Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Paulinka2409

Jakie miałyście zaświadczenie o ciąży?Proszę o pomoc!:)PILNE

Polecane posty

Witam mam pytanie jakie miałyście zaświadczenie o ciąży? i od jakiego lekarza?:) czy może to być L4? bo wybieram się do lekarza ale nie ginekologa po zaświadczenie(bo dopiero jutro idę do gina) bo potrzebuje je dzisiaj i zastanawiam się jakie zaświadczenie może wypisać mi mój lekarz rodzinny? POMÓŻCIE!:)

no chyba że też słownie mogę powiedzieć w pracy że jestem w ciąży i że w czwartek doniosę im zaświadczenie ale nie wiem czy tak może być?

No przecież skoro jesteś w ciąży i chcesz to potwierdzić w pracy to tylko do lekarza ginekologa możesz uzyskać taki papier:o Przecież ciążę stwierdza tylko taki lekarz.

Powiedz w pracy, że doniesiesz zaświadczenie kilka dni później. Przecież to żaden problem.

czyli co dziś przed podpisaniem umowy bo mają nam zmieniać mam wcześniej zaznaczyć że jestem w ciaży i że zaświadczenie doniosę im w czwartek(bo w środę idę do lekarza) dobrze rozumie?:)

Wiesz skoro nic jeszcze nie powiedziałaś o ciąży to może zaczekaj. Idź do gina, załatw zaświadczenie i wtedy poinformuj pracodawcę ;) Ja tak zrobiłam.

tak tylko zrozum to że do gina idę jutro a rozmowę w pracy mamy dzisiaj i moga nam zmienić umowy z całego etatu np na 3/4 albo 1/2 i wtedy strace te świadczenie które przez tyle czasu mi se należały co nie

Ojej, zmiana umowy... To też radzę Ci się wstrzymać z tym mówieniem. Podpisz umowę najpierw, później idź do lekarza i powiadomisz pracodawcę mając w ręku zaświadczenie.

A pomyśl inaczej - czy jak powiesz, że jesteś w ciąży to pracodawca może wstrzymać się całkowicie od podpisania z Tobą umowy? I wtedy to dopiero nieciekawie będzie.

no tak właśnie myslałam że powiem im to wcześniej a zaświadczenie jak bedą potrzebowali to doniose im w czwartek jak wrócę od lakarza i już

Czyli co dostałabyś wypowiedzenie zmieniające\? Jeżeli tak, to rzeczywiście powiedz dziś i donieś zaświadczenie. A w którym tygodniu ciąży jesteś?

Jak powiesz dziś to mogą Ci zmienić umowę do dnia porodu. Jesteś chroniona do dnia porodu. Mimo, że masz umowę na krócej to muszą Ci przedłużyć umowę.

no własnie chyba jak umowa się skończy to muszą dać taką sama na ciągłąść co nie a nie że zmienią warunki chyba tak nie może być to jest chyba logiczne tak myłśe

Jeżeli umowa kończy ci się przed 3 miesiącem ciąży to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. Natomiast jeżeli umowa o pracę kończy się po upływie 3 miesiąca ciążt to automatycznie umowa jest przedłużona do dnia porodu. Tak jesteś pod ochroną.

No i nie podpisuj dziś żadnej nowej umowy. Chyba, że na czas nieokreślony ;]

co do tego, że muszą Ci dać taką samą umowę to nie wiem, ale wysokość chorobowego jest liczona jako średnia z ostatnich dwunastu miesięcy poprzedzających zwolnienie... więc nawet jak zmienią Ci warunki na "gorsze" a Ty pójdziesz na L4 to i tak będziesz dostawać kasę tak jak napiasałam... zwolnić Cię nie mogą, więc może powiedz otwarcie, że jesteś w ciąży...

tak raczej kończy mi się umowa po 3mc bo mam do końca maja czyli będe już ok 5 mc:) i nie mam zamiaru nic podpisywać a jak dadzą mi wypowiedzenie to nic im to nie da bo jak przyniosę im zaświadczenie to musza przywrócić mnie do pracy byle na starych warunkach co nie

no własnie mam zamiar dziś przed zebraniem powiedzieć księgowej że jestem w ciąży i żeby nie było tak że mi karzą podpisać jakąś umowę ale nie dam się wrobić oby tak nie było:)bu..........

Zwolnić Cię nie mogą, bądź spokojna. Powiedz dziś o ciąży i jak będą chcieli to przynieś te zaświadczenie. Jeśli chodzi o wymiar czasu pracy, to nie mogą Ci obciąć godzin przez zmienienie na przykład na pół etatu. Umowa musi być przedłużona do dnia porodu i nie ma że boli.

Jestem już taka zdenerwowana że masakra...ale muszę przestać się stresować żeby nie zaszkodzić dzidziusiowi:)

;] będzie dobrze, podczas rozmowy musisz być opanowana ;] i nic się nie denerwuj, bo jesteś chroniona.

mam nadzieję że jutro jak pójde do tego ginekologa to już coś zobaczy i że wypiszę mi zaświadczenie jak myślicie?