interesować, ale może w kazdym regionie inaczej to wygląda. Ja jestem ze świętokrzyskiego p.s. Tiamat86 zauważyłam, że ten sam termin mamy:) ciekawe czym nas ten pierwszy weekend września zaskoczy, oby pozytywnie pozderki dla wszystkich

Witaj Nowa Panna🌻 rzeczywiście mamy tę samą datę:D miło mi nie jetem tu sama z tym terminem :P Macie już wiele pozycji załatwionych - my na razie stoimy w miejscu. Najważniejsza- sala jest, suknia (cóż się wybiera-hihihi), do kościoła jak pisałam mamy wstawić się później. Zaczynamy nauki przedmałżeńskie, rozglądaliśmy się też za obrączkami- chciałam taką z diamencikami, ale mi pani odradziła- bo podobno nie można później jej powiększyć ani pomniejszyć tak więc chyba będą klasyczne;) Szukamy kamerzysty i zespołu:) P.S. Czy idziesz do ślubu w jakimś bolerku???- ja zamówiłam sobie taki futerkowy szal na ramiona, jeśli będzie bardzo zimno to będzie jak znalazł. P.P.S Może któraś z Was zna firmy które trudnią się produkcją małego obuwia- bo mam b. małą stópkę i to też problem Pozdrowionka👄

Gość Nowa Panna :)
hej hej Ja w temacie sukni jeszcze nie mam orientacji nic jeszcze się nie rozglądałam-także tym bardziej nie wiem czy kupię do tego szal, czy bolerko. Muszę jeszcze tą kwestie przemyśleć, ale myślę,że chyba najpierw wolałabym mieć suknie, a potem wszelkie dodatki. A powiedzcie mi dziewczyny jak to jest z tymi naukami przedmałżeńskimi, czy to trzeba już w tym roku załatwiać i czy liczy się zaświadczenie ze szkoły średniej o ukończeniu kursu? Co do obrączek to podobno jak się zażyczy 1 diamencik to bez problemu można powiększać lub zmniejszać.

HEJ!:D Mi właśnie u jubilera powiedziano że nie ważne ile tych diamencików lub cyrkonii jest, oni i tak nie powiększą bo oczko może wówczas wypaść, dlatego my nie będziemy ryzykować. Nauki przedmałżeńskie chyba wystarczą jeśli ktoś je odbył w szkole ale lepiej iść się zapytać bo co ksiądz to inaczej- ja byłam kiedyś na takich naukach tak więc nie muszę iść, ale nie chcę zostawiać M. samego tak więc idziemy razem:)

Witam dziewczynki :) Ja na koniec marca lecę do PL i rezerwuje sale wybraliśmy już hotel z salą ( przepięknie tam) niestety mój M widział salę tylko przez internet, no a na żywo tylko ja ją zobaczę bo on nie dostał urlopu. Więc lecę sama, zdecydowaliśmy tak i nie czekamy do urlopu M bo jeśli zarezerwujemy do końca marca to będziemy mieli ceny z tego roku :) Zarezerwuje hotel szablewski w środzie wlkp :) wybraliśmy okrągłe stoły, bo na tej sali będzie łatwiej gościom wychodzić na parkiet niż przeciskać się przez pół sali przy prostym długim stole :) będziemy mieli pokoje hotelowe dla gości w cenie 60 zł za osobę czyli nie najgorzej :) apartament dla nas gratis 1.5 h w spa w hotelu gratis i makijaż próbny i ślubny gratis :) więc jak próbny mi się spodoba to nie będę musiała zamawiać kosmetyczki. No i jeszcze do księdza pójdę a fotograf i kamerzysta dopiero w lipcu jak będziemy w znów w PL a za sukienkami się jeszcze nie rozglądam dopiero po nowym roku :)