Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kwiatuszekdomi

kontakt seksualny w dni płodne czy jestem w ciązy?

Polecane posty

Gość Firankla
Nie szukajce, bo ja sie sama przez to pograżyłam,im wiecej czytam tym jest coraz gorzej... a juz na pewno nie obliczajcie dni plodnych na tych kalendarzykach, taka moja rada :)

Gość dziewczynyya jaaa
Antos spokojnie .zapytaj dziewczynę czy ma regularne cykle i czy zawsze jest to okolo 33 dni:)

Gość KHM
DZIECI Z WAS!!! Po jakiego licha bzykacie sie, majac tak niedojrzale podejscie do tego?

Gość dziewczynyya jaaa
Powiem tak,szanse są, na pewno wieksze jak w przypadku dziewczyn. Bo wyszedles z niej tuz przed wytryskiem. nie wiem jak dlugo przed ale jesli sekunde przed to nastpilo kropelkowanie,a tam sa plemniki, wprawdzie nie sa tak silne i zdrowe jak w nasieniu ale tez nie sa tak slabiutkie jak w preejakulacie. Sznase sa ,ale tez nie az takie duze zeby robić tu paranoje. zalozmy ze 5.01 to był 10 dc. czyli dzien plodny, plemnik moze zyc nawet do tygodnia,chociaz jesli robiliscie to przez 5 dni, to 5 dnia plemniki byly slabe, to znaczy nie byly tak silne jak pierwszego dnia,a pierwszego dnia waszego wspolzycia male prawdopodoienstwo na ciaze. Wracajac do tematu. Plemnikom z dnia 5 daje 3 dni zycia. wiec do 13 dc - prawdopodobienstwo ze tego dnia doszloby do zaplodnienia jest duze w pzypadku kobiet majacych cykle 27-28 dniowe lub krotsze!!! Twoja dziewczyna ma cykle 33 dniowe,czyli owulacja wypada na 19 dc srednio. ale tez nie mozna temu ufac zbytnio. jesli tak na to patrzec,to miala nieplodne dni :)

Gość dziewczynyya jaaa
aha i zpaytaj ja jaki ma teraz sluz...

cześć kobietki. :) widzę że dołączył do nas Antoś. :) no właśnie jakbyś ten śluz się dowiedział jaki miała- ma. można byłoby jakoś łatwiej to ogarnąć trochę. bo takie wyliczanki to wiesz.. dziewczyny dobrze Ci tu wszystko piszą, radzą i w ogóle. mam nadzieję że skończy się dobrze wszystko, bo faktycznie 18nastka na karku to niekoniecznie wymarzony wiek na bycie rodzicem. :) Firankla, jak mi się czujesz dziś? spróbuj się jakoś rozerwać przez to kilka dni, żebyś nie potrzebnie sobie stresem nie przeciągała wszystkiego. ;*

Gość Firankla
Hejcia ;) Ja wczoraj lepiej i dzisiaj tez lepiej psychicznie... dzisiaj ide na piwo :D juz coraz mniej o tym mysle.. Jeszcze tylko kilka dni, bedzie dobrze :) Miłego dnia wszystkim! :*

Gość Firankla
Kupiłam sobie dzisiaj kwiat czarnej malwy i zamierzam pić przez te 5 dni... Zobaczymy.. w czw za tydzien zrobie test.. Wierze ze wszystko bd ok. Mam juz ferie, pozdrawiam :*

Gość to jakaś paranoja
ja mam humor do bani wczoraj tak się pokłóciłam z facetem że prawie go z domu wyrzuciłam :( piersi też bardzo bolą

Gość Firankla
Kurcze, wszystko bedzie dobrze ej, na pewno się pogodzicie!! Nie możesz sie stresowac :*

Gość Firankla
Wyliczyłam i wyszło niby od 11 do 24 dnia... ehh ciekawe

Gość Panikara2
ta a ciekawe jak obliczyć jak się miało regularne poprzez anty, a potem namodziło się escapelle. Jak się jest głupim to się teraz męczyć trzeba:)

Gość Firankla
Wzielas escapelle?

Gość to jakaś paranoja
Panikara2 ja nie rozumiem tych obliczeń :O albo mam jakieś chwilowe zaćmienie.Znalazłam kalkulator dni płodnych ale nie ma ci się tak w 100 proc.stosować do niego,aczkolwiek mi wyszło 31 grudzień dni niepłodne, a wiem że miałam wtedy książkową owulację śluz jak białko jaja, charakterystyczny ból w podbrzuszu, i kłucie w jajnikach.Jak byk miałam owulację w sylwestra.Pocieszam się tylko tym że trwało to tylko parę sekund dosłownie parę pchnięć prawie nic! teraz wiem żeby zapisywać miesiączki i liczyć cykle, bo możecie mi wierzyć mam 28 lat a nigdy tego nie liczyłam.Z partnerem jestem 9 lat! miesiączki regularne co do dnia praktycznie,i tak jak mówię zawsze ale to zawsze ciężko przechodzę owulację bo mam bardzo bolesne i zawsze mam charakterystyczny śluz(jak kurze białko) Pierwszy raz w ciągu długiego związku mi się zdarzyła taka sytuacja żeby mieć kontakt seksualny(nawet tak krótki) w dni płodne.Po prostu zawsze ale to zawsze uważamy.Co ten szampan robi z człowieka :D

Gość Firankla
ja w 1 dzien płodny mialam taki sluz rozciagliwy i przezroczysty, wiec ja nie sadze zebym miala owulke w 11 dniu cyklu skoro cykle mam ponad 32 dniowe...

Gość Antoś....
a u mnie się wszystko wyjaśniło u ginekologa , Moja była tam dobre 40 minut a mi się dłużyło. Nie ma ciąży :) Więc teraz trzymam kciuki że tak jak my będziecie mieli więcej szczęścia niż rozumu :) mamy nauczkę na przyszlosc i wiecej tego bledu nie popelnimy ! Pozdrawiam

Gość Panikara2
Nom wzięłam escapelle, zresztą pisałam wcześniej, ale to było przed moją "zabawą":/ po escapelle miesiączka może spóźniać się dłużej niż 14 dni, więc sama nie wiem kiedy się jej spodziewać. Gdzieś na forum taki kalendarzyk ktoś podał, mam nadzieję, że choć trochę prawdy w nim jest: http://piekielko.info/kalendarzyk/

Gość Panikara2
a co do śluzu: Sucho okres niepłodny. Naoliwienie zaczyna się zbliżać okres płodny. Bardzo wilgotno dzień szczytu śluzu owulacja. Faza niepłodna Suchość i brak śluzu na początku, zaraz po miesiączce, przez kilka dni panuje suchość i brak śluzu. Suchość i śluz w bardzo małej ilości - następnie pojawia się bardzo krótko drobna ilość śluzu mimo suchości, właściwie prawie go nie widać i można w ogóle go nie zauważyć. Faza płodna początkowa Śluz lepki, rwący się, kremowy pojawia się śluz lepki, który powoli przechodzi w kremowy, mimo, że nie ma on dobrych właściwości dla życia plemników, oznacza, że zaczyna się zbliżać faza płodna albo już się zaczęła. Taki śluz może utrzymywać się nawet kilka dni. Okolice owulacji Śluz wodnisty, uczucie wilgoci z dnia na dzień śluz kremowy coraz bardziej staje się przezroczysty, wzrasta też uczucie nawilżenia, w końcu śluz robi się wodnisty. Jest to płodny okres i oznacza zbliżanie się owulacji.

Gość Firankla
Antoś - no widziecie, ciesze się razem z wami :)) Ja jeszcze murze troche poczekac, staram sie byc dobrej mysli, ale wychodzi jak wychodzi... mam wzloty i upadki... Panikara - cierpliwie czekaj :) Dobranoc kobietki :*

Gość Panikara2
OWULACJA Owulacja to moment uwolnienia komórki jajowej z jajnika. Komórkę wychwytuje jajowód - genialne urządzenie, które przenosi komórkę w określone miejsce a jednocześnie pomaga plemnikom poruszać się w kierunku przeciwnym. Jeżeli uda się połączenie komórki z plemnikami jajowód dostarcza składniki odżywcze i usuwa produkty odpadowe. Jajeczkowanie nie następuje raz z jednego raz z drugiego jajnika !!! W poprzedniej części opisywaliśmy, że kandydatów na zwycięzcę jest około 20, a natura sama wybiera najlepszego. Dlatego nie ma reguły, z którego jajnika wygra w danym miesiącu kandydat. Może być tak, że przez rok jajeczkowanie odbywa się tylko z lewego jajnika lub z prawego. W przypadku problemów z jajowodami często organizm preferuje sprawniejszą stronę. Jednocześnie parzystość narządów gwarantuje, że w momencie awarii drugi przejmuje jego rolę. Dlatego kobiety z jednym jajowodem regularnie owulują i zachodzą w ciążę. Owulacja jest tylko raz w cyklu schemat hormonalny, który poprzednio opisywaliśmy powoduje, że owulacja może wystąpić tylko raz w cyklu, a jeżeli nawet wydobywają się 2 różne jajeczka to nastąpi to w odstępie 24 h. Jajeczko jest zdolne do zapłodnienia przez 24 h od uwolnienia z jajnika. Wniosek: Od 48 godzin po owulacji zaczyna się CAŁKOWICIE BEZPIECZNA NIEPŁODNA FAZA CYKLU. Nie ma BEZPIECZNEJ FAZY PRZED OWULACJĄ organizm gra z nami w grę oszukaj i wygraj ciążę, można mieć przez 4 lata cykle 28 dniowe i nagle wystąpi cykl 21 dniowy. Organizm jednak podjął wielkie ryzyko, bo nie znając terminu owulacji kobieta może mieć problem z zajściem, plemniki mają być rozwiązaniem bo żyją w organizmie kobiety nawet do 100 godzin czyli ponad 4 dni. Nauczymy się teraz zauważać niektóre objawy zbliżającej się owulacji. W tej części opiszemy tylko metody domowe, które można obserwować bez większego wysiłku i nakładu pieniędzy. KTÓREGO DNIA CYKLU MA MIEJSCE OWULACJA? Bez względu na długość cyklu owulacja zawsze wystąpi około 14 dni (10-16) przed końcem cyklu. NIE W POŁOWIE CYKLU. NIE W 14 DNIU CYKLU. TYLKO 14 DNI PRZED KOŃCEM CYKLU! FAZA PŁODNA trwa od 5 dni przed owulacją do 2 dni po niej czyli 7 dni cyklu. FAZA NIEPŁODNA to pozostałe dni cyklu. Długość cyklu w dniach Owulacja zazwyczaj występuje w dniu 26 10-14 dzień cyklu 27 11-15 dzień cyklu 28 12-16 dzień cyklu 29 13-17 dzień cyklu 30 14-18 dzień cyklu 31 15-19 dzień cyklu 32 16-20 dzień cyklu 33 17-21 dzień cyklu 34 18-22 dzień cyklu 35 19-23 dzień cyklu 36 20-24 dzień cyklu 37 21-25dzień cyklu 38 22-26 dzień cyklu 39 23-27dzień cyklu Zatem jeżeli twój cykl ma 28 dni to rzeczywiście owulacja ma miejsce w pomiędzy 12 a 16 dniem cyklu, ale jeżeli cykle są 34 dniowe to owulacja może być nawet 21 dnia cyklu. Ale tu większość z nas westchnie, żeby te cykle były regularne jak w zegarku i wiadomo było z góry czy jestem płodna czy nie. OBJAWY OWULACJI ŚLUZ czyli najprostszy do zbadania objaw owulacyjny Jest to najstarsza metoda antykoncepcyjna świata, daje niezłe efekty, ale nie można się na niej jedynie opierać. Ilość śluzu wzrasta przed owulacją pod wpływem estrogenów, jest to sposób w jaki natura wspomaga plemniki w walce o 3 dniowe życie. Tylko w płodnym śluzie są w stanie przemieszczać i przeżyć, inaczej giną. JAK BADAĆ ŚLUZ Warto wyrobić nawyk analizy śluzu podczas wizyty w łazience. Po pewnym czasie robi się to automatycznie. Bierzemy papier toaletowy i patrzymy czy dostrzegamy jakiś ślad śluzu. Na badanie wpływa stosunek i wtedy śluz można dopiero analizować po 12 godzinach, choroby. ANALIZA KOLORU Najpierw analizujemy kolor, zazwyczaj wyróżniamy następujące: Biały tzw. śluz kremowy jest to śluz niepłodny, jest też często pierwszym objawem ciąży Przezroczysty jest śluz płodny należy dokładnie przeanalizować jego rozciągliwość Żółty- może świadczyć o zakażeniu, grzybicy, należy zbadać zapach i udać się do lekarza. Różowy występuje w momencie tzw. Plamienia okołoowulacyjnego, w poprzedniej części opowiadaliśmy, że w momencie pęknięcia i wydobycia komórki jajowej pęcherzyk Graffa wypełnia się krwią często wtedy kobieta odczuwa bardzo silny ból i krwawi na jasnoczerwono bądź różowo. Brązowy w fazie poowulacyjnej świadczy o za małej ilości progesteronu lub problemach hormonalnych, konieczna wizyta lekarska ANALIZA ROZCIĄGLIWOŚCI Następnie próbujemy rozciągnąć śluz w nitkę śluz rwie się po 1 cm lub nie ma go wcale śluz zaczyna się rozciągać ale do 2-3 cm okres płodny, uważniej obserwujemy śluz w ciągu następnym 3-4 dni śluz rozciąga się w długą nitkę z wyglądu przypomina białko jaja kurzego okres najbardziej płodny owulacyjny ANALIZA WILGOTNOŚCI Warto też zapamiętywać odczucie jakie nam towarzyszy przez cały dzień Sucho okres niepłodny Naoliwienie zaczyna się zbliżać okres płodny Bardzo wilgotno dzień szczytu śluzu owulacja TYPOWY SCHEMAT WYSTĘPOWANIA ŚLUZU A PŁODNOŚĆ Faza niepłodna suchość i brak śluzu na początku zaraz po miesiączce przez kilka dni panuje suchość i brak śluzu. suchość i śluz w bardzo małej ilości -następnie pojawia się bardzo krótko drobna ilość śluzu mimo suchości, właściwie prawie go nie widać i można w ogóle go nie zauważyć Faza płodna początkowa śluz lepki, rwący się, kremowy pojawia się śluz lepki, który powoli przechodzi w kremowy, mimo, że nie ma on dobrych właściwości dla życia plemników oznacza, że zaczyna się zbliżać faza płodna, albo już się zaczęła, ilustracja pierwsza. Taki śluz może utrzymywać się nawet kilka dni. śluz wodnisty, uczucie wilgoci z dnia na dzień śluz kremowy coraz bardziej staje się przezroczysty, wzrasta też uczucie nawilżenia ilustracja 2, w końcu śluz robi się wodnisty. Jest to płodny okres i oznacza zbliżanie się owulacji. Faza płodna SZCZYT OBJAWU ŚLUZU 1. śluz jak jajko kurze - Śluz ten daje wrażenia dużej wilgotności i naoliwienia, rozciąga się w długą nitkę, często towarzyszy temu nagły wzrost libido. Następnego dnia śluz znika oznacza to, że dzień szczytu mamy za sobą. Jeżeli staracie się o dziecko w tym dniu macie największe szanse. Faza niepłodna poowulacyjna 1. Śluz klejący się kolejnego dnia śluzu prawie nie ma a ten który jest nie rozciąga się, a wręcz klei. Następuje niepłodna faza i po około 14 dniach pojawia krwawienie miesiączkowe, chyba że staraliście się o dziecko J UWAGI: o Pamiętaj jeżeli nie chcesz zajść w ciążę - gdy po miesiączce pojawi się jakikolwiek śluz nawet kremowy to istnieje ryzyko ciąży. o Jeżeli starasz się o dziecko wykorzystaj śluz wodnisty i jak jajko kurze !!!

Gość Panikara2
Mota poczytajcie sobie:) Ile w tym wszystkim prawdy to nie wiem:) Co znalazłam to się z Wami dzielę:D

Gość Panikara2
Dobranoc kobietki:* ja mykam bo o 6 na zajęcia jadę:/

Gość brozega
cześć dziewczyny! jeśli uprawiłam petting z moim chłopakiem w dni niepłodne (dzień przed spodziewanym okresem) , za 2 dni dostałam okresem ale na początku było tylko brązowe a potem już normalnie. Teraz boli mnie brzuch na dole i mam biegunkę. Chciałam zaznaczyć, że przed pettingiem wykryli mi torbiele i od tamtej pory pierwszy raz w życiu przyjmuję tabletki hormonalne, a wcześniej tydzień antybiotyki .myślicie, że mogę być w ciąży?

Gość Panikara2
brozega Jednocześnie brałaś antybiotyk z anty? Jeśli tak to sprawdź czy nie obniżył on skuteczności anty, w ulotce powinno być napisane. Peeting uprawiałaś w trakcie brania tabletek czy w przerwie między blistrami? Co do torbieli-nie znam się. Biegunka oznaką ciąży chyba nie jest, przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli dalej bierzesz anty a biegunka utrzymuje Ci się przez dłuższy czas to i tabl anty mogą się teraz nie wchłaniać, więc dodatkowo się zabezpiecz. Najlepiej napisz dokładniej co i kiedy brałaś to może coś wspólnie Ci poradzimy:)

Gość Panikara2
Przeczytaj pare razy jak ja:D za pierwszym razem nie wiedziałam dalej jaki mam, aż w końcu MNIEJ WIĘCEJ mogę go opisać:)

No bo patrz... podczas owulacji miałam cos tam o onsystencji jajka kurzego itp.. ale pozniej taki biały.. a tu pisze ze ciązowy ;OO